Zprávy o šesté 3. října 2012

3. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Jaromír Drábek z TOP 09 končí ve funkci

Jana GULDA, moderátorka:
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 končí ve funkci. Rozhodl se tak kvůli vývoji v korupční kauze bývalého náměstka Vladimíra Šišky. Ve funkci skončí ke konci října. Jeho odchod vítá opozice i koaliční partneři TOP 09.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
K vyvození politické odpovědnosti Jaromíra Drábka vedlo právě rozhodnutí soudu o uvalení vazby na jeho bývalého podřízeného Vladimíra Šišku. Drábek ale za svým bývalým náměstkem dál stojí a odmítá i svoji případnou vinu.

Jaromír DRÁBEK, odstupující ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Já toto rozhodnutí soudu respektuji, byť věřím, že se prokáže, že žádný trestný čin podplacení, z kterého je můj bývalý první náměstek obviněn, se nestalo.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
TOP 09 má teď do konce října vybrat Drábkova nástupce. 1. místopředseda strana Miroslav Kalousek si postupu svého kolegy váží. Drábkovo rozhodnutí ocenil i premiér a šéf ODS Petr Nečas. Podle něj je logickým vyústěním celé situace. A podobný komentář předala i koaliční strana LIDEM. Po Drábkově odchodu nejvíc volala opozice. Konec Drábka v čele resortu považují sociální demokraté za jediné možné řešení. Místopředseda strany Zdeněk Škromach ale dodal, že ministrova rezignace měla přijít už mnohem dřív.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD:
Protože člověka první napadne, jak třeba zamést stopy po činnosti, ale i tak si myslím, že si spousta lidí oddechne, že tenhle ministr končí.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Důvodem rezignace Drábka je korupční kauza na jeho úřadě

Jana GULDA, moderátorka:
Jak už zaznělo, důvodem rezignace Drábka je korupční kauza na jeho úřadě. Soud uvalil vazbu na jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku. Druhého vysokého úředníka Milana Hojera, ale do cely neposlal.

Martin DRTINA:
Rozdílné rozhodnutí vysvětluje místopředsedkyně soudu Monika Křikavová odlišnou rolí obou mužů v celém případu.

Monika KŘIKAVOVÁ, místopředsedkyně soudu:
U pana Šišky z důkazů, které měl soudce k dispozici, se jeví jako ta hlavní osoba, která organizovala a která měla faktickou moc něco ovlivňovat.

Martin DRTINA:
Šiška s Hojerem měli podle policie nabídnout firmě OKsystem přidělení zakázky za nejméně 100 milionů korun. Výměnou za to chtěli, aby firma stáhla svou stížnost k antimonopolnímu úřadu. Šiška případ komentovat nechtěl. Hojer vinu necítí.

Milan HOJER:
Cítím se nevinen a věci, které jsou tam zmiňované, tak se nestaly.

Martin DRTINA:
OKsystem pro ministerstvo 20 let zpracovával výplatu sociálních dávek. Jen letos do konce září mu resort za různé zakázky vyplatil 115 milionů korun. Martin Drtina, Radiožurnál.

Vláda chystá boj proti černému trhu s alkoholem

Jana GULDA, moderátorka:
Vláda chystá boj proti černému trhu s alkoholem. Zřídila pracovní skupinu, ve které jsou jak zástupci výrobců a prodejců alkoholu, tak všech zainteresovaných ministerstev, ty mají za úkol zpracovat příslušná opatření do poloviny října.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zavedení koncesí na prodej tvrdého alkoholu, pokuty za ztráty kolků nebo tvrdší paragrafy za pančování, tato a další opatření mají podle premiéra Petra Nečase z ODS jediný cíl.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Jsem přesvědčený, že občané České republiky mají mít jistotu, že stát se poučil z této události a bude konat.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministerstvo zdravotnictví bude mít na starosti informační kampaň. Ta by měla podle šéfa resortu za TOP 09 Leoše Hegera minimalizovat riziko dalších otrav pančovaným alkoholem.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Je velmi pravděpodobné, že po čištění té sítě ještě zůstane řada těch toxických lahví v domácnostech.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministerstva by měla rozpracovaná opatření vládě předložit do 17. října. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Spuštěn web certifikacelihovin.cz

Jana GULDA, moderátorka:
Urychlit návrat alkoholu na pulty obchodů a do restaurací má pomoc i web certifikacelihovin.cz. Ten dnes spustila Unie výrobců a dovozců lihovin. Je na něm možné dohledat takzvaný rodný list alkoholu. Pro jeho získání budou zapotřebí tři údaje číslo kolku i šarže a taky čárový kód, jak vysvětluje ředitel společnosti Global Spirits Tomáš Otta.

Tomáš OTTA, ředitel společnosti Global Spirits:
Mělo by sloužit především naším přímým zákazníkům a že si z něho přímo můžou stáhnout daný originální certifikát a dále by mělo sloužit širší veřejnosti, aby si sama ověřila, máli doma nějakou lahev, jestli ta lahev je originální a v pořádku a má ten rodný list.

V boji proti pančovanému alkoholu pomáhá i věda

Jana GULDA, moderátorka:
V boji proti pančovanému alkoholu pomáhá i věda. Vysoká škola chemickotechnologická vyvinula způsob, jak zjišťovat koncentraci jedovatého metanolu přes lahev. Metoda je několikanásobně levnější a rychlejší, než klasické testování. Je ale ještě potřeba, aby prošla certifikací.

