Zprávy o šesté 5. listopadu 2011

5. listopad 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ve sněmovně to opět vře

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Obstrukce sociálních demokratů v Poslanecké sněmovně pokračují. ČSSD se zatím daří blokovat projednávání reformních a úsporných zákonů, které vetoval nebo upravil Senát. Navíc se v dolní komoře parlamentu rozhořel spor o způsob, jakým se vládní poslanci snaží obstrukce ČSSD omezit. V Poslanecké sněmovně máme reportérku Věru Masopustovou. Věro, o co konkrétně jde?

Věra MASOPUSTOVÁ:
Tak jde o to, že vládní poslanci sloučili rozpravu ke zbylým 14 reformním předlohám vrácených Senátem do jediného bloku a omezili počet vystoupení poslanců. Téměř 17 dní, po které by debata ke každému bodu jinak trvala, tak zkrátili na 26 hodin. To je podle sociálních demokratů hrubé porušení jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:
Teď v této chvíli vám řeknu tohle: Postup, který jste zvolili, nemá žádnou oporu v jednacím řádu. Sloučení těch bodů, jak jste je provedli, je z jednacího řádu neobhajitelné.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Reagoval na redukci vystoupení sociálních demokratů místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. Opatření koalice naopak obhajoval na plénu občanský demokrat Marek Benda.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Věřte tomu, že i většina má právo se bránit proti teroru menšiny. A že i toto Ústavní soud respektuje.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Benda tak reagoval na fakt, že ČSSD zvažuje, že podá na postup sněmovny ústavní stížnost. Nicméně debata k reformním zákonům pokračuje dál, poněkud se zklidnila, když se řeč vedla o zdravotnické záchrance. Ministr zdravotnictví Leoš Heger dokonce sklidil od obou znesvářených stran potlesk. Teď ale asi znovu přituhne, protože došlo na důchodovou reformu. Schůze sněmovny by dnes měla skončit kolem půlnoci. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Řecký premiér ustál hlasování o důvěře

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Drama na řecké politické scéně nekončí. Premiér Papandreu získal od parlamentu důvěru výměnou za slib vytvoření nové vlády národní jednoty. Hlavní opoziční konzervativní strana se ale do společného kabinetu nehrne. Výzvu k jednotě tak vyslyšely jen 2 menší opoziční strany. Papandreu ovšem trvá na tom, že jen silná vláda dokáže zemi provést krizí. Klíčovou otázkou nejbližších dní je schválení evropského plánu. Bez něj Řecku dojdou peníze už v polovině prosince.

Pavla SMETANOVÁ:
Po svém těsném vítězství při hlasování o důvěře vládě jedná dnes řecký premiér Jorgos Papandreu s prezidentem Papuliasem o zřízení koaliční vlády národní jednoty, která byla u moci až do předčasných voleb. Lídr opoziční strany Nová demokracie Antonis Samaris trvá však na urychlených předčasných volbách a na odstoupení současného premiéra. Samaris bude o svých vizích s prezidentem jednat v neděli. Celé Řecko vyčkává, zda Jorgos Papandreu odstoupí sám, jak se spekulovalo už včera. Premiér při svém emocionálním proslovu pouze prohlásil, že na svém křesle netrvá, že mu jde primárně o záchranu země. O případném odstoupení však zatím mlčí. Pro Radiožurnál Pavla Smetanová, Řecko.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prosím omluvte zhoršenou kvalitu telefonátu.

Evropu zřejmě čeká desetiletí slabého ekonomického růstu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropu čeká desetiletí slabého ekonomického růstu. Tak dlouho může podle německé kancléřky Angely Merkelové ovlivňovat hospodářství evropských zemí současná dluhová krize. Jen den po skončení summitu G20 tak německá kancléřka přiznala to, o čem řada ekonomů už dlouho hovoří. Podobné období dlouhodobé stagnace označované za ztracenou dekádu, zažilo v minulosti například Japonsko.

Dohady o počtu mrtvých při nehodě v jihozápadní Anglii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Při hromadné nehodě 34 osobních a nákladních aut na dálnici v jihozápadní Anglii zahynulo nejméně 7 lidí. Zraněných je přes 50. Stav nejméně 10 z nich je vážný.

Milan KOCOUREK:
Počet mrtvých v této nehodě je stále předmětem dohadů. Například zpravodaj listu Guardian uvádí nejméně 16 obětí. K nehodě došlo včera o půl deváté večer v mlze za podstatně snížené viditelnosti. Mluvčí hasičů hrabství Devon a Somerset řekl, že mnozí z jeho lidí tak velkou nehodu dosud nezažili. Očití svědkové hlásili několik výbuchů. Na místě srážky se vytvořila obrovská ohnivá koule. O příčině nehody je známo málo. Policie vyzývá svědky, aby se přihlásili a pomohli při vyšetřování. Vyšetřovatelé chtějí zjistit, zda se dodržovala řádná bezpečnostní opatření při ohňostroji pořádaném ve sportovním klubu vedle dálnice. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Itálii trápí silné deště a sesuvy půdy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Itálie se stále potýká se silnými bouřkami a přívalovým deštěm. Za poslední týden záplavy u toskánského města La Spezia v Pětizemí a v Janově přišlo o život 19 lidí. V Janově, kde se včera utopily v bahně 4 ženy a 2 malé děti, záchranáři stále ještě pátrají po jednom pohřešovaném.

Vědunka LUNARDI:
Janov je dnes jako bez života. Bojí se dalších přívalových dešťů. Bahnem sneseným z hor rychle rozvodněnými řekami se brodí pouze záchranáři. Školy jsou zavřené, lidé evakuovaní. Ale silně prší i na toskánském pobřeží a jsou hlášeny nové velké sesuvy půdy a další evakuace lidí v ohrožených domech. V Itálii se zvedla vlna kritiky na adresu politiků, protože nedokázali předejít těmto tragédiím. Hlavní příčinou je nedostatek péče o vodní toky a lesy a také absurdní povolování staveb v těsné blízkosti říčních koryt i v ústí řek. Z Itálie pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Karviná má ode dneška nový silniční most směrem na Ostravu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Karviná má ode dneška nový silniční most směrem na Ostravu. Stavba za 180 milionů korun nahradí původní konstrukci, která vzala za své po loňských záplavách, kdy velká voda značně narušila statiku. Přesně o půlnoci silničáři odstraní zákazové značky a přes most projede první auto. Karvinský primátor Tomáš Hanzel je spokojený i proto, že skončí dlouhé období složitých objížděk a kolon ve městě.

Tomáš HANZEL, primátor Karviné:
Já to samozřejmě i jako občan, i jako řidič vítám, protože těch 5 měsíců nebo půl roku, co jsme museli jezdit po těch různých objížďkách bylo docela nepříjemné. Já jsem rád, že stavbařům se to povedlo splnit v termínu teda, jak slíbili a že most bude od sobotní půlnoci otevřen. Podle toho všeho, jak je dneska konstrukčně postaven, by měl stoprocentně odolat jakékoli vodě.

Brněnská FN chce nalákat talentované studenty zdravotnických škol

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Talentované studenty středních a vysokých zdravotnických škol chce v příštích letech nalákat brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Pomoci jí v tom mají peníze z evropských projektů.

Petra BENEŠOVÁ:
S budoucími zaměstnanci by vedení nemocnice počítalo na pozice lékařů, sester, ale také do řad expertů medicínského výzkumu, říká ředitel Petr Koška.

Petr KOŠKA, ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny:
Jedná se konkrétně o projekt Podpora, popularizace lékařského výzkumu, jehož cílem je oslovit studenty vysokých škol, studenty středních škol a ukázat jim význam a důležitost jednotlivých vědeckovýzkumných prací.

Petra BENEŠOVÁ:
Nové talenty chce nemocnice také získat do špičkového mezinárodního centra klinického výzkumu, který vyroste v příštích letech v jejím areálu. Ministerstvo školství popularizační kampaně podporuje. Právě teď posuzuje zhruba 50 projektů za 1,5 miliardy korun. Petra Benešová, Radiožurnál.

Replika Blériotu úspěšně přistála v pražské Chuchli

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na závodišti v pražské Chuchli odpoledne dosedl letoun aviatika Jana Kašpara. Organizátorům se tak podařilo zopakovat legendární přelet Pardubice Praha. Repliku Blériotu z roku 1911 řídil v náročných podmínkách hodinu a půl pilot Petr Mára.

Petr MÁRA, pilot:
Vzhledem k dnešnímu počasí tak to bylo velice dobrodružné, protože na začátku foukal trošku vítr zboku, museli jsme odčerpat palivo, protože to bylo přetížené. Tak jsem startoval s trošku menším množstvím paliva. Do Kolína to byl celkem pohodový let, ale potom to začalo být složité, protože za Kolínem byla velmi nízká dohlednost, a tím pádem došlo k tomu, že jsem si tu trasu trošičku natáhl přes Sázavu a potom jsem se po dálnici zase vrátil zpátky tam, kam potřebuju, tak se mi podařilo úspěšně doletět do Chuchle, takže jsem zopakoval Kašparův přelet i včetně ztráty orientace.

Policie prosí o pomoc při pátrání po M. Dolákovi

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policisté žádají o pomoc při pátrání po čtrnáctiletém Martinu Dolákovi z Hostašovic na Novojičínsku. Chlapec včera odešel do školy, tam ale nedošel a od té doby se neozval. Zmizel pravděpodobně kvůli nešťastné lásce. Údajně by si mohl sáhnout i na život. Je hubený, asi 165 centimetrů vysoký, má hnědé rovné vlasy a hnědé oči. Na sobě měl šedočernou bundu, modré rifle, šedočerné botasky. Večer ho údajně viděli v Hranicích na Moravě. Jeho fotografii najdete na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Pokud víte, kde se chlapec nachází, kontaktujte nejbližší policejní služebnu nebo linku 158.

autor: jut
Spustit audio