Zprávy o šesté 6. listopadu 2012

6. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

ODS se s takzvanými rebely u daňového balíčku dohodla na kompromisu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
ODS se s takzvanými rebely u daňového balíčku dohodla na kompromisu. Vláda Petra Nečase by měla vydržet i po zítřejším hlasování. Živě se teď hlásí Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Tak po celodenním vyjednávání to vypadá, že občanští demokraté skutečně našli shodu na daňovými změnami. K jaké dohodě došli, to ale zatím obě strany tají. Jednalo se o návrhu klubu ODS zachovat základní sazbu DPH a zvýšit jen tu nižší ze 14 na 15 procent. Rebelové do poslední chvíle trvali na zachování obou sazeb DPH a v tomto duchu podali i pozměňovací návrh. Na čem se nakonec dohodli a s čím půjdou na koaliční jednání, to bychom měli vědět už za chvilku. Čekám na brífink takzvaných rebelů. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Česko zcela propadlo v kontrole utrácení peněz z evropských fondů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko zcela propadlo v kontrole utrácení peněz z evropských fondů. Na ministerstvu financí vůbec nefungovaly audity toho, jak se s evropskými penězi nakládá. Ukázala to zpráva Evropského účetního dvora za rok 2011. Účetní dvůr je obdobou českého Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle jeho zjištění si Česko v kontrole nakládání s eurofondy vedlo vůbec nejhůř ze všech zemí Evropské unie.

Ondřej HOUSKA:
"Na údaje od českých úřadů jsme se vůbec nemohli spolehnout," říká /nesrozumitelné/ z vedení Evropského účetního dvora. Ten našel v kontrole ze strany českého ministerstva financí zásadní nedostatky. Kvůli nim letos Evropská komise Česku pozastavila proplácení všech peněz z evropských fondů. Praha teď na základě doporučení komise chyby postupně opravuje. Brusel tak už část prostředků uvolnil. Kvůli špatně proplacením penězům ale český státní rozpočet letos přijde o miliardy korun. Jen v operačních programech Doprava a Životní prostředí už ztráty dosáhly 12 miliard. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podle náměstka ministra financí Miroslava Mateje se ale všechno zlepší. Kontrola už nebude roztříštěná, ale bude za ní výhradně zodpovídat ministerstvo financí.

Miroslav MATEJ, náměstek ministra financí:
Když ve čtvrtém kvartálu loňského roku jsme provedli analýzu fungování auditního orgánu jako celku a po dohodě s Evropskou komisí jsme přijali řadu opatření, samozřejmě ukáže čas a hodnocení Evropské komise, které bude koncem příštího roku, zda ta opatření byla efektivní nebo ne.

Američané rozhodují o příštím prezidentovi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Američané rozhodují o příštím prezidentovi. Volební místnosti se otevřely dnes ráno místního času. Někde před nimi stály dlouhé fronty. Prezident Barack Obama tráví napjaté hodiny před oznámením výsledků doma v Chicagu. A právě tam je i náš zpravodaj Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Barack Obama se zastavil ve svém volebním štábu, poděkoval všem dobrovolníkům, nejenom tady v Chicagu, ale po celé zemi, a v duchu fair play poblahopřál i svému sokovi Mittu Romneymu k energické kampani, jak doslova řekl. Na poslední chvíli také apeloval na voliče, aby využili svého práva a hlasovali, pro Baracka Obamu je velmi důležité, aby jeho stoupenci k urnám opravdu přišli. To bude podle očekávání rozhodovat o tom, kdo se stane na příští 4 roky prezidentem. On sám to potvrdil, když řekl, že rozhodující pro něj bude právě volební účast. Jinak tady v Chicagu má prezident Obama jasný náskok, důležité ale bude rozhodování hlavně ve státech jako je Ohio, v /nesrozumitelné/, Florida a výsledky začnou přicházet dnes večer místního času právě z těchto států, nikdo asi nepochybuje, že nás čeká hodně dlouhá povolební noc. Ode mne zatím vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Chicago.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A reportéra máme i v Bostonu. Pavel Polák hlásí ze státu Massachusetts velkou účast.

Pavel POLÁK:
Vypadá to jako obyčejný den. Obchody jsou otevřené, dělníci opravují silnici, lidé chodí do práce a k volbám jdou buď před tím, než jim práce začne nebo potom, až se z ní budou vracet. Já stojím před jednou volební místností v centru Bostonu. "Je to právo, které má každý americký občan a měl by ho využít." Říká před volební místností starší muž, který nikdy nevynechal prezidentské volby. "Jdu zvolit Mitta Romneyho. Amerika potřebuje silného lídra, který rozumí ekonomice," říká Fred, který stojí ve frontě. Soana volí Obamu. Stejně jako ho volila před 4 roky. "Nemůžete změnit ekonomiku a celé Spojené státy během 4 let." Z Bostonu Pavel Polák, Radiožurnál.

