Zprávy o šesté 29. října 2012

29. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Pojišťovny chtějí, aby příští rok bylo o 6 tisíc akutních lůžek méně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
6 tisíc akutních lůžek zruší příští rok zdravotní pojišťovny. Změny se dotknou i 12 soukromých nemocnic.

Květa MORAVCOVÁ:
Nemocnice v Tanvaldu nebo Podřipská nemocnice s poliklinikou, tady chtějí pojišťovny přeměnit lůžka akutní péče do jiného režimu. Řada lidí bude muset dojíždět. Podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska budou změny přesto přínosné.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví:
Já rozhodně budu rád, že /nesrozumitelné/ do nemocnice dál a budu mít, že má víc oddělení, více komponentů.

Květa MORAVCOVÁ:
Pojišťovny chtějí ušetřit zhruba půl miliardy. Podle místopředsedy Lékařského odborového klubu Miloše Volemana by to ale znamenalo tisíce neošetřených pacientů ročně.

Miloš VOLEMAN, místopředseda Lékařského odborového klubu:
Pokud by se vzala ta suma, kterou oni plánují ušetřit, propočítala by se, tak by to znamenalo v tom dolním rozsahu 53 tisíc neošetřených lidí ročně.

Květa MORAVCOVÁ:
Podle pojišťoven ale péče ohrožená nebude. Dotčené nemocnice se bojí zániku a mluví o znárodnění. Šéf té brandýské Miroslav Kadlec zvažuje právní kroky.

Miroslav KADLEC, šéf brandýské nemocnice:
My se samozřejmě obrátíme na právníky a budeme toto řešit právní cestou.

Květa MORAVCOVÁ:
Po plánované redukci zůstane v nemocnicích zhruba 50 tisíc akutních lůžek. Květa Moravcová, Radiožurnál.

V rakovnické škole zaútočil žák na učitelku nožem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bodnutí nožem do zad 61let učitelka gymnázia v Rakovníka přežila. Leží v pražské Vojenské nemocnici a je mimo ohrožení života. Z útoku je podezřelý 14letý student. Teď ho vyslýchá policie.

Lubomír SMATANA:
Přestože výuka na gymnáziu skončila, studenti stále postávají venku, mezi nimi i studentka Viktorie, která se zmíněným pachatelem chodí do třídy.

Viktorie:
Dřív byl trošku šikanovanej. Kvůli tomu, že byl právě takovej zvláštní, že se tak divně choval.

Lubomír SMATANA:
Zatím není vůbec jisté, zdali si onen student přinesl nůž do kabinetu, alespoň si to myslí ředitel rakovnické policie Jiří Šiler.

Jiří ŠILER, ředitel rakovnické policie:
Nepředpokládám, že by profesorka disponovala nebo žák nějakým vystřelovákem nožem.

Lubomír SMATANA:
Rakovnické gymnázium má necelých 400 studentů, a jeho ředitel Luděk Štíbr se z incidentu teprve vzpamatovává?

Luděk ŠTÍBR, ředitel gymnázia:
Stalo se to o polední pauze, kdy kolegyně byla v kabinetu a připravovala se na další hodinu.

Lubomír SMATANA:
O trestněprávní kvalifikaci ještě policie nerozhodla a vzhledem k tomu, že mladému muži je 14 let, tak není právně postižitelný. Z Rakovníka Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Útok v rakovnickém gymnáziu šokoval i další školy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
I ostatní školy případ šokoval.

Klára BÍLÁ:
Ředitelé škol jsou případem zaskočeni. Obzvlášť, že jde o gymnázium. Ředitel ústeckého gymnázia Alfréd Dytrt.

Alfréd DYTRT, ředitel ústeckého gymnázia:
Že to je neštěstí, které asi do gymnázia nepatří.

Klára BÍLÁ:
Zástupci ministerstva školství útok žáka na učitelku odsoudili. Inspektorům hned nařídili prošetření případu. Náměstek ministra Jindřich Fryč.

