Zprávy o šesté 3. prosince 2010

3. prosinec 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Silničáři v Moravskoslezském kraji od rána bojují s přívaly sněhu. Do terénu vyslali všechnu dostupnou techniku.

osoba:
Pokud je takovýhle stav sněhu, jako je, tak nemůže nikdo počítat, že budeme pořád všude.

Jana GULDA, moderátorka:
Sociální demokrat Lukáš Plachý se vzdal funkce pražského radního kvůli nařčení z úplatkářství.

Lukáš PLACHÝ:
Abych předešel k jakémukoliv nařčení sociální demokracie a této koalice, tak jsem se rozhodl rezignovat na pozici radního.

Jana GULDA, moderátorka:
Lesní požáry na severu Izraele už mají 42 obětí a šíří se dál.

redaktor:
Policie musela na několika místech evakuovat další tisíce lidí.

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí, zítra bude polojasno a teploty klesnou až k minus 9 stupňů Celsia. Dobrý večer u zpráv přeje Jana Gulda.

Moravskoslezský kraj bojuje celý den s přívaly sněhu

Jana GULDA, moderátorka:
Moravskoslezský kraj bojuje celý den s přívaly sněhu. Silničáři mají v terénu veškerou techniku, situace v mnoha městech je přesto komplikovaná. Na řadě míst se tvoří kvůli sněhu dlouhé kolony a jen v Ostravě vyjížděli policisté ke dvěma desítkám nehod. V Havířově srazilo auto devítiletého chlapce. V Bohumíně se střet linkový autobus s protijedoucím autem.

Michal SCHOFFER:
Kluzké silnice a rozbředlý sníh, takové nástrahy dnes nachystalo počasí řidičům v Moravskoslezském kraji. Dramaticky se zvýšil počet nehod. Jak sám zjišťuji, na hlavním tahu mezi Ostravou a FrýdkemMístkem kolize potkaly i profesionální řidiče. Lidé právě opouštějí autobus, který se nedokázal vyhnout odstavenému vozidlo a narazil do něj.

osoba:
Teď se nemůžu dostat domů.

osoba:
Jezdili jsme rovně a auto bylo asi vytočené trošku do cesty.

Michal SCHOFFER:
Byl to velký náraz?

osoba:
No, tak středně jako.

osoba:
Přijdu pozdě, no, cestování na dlouho, no.

Michal SCHOFFER:
Od rána jsou v terénu sypače, traktory i pluhy. Boj se sněhem takřka nejde vyhrát, přiznává Vladimír Mazač z frýdeckomístecké správy silnic.

Vladimír MAZAČ, Správa a údržba silnic, FrýdekMístek:
Pokud je takovýhle stav sněhu, jako je, tak nemůže nikdo počítat, že budeme pořád všude, na té jedné straně to uklidíme, na druhé straně nám to zasype, s tím nic neuděláme.

Michal SCHOFFER:
Silničáři jsou připraveni bojovat se sněhovou nadílkou celou noc. Pro Radiožurnál Michal Schoffer, Ostrava.

Vytrvalé sněžení komplikuje dopravu i ve Zlínském kraji

Jana GULDA, moderátorka:
Vytrvalé sněžení komplikuje dopravu i ve Zlínském kraji. Policisté zatím řešili v tomto regionu jen drobné nehody. Sníh od brzkého dopoledne zasypává i Jihomoravský kraj. Přesto doprava v regionu zatím nekolabuje. Situaci sleduje reportér Michal Záboj.

Michal ZÁBOJ:
Dobrý večer. Tak já se právě nacházím nedaleko Černé Hory na Blanensku na silnici první třídy číslo 43, která vede z Brna do Svitav a kde bývá dopravní situace při každé větší sněhové kalamitě jedna z nejhorších. Dnes tomu tak ale není. /Nesrozumitelné/ nestojí žádné kamiony, silnice je prosolená tenkou vrstvou rozbředlého sněhu a doprava, i když o něco pomaleji, než obvykle, tak stále jede, jak asi můžete slyšet. Horší situace je ale v kraji na silnicích nižších tříd, kde se, kde často leží ujetá vrstva sněhu a řidiči by měli proto být dnes obzvlášť opatrní, žádné vážnější nehody ale zatím nebyly hlášeny. Co se týče hromadné dopravy, tak ta stále v kraji jede, byť místy s menšími zpožděními a jezdí se také v Brně. Pro Radiožurnál Michal Záboj, jižní Morava.

Meteorologové varují před dalším vydatným sněžením

Jana GULDA, moderátorka:
Meteorologové varují před dalším vydatným sněžením na Moravě a Vysočině a před silnými mrazy. Potvrzuje to Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Miloš DVOŘÁK, Český hydrometeorologický ústav:
V Čechách postupně od západu bude ubývat oblačnosti na polojasno až skoro jasno, a ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. Na Moravě a ve Slezsku bude ještě zpočátku převážně zataženo se sněžením a během noci od jihu budou srážky ustávat a postupně bude ubývat oblačnosti na polojasno, skoro jasno.

I přes nepřízeň počasí byl dnes otevřen pětikilometrový úsek dálnice D 1

Jana GULDA, moderátorka:
I přes nepřízeň počasí byl dnes otevřen pětikilometrový úsek dálnice D 1 a 13,5 kilometru rychlostní silnice R 55. Díky těmto stavbám získalo krajské město Zlín a jeho okolí napojení na dálniční síť. Nové úseky dálnice stály přibližně 7 miliard korun.

John vysvětloval důvody k odchodu Oldřicha Martinů

Jana GULDA, moderátorka:
Důvody, proč by měl policejní prezident Oldřich Martinů odejít, vysvětloval ministr vnitra Radek John prezidentu Václavu Klausovi. John na jeho odchodu trvá s tím, že by i své další uplatnění mohl najít u policie. Podle Johna by mohlo být o budoucnosti šéfa policie Martinů jasno už v příštím týdnu, a to po jednání s premiérem Petrem Nečasem.

