Zprávy o šesté 5. dubna 2012

5. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Pokračování koaliční vlády se definitivně rozhodne až po Velikonocích

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pokračování koaliční vlády se definitivně rozhodne až po Velikonocích. Zásadní jednání čeká ODS, TOP 09 a Věci veřejné v úterý. Pokud se strany nedohodnou na úsporných opatřeních pro rozpočty na příští dva roky, začnou ODS a TOP 09 jednání o předčasných volbách.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Premiér a šéf ODS Petr Nečas má na koaliční partnery jasné požadavky.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já považuji za naprosto klíčové, aby úterní koaliční jednání skončilo dohodou o rozpočtech na roky 2013 a 2014.

Věra MASOPUSTOVÁ:
TOP 09 a Starostové s tímto postojem předsedy vlády souhlasí. Nadšení z toho, že budou dál ve vládě s Věcmi veřejnými, ale ani tentokrát místopředseda strany Miroslav Kalousek nepředstíral.

Miroslav KALOUSEK, místopředseda strany /TOP 09/:
Odpovědnost vůči veřejným rozpočtům může být tím důvodem, který nás u toho stolu udrží.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věci veřejné s rozpočtovými úsporami podle předsedy strany Radka Johna problém nemají.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
Slučování centrálních úřadů a ministerstev na tom se dohodneme, revize koaliční smlouvy na tom dohodneme, řešení palčivých problémů na tom se dohodneme, ale přesto říkám, že to bude velmi složité.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Debaty o úsporách se teď povedou uvnitř koaličních stran. Dohromady se jejich lídři sejdou až v úterý. Do té doby vyhlásil premiér velikonoční příměří. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Rozsudek nad Vítem Bártou se blíží

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rozsudek nad Vítem Bártou se blíží. U Obvodního soudu pro Prahu 5 dnes skončilo dokazování v kauze údajného uplácení ve vládní straně Věci veřejné. Z uplácení je obviněný Bárta, z přijetí úplatku pak poslanec Jaroslav Škárka.

Zbyněk ZIKMUND:
Před soudem znovu svědčila poslankyně Kristýna Kočí. Ta vysvětlovala svou nahrávku, na které řekla, že Víta Bártu odpálí. V plánovaném rozhovoru médiím prý chtěla odkrýt, jak nedemokraticky Bárta poslanecký klub Věcí veřejných vede.

Kristýna KOČÍ, poslankyně /VV/:
Bárta hovoří na klubu nepoměrně dlouho, desítky minut, jeho slovo ve straně je mnohem zásadnější, než slovo Radka Johna.

Zbyněk ZIKMUND:
Celá tříhodinová nahrávka se také u soudu pouštěla. V pátek jsou na programu závěrečné řeči. Bárta i Škárka je budou připravovat v noci. Soudce Jan Šott potvrdil, že rozsudek by mohl vynést za týden.

Jan ŠOTT, soudce:
Bude hlavní líčení odročeno za účelem vyhlášení rozsudku. Měl by být, pokud se nic nezmění, v pátek 13. dubna.

Zbyněk ZIKMUND:
Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Německo podepsalo se Švýcarskem dohodu o zdanění ilegálních peněz

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německo podepsalo se Švýcarskem dohodu o zdanění ilegálních peněz, které si do švýcarských bank ukládali němečtí daňoví hříšníci. Černé peníze se oproti předchozímu návrhu mají od příštího roku zdanit vyšší sazbou až 41 procenty. Podpis dohody přichází v době, kdy jsou vztahy mezi oběma zeměmi napjaté.

