Zprávy o šesté 30. ledna 2012

30. leden 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Česko má vážné výhrady k textu mezivládní smlouvy o rozpočtové kázni

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na summitu Evropské unie se může strhnout bitva o podobu nové mezivládní smlouvy o rozpočtové disciplíně. Všechny státy sice souhlasí se závazkem uzákonit si vyrovnané rozpočty, problém je ale s postavením zemí mimo eurozónu. Těm smlouva slibuje jen omezenou účast na budoucích vrcholných schůzkách zemích platící eurem. To se ale Česku a dalším zemím s vlastním měnou nelíbí.

Pavel NOVÁK:
Státy mimo eurozónu, které by ratifikovali smlouvu o rozpočtové disciplíně, mají od předsedajícího summitu eurozóny dostávat pozvánku na ně. Ovšem, když to podle něj bude vhodné a alespoň jednou ročně. Taková symbolická účast na summitech eurozóny ale Česku a dalším zemím nestačí.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Jestliže nás chtějí brát skutečně jako plnohodnotného partnera, chtějí, abychom se k něčemu zavázali a chtějí, abychom platili, tak potom za to musí být plnohodnotná účast u stolu při jednání eurozóny. Pokud nebude, tak je to pro mne velmi těžko akceptovatelné.

Pavel NOVÁK:
Jak řekl premiér Petr Nečas, nechceme o krocích eurozóny spolurozhodovat, ale mít informace o její činnosti. Polsko chce podle svého premiéra Donalda Tuska, aby země, které se k paktu rozpočtové zodpovědnosti připojí, také spolurozhodovaly o tom, jak se bude uplatňovat. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Odboráři z úřadů práce v 11 městech kritizovali nový systém dávek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odboráři z úřadů práce v 11 městech kritizovali nový systém dávek. Požadují odvolání ministra Jaromíra Drábka a odpovědnost by podle nich mělo nést i vedení centrálního úřadu práce. Jeho šéf Jiří Kubeša se ale odstoupit nechystá. Od března by podle něj měl systém bez potíží fungovat. Ministerstvo práce se hájí tím, že většina lednových dávek se už vydala a vše se do konce měsíce stihne. Úřad práce v Karviné ale musel odpoledne zavřít kanceláře, ve kterých se dávky vyřizují. Kvůli velkému náporu dokonce zkolabovala jedna úřednice. Důvodem je pomalé odbavování jednotlivých případů a nemožnost vyhovět všem, kteří chtějí dávku vyplatit. Podle odhadů nedostane peníze v zákonném termínu více než tisícovka obyvatel města. Nespokojenost je velká. A na pořádek musela dohlížet policie.

pan Horváth:
Jak jednají s lidma, vyhodí vás normálně ze dveří.

paní Vokurková:
Že to je poslední, nemůžeme zaplatit nájem, penále, máme penále, za co!

Martin KNITL:
Paní Vokurková a pan Horváth. Dva z mnoha nespokojených. S penězi počítali. Třeba za ubytovnu. Jedna z úřednic Monika Potyšová tvrdí, že to, co se děje za dveřmi, je hodně špatné.

Monika POTYŠOVÁ, úřednice:
Ty děvčata tady opravdu pracují od rána do večera a není konce.

Martin KNITL:
Magistrát města se obává, že podobný scénář se bude opakovat i koncem února. A podle černých odhadů se průtahy s výplatami dávek mohou ještě zvýšit. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Karviná.

Česko zavřel mráz

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko zavřel mráz. Na několika místech Moravskoslezského a Olomouckého kraje dnes padly teplotní rekordy. Ráno tam naměřili až 20 stupňů pod nulou. Mráz poškodil koleje na několika tratích v Čechách i na Moravě. Města rozšiřují kapacity azylových domů pro bezdomovce. Lékaři varují, že mráz ohrožuje nejmenší děti a kardiaky.