Radek JOHH, ministr vnitra:
Kontrasignace na nového policejního prezidenta je v rukou premiéra Nečase, takže rozhodnutí v příštím týdnu, doufám, bude.

Lukáš Plachý rezignoval na post ve vedení města

Jana GULDA, moderátorka:
Sociální demokrat a pražský radní Lukáš Plachý rezignoval na post ve vedení města. Důvodem je nařčení z korupce. V radě jsou tedy už tři dny po jejím zvolení dvě křesla neobsazena. Už ve středu rezignoval Boris Šťastný to, aby uvolnil místo pro člena opozice. Plachý má šanci se do rady vrátit, pokud kauza dopadne v jeho prospěch.

Jan HERGET:
Lukáš Plachý měl přijmout nabídku spolustraníka Ivana Jirkovského, který ho měl za 100 tisíc zvýhodnit na kandidátce. Nahrávku rozhovoru pak Jirkovský zveřejnil, za to ho sociální demokraté vyloučili ze strany. Plachý trvá na tom, že z jeho strany šlo o taktiku.

Lukáš PLACHÝ:
Já jsem nějaké důvody pro to, abych naoko toto odsouhlasil a chtěl jsem se pokusit prostě něco zjistit o tom více, o pozadí této akce.

Jan HERGET:
Věc řešila místní kontrolní komise a Plachého očistila. Vedení strany i pražský primátor Bohuslav Svoboda ale chtějí znát rozhodnutí ústřední kontrolní komise.

Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy:
V případě, kdy se potvrdí ty skutečnosti, které nám radní Plachý sdělil, nic nebude bránit tomu, aby se do politiky vrátil.

Jan HERGET:
Plachý se cítí nevinen a na Jirkovského podal trestní oznámení. Jan Herget, Radiožurnál.

Kandidát na amerického velvyslance v Praze Norman Eisen podle všeho neuspěl

Jana GULDA, moderátorka:
Kandidát na amerického velvyslance v Praze Norman Eisen podle všeho neuspěl. Republikánský senátor Grassley Českému rozhlasu potvrdil své odmítavé stanovisko k jeho jmenování. Podle diplomatů to zřejmě znamená definitivní konec kandidatury poradce prezidenta Obamy.

Vít POHANKA:
"Je jasné, že když tenhle kandidát nemůže být potvrzený, je mnoho jiných vysoce kvalifikovaných Američanů." Řekl senátor Grassley Českému rozhlasu. Potvrdil, že přes něj Eisenova nominace neprojde. "Česká republika zůstává jedním z nejbližších spojenců a přátel Spojených států." Ujišťuje opakovaně americké ministerstvo zahraničí, tentokrát ústy mluvčího /nesrozumitelné/, jenže Česko je jedinou zemí Evropské unie, kam ještě Barack Obama nestačil za skoro 2 roky v úřadě nominovat nikoho s nadějí na schválení Senátem. To ovšem nechce americké ministerstvo zahraničí komentovat. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Severním Izraelem se dál šíří ohnivý živel

Jana GULDA, moderátorka:
Plameny už na severu Izraele zničily více než 3 tisíce hektarů lesa. Nejhorší požár v historii země zahubil nejméně 42 lidí a zničil desítky domů. Přírodní katastrofu se nedaří zabrzdit. Od rána se zasažená plocha zvětšila o polovinu. Izraelcům pomáhají hasičské týmy a letadla z celé řady blízkovýchodních i evropských států. Mezitím se v komentářích objevuje domácí kritika, že když Izrael není připravený na ohnivý živel, nemohl by uspět ani v případě války nebo masivního teroristického útoku.

Břetislav TUREČEK:
Jak připouštějí izraelští hasiči, nebýt zahraniční pomoci, byl by postup zkázy daleko rychlejší. Občasné optimistické zprávy o potlačení ohně se ale zatím střídají s hlášeními o náhlém otočení větru a dalším šíření požáru. Policie musela na několika místech evakuovat další tisíce lidí. Potýkala se i s těmi, kteří se chtěli navzdory nebezpečí podívat na své vypálené domovy. Zkáza v těsné blízkosti Haify se netýká jen lidí, ale také přírody. Plameny pohltily národní park i několik rezervací. Z jednoho zookoutku například na poslední chvíli utekl personál. Zvířatům už ale jen stačil otevřít vrata a doufat. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Haifa.

JeanLuc Godard: v osmdesáti u konce s dechem?

Jana GULDA, moderátorka:
Dnes slaví 80. jedna z nejvýraznějších postav francouzské filmové nové vlny JeanLuc Godard. Nedávno získal čestného Oscara. Jeho zatím poslední snímek se jmenuje Socialismus.

Jan POKORNÝ:
I tento film přijali diváci rozporuplně. Jak už to občas u Godardových snímků bývá. Někteří ho považují jen za jakousi hlubokomyslnou postmoderní koláž. Od svých počátků kritizoval stagnující kinematografii, provokoval a na rozdíl od svých kolegů u nové vlny zůstal. K jeho špičkovým dílům patří film U konce s dechem, který podle mnohých odborníků změnil světovou kinematografii. JeanLuc Godard vystudoval na pařížské Sorbonně etnologii. V 50. letech vedl filmovou kritickou revue Cahiers du Cinéma. Dnes žije osmdesátiletý tvůrce ve Švýcarsku. Podle vlastních slov se na filmy nedívá, v televizi sleduje maximálně fotbal. Jan Pokorný, Český rozhlas, Francie.

autor: jve
Spustit audio