Výslech všech členů ochranky prezidenta Klause, kteří s ním byli při incidentu v Chrastavě

Jana GULDA, moderátorka:
Generální inspekce bezpečnostních sborů už vyslechla všechny členy ochranky prezidenta Václava Klause, kteří s ním byli při incidentu v Chrastavě na Liberecku. Vypovídali i přítomní policisté a někteří svědci. Inspekce teď žádá lidi, aby se na ně obrátili s případnými dalšími informacemi. Ministr vnitra Kubice dnes na vládě představil chystané změny v ochrance. Bodyguardi změní taktiku a začnou také nacvičovat situace, kde hrozí chráněným osobám největší rizika.

Kyrgyzská policie rozehnala demonstraci, několik lidí bylo zraněno

Jana GULDA, moderátorka:
Střetem mezi policií a demonstranty skončil v kyrgyzském Biškeku protestní mítink opozice. Pořádkové síly rozehnaly zhruba dvoutisícový dav slzným plynem a obušky. Několik demonstrantů bylo podle místních médií zraněno.

Lenka KABRHELOVÁ:
Kyrgyzská policie zasáhla proti části protestujících, kteří se oddělili od opoziční demonstrace a snažili se obsadit sídlo vlády v centru Biškeku. V pozadí sporu je osud zlatého dolu Kumtor, který v Kyrgyzstánu provozuje kanadská společnost. Účastníci mítinku žádali vládu, aby podnik znárodnila. Kyrgyzský premiér Žantoro Satybaldijev ale před dvěma dny takovou možnost vyloučil. Úsilí vlády o přilákání investic do chudé středoasijské země, která oplývá nerostnými zdroji, odmítají kyrgyzští nacionalisté. Ti tvrdí, že se úřady pokoušejí rozprodat stát do cizích rukou. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Rusko.

Nejméně 48 lidí zabil výbuch v centru syrského Allepa

Jana GULDA, moderátorka:
Nejméně 48 lidí zabil výbuch v centru syrského Allepa. Zraněných je skoro 100. Městem otřáslo celkem 5 explozí, které zničily domy v centru. Terčem útoku se stal důstojnický klub a nedaleký hotel.

Jaromír MAREK:
Záběry, které zveřejnila syrská televize, ukazují zcela zpustošené patrové domy a ulici pokrytou troskami. Podle vládní agentury Sanaá útočili teroristé. Syrská organizace pro lidská práva oznámila, že výbuchům předcházela potyčka mezi povstalci a ochrankou vojenského klubu. Významné obchodní středisko Allepo je už delší dobu dějištěm střetů mezi povstalci a vládními jednotkami. Východní část města drží opozice, režimní síly kontrolují západ. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Ve Středočeském kraji by nejvíce hlasů získala ČSSD a ODS

Jana GULDA, moderátorka:
V krajských volbách ve Středočeském kraji by aktuálně nejvíc hlasů získala ČSSD a ODS. Podle volebního modelu PPM Factum by sociální demokracii podpořilo 20,5. ODS pak 20,2 procenta voličů.

Lucie HUSÁROVÁ:
TOP 09 a Starosty by ve středních Čechách volilo nyní 12,8 a komunisty 9,4 procenta voličů. Okolo pětiprocentní postupové hranice se pohybují i SPOZemanovci. Podle spoluautora volebního modelu Františka Bartoše je v tomto regionu výjimečně hodně lidí momentálně rozhodnutých volit nějakou novou stranu nebo hnutí.

František BARTOŠ, PPM Factum:
To vypovídá o tom, že lidé ve Středočeském kraji hledají jistou novou cestu. Celkem je to téměř třetina voličů Středočeského kraje, kteří hledají nové politické subjekty oproti roku 2008. Ty preference voličů se doopravdy rozdrobují mezi ty drobné malé subjekty.

Lucie HUSÁROVÁ:
Kompletní údaje najdete na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Volební model zachycuje aktuální náladu voličů a do voleb se tyto údaje mohou ještě změnit. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Historicky první blahořečení na českém území může začít

Jana GULDA, moderátorka:
Historicky první blahořečení na českém území může začít. Antropologové totiž dnes potvrdili, že v pražském kostele Panny Marie Sněžné byly uloženy ostatky 14 zavražděných mnichů. Ty 13. října poslouží jako relikvie k beatifikaci, tedy k prohlášení za blahoslaveného. V hrobě byly taky kosti 5 dětí a navíc ostatky nebyly kompletní.

osoba:
Jednalo se především o lebky, ty vidíte zde.

redaktorka:
Antropologové ale měli zadání, určit kosti mnichů, kteří mají být blahořečeni a poznali je hlavně podle zranění.

Petr VELEMÍNSKÝ, šéf antropologického oddělení Národního muzea:
Podařilo se identifikovat některé zranění, které vznikly v období okolo smrti.

redaktorka:
Uvádí šéf antropologického oddělení Národního muzea Petr Velemínský. Neurčí ale, jak přesně mniši zemřeli a který je který, protože ve dřevěné schráně byly jen lebky a kosti dolních končetin a z těch to stoprocentně vyčíst nejde.

autor: jve
Spustit audio