Pavel POLÁK:
Německo vyvíjelo v minulých letech na Švýcary a švýcarské banky velký tlak. Naposledy odkoupilo v roce 2010 ukradené CD s údaji o nezdaněných penězích německých klientů u banky Credit Suisse. Banka pak zaplatila tučnou kompenzaci, aby se v Německu vyhnula soudním procesům. Švýcarská prokuratura před několika dny vydala na tři německé daňové kontrolory zatykač, čímž popudila německé politiky. Daňové úniky nejsou ve Švýcarsku trestným činem, zatímco v Německu a dalších evropských státech jsou. Švýcarské banky čelí také žalobám amerických úřadů. Pavel Polák, Radiožurnál.

Česká republika a Ázerbájdžán utužují vztahy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česká republika a Ázerbájdžán utužují vztahy. Z této zakavkazské republiky k nám přitéká plná čtvrtina naší spotřeby ropy. I o tom v Praze jednali prezidenti obou zemí Ilham Alijev a Václav Klaus.

Martin DORAZÍN:
Česko a Ázerbájdžán jsou dva malé a navzájem vzdálené státy, s odlišnou kulturou i politickými poměry. A přece je spojuje obchod v objemu přes miliardu eur ročně. Z Ázerbájdžánu k nám plyne ropa. V opačném směru je situace horší. Vysoké pasivní saldo ale prezidenta Václava Klause netrápí.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Myslím, že je naprosto logické, že ze zemí, odkud dovážíme 25 procent naší veškeré ropy, naše obchodní bilance nebude vyrovnaná, to nás netrápí.

Martin DORAZÍN:
Prezident Ilham Alijev pozval do Ázerbájdžánu české investory.

Ilham ALIJEV, prezident Ázerbájdžánu:
Vítáme české společnosti jako investory i subdodavatele a jsme připraveni vytvořit pro ně příhodné podmínky. Realizujeme teď řadu infrastrukturních projektů a českých podnikatelů si ceníme díky jejich zkušenostem i dobré pověsti. Velmi rádi je uvidíme jako naše partnery.

Martin DORAZÍN:
Martin Dorazín, Radiožurnál.

Kofi Annan vyzval členské země k účasti na monitorovací misi v Sýrii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zvláštní zmocněnec OSN Kofi Annan vyzval členské země k účasti na monitorovací misi v Sýrii. Annanův mírový plán ale zatím vázne na neochotě a nedůvěře ze strany Damašku i syrských rebelů. Obě strany mají do 12. dubna uzavřít příměří a ukončit veškeré boje.

Břetislav TUREČEK:
Vysláním mezinárodní ozbrojené mise k monitorování případného příměří je jedním z bodů mírového plánu. Annanův mluvčí zároveň oznámil, že mezinárodní emisar má příští týden o syrské krizi jedna s představiteli Íránu. Tedy země, která politicky i vojensky podporuje syrské vedení. Západ a konzervativní arabské režimy naopak stojí za syrskou opozicí. K vyslání vlastních vojáků se ale zatím vyjadřovali spíš rezervovaně. Annanovi lidé mezitím prověřují zprávy, že se syrská armáda stahuje v oblasti Idlibu, Zabadání a Deraá. Syrská opozice mezitím hlásí novou vládní ofenzívu v Damašku. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

V Česku se šetří i na zdravotní péči

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Česku se šetří i na zdravotní péči. V roce 2010 stála celkem více než 284 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím rokem je to o necelá 3 procenta méně. Tato data dnes zveřejnil Český statistický úřad, naprostou většinu hradily zdravotní pojišťovny.

Lenka JANSOVÁ:
Pacienti zaplatili ze své vlastní kapsy skoro 42 miliardy korun. Také šetří. V předchozím roce to totiž bylo tak o miliardu víc. Potvrzuje Vladimíra Kalnická z Českého statistického úřadu.

Vladimíra KALNICKÁ, Český statistický úřad:
Domácnosti každoročně vydávají největší část prostředků na léky a prostředky zdravotnické techniky.