Jindřich FRYČ, náměstek ministra školství:
Zejména z hlediska nastavení pravidel vnitřní bezpečnosti školy a její dodržování. Součástí šetření bude samozřejmě také prověření nastavení celkového /nesrozumitelné/ na dané škole.

Klára BÍLÁ:
Podle psychologů nejde takovým útokům úplně předcházet. Podobný případ se stal ve Svitavách před 8 lety. Tehdy učitel útok žáka nepřežil. Klára Bílá, Radiožurnál.

Policie v případu obchodu s nelegálním alkoholem odkryla vrchol ledovce

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie v případu obchodu s nelegálním alkoholem odkryla vrchol ledovce. Při zatýká na severní a jižní Moravě skončilo v poutech 8 lidí. Mezi nimi i hledaný jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík a podnikatel Radek Březina.

Petr MEDEK:
Na akci se podílelo 300 detektivů elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Policisté po celé republice prohledávali byty a sklady. Ve Valašském Meziříčí narazili na skoro 600 tisíc litrů čistého lihu. Barely byly schované za falešnou zdí. Nejvíc práce měli detektivové se zatčením podnikatele Březiny, několik hodin se ukrýval v kotelně hotelu Lázně Kostelec.

Robert ŠLACHTA, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
Tato osoba byla uschována ve velkém množství pilin. Naši detektivové po 4 a půl hodinách tuto osobu nalezli.

Petr MEDEK:
Prozradil šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Organizátoři nelegálního trhu s lihem si podle něj mohli přijít celkově až na miliardy korun. Petr Medek, Radiožurnál.

Východní pobřeží USA se připravuje na obří bouři.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přípravy na příchod hurikánu Sandy na pobřeží USA vrcholí. Živel má zasáhnout severovýchod Spojených států a měl s sebou přinést prudké lijáky, silný vítr, ale i sněžení. Přímo v ohrožené oblasti je i náš zpravodaj Vít Pohanka. Vítku, jaké máš nejnovější informace?

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Tak hurikán postupuje Atlantikem směrem na severo severozápad, směrem k té naší velké aglomeraci tady od Philadelphie zhruba po New York. Prezident Obama před malou chvílí ve zvláštním vystoupení přímo z Bílého domu znovu varoval všechny obyvatele tady na severovýchodě Spojených států, abychom brali nebezpečí hurikánu a s tím související nepohody velmi, velmi vážně, abychom respektovali a dbali výzvy úřadů, hlavně pokud nařídí evakuaci. To se týká především New Yorku, kde už se evakuovaly stovky tisíc obyvatel, ale také menších měst přímo na pobřeží Atlantiku. Jinak letiště zůstávají otevřená, i když spíš jako útočiště pro lidi, kteří uvízli, protože zrušené byly tisíce letů. Nadále nejezdí hromadná městská doprava ve městech, od Washingtonu tady na jihu až po Boston na severu v Massachusetts. Zavřené jsou také školy a mnoho úřadů. Budeme o tom dál průběžně informovat. Zatím na slyšenou, Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

V ukrajinských volbách podle odhadů zvítězila Strana regionů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Parlamentní volby na Ukrajině podle předběžných výsledků vyhrála Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče. Opozice ale posílila. Sjednocená opozice vězněné expremiérky Julije Tymošenkové skončila druhá se 24 procenty. A opoziční strana UDAR boxerského šampiona Vitalije Klička získala necelých 15 procent hlasů. Mezinárodní pozorovatelé ale volby kritizují. Ti z OBSE je ve svém komuniké označili za ústup od demokracie. Narážejí hlavně na věznění Julije Tymošenkové. Volby přirovnávají k nerovnému souboji, kdy jeden z hráčů měl výrazně příznivější podmínky.

Petr VAVROUŠKA:
Tím, kdo měl tady na Ukrajině lepší výchozí pozici, se myslí vládnoucí Strana regionů. Ta podle pozorovatelů zneužívala během předvolební kampaně administrativní zdroje. Nejasné bylo financování volební agitace a média neinformovala o kandidátech vyváženě. Politické prostředí na Ukrajině, jak tvrdí pozorovatelé, ovládají mocné ekonomické skupiny. Právě jejich využívání moci, nadměrná role peněz ve volbách, ovlivňují demokratický pokrok na Ukrajině. Přesto ale mají Ukrajinci zájem o demokracii, a to je dobrým znamením pro budoucnost. Dodali zástupci evropských institucí. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Kyjev.