Zbyněk ZIKMUND:
Světlá Hora na Bruntálsku minus 21 stupňů. Jeseník minus 20 stupňů. Karviná minus 16,5 stupně Celsia. Teploty i pod minus 20 stupňů můžeme podle meteorologa Jana Šrámka očekávat i v dalších dnech.

Jan ŠRÁMEK, meteorolog:
Silné mrazy vydrží nejen v závěru tohoto týdne, ale i na počátku týdne dalšího.

Zbyněk ZIKMUND:
Mráz ohrožuje bezdomovce. Azylová zařízení rozšiřují svou kapacitu a nechávají otevřeno po celý den. Bezdomovci dostanou i něco na zahřátí. Potvrzuje ředitel Armády spásy v Ostravě Daniel Česlar.

Daniel ČESLAR, ředitel Armády spásy:
Ti lidé o nás ví, ví o tom, že tady můžou přijít, že tady je centrum, kde můžou strávit noc relativně v teple na židli a dostanou čaj.

Zbyněk ZIKMUND:
Loď Hermes v Praze teď bude otevřena po celý den. Podle náměstka pražského primátora Ivana Kabického bude magistrát stavět malé stany pro 50 osob.

Ivan KABICKÝ, náměstek pražského primátora:
Jsme připraveni skutečně na různých místech Prahy vytvořit mobilní stany po dobu těch největších mrazů.

Zbyněk ZIKMUND:
Počasí dělá radost aspoň vinařům, chystají se totiž sklidit ledové víno. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Tuhé mrazy zasáhly značnou část Evropy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tuhé mrazy zasáhly značnou část Evropy. Vlna chladného počasí si už vyžádala nejméně 45 mrtvých. Bulharsko, Srbsko a Itálie hlásí silné sněžení. Na mnoha místech padly teplotní rekordy a tisíce lidí jsou bez proudu. V Polsku od víkendu umrzlo 12 lidí. Na Ukrajině v posledních dnech 18. Řada škol tam přerušila výuku. Po celé zemi vyrostly vyhřívané stany.

Petr VAVROUŠKA:
Celkem 18 osob zemřelo za poslední 3 dny na Ukrajině kvůli velmi nízkým teplotám. Většina obětí byly bezdomovci, kteří umrzli přímo na ulici. Stovky lidí poprosili kvůli podchlazení a omrzlinám o pomoc lékařů. 400 z nich bylo nakonec hospitalizováno. Po celé Ukrajině funguje 1500 míst, kde se mohou lidé ohřát. Jde o speciální vyhřívané stany, kde se podává také teplé jídlo. Podle údajů ministerstva pro mimořádné události využilo těchto služeb v uplynulých dnech téměř 20 tisíc osob. Kvůli silným mrazům byly uzavřeny stovky základních škol, jinde jen přerušily výuku pro žáky prvního stupně. Petr Vavrouška, Český rozhlas.

Zlepšit práci státních zastupitelství a efektivněji potírat korupci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zlepšit práci státních zastupitelství a efektivněji potírat korupci. S tím šel před rokem do funkce nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Teď konstatoval, že žalobci fungují sice rychle, stále se ale nedaří dotáhnout do konce složitější kauzy. Uvažuje proto o zřízení speciálního útvaru se zaměřením na korupci a terorismus. Jakým způsobem by měl fungovat, na to se budeme nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ptát hned po zprávách v Ozvěnách dne.

Ve služebním voze ministra dopravy Pavla Dobeše se loni na podzim našel odposlech

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ve služebním voze ministra dopravy Pavla Dobeše se loni na podzim našel odposlech. Napsala to Mladá fronta DNES s odkazem na ministerské zdroje a policii. Odposlouchávací zařízení objevila technická kontrola Dobešova vozu.

Martin DRTINA:
Štěnice byla připojena přímo k elektroinstalaci auta a mohla tak být funkční i několik měsíců. Podle Michala Čapka z firmy, která se zabývá odhalováním odposlechů, se dá takové zařízení rozpoznat po odpojení všech systémů vozu. Když i pak kapacita baterie slábne, je to známka skrytého odposlechu.

Michal ČAPEK:
Dneska prostě se používají takový speciální digitální minizáznamníky a ty jsou z Ruska, a to vám prostě do toho auta hodí a pak si to vyzvednou, takže vy jediný, jak to najdete, je jenom fyzická prohlídka.

Martin DRTINA:
Nejde o první nález odposlechů u politika za Věci veřejné. Už loni se takové zařízení našlo v ložnici Kristýny Kočí. Martin Drtina, Radiožurnál.

Rada bezpečnosti OSN se výrazně přiblížila k projednávání rezoluce o syrské krizi

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rada bezpečnosti OSN se výrazně přiblížila k projednávání rezoluce o syrské krizi. Dosavadní jednání výkonného orgánu světového společenství nepřinesla 10 měsíců žádný výsledek. Tentokrát je na stole dokument, který vyzývá k postupnému předání moci a odchodu dosavadního syrského prezidenta Bašára Asada. Jednat se o něm má už zítra. V Sýrii se mezitím dál bojuje a jenom dnes zahynulo nejméně 45 lidí.

Břetislav TUREČEK:
Návrh rezoluce vypracovala společně Liga arabských států a několik západních vlád. Osobně ho mají zaštítit ministři zahraničí Francie a Británie. Francouzské zdroje tvrdí, že text podporuje přinejmenším 10 z 15 členů Rady bezpečnosti. Proti apelům na Asadův odchod ale stále vystupuje Rusko, které může jakoukoliv rezoluci vetovat. Moskva chce, aby Rada bezpečnosti nejprve vyslechla arabské pozorovatele, kteří v Sýrii působili. Někteří z nich totiž upozorňují, že násilí rozpoutávají také rebelové a nejenom vládní síly. Moskva také navrhuje své úpravy rezoluce, ty jsou ale podle Západu příliš vstřícné vůči syrskému vedení. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Kanadský soud poslal za mříže muslimy za "vraždu ze cti"

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Afghánský přistěhovalec v Kanadě zavraždil 3 nezletilé dcery a svou první manželku. Podle verdiktu soudu je Muhammad Shaffia zprovodil ze světa při muslimské "vraždě ze cti". Pomohli mu v tom další 2 lidé. Všichni 3 dostali doživotí.

Vít POHANKA:
Pomohl mu při tom jeho syn a dvaačtyřicetiletá druhá manželka. Rodině, kterou se otec snažil vést v duchu muslimských tradic vadilo, že se dívky oblékaly po západním způsobu a setkávaly se s chlapci svého věku. Soud teď rozhodl, že obviněný otec, bratr a žena vraždu opravdu spáchali v roce 2009. Snažili se přitom maskovat zločin tím, že těla naložili do auta, a to navedli do říčního kanálu, potom předstírali, že šlo o nehodu. Usvědčily je podezřelé okolnosti neštěstí a policejní telefonní odposlechy. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Regionální sněm ODS

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na pražském Chodově právě začíná regionální sněm ODS. Zhruba stovka delegátů v něm zvolí nového předsedu. Favoritem je primátor Bohuslav Svoboda. Získal 12 nominací z 15. Jediným protikandidátem je bývalý radní Jiří Janeček, kterého podpořila domácí Praha 11. Volbu na místě sleduje redaktorka Anna Koenigsmarková.

Anna KOENNISGMARKOVÁ:
Dobrý večer. Pražská ODS volí svého nového šéfa poté, co dosavadní předseda Boris Šťastný rezignoval na začátku prosince loňského roku po ustavení nové koalice ODS a TOP 09 na pražské radnici. V případě Svobodova zvolení budou delegáti jednat také o obsazení uvolněného postu prvního místopředsedy, který v současnosti zastává právě Svoboda. Stát by se jím mohl náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, v oblastních sněmech získal 9 nominací. Zda se budou volit i 4 řadoví místopředsedové, se ukáže až v průběhu večera. Pro Radiožurnál Anna Koenigsmarková, Praha.

autor: jut
Spustit audio