Zrušení sjezdovek nás zničí, naříkají podnikatelé

5. prosinec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Jsou to ty nešťastné sjezdovky. Ano, spor o ně v Jeseníkách pokračuje. I přes konečné rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které omezuje provoz některých vleků, sílí protesty podnikatelů a starostů z okresu Bruntál. Zrušení druhé nejdelší sjezdovky začalo odrazovat pravidelné návštěvníky Pradědu.

Většina místních hoteliérů se obává finančních problémů. Například Josef Figura, majitel zrušeného vleku, počítá i se soudním řízením. Hájí se tím, že vždy plnil nařízení ochránců přírody. Vzdát se proto nehodlá. Připomeňme, že ve středisku Ovčárna pod vrcholem Pradědu je šest vleků, které jsou největším magnetem pro lyžaře. Jeden z nich, známý pod písmenem C, byl zrušen zcela. Další dva byly zkráceny.

Zásah ministra životního prostředí Miloše Kužvarta do osudu zimních sportů v národní přírodní rezervaci znamená jednoznačně likvidaci. V oficiálním prohlášení to uvádí Josef Figura, majitel zrušené sjezdovky. Zároveň říká, že argumenty týkající se devastace přírody lyžaři a sněžnými stroji jsou lživé a mírně řečeno matoucí. "Myslím si, že státní úředník zde z úřední moci a kulatého razítka likviduje moji osobu, fyzickou osobu a moji firmu. V žádném případě nikdy nedocházelo k poškozování přírody," říká Figura. Budete se bránit? "Samozřejmě zvažuji právní kroky v dané situaci," dodává.

Josef Figura je přesvědčen, že ministerstvo životního prostředí vycházelo pouze z terénní pochůzky po Ovčárně a z jeho vlastního znaleckého posudku. Žádné jiné odborné posouzení stavu přírody v okolí sjezdovek zřejmě neexistuje. Podle Figury není nikde ani slovo o tom, že by například rolby způsobily nevratné škody v rezervaci.

Mluvčí resortu životního prostředí Rita Gabrielová považuje celou věc za vyřízenou. Aktivity pana Figury jsou podle ní v tomto směru zbytečné. "To je za ministerstvo životního prostředí konečný verdikt, protože o několika těch sjezdovkách dokonce rozhodoval pan ministr ve druhé instanci, což znamená, že proti jeho rozhodnutí už není odvolání a ten stav je konečný."

Podnikatelé a hoteliéři v okolí Ovčárny registrují první ztráty. Hotel Figura je například na polovině tržeb ve srovnání s minulým rokem. Stejně tak i provozovny Petra Bobka. Původní odhady, že se sjezdového lyžování dotkne až tisíce lidí, považuje on sám za reálné. "Vzhledem k tomu, že máme služby objednávané nejenom přímo na horách, ale také z měst v okolí, ať je to Bruntál, Rýmařov, Krnov a podobně, tak ta návaznost je tam opravdu široká a více nebo méně se dotkne mnoha dalších služeb, ať už to jsou prádelny, vývařovny různé. Nikdo nepojede na hory, když neví, že si bude moci zalyžovat," tvrdí Petr Bobek.

Vleky na Ovčárně zatím nejezdí. V sobotu přišlo asi 450 lidí, tedy zlomek tradiční návštěvnosti. Ruší se už zaplacené pobyty. Zda k soudnímu procesu ohledně rozhodnutí ministra Kužvarta skutečně dojde, nelze v tuto chvíli jasně říci. Netroufají si to odhadnout ani starostové okolních obcí, kteří stojí jednoznačně za Josefem Figurou. Díky inverzi sluncem zalité středisko Ovčárna, tak stále zeje prázdnotou.

Přepsala Česká informační agentura

autoři: mrk , dka
Spustit audio

Více z pořadu