Česká republika bude se Slovenskem víc spolupracovat

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česká republika bude se Slovenskem víc spolupracovat, konkrétně v energetice, v dopravě i ve školství a zdravotnictví. Dohodli se na tom ministři obou vlád při historicky prvním společném jednání v Uherském Hradišti a Trenčíně. Mluvilo se také o možném sloučení nákladních železničních dopravců a sdílení kapacit armád obou zemí.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Po společném přípitku moravskou slivovicí se u československého stolu mluvilo mimo jiné o jaderné energetice. Tu chtějí Praha a Bratislava podle premiéra Petra Nečase společně hájit v Evropské unii.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Společný zájem zabránit evropskou cestou torpédování dalšího rozvoje jaderné energetiky v Evropské unii, tedy včetně České republiky a Slovenska.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Premiéři obou zemí se také shodli, že společné zasedání obou kabinetů by se do budoucna mělo stát tradicí.

Robert FICO, slovenský předseda vlády:
A toužím, aby se této /nesrozumitelné/ vzájemné dohody opakovaly v dalších letech.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Uvedl slovenský předseda vlády Robert Fico. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

Francie ocenila zásluhy zpěvačky Marty Kubišové Řádem Čestné legie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zpěvačka Marta Kubišová získala nejvyšší francouzské vyznamenání, asi před půlhodinou se stala rytířkou Řádu Čestné legie.

Pavel NOVÁK:
"Vyznamenání tady dostává za politickou aktivitu, uměleckou kariéru a také za tvorbu, která byla s Francií Spojená." Vysvětlil kulturní rada francouzská velvyslanectví /nesrozumitelné/. Z Čechů byli nositeli Řádu Čestné legie například prezidenti Masaryk, Beneš, Svoboda a Havel. Dostali jej ale i vojáci František Fajtl, prvorepublikový generál Jan Syrový nebo účastník operace Overlord Josef Serafín. Mezi oceněnými jsou i umělci jako například Josef Suk nebo Jan Saudek. Pavel Novák, Radiožurnál.

Silný vítr a sněžení na horách stále komplikují dopravu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Silný vítr a sněžení na horách stále komplikují dopravu. Do akce museli několikrát i hasiči kvůli stromům popadaným na silnice. Někde se tvoří sněhové jazyky. Řidiči musí být velmi opatrní. Prakticky všude teď hrozí námraza. A jak to vypadá na Vysočině. To už poví reportér Michal Malý.

Michal MALÝ:
Dobrý večer. Já právě teď stojím na obchvatu Moravských Budějovic, kde fouká silný ledový nárazový vítr a střídají se tu drobné sněhové přeháňky. Provoz na tomto hlavním tahu na Vídeň je ale plynulý, silnice je místy mokrá a bez větších problémů sjízdná. Stejně tak ostatní silnice v kraji Vysočina jsou už mokré, anebo už začínají dokonce vysychat, přesto silničáři varují, že zvlášť teď v nočních hodinách mohou některé úseky namrzat a ve vyšších polohách, především na Žďársku, stále hrozí také tvorba sněhových jazyků. Tolik pro Radiožurnál Michal Malý, Moravské Budějovice.

V Ústeckém kraji budou vítězní komunisté vládnout se sociálními demokraty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Ústeckém kraji budou vítězní komunisté vládnout se sociálními demokraty. Kolik bude mít ČSSD křesel v krajské radě, to zatím strany neoznámily. Jasno není v jižních Čechách. ČSSD tam nabídla komunistům jenom dvě křesla v jedenáctičlenné radě. Ti to ale odmítli. Povolební jednání pokračují i na jižní Moravě. Sociální demokraté se zatím kloní spíš ke spolupráci s lidovci. Koalice s druhou nejsilnější stranou KSČM je ale pořád ve hře.

autor: tet
Spustit audio