Lenka JANSOVÁ:
Pacienti šetří hlavně za nadstandardní materiály a péči. Méně zaplatili také za regulační poplatky přes 5,5 miliardy korun. Nejdražší diagnózou pro pojišťovny zůstává nemoci oběhové soustavy, pak je to rakovina a choroby zažívacího ústrojí. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Policisté sbírali zdravotnické karty pacientů v dětřichovickém potoce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V potoce v Dětřichovicích na Bruntálsku se dnes znovu brodili policisté. Sbírali zdravotnické karty pacientů z širokého okolí. Už dřív z místa odvezli dokumentaci asi padesátky lidí. Detaily má naše reportérka Jana Jekelová.

Jana JEKELOVÁ:
Já jsem se dnes vypravila na místo a v dětřichovickém potoce opět plavaly karty pacientů. Dokumentace pochází z ordinace v Bruntále, kterou vedou manželé žijící právě v Dětřichovicích. Na místo jsem zavolala policii a byla jsem u toho, když policisté karty sbírali z vody. Podle nich dřívější kontrolu udělali pořádně a další karty musel do potoka hodit někdo dodatečně. Případ je dále v šetření. Pro Radiožurnál Jana Jekelová, Dětřichovice.

Polsko stáhlo z trhu potraviny obsahující odpadní sůl

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Polsko stáhlo z trhu potraviny obsahující odpadní sůl. Jedná se celkem o 800 tun zboží. Naši severní sousedé tak reagují na skandál s přidáváním této soli do potravinářských výrobků. Česká potravinářská inspekce teď bude prostřednictvím Evropské komise po Polácích požadovat seznam potravin, které sůl obsahují. Dodává ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora.

Jindřich POKORA, ředitel odboru kontroly:
Potravinářská inspekce de facto nic stahovat nemůže, protože my nemáme konkrétní údaje o tom, které výrobky a které značky tuto odpadní sůl z chemického průmyslu obsahují. A my nemůžeme automaticky pozastavit veškeré výrobky z Polska, to je nemožné. My jsme vlastně nabrali nějaké vzorky potravin a soli z našeho trhu, zkusili jsme tam nějaké kontaminanty, ty výsledky ukázaly, že odpovídají právním předpisům, ale to neznamená, že ty výrobky jsou bezpečné.

Majitel sítě Amsterodam shopů v Česku stráví 2 roky za mřížemi

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Majitel sítě Amsterodam shopů v Česku stráví 2 roky za mřížemi. Okresní soud v Olomouci Poláka Slawomir Kamedulu také na 6 let vyhostil ze země. Ve svých obchodech nabízel syntetické drogy jako sběratelské předměty. Soud případ projednával podruhé kvůli procesním vadám. Ze stejného důvodu pustil Kamedulu z vazby.

Alena VYKYDALOVÁ:
Z dnešního jednání se Kamedula omluvil. Na otázku, zda se neobává, že se Polák bude trestu vyhýbat, soudkyně Markéta Langerová odpověděla.

Markéta LANGEROVÁ, soudkyně:
Pan obžalovaný poskytl určitou součinnost, dal souhlas s jednáním v nepřítomnosti, dosud je trest nepravomocný, nemám důvod nad tímto nějak spekulovat.

Alena VYKYDALOVÁ:
Odvolání proti dnešnímu rozsudku zvažuje Kamedulův obhájce Tomáš Sedláček.

Tomáš SEDLÁČEK, obhájce:
Podle mého názoru je to rozhodnutí nezákonné a spočívá na nesprávném právním posouzení.

Alena VYKYDALOVÁ:
Soud akceptoval návrh státní zástupkyně. Lenka Kremzerová si ale přesto ponechala lhůtu pro odvolání.

Lenka KREMZEROVÁ, státní zástupkyně:
Abych si mohla promyslet u trestu propadnutí věci, jestli odpovídá zákonným kritériím a skutkovým zjištěním.

Alena VYKYDALOVÁ:
Případem se tak patrně bude zabývat krajský soud. Pro Radiožurnál Alena Vykydalová, Olomouc.

autor: jut
Spustit audio