Zprávy o šesté 9. července 2011

9. červenec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie šetří podvody s recepty na Hodonínsku. Podezřelí jsou dva lékaři. Jižní Súdán je ode dneška novým nezávislým státem. 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech končí.

Lékaři na Hodonínsku prováděli rozsáhlé podvody s léky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kvůli rozsáhlým podvodům s léky prověřují kriminalisté na Hodonínsku dva externí lékaře z pohotovosti ve Veselí nad Moravou. Jsou podezřelí z toho, že vystavovali recepty na léky bez vědomí pacientů. Kyjovské nemocnici tak měly vzniknout nejméně stotisícové škody. Na nesrovnalosti ve výkazech léků u pojišťovny upozornila jedna z pacientek.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Všeobecná zdravotní pojišťovna vyčíslily škody na falešných receptech za rok 2010 ve výši 700 tisíc korun. Celková částka ale může být i vyšší, doplňuje ředitel kyjovské nemocnice Josef Pejchl.

Josef PEJCHL, ředitel kyjovské nemocnice:
Celý případ vlastně byl zahájen na pojišťovně ministerstva vnitra, která vlastně nás kontaktovala na podnět jedné pacientky a pojišťovna provedla audit, kde zjistila, že vlastně byly propsány léky, které nešly přes náš systém.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Léky, na které lékaři vypisovaly recepty, byly velmi drahé a na pohotovosti by se navíc vůbec neměly předepisovat. Tvrdí náměstkyně kyjovské nemocnice Eva Havlíková.

Eva HAVLÍKOVÁ, náměstkyně kyjovské nemocnice:
Jednalo se o léky antihistaminika proti alergii, antimykotika a co bylo takové zarážející, že u tady téhle té chronické terapie bylo předepsáno víc balení těchto léků.

Karlovarský festival končí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Karlovarský festival má před sebou posledních pár hodin. Právě začal závěrečný slavnostní ceremoniál v hotelu Thermall a my se na podrobnosti ptáme reportérky Evy Rajlichové.

Eva RAJLICHOVÁ:
Před Thermallem je spousta lidí, kteří se přišli podívat na některou z filmových hvězd. Nejvíce očekávané jsou pochopitelně výsledky hlavní soutěže. V té se letos utkalo dvanáct snímků. Mezi nimi jsou prý favority hlavně oba němečtí zástupci. Film Lolly pop Monster a film Neviditelná. Podle názoru filmových kritiků by mohl bodovat také izraelský snímek Restaurátor. Odpoledne už byly předány ceny nestatutárních porot. S dvěma oceněními se z Varů vrací slovenský režisér a scénárista Martin Šulík. Jeho film Cigán získal cenu Mezinárodní federace filmových klubů a také za nejlepší evropský film V sekci na východ od západu. Film vypráví o dramatickém příběhu romského chlapce a Martina Šulíka inspirovaly skutečné osudy Romů na východě Slovenska. Z Karlových Varů Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Vyhlášení samostatného Jižního Súdánu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na mapě světa můžeme ode dneška najít nový stát, Jižní Súdán. Vyhlášení samostatného Jižního Súdánu následuje po 30 letech krvavé občanské války a lednovém referendu, ve kterém se pro nezávislost vyslovilo téměř 99 % obyvatel.

Sylvie TŘESLÍNOVÁ:
Nový stát je o něco větší než Španělsko s Portugalskem dohromady. Jeho hlavní město Juba a počet obyvatel je podle odhadů OSN 8 milionů. I když se Jižní Súdán zařadí rovnou mezi nejchudší země světa, jeho nezávislost Jihosúdánci bouřlivě slaví už od půlnoci. Prohlášení nezávislosti pak v Jubě odpoledne přečetl předseda Jihosúdánského parlamentu Jamse Wany Iga. Slavnostní ceremonie pod žhnoucím sluncem se účastnily mimo jiné generální tajemník OSN Pan Ki Mun, bývalý šéf americké diplomacie Colin Powell i súdánský prezident Umar Bašír. Nový stát už má svou oficiální vlajku, armádu i fotbalový tým. Sylvie Třeslínová, Radiožurnál.

Murdoch letí do Londýna řešit krizi svého nedělníku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Australský mediální magnát Ruppert Murdoch letí do Londýna řešit krizi kolem svého nedělníku News of The World. Ten kvůli sílícímu skandálu kolem odposlechu vyjde zítra po 168 letech naposledy. Bývalá šéfredaktorka listu a nyní ředitelka společnosti New International, která řídí Murdochovy britské tituly, Rebeca Brooxová řekla, že po posledních odhaleních je značka News of The World toxická, a proto musí skončit. News International už přitom podle zákulisních informací připravují nahradit zaniklý list nedělním vydáním deníku The Sunn.

Analýza léku na odvykání kouření

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kuřáci, kteří se snaží zbavit závislosti s pomocí speciálního léku, mohou častěji onemocnět některou z nemocí cév a srdce. Tvrdí to alespoň odborná analýza, kterou tento týden zveřejnila kanadská lékařská asociace. Vědci dopady léků na lidské zdraví zkoumali u více než 8 tisíc lidí.

Petr SEHNOUTKA:
Tito pacienti byli rozděleni do dvou skupin. Jedna z nich brala placebo a druhá pilulky s léčivou látkou vareniklin. Lék v Česku užívají tisíce lidí, ve světě to jsou miliony. Lékařka Eva Králíková, která vede poradnu pro odvykání kouření na Karlově univerzitě ale upozorňuje, že výsledky studie nejsou přesvědčivé. Rozdíl v počtu srdečních onemocnění mezi oběma skupinami je totiž jen čtvrt procenta.

Eva KRÁLÍKOVÁ, poradna pro odvykání kouření na Karlově univerzitě:
Sami autoři uvádí, že ta čísla jsou nedostatečná k tomu, aby byl uveden nějaký závěr. Nicméně máme zvýšení, tady z mého pohledu bylo, to není nic podstatného.

Petr SEHNOUTKA:
Doktorka také dodává, že v obou sledovaných skupinách jde o bývalé kuřáky. Přitom právě samotné kouření je největším rizikem pro onemocnění srdce. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Vydávání elektronických občanských průkazů je ohroženo

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vydávání elektronických občanských průkazů by mohla začít později, než resort vnitra původně plánoval. Ministerstvo navrhuje posunout termín na rok 2014, tedy o dva roky. Zdůvodňuje to tím, že na elektronické občanky momentálně nemá dost peněz. Úřad to uvádí v materiálu, který rozeslal do připomínkového řízení. Elektronické občanské průkazy mají mít nově čipovou kartu, na které budou údaje usnadňující jednání s úřady.

V Kalifornii zemřela Betty Fordová

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Kalifornii zemřela Betty Fordová, někdejší americká první dáma, která je považována za jednu z nejviditelnějších prezidentských manželek, bylo jí 93 let.

Vít POHANKA:
Betty Fordová proslula svou odvahou a někdy nekonformními názory. Krátce po nástupu jejího manžela do Bílého domu prodělala rakovinu a amputaci prsu. Mluvila o tom na veřejnosti, prolomila tabu a pomohla v Americe tématiku téhle nemoci otevřít veřejné debatě. Vítězně se poprala s vlastní závislostí na alkoholu a medikamentech. Založila v Kalifornii centrum pro léčbu závislostí, které nese její jméno. Smrt manžela Gerarda Forda v roce 2006 nesla velmi těžce. Žila po jeho boku 58 let. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Horský hotel Ještěd slaví 38. narozeniny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Horský hotel Ještěd slaví 38. narozeniny. Oslavy přilákaly tisíce lidí. Čekal je tam koncerty, výstavy, módní přehlídky a sportovní soutěže.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Hodně lidí se vypravilo na Ještěd pěšky. Šlo to ale i jinak.

návštěvnice:
My jsme sem vyjeli na kolech. Autem. Lanovkou.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Nejoriginálnějších způsob výstupu do výšky 1012 metrů byl se sudem piva na zádech, jediná žena Romana Prošková to dokázala za 1 hodinu a 5 minut.

Romana PROŠKOVÁ, návštěvnice:
Překonala jsem sama sebe, co tě nezabije, to tě posílí a to platí.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Lidé se mohli na Ještědu podívat na módní přehlídky z ekomateriálů, hitem byly pánské sukně. Mladí designéři navrhli i futuristické prezidentské apartmá hotelu a měli připravenou i novou vizí pro restauraci.

návštěvnice:
Podlaha, v ní jsou pryskyřice a v ní jsou zalité rostliny, kamínky a listy.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Večer čeká návštěvníky promítání filmu Občanský průkaz v nejvýše položeném letním kině v Česku. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Ještěd.

autor: jut
Spustit audio