Zprávy o šesté 9. prosince 2011

9. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Evropští lídři na dvoudenní schůzce v Bruselu nedokázali udržet jednotu Evropské unie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropští lídři na dvoudenní schůzce v Bruselu nedokázali udržet jednotu Evropské unie. K nové smlouvě o přísných trestech pro budoucí dluhové hříšníky se přidaly jen země eurozóny. Britové ji úplně odmítli, ostatní, včetně Čechů, vyčkávají.

Ondřej HOUSKA Pavel NOVÁK redaktor:
Smlouva počítá hlavně s téměř automatickými sankcemi za porušování pravidel o hospodaření. Zároveň v časech hospodářského růstu fakticky zakazuje zadlužování. S tím vším Česko souhlasím, vadí mu ale forma, podle premiéra Petra Nečase je plán velmi nekonkrétní.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
O tom, jestli se Česká republika má nebo nemá připojit, tak musí vědět k čemu, a to teď neví, teď máme prostě jednu, dvě stránky tezi.

Ondřej HOUSKA Pavel NOVÁK redaktor:
Česko se stejně jako ostatní země s vlastní měnou může přidat v budoucnu. Premiér ale naznačil, že to zřejmě neudělá. Česko původně chtělo, aby se pravidla zpřísnila změnou Lisabonské smlouvy, což by musely schválit všechny země Unie. Kvůli odporu Britů se ale taková dohoda nepodařila.

Herman van ROMPUY, předseda Evropské rady:
Je nešťastné, že jsme promarnili tuto šanci schválit změny ve smlouvě na půdě celé Unie.

Ondřej HOUSKA Pavel NOVÁK redaktor:
Prohlásil po skončení summitu viditelně zarmoucený předseda Evropské rady Herman van Rompuy. Neztratil ale optimistického ducha. Změny se budou přijímat formou mezivládní dohody 17 států eurozóny a skupiny ochotných zemí. Dojednat si ji mají do března. Rompuy věří, že takovou dohodu nakonec podepíší všechny země, kromě Velké Británie. Z Bruselu Ondřej Houska a Pavel Novák, Český rozhlas.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Opatrný postoj Česka ocenil prezident Václav Klaus.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Myslím, že není třeba naskakovat na tento rozjetý trend a tím rozjetým tendrem je hájit špatný projekt, kterým je společná evropská měna za každou cenu. A já dobře vím, že ta cena je velká už teď a bude narůstat, bude narůstat, nikoliv lineárním trendem, ale jakýmsi exponenciálním, čili myslím, že je třeba, abychom se chovali rozumně.

Hlasování o přímé volbě prezidenta republiky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
U přímé volby prezidenta republiky rozhodne sněmovna příští středu. Do té doby budou koaliční experti ještě jednat s ČSSD o jejich požadavcích na omezení prezidentských kompetencí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Koalice zatím sociálním demokratům ustoupila například u omezení prezidentské imunity. ODS ale trvá na zachování pravomoci prezidenta jmenovat členy Bankovní rady České národní banky. Přesto, jak řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, může hlasování dopadnout ve prospěch přímé volby hlavy státu.

Jeroným TEJC, šéf poslanců ČSSD:
To, že teď není shoda, ještě neznamená, že nakonec hlasování nemůže být úspěšné, jen očekávám, že debata na téma České národní banky je v tuto chvíli ukončena ze strany ODS.

Věra MASOPUSTOVÁ:
To, že ODS v tomto bodě je neústupná, potvrdil i její místopředseda a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda, ministr spravedlnosti /ODS/:
Pokud někdo přichází dnes s novými podmínkami, které s přímou volbou nesouvisí, pak já se ptám, jestli náhodou těmito podmínkami nechce přímou volbu jako takovou zablokovat.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Hlasování o přímé volbě prezidenta republiky zařadili poslanci na příští středu jako první bod. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Lidé na neschopence budou mít vycházku jen 6 hodin denně

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lidé na neschopence budou mít vycházku jen 6 hodin denně. Opustit dům budou moci mezi 7 a 19 hodinou. Přesnou dobu jim určí lékař. Změny zavádí vládní novela, kterou dnes hladce schválil Senát.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
V případě, že pacient nová pravidla nedodrží, nepřijde ve stanovený termín na kontrolu k lékaři nebo mu nedá vědět, kde se léčí, bude mu hrozit až 20tisícová pokuta, výjimku z přísnějších pravidel dostanou pouze pacienti s náročnou léčbou.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí:
Pouze v odůvodněných případech, například onkologických onemocnění, aby bylo možné předepsat vycházky bez omezení.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká autor novely, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Jeho stínový protějšek, místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach, má ale obavy, jak se bude dodržování vycházek kontrolovat.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda Senátu /ČSSD/:
A je otázkou, jestli to má být administrativně nařízeno, nemoc není domácí vězení, abychom to dostali do téhle roviny.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Novelu teď dostane k podpisu prezident Václav Klaus. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Třetí osobnost za 9 měsíců své existence ocenil Nadační fond proti korupci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Třetí osobnost za 9 měsíců své existence ocenil Nadační fond proti korupci. 300 tisíc korun si odnesla bývalá úřednice znojemské radnice Renata Horáková.

osoba:
Dámy a pánové, dovolte mi poděkovat paní Horákové za to, co dokázala, jakým může být vzorem pro další lidi. A já bych tímto velmi rád předal cenu.

