Zprávy o šesté 8. března 2012

8. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Poslanci VV si údajně nepamatují, kdy, proč a za co jim Vít Bárta nabízel peníze

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Poslanci Věcí veřejných si údajně nepamatují, kdy, proč a za co jim Vít Bárta nabízel peníze. Poté, co si poslanci odhlasovali snížení svých platů, měl jim neformální lídr strany nabídnout dorovnání částky ze svého. Hromadná ztráta paměti poslanců Věcí veřejných udivila i soudce, který čtvrtým dnem řešil údajnou korupční aféru uvnitř Věcí veřejných.

Martin DRTINA:
Kromě poslance Otty Chaloupky, který svou výpovědí podpořil obžalovaného Jaroslava Škárku, si nikdo na Bártovu nabídku nevzpomněl.

osoba:
Jako dosvědčit to můžou všichni.

osoba:
Dosvědčit to možná můžou, ale oni si moc nepamatují.

Martin DRTINA:
A se ztrátou paměti se potýkala i vicepremiérka Karolína Peake na otázky týkající se údajného interního etického kodexu strany, podle kterého se měly přidělovat veřejné zakázky.

Karolínka PEAKE, vicepremiérka strany /VV/:
Etický kodex Věcí veřejných znám, visí na našem webu, jiný než ten, který máme na našem webu, neznám.

Martin DRTINA:
Jaroslav Škárka spolu se slíbenou nahrávkou s přidáním peněz od Víta Bárty totiž soudu předal i další dokumenty, mezi nimi i mail od Peake, kde interní kodex připomínkovala.

osoba:
Já její svědectví považuji za nevěrohodné.

Martin DRTINA:
V pátek soud líčení přerušení do začátku dubna. Martin Drtina, Radiožurnál.

Ostravská družstevní záložna Unibon končí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ostrava zažívá konec další kampeličky. Padla čtvrtá největší záložna v zemi. Centrální banka vzala licenci ostravskému Unibonu, který měl přes 4 tisíce klientů.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Oni o ničem neví, vy chcete po nás vyjádření.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Rozzlobení klienti dnes od rána Unibon bombardovali telefonáty. A někteří přišli zjišťovat, na čem jsou přímo do pobočky v Ostravě.

osoba:
Údajně teďka nás paní informovala o tom, že dostaneme zpátky celou tuto částku, plus úroky za tu dobu, tak nás uklidňovala, no.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
A jste klidný teda nebo ...

osoba:
No, já jsem klidnější než moje manželka, no.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Mluvčí České národní banky Marek Petruš říká, že o Unibonu měli špatné signály už delší dobu.

Marek PETRUŠ, mluvčí České národní banky:
Na základě několikerých upozornění a dlouhodobého sledování situace v záložně bylo odejmuto povolení k činnosti.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Na otázku, jestli podali trestní oznámení, odpověděl toto:

Marek PETRUŠ, mluvčí České národní banky:
To jsou záležitosti, které nemohu komentovat.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Do záložny svěřili klienti přes 2 miliardy úspor. Pro Radiožurnál Iva Havlíčková, Ostrava.

ECB zřejmě zastaví mimořádnou podporu bankám v eurozóně

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Levné půjčky Evropské centrální banky peněžním ústavům eurozóny pravděpodobně končí. Naznačil to šéf centrální banky Mario Draghi. Levné dlouhodobé úvěry za bilion eur pomohly výrazně zmírnit dluhovou krizi v eurozóně.

Ondřej HOUSKA:
Banky v eurozóně totiž za část peníze získaných od centrální banky nakoupily italské nebo španělské dluhopisy. Díky tomu se výrazně snížily úroky, které musely tyto země za půjčky na trzích platit. Podle Draghiho už ale centrální banka udělala dost. Šéf ECB naznačil, že další vlna levných půjček už nepřijde. "Míč teď mají na své straně hřiště vlády a banky," prohlásil Draghi. Vlády podle něj musí pokračovat v reformách. Banky zase vyčistit svá portfólia od špatných úvěrů. Evropská centrální banka také zhoršila odhad růstu eurozóny. Ta by se letos mohla propadnout až o půl procenta. To by nepříznivě ovlivnilo také ekonomický výkon Česka. Z Frankfurtu nad Mohanem Ondřej Houska, Radiožurnál.

8. březen už Češi aktivně neslaví

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
8. březen, tedy Mezinárodní den žen, už Češi aktivně neslaví a chápou ho spíš jako socialistický přežitek. Ženy dnešek spíš využily k tomu, aby vrátily svátku původní smysl, kterým je boj za rovné společenské postavení.

Zbyněk ZIKMUND:
Trasa závodu o přední místa na kandidátkách vedla okolo Poslanecké sněmovny. Na prvních místech se umístili muži. Ženy tím chtěly upozornit na nedostatečné zastoupení, které mají ve vrcholné politice. Proč vlastně jste se tady zúčastnila dneska?

osoba:
Protože studuju genderová studia, tahle problematika mě zajímá, tahle podpora aspoň je minimálně důležitá.

osoba:
Tenhle běh /nesrozumitelné/ jako skvělá metafora toho, jak fungují rovné příležitosti mužů a žen v politice.

Zbyněk ZIKMUND:
Podle ředitelky Fóra 50 % procent Jany SmiggelsKavkové má akce ještě jeden význam.

Jana SMIGGELSKAVKOVÁ, ředitelka Fóra 50 %:
Chceme přispět k tomu, aby MDŽ přestalo být vnímáno jako ten svátek z dob minulých, ty karafiáty a bonboniéry.

Zbyněk ZIKMUND:
Na nerovné společenské postavení mužů a žen upozorňují i semináře a diskuse pořádané k Mezinárodnímu dni žen. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Odškodnění za nechtěnou sterilizaci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odškodnění za nechtěnou sterilizaci, to bylo hlavní téma dnešní schůzky ostravských žen, které nedobrovolně podstoupily tento zákrok. Sešly se symbolicky právě v Mezinárodní den žen.

Andrea ČÁNOVÁ:
Pacientky se zákrokem souhlasily a vše podepsaly. To je hlavní argument lékařů. Udělala to i tato žena, i když je negramotná.

osoba:
Neumím číst, psát, takže jsem nevěděla, co podepisuji, jsem byla pod těma kapkama ty dva dny, no, tak on mi právě proto řekl ten doktor, jako děcka už nebudu mít.

Andrea ČÁNOVÁ:
V čele pacientek stojí Elena Gonolová.

Elena GONOLOVÁ:
Já bych je určitě neměla, spousta těch dětí, já bych si to určitě taky rozmyslela, ale kdyby mi dali nějaký ten informovaný souhlas.

Andrea ČÁNOVÁ:
V posledních dnech se na ní obrací stále více žen. Reagují na snahu vládní rady, aby tyto pacientky odškodnil stát. Má jít o ženy, které podstoupily zákrok v letech 1972 až 91. Rozhodnuto ale ještě není. Hlavní slovo bude mít vláda. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Příliv uprchlíků ze Sýrie do Turecka sílí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Příliv uprchlíků ze Sýrie do Turecka sílí. Syřané se obávají především vládních útoků, které mají za cíl vypudit rebely ze čtvrti Bábá Amr ve městě Homs. V tureckých kempech se už zaregistrovalo téměř 12 tisíc uprchlíků. Na stranu povstalců přešel také syrský viceministr ropného průmyslu Abdo Hussamedin.

Jaromír MAREK:
Je to zatím nejvýše postavený představitel syrského režimu, který přešel na stranu opozice, kde se bývalý náměstek ministra ropného průmyslu nachází, to není úplně jasné, není vyloučeno, že je právě tady v Turecku. Já jsem v uprchlickém táboře v Jalalbádu, což je zcela na hranicích mezi Tureckem a Sýrií a tady tu zprávu přijali s velkým nadšením, s velkým optimismem, protože je to podle nich takový jakýsi první signál, že režim Bašára Assada s hroutí. Sem do Turecka ale míří nejenom takto vysoce postavení politici, představitelé režimu, ale spousta obyčejných lidí denně zhruba 100, 200 lidí přes syrskoturecké hranice. Jaromír Marek, Radiožurnál.

S vojenskými poctami se definitivně rozloučí s úřadem německého prezidenta Christian Wulff

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
S vojenskými poctami se už za chvíli definitivně rozloučí s úřadem německého prezidenta Christian Wulff. Na slavnostní ceremoniál ale odmítlo přijít více než 160 německých osobností. Wulff rezignoval kvůli podezření z korupce.

Klára STEJSKALOVÁ:
Před prezidentským zámečkem Bellevue se už připravuje vojenská hudba. Ta zahraje během slavnostního Zapfenstreichu Wulffovi na rozloučenou čtyři skladby. Zdá se, že tóny z armádních nástrojů nebudou jediné, které ho vyprovodí do prezidentského důchodu. Jeho kritici mu chtějí zahrát na vuvuzely. Čestný obřad pro politika, který musel kvůli nevhodným praktikám abdikovat, kritizuje i řada politiků. Účast odmítl jak všichni čtyři žijící bývalí prezidenti, tak šéf Ústavního soudu. Ceremoniálu tak budou přihlížet jen někteří zástupci Wulffovi domovské CDU v čele s kancléřkou Merkelovou, která ho před dvěma lety do úřadu prosadila. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Domácí porod je hazard se životem dítěte

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česká lékařská komora varuje před domácími porody. Její vědecká rada se jednomyslně shodla, že plánovaný domácí porod je v rozporu s nejmodernějšími poznatky lékařské vědy. V domácím prostředí nelze v žádném případě vyřešit komplikace, tak jako ve zdravotnickém zařízení.

Lenka JANSOVÁ:
Asi stovka žen v Česku rodí doma. Porodníci to ale odmítají jako neúměrné riziko pro matku i dítě. Část porodů, které začaly doma, stejně končí kvůli komplikacím v porodnici.

Jaroslav FEYEREISL, ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě:
Třeba důvody, které vedou k císařskému řezu a kterých je v současné době v republice víc než 20 procent, celostátní průměr, jsou většinou indikovány z toho důvodu, že máme informace o tom, že dítěti chybí dostatek kyslíku.

Lenka JANSOVÁ:
Říká ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl. A dodává, že v některých případech už může být pozdě. Podle Hnutí za aktivní mateřství jsou ale informace o nebezpečnosti domácích porodů mýtus. Sdružení poukazuje také na chyby zdravotníků při porodech. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Zemi zasáhla silná sluneční erupce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zemi zasáhla silná sluneční erupce a vyvolala nejsilnější elektromagnetickou bouři za posledních 5 let. Zkomplikovala mimo jiné práci vědců z Evropské vesmírné agentury při řízení sondy Venus Express, která obíhá Venuši. Odborníci varovali také před možnými poruchami rozvodné sítě elektřiny nebo poruchami navigační služby GPS. Další podobné výpadky ale zatím hlášeny nebyly. Erupce vyvolala sluneční skvrna, která má průměr odpovídající asi devíti průměrům země.

autor: jut
Spustit audio