Mimořádný brífink takzvaných rebelů v ODS

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A teď už míříme živě na mimořádný brífink takzvaných rebelů v ODS.

osoba:
Dámy a pánové, krásný večer. Jednání o daňovém balíčku neskončilo úspěchem. Nedohodli jsme se na žádném kompromisu. Kongres nás současně zavázal pro zvýšení daní hlasovat. Na tuto situaci jsme se rozhodli reagovat následovně. Zůstáváme členy ODS. Věříme, že ODS má šanci, že má budoucnost. Páni poslanci Jan Florian a Tomáš Úlehla se rozhodli, že budou respektovat usnesení kongresu a podpoří vládu. Pan poslanec Radim Fiala se rozhodl zdržet se hlasování. Snažili jsem se o změnu na víkendovém kongresu, ale bohužel racionální argumenty nepadaly na úrodnou půdu. Pád vlády a nástup komunistů k moci ale nechceme. Zítra ráno na zahájení pléna sněmovny poslanci Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř složí svůj poslanecký mandát, aby nemuseli pro zvýšení daní hlasovat. A současně tak nezpůsobili pád vlády. Děkuju pěkně.

Do boje o prezidentský úřad se zaregistrovalo 11 lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Do boje o prezidentský úřad se zaregistrovalo 11 lidí. Včas odevzdali petici s potřebným počtem podpisů. Mezi posledními svoji kandidaturu přinesli senátor a podnikatel Tomio Okamura a herečka a politička Táňa Fischerová. Celkem se do první přímé volby českého prezidenta hlásilo 18 lidí. Podle dostupných informací ale podmínky splnila jenom zmíněná 11.

Klára BÍLÁ:
Dříve se zaregistrovali expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Jejich největším konkurentem je podle průzkumů senátor Jiří Dienstbier. O prezidentský úřad usiluje také bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, europoslankyně Zuzana Roithová, bývalý ministr Vladimír Dlouhý, výtvarník Vladimír Franz, vicepremiér Karel Schwarzenberg a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Na poslední chvíli se spekulovalo o ekonomovi Janu Švejnarovi. V září se kandidatury vzdal. Teď se ho snažili navrhnout senátoři. Více senátor Jiří Čunek.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Jsem zavolal do týmu Jana Švejnara a ptal jsem, zda kandiduje a oni mi odpověděli, že nikoliv.

Klára BÍLÁ:
Podpisové archy 11 kandidátů bude zkoumat speciální komise ministerstva vnitra. Nejpozději 23. listopadu bude jasné, které kandidáty ministerstvo odmítlo. Klára Bílá, Radiožurnál.

Leo Express na trať Praha Ostrava nevyjede, prý mu chybí nutné zkoušky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na neurčito se odsouvá start dalšího soukromého dopravce na železnici mezi Prahou a Ostravou. Drážní úřad nedovolil společnosti Leo Express na trať vyjet, protože nedodala potřebné dokumenty. Poprvé přitom měla vyjet už zítra odpoledne.

Petr MEDEK:
Chybí jí například doklad o úspěšných zkouškách elektrického a zabezpečovacího zařízení vlaků. Pokud ještě ani zkouškami neprošly, není to podle ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma žádná tragédie.

Pavel KODYM, ředitel Drážního úřadu:
Pravděpodobně tam zbývá ještě dodělat jednu zkoušku, což je otázku řádově jednoho dne.

Petr MEDEK:
Leo Express by měl navíc počkat do konce patnáctidenní lhůty, po kterou se můžou proti povolení Drážním odvolat další strany řízení, nebo musí dodat potvrzení, že se odvolávat nebudou. Společnost už od minulého týdne prodává jízdenky, firma dřív uvedla, že pokud povolení od Drážního úřadu nedostane, cestující si budou moct lístky vyměnit za jiné nebo dostanou zpátky peníze. Petr Medek, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Majitel Leo Expressu Leoš Novotný odložení začátku provozu potvrdil. Podle něj za současnou situaci může dodavatel vozidel švýcarská společnost Stadler, která k nim nedodala kompletní dokumentaci.

Historický dům na pražském Václavském náměstí by se možná bourat nemusel

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Historický dům na pražském Václavském náměstí by se možná bourat nemusel. K zániku ho minulý týden odsoudili ministerští úředníci, když ho neprohlásili za kulturní památku. Šéfce resortu kultury Aleně Hanákové z TOP 09 se to ale nelíbí.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Už před 2 lety jeho demolici povolil památkový odbor pražského magistrátu. Jeho rozhodnutí se pak pokusila neúspěšně zvrátit rozkladová komise ministerstva. Za zachování domu se postavila řada osobností. Případem se zabývá i ombudsman. Jeho zástupkyně Jitka Seitlová uvádí, že rozhodnutí bylo nezákonné.

Jitka SEITLOVÁ, zástupkyně ombudsmana:
Že se domníváme, že došlo k pochybení v postupu orgánů státní správy.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Stavbu stojící v památkové rezervaci mohlo zachránit už jen označení za kulturní památku, což ministerstvo neudělalo. Šéfka resortu kultury Hanáková ale nově požádala o přezkoumání tohoto rozhodnutí. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio