Ztížené možnosti imunity

18. říjen 2011

„Královská nemoc“ hemofilie. Revma není jen pro staré. K čemu slouží angiografická linka?

V některých královských rodokmenech je dobře zdokumentována dědičnost vrozené vady srážlivosti krve, kterou dnes nazýváme hemofilie. Nemocní s hemofilií v těch dávných dobách umírali už v dětském věku. Dnes ale to, co chybí v genech, lze po celý život dodávat v injekcích. Historii i současnost hemofilie vyloží MUDr. Jan Blatný.

Srdeční choroby se nevyhýbají ani malým dětem. V tom případě jde často o vrozené srdeční vady, které mohou dítě přímo ohrožovat na životě. Včasná a přesná operace život často zachrání. K tomu lékařům pomáhají speciální nástroje a přístroje přizpůsobené dětskému organismu. MUDr. Jan Škovránek a doc. Miloslav Roček vám vysvětlí, jak funguje angiografická linka na dětském oddělení.

Srdeční vada - defekt síňového septa

Když se řekne revma, mnoho z nás si představí zdravotní problémy staršího člověka, který si pak musí natírat klouby opodeldokem. Revmatické choroby ale trápily a trápí i mladší populaci. Příčinou není opotřebení organismu, nýbrž tajuplný autoimunitní zánět. Dnes jen v naší zemi žije přes sto tisíc takových lidí. Nejvíce z nich má revmatoidní artritidu, další mají tzv. Bechtěrevovu nemoc nebo revmatické potíže spjaté s kožní lupénkou. Podrobněji o těchto nemocech pohovoří prof. Pavel Horák.

Dnešní výběr aktualit ze světa rovněž zamíří do oblasti lidské imunity. Uslyšíte, které nádory dovedou přelstít imunitní obranu a se kterými pradávnými zvířaty máme společné prvky imunitního systému.

autor: mas
Spustit audio