Renata HORÁKOVÁ, bývalá úřednice znojemské radnice:
Chtěla bych moc poděkovat, pro mě je to za poslední dva roky vlastně taková první satisfakce.

Květa MORAVCOVÁ:
Paní Horáková odmítla podepsat několik podezřelých smluv, které jí předkládalo dřívější vedení znojemské radnice a obrátila se na policii. Krátce na to přišla o práci a přijmout ji odmítá i nové vedení úřadu. Starosta Vlastimil Gabrhel nabízí paní Horákové jen finanční odškodnění. Odmítá také omluvu.

Vlastimil GABRHEL, starosta města Znojma:
Myslím si, že na nynější radnici není ta zátěž toho, že bychom se měli komukoliv omlouvat.

Květa MORAVCOVÁ:
Renata Horáková se chce proti vyhazovu bránit u soudu. Bez odpovědi nenechá ani to, že ji městský úřad označil za největší korupčnici na znojemské radnici. Fond už dříve ocenil Libora Michálka, bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí, a právníka Ondřeje Závodského, který upozornil na podezřelé zadávání zakázek v zařízení služeb ministerstva vnitra. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Zbytečně zítra vhodí hlasy do volební urny lidé v Pramenech na Chebsku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zbytečně zítra vhodí hlasy do volební urny lidé v Pramenech na Chebsku. Komunální volby se tam totiž konají za zvláštních okolností. Jedinou kandidátku podali lidé z Moravy a Vysočiny. V Pramenech nemají trvalý pobyt a ve vesnici je ještě nikdo neviděl. Příslušný úřad v Mariánských Lázních přesto volby za desítky tisíc korun organizuje.

Lubomír SMATANA:
Tajemník městského úřadu v Mariánských Lázních Miroslav Jašíček volby obhajuje tím, že jeho úřad nemá povinnost zkoumat, kdo se přihlásil k trvalému pobytu a kdo ne. Podle něj stačí, když každý z kandidátů dostane alespoň jeden hlas a úřad mu doručí prohlášení o zvolitelnosti. Proti tomu ale stojí názor ministerstva vnitra, které sice volby nemůže zrušit, zakáže ale počítat hlasy. Prameny se tak stanou unikátem. Přitom už jedno prvenství drží jsou nejzadluženější obcí v Česku a také proto tam nikdo z místních nechce dělat starostu ani zastupitele. V majetku obce totiž není ani jediná židle. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Rusko se chystá na sobotní opoziční protesty

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tisíce lidí chce zítra přivést na demonstrace proti sporným volbám ruská opozice. Protesty zažijí kromě Moskvy i desítky dalších měst.

Lenka KABRHELOVÁ:
Organizátoři z řad opozice souhlasili s návrhem radnice přesunout mítink z náměstí Revoluce na náměstí Bolotnaja. Podle lídra hnutí Solidarita Borise Němcova se tak rozhodla hlavně s ohledy na bezpečnost demonstrantů. Moskevské úřady protest povolily. Varovaly ale, že policie zakročí proti komukoliv, kdo by demonstroval mimo vyhražené místo. Na sociálních sítích už ohlásil úmysl zúčastnit se akce na 60 tisíc lidí. Ruský Twitter mezitím napadli hackeři, kteří se snaží přerušit diskuse mezi těmi, kdo chtějí jít protestovat. Tisíce pro kremelských vzkazů podle britské společnosti Trend Micro generují automaticky programy ve snaze síť paralyzovat. Ústřední volební komise v podvečer zveřejnila oficiální výsledky voleb. Vítězná vládní strana Jednotné Rusko podle nich dostane 238 mandátů. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Nejméně 89 lidí zemřelo při požáru nemocnice v indické Kalkatě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejméně 89 lidí zemřelo při požáru nemocnice v indické Kalkatě. V šestipodlažní budově bylo v té době 160 pacientů. Policie začala trestně stíhat tamní zaměstnance kvůli tomu, že utekli do bezpečí místo toho, aby pacientům pomohli. Šest představitelů nemocnice dokonce obvinila ze zabití. Příčinu vzniku požáru zatím vyšetřovatelé neznají.

Sbírka kremelských muzeí už je přístupná veřejnosti

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Velký zájem byl hned první den o unikátní výstavu se sbírek kremelského muzea. Zlaté nádobí, zdobné šperky i zbraně carské dynastie Romanovců opouštějí hranice Ruska jen výjimečně.

osoba:
Moc nás to zajímá, hlavně šaty, šperky a ty relikvie všechny.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Pár minut po otevření výstavy byla Císařská konírna plná. A přijeli zvědavci až ze Slovenska.

osoba:
Četl jsem o tom, že exponáty vybírala dcera Gagarina, kosmonauta.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ale nejenom kvůli vysokému počtu zájemců je vstup do Císařské konírny regulovaný. Podle vedoucího oddělení kultury Správy Pražského hradu Václava Beránka je to hlavně kvůli bezpečnosti sbírek.

Václav BERÁNEK, vedoucí oddělení kultury Správy Pražského hradu:
Kapacita je dána na 70 lidí, který v tom prostoru můžou být najednou.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Pojištění výstavy, její převoz a také honoráře autorů platilo Rusko. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio