Zprávy o šesté 9. dubna 2012

9. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ředitelství silnic a dálnic půjde před soud

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ředitelství silnic a dálnic půjde před soud. Žaluje ho firma EUROVIA CS, která stavěla zvlněný úsek dálnice D 1. Ředitelství silnic a dálnic našlo na osmikilometrovém úseku z Ostravy do Bohumína rekordních 901 vad, které teď u firmy reklamuje. Společnost EUROVIA, dříve Dopravní stavby Ostrava tvrdí, že stát dlouhodobě poškozuje její dobrou pověst. Žádá proto omluvu a náhradu 100 milionů korun. Potvrdila mluvčí firmy Petra Kučerová.

Petra KUČEROVÁ, mluvčí firmy EUROVIA CS:
Problém se zvlněním dálnice lze velmi rychle technicky vyřešit. Místo toho, aby s námi Ředitelství silnic a dálnic racionálně jednalo, jsme nuceni nadále čelit dlouhodobé mediální kampani. Zcela záměrně před širokou veřejností i nadále Ředitelství silnic a dálnic staví zprávy, které veřejnost zbytečně alarmuje, které jsou postavené na smýšlených základech nebo jsou prezentovány s cílem vyvolat paniku.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
René Poruba, který je pověřený řízením Ředitelství silnic a dálnic, řekl, že to vnímá jako další snahu zastrašit jeho úřad při reklamačním řízení.

Zásadní jednání o osudu koalice povede zítra špičky vládních stran

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zásadní jednání o osudu koalice povede zítra špičky vládních stran. Krizi vyvolaly minulý týden Věci veřejné poté, co hrozily demisemi svých ministrů.

Květa MORAVCOVÁ:
ODS a TOP 09 vládu udrží, jen pokud se koalice shodne na úsporách pro příští 2 roky.

Miroslav KALOUSEK, místopředseda TOP 09:
Nepřipadá v úvahu rozšiřování nebo podmiňování této agendy.

Květa MORAVCOVÁ:
Upřesnil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Šéf Věcí veřejných Radek John bude chtít prosadit alespoň některé požadavky své strany.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
My hlavně chceme uhlídat, aby se neřeklo nepodaří se splnit jenom programové body Věcí veřejných.

Květa MORAVCOVÁ:
ODS chce vyjít VV vstříc revizí vládního programu a zrušením tří ministerstev. Mluví se také údajně o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a řešení potíží na státních zastupitelstvích a v podniku Lesy České republiky. Pokud se koalice neshodne, budou předčasné volby. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Írán a Západ se dohodly na jaderných rozhovorech

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Írán a Západ se dohodly na jaderných rozhovorech. Mají být v sobotu v Teheránu. Po týdnech dohadů to potvrdila íránská média po nich i mluvčí šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové. Už předem se ale objevují analýzy, že i toto kolo rozhovorů o íránském jaderném programu skončí fiaskem.

Břetislav TUREČEK:
Spojené státy podporované Izraelem totiž daly už předem najevo, že jediným přijatelným výsledkem musí být úplný konec obohacování uranu. Íránci takové ultimátum včera odmítli. Izraelští činitelé jsou ale podle místních médií s takovým postojem Teheránu spokojeni americký prezident Obama prý totiž bude nucen ještě více posílit protiíránské sankce. Rozhovory mají přijít týden poté, co íránský poslanec GholámRezá MesbáhíMokaddam jako vůbec první oficiální činitel uvedl, že Teherán disponuje kapacitami k výrově jaderné bomby. Tyto znalosti ale podle něj Íránci nikdy nevyužijí. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Syrská armáda pokračuje v útocích proti opozičním silám

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Syrská armáda pokračuje v útocích proti opozičním silám. Jen během dneška zemřely v zemi další desítky lidí, včetně civilistů. A to přesto, že termín předpokládaného příměří stanoveného zmocněncem OSN Kofim Annanem vyprší už zítra. Organizace zabývající se lidskými právy navíc upozorňují na množství poprav, které má režim na svědomí. Terčem útoku se dnes stal mimo jiné i uprchlický tábor na syrskoturecké hranici. Asadova vláda podmiňuje skončení bojů písemnou zárukou opozice, že také složí zbraně. Rebelům se to nelíbí, i když Annanův mírový plán chtějí dodržet.

Piloti španělské letecké společnosti Iberia vstoupili do řetězce stávek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Piloti španělské letecké společnosti Iberia vstoupili do řetězce stávek. Tu první zahájili právě dnes. Celkem bude stávek 30, každé pondělí a pátek až do 20. července. Piloti odmítají vznik dceřiné nízkonákladové společnosti, která prý ohrožuje jejich pracovní podmínky i samotná místa. Kolik letů musela Iberia dnes odvolat, ví naše spolupracovnice ve Španělsku Lubica Zlochová.

Lubica ZLOCHOVÁ:
Zrušila 124 letů, původně to mělo být ještě víc, převážně jsou to lety do domácích a do evropských destinací. Znamená to, že vlivem té dnešní stávky neodletí 38 procent všech plánovaných letů Iberie, to znamená ztrátu víc než 70 milionů českých korun.

Lavina zavalila 135 pákistánských vojáků

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pákistánským záchranářům se stále nedaří vyprostit 135 lidí zasypaných lavinou na vojenské základně v oblasti ledovce Siačen. Většina z obětí jsou vojáci. Je mezi nimi ale také desítka civilistů. Pátrání v nadmořské výšce 4500 metrů dnes musely záchranné složky kvůli sněhové vánici zastavit. Místním záchranářům přijeli na pomoc také američtí kolegové. Odborníci nicméně pochybují o tom, že se ještě podaří vyprostit někoho živého.

Středoškoláky láká vyzkoušet si práci vědce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Středoškoláky láká vyzkoušet si práci vědce. Akademické ústavy během 2 let přijaly už 200 talentovaných žáků na odborné stáže. Projekt Otevřená věda proto bude pokračovat i příští rok.

Klára BÍLÁ:
Bádání pod dohledem špičkového vědce si vyzkoušela i Natálie Burešová ze Žďáru nad Sázavou. Do Ústavu fyzikální chemie dojížděla každý měsíc na dva dny.

Natálie BUREŠOVÁ:
Souvisí to trošku i s medicínou, že jsem měřila koncentraci izoprenu v dechu zdravých lidí. A pokud by tento výzkum šel dopředu, tak by mohl pomoct při léčbě kardiovaskulárních onemocnění, ale to ještě hodně na začátku.

Klára BÍLÁ:
Garant fyziky projektu Otevřená věda Patrik Španěl stáže chválí. Středoškolákům prý stačí základní znalosti, aby se mohli zapojit do skutečného výzkumu.

Patrik ŠPANĚL:
Samozřejmě, že se museli doučit nějaké dílčí poznatky z toho oboru, ale vlastně to je princip tohohle projektu.

Klára BÍLÁ:
I předseda Akademie věd Jiří Drahoš podobné projekty podporuje. U mladých lidí totiž probouzí zájem o vědu. Klára Bílá, Radiožurnál.

Plavba po stopách Titanicu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Byla to nejslavnější loď všech dob. Na stavbě Titanicu se podíleli nejlepší konstruktéři a na největším zaoceánském parníku tehdy cestovali také nejbohatší lidé. Tento týden uplyne 100 let od vyplutí a ztroskotání lodi. Televizní kanál National Geografic Channel proto připravil sérii objevných dokumentů.

Petra BENEŠOVÁ:
Vrak Titanicu se pomalu rozkládá na mořském dně Atlantiku už 100 let. Bylo 15. dubna, 2 hodiny a 20 minut ráno, kdy klesla nejslavnější loď světa ke dnu. Její vrak jako první našel slavný mořský geolog Robert Ballard. S National Geografic Channel proto ke stému výročí připravil zajímavý dokument, který odhaluje stavbu majestátního parníku v Severním Irsku a osudy jeho konstruktérů a pozůstalých rodin. Další dokumenty televizního kanálu, které se vysílají dnes, zítra a ve středu vypovídají o nových okolnostech a příčinách potopení nejznámější lodi. Petra Benešová, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A více o výročí ztroskotání Titanicu hned po zprávách.

Lyžařům o uplynulém víkendu přálo počasí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lyžařům o uplynulém víkendu přálo počasí. Během Velikonoc připadlo na horách několik centimetrů sněhu. Tratě díky nízkým teplotám zůstával celý den dobře upravené. Otevřené skiareály přivítaly tisíce lyžařů. Vysoko položené sjezdovky mají stále dostatek sněhu. Zájem lidí o zimní sporty je ale kromě víkendů minimální a většina středisek proto dnes ukončila provoz. Dál pojedou vleky na Klínovci v Krušných horách a na Ovčárně v Jeseníkách. V provozu zůstane i krkonošský Špindlerův Mlýn, Harrachov a příští víkend obnoví provoz i vlekaři na Černé Hoře.

autor: jut
Spustit audio