Zprávy o šesté 3. prosince 2011

3. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Čeští armádní lékaři míří na Slovensko

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Slovensko stále potřebuje české doktory. Ačkoli se slovenská vláda dohodla s lékařskými odbory na ukončení protestu, návrat lékařů do nemocnic půjde pomalu. Nemocnice tak obnoví běžný provoz až v nejbližších dnech. Lékaři, kterým uplynula výpovědní lhůta, totiž nejdřív musejí podepsat nové pracovní smlouvy.

Jitka HANŽLOVÁ:
Jenže 1 200 lékařů začne uzavírat nové smlouvy až v pondělí nebo v úterý. Navíc odboráři jim radí, aby si nové smlouvy nejprve nechali zkontrolovat zástupcem lékařských odborů, což návrat slovenských zdravotníků do práce zřejmě zpomalí. I proto slovenská vláda vítá pomoc českých vojenských lékařů. Z Hradce Králové a z pražských Střešovic jich odjelo 29. Potvrdil mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek.

Jan PEJŠEK, mluvčí ministerstva obrany:
V tuto chvíli mají naši lékaři schválený mandát do konce tohoto měsíce, přičemž je dost dobře možné, že se vrátí dříve. Vše bude záležet na tom, jaké potřeby bude míst slovenská strana.

Jitka HANŽLOVÁ:
Povolání českých lékařů kritizují slovenské odbory a prohlašují, že slovenská vláda je ochotna použít peníze daňových poplatníků spíš k zaplacení zahraničních lékařů než na spravedlivé odměňování těch slovenských. Jenže právě ti slovenští lékaři, kteří celou dobu pracují, jsou už unavení a přejí si, aby jim někdo pomohl. Jako například primář chirurgie v Liptovském Mikuláši Ján Drobčo.

Ján DROBČO, primář chirurgie v Liptovském Mikuláši:
Já jsem ráno už vyzýval, prosím vás, dohodněte se, zrušme to, to přeci nejde tak dále. Mně na chirurgii nyní chybí 7 lékařů, já jsem osmý, nás je jen 8. Na zabezpečení kompletního provozu chirurgického oddělení v spádu 74 000.

Jitka HANŽLOVÁ:
Dohodu o působení českých vojenských lékařů na Slovensku dnes podepsali slovenská premiérka Iveta Radičová a český ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ten zdůraznil, že jde o humanitární pomoc, protože slovenské zdravotnictví je na pokraji sil. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Skupina cizinců zbila ve Varnsdorfu skupinu policistů v civilu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kriminalisté vyšetřují brutální napadení sedmi svých kolegů ve Varnsdorfu. V noci na dnešek na ni v jednom z tamních barů zaútočila početnější skupina cizinců. Policisté v civilu utrpěli četná zranění a museli vyhledat lékařskou pomoc. Někteří z nich zřejmě zůstanou v pracovní neschopnosti.

Josef SUK:
Důvodem útoku cizinců, údajně občanů bývalé Jugoslávie, byla zřejmě pomsta za dříve uloženou pokutu. Uvedl kriminalista Ladislav Cvik.

Ladislav CVIK, kriminalista:
Měli napadnout policistu z toho důvodu, že právě jeden z útočníků dostal pokutu a chtěl si s ním tímto způsobem vyřídit účty. Proto si zavolal i posilu a došlo potom k tý hromadný rvačce.

Josef SUK:
Zatím se podařilo dopadnout jen některé z agresivních cizinců. Informovala Petra Trypesová z děčínské policie.

Petra TRYPESOVÁ, mluvčí děčínské policie:
3 z nich jsou v tuto chvíli již umístěni v celách předběžného zadržení se souhlasem státního zástupce. Po ostatních policie pátrá.

Josef SUK:
Vyšetřování rvačky nadále pokračuje, dodal varnsdorfský kriminalista.

Ladislav CVIK, kriminalista:
Početnost tý skupiny útočníků by měla bejt mezi 8 až 11 lidí. Bude probíhat zadržování a budou podávány návrhy na vazbu.

Josef SUK:
Pro Radiožurnál Josef Suk, Varnsdorf.

Ideová konference ODS

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jak řešit situaci v sociálně vyloučených lokalitách řešila v Ústí nad Labem ideová konference ODS. Podle premiéra Petra Nečase musí vláda víc bojovat se zneužíváním příliš štědrého sociálního systému. Pomoc od státu se má v budoucnu dostat jen opravdu potřebným.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Chceme solidárně podat ruku sociálně slabým, kterým stát může pomoci v těžké situaci. Chceme ovšem vyjít vstříc jen těm zodpovědným, kteří v sobě naleznou vůli měnit svoje letité životní návyky. Chceme je motivovat k větší aktivitě, aby byli ochotni sami převzít více odpovědnosti za své životy. Stát pomůže jen skutečně potřebným a aktivním, nikoliv flákačům a delikventům, kteří zneužívají sociální dávky a trpělivost ostatních spoluobčanů.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Premiér Nečas pak v Ústí nad Labem zmínil i velmi citlivé téma limitů těžby hnědého uhlí. Vláda je prý prolamovat nebude. Zanedlouho přitom bude kabinet rozhodovat, jestli se přikloní k energetické koncepci, která s uhlím za limity počítá. Zároveň je Nečas ochotný jednat i o nápadu poslance Milana Šťovíčka, který chce, aby stát neprodával těžařům uhlí tak lacino.

Parlamentní volby v Rusku provázejí podezření z manipulací

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zítra vypuknou v Rusku parlamentní volby. Už teď je provázejí četná podezření z možných manipulací. Spojené státy například kritizují zastrašující kampaň, která se v Rusku těsně před volbami rozběhla proti nevládní organizaci monitorující volby. Nevládní asociace sbírající důkazy o možných podvodech ruské úřady pohnaly před soud.

Lenka KABRHELOVÁ:
Asociace Golos, která v Rusku monitoruje volby už od 90. let, dostala u soudu pokutu za údajné narušení předvolebních pravidel. Úřady začaly organizaci stíhat poté, co ji 3 poslanci obvinili, že jedná na zakázku ze Západu, který se tak údajně snaží ovlivnit výsledky voleb v Rusku. V podobném duchu informoval o jediné nezávislé organizaci zajišťující v Rusku monitoring voleb i jeden z federálních ruských televizních kanálů. Ředitelku asociace Golos v noci na sobotu zadrželi pracovníci ruské celnice na moskevském letišti Šeremetěvo, když se vracela ze zasedání nevládního fóra Evropské unie a Ruska. Podle spolupracovníků jí zabavili osobní počítač a odmítli k ní pustit advokáta. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Chorvatsko čekají parlamentní volby

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na zítřejší parlamentní volby se chystá také Chorvatsko. Jedná se o poslední hlasování před vstupem země do Evropské unie. Chorvaty ale víc zajímá řešení hospodářských i sociálních problémů a boj s korupcí.

Martin DORAZÍN:
Premiérka Jadranka Kosorová v předvolebním spotu přiznává, že korupce zasáhla i její politickou stranu Chorvatské demokratické společenství.

Jadranka KOSOROVÁ, premiérka Chorvatska:
Před dvěma lety jsme zahájili boj s korupcí, která vstoupila na náš práh, a přivedli jsme Chorvatsko do Evropské unie, i když nám mnozí nevěřili. Měli jsme a máme sílu očistit se a vytvořit zemi bez korupce.

Martin DORAZÍN:
Opoziční levicová koalice Kykyryký má podobný proevropský a protikorupční program. Průzkumy jí dávají velkou šanci na vítězství. Z Chorvatska Martin Dorazín, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Volby do parlamentu zítra čekají také Slovinsko.

Protivládní demonstrace v Maďarsku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
5 tisíc lidí dnes protestovalo v Budapešti. V poledne se v centru maďarské metropole konala dvě shromáždění. Ta se ale během dne spojila v jednu protivládní demonstraci. Víc informací už má náš spolupracovník v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Gregor Martin PAPUCSEK:
Demisi ministra hospodářství György Matolcsyho žádali odboráři, především ale nemilé odkazy posílali i premiérovi Viktoru Orbánovi. Pracovníci ve veřejné službě a ozbrojených složkách jsou nadále zoufalí z nového zákoníku práce, který je podle nich namířený proti zaměstnancům. Druhá demonstrace při budově poslaneckých kanceláří byla větší. Mladí lidé z hnutí Miliony za svobodu tisku a z facebookové skupiny Nelíbí se ti režim vyslovili výhrady vůči diletantismu vládnutí v Maďarsku, připojili se k nim podvečer i odboráři, a takto v dešti a v zimě vytvořili asi pětitisícovou masu. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papucsek.

Varování před ledovkou

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řidiči i chodci by si až do rána měli dát pozor na ledovku. Bude se tvořit hlavně ve východních Čechách, na Vysočině a na Moravě. Během noci na většině území začne pršet, říká meteorolog Jan Šrámek.

Jan ŠRÁMEK, meteorolog:
Na Moravě, ve Slezsku a také na Českomoravské vrchovině by měly být zpočátku noci ještě teploty blízko nuly nebo i slabě pod nulou. Proto se může při srážkách tvořit nebezpečná ledovka. Největší nebezpečí tvorby ledovky je hlavně během dnešního večera a první poloviny noci na neděli.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Od pondělí se začne ochlazovat. V noci může být až minus 5 stupňů Celsia.

Rekonstrukce bitvy u Slavkova

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
900 nadšenců v uniformách i letos nabídlo divákům rekonstrukci bitvy u Slavkova. Předvedli jednu část z Napoleonova vítězného tažení, kterou sledovalo na 8 tisíc diváků. Tentokrát šlo o klíčovou pasáž celého střetu. Připomíná historik Jiří Kovařík.

Jiří KOVAŘÍK, historik:
Klíčové hodiny bitvy u Slavkova, to, čemu historici říkají lví skok. Ten Napoleonův rozhodující úder od údolí Zlatého potoka nahoru na Pratecký kopec, který vlastně rozetnul koaliční, to znamená rakouskoruské pozice.

autor: jut
Spustit audio