ZŠ Plynární převzala dvě sbírky. Použije je na rozvoj vzdělávání

10. únor 2018

Fotografie první třídy Základní školy Plynárenská v Teplicích vyvolala loni v listopadu vlnu nenávistných komentářů na sociálních sítích. Narážely na různorodý etnický původ prvňáků. Opačnou reakcí byla nebývalá vlna solidarity. Na podporu školy vznikly dvě sbírky. Více v reportáži Gabriely Hauptvogelové:

Výtěžek jedné ze sbírek v hodnotě 225 tisíc korun převzala ředitelka od sdružení Romea. Jde zhruba o polovinu sbírky na podporu vzdělávání romských dětí, kterou ROMEA v reakci na nenávistné komentáře nazvala ‚Oni je do plynu. My je do škol!‘ Důvody protiakce blíže popsal sociolog a bývalý poslanec Ivan Gabal.

„Stojíme na křižovatce v rozhodování mezi výzvami. Děti bychom zase posílali do plynu a přitom se pochybuje, zda vůbec někdo v této zemi v koncentračním táboře v plynu skončil? Anebo dětem dát šanci? Je to naše odpovědnost, jediná, které je na těch dětech a na paní ředitelce a jejím týmu, aby se na tuto alternativu připravovaly. A to buď tím, že se své budoucnosti budou bát, anebo ji uvidí jako velikou výzvu a možnost,“ řekl Gabal po předání symbolického šeku.

Strach o děti

Ředitelka školy, Marcela Prokůpková, připomněla atmosféru po nenávistných komentářích vůči arabským, vietnamským nebo romským dětem:

Besedy v Teplicích se zúčastnili i její významní iniciátoři a dárci - Ivan Gabal, Patrik Zandl, Tomáš Kraus, Anna Šabatová,  Marcela Prokůpková, Pavel Vodseďálek, Martin Mata a Michael Kocáb.

„Rodiče se báli o zdraví svých dětí. Viděli, že se tu pohybuje městská policie, i policie ČR, takže byli překvapeni, nečekali to. Hlavně však měli strach.“

Peníze ze sbírky škola využije hlavně k rozvoji vzdělávání.

„Žáci první třídy dostanou tablety a část peněz bude použita na podporu dalšího vzdělávání, a to formou člověka, který bude dětem pomáhat nejenom s učením, ale i s jejich problémy, s osobními, v rodině, atd. Dále pak peníze využijeme na podporu dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků,“ doplnila ředitelka Prokůpková.

Soukromá sbírka

Paní ředitelku ještě čekalo převzetí další sbírky, která vynesla 590 tisíc korun. Impulz k ní dal internetový podnikatel Patrik Zandl. Jemu a jeho kamarádům vadilo, že vysocí politici nenávistné komentáře neodsoudili hned v prvních dnech.

„Samozřejmě chápu, že politici nemohou sledovat každý výrok, ale toto bylo tak zviditelněné, že nám přišlo hodně líto, že se proti tomu neozvali politici. Proto jsme si řekli, že musíme my, normální obyčejní lidé a že by bylo hezké pro ty děti něco vybrat a poslat je někam jinam … třeba na hory.“

Kromě toho Zandl zařídí dětem návštěvu Datacentra a seminář o bezpečném pohybu na internetu. Peníze ze sbírky chce ředitelka Marcela Prokůpková rozložit v následujících letech:

„Zotavovací pobyty, vybavení na lyže, na sport, na kola a na jiné věci, které si škola nemůže dovolit koupit z běžných prostředků.“

Komentáři u fotografie prvňáků se od počátku zabývá policie. Podle mluvčí Ludmily Světlákové policisté prověřují tři lidi podezřelé ze spáchání trestného činu. Nikoho zatím neobvinili.

autor: hau
Spustit audio