Zprávy o šesté 28. prosince 2010

28. prosinec 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Silné sněžení dnes v Česku komplikovalo provoz na železničních tratích, silničáři zavřeli i některé horské silnice.

osoba:
To bylo tak sněhu navátého a hlavně nebylo na metr vidět, tam prostě, když člověk vjel do toho sněhu, tak neviděl vůbec nic.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ředitelé nemocnic už dostali první výpovědi nespokojených lékařů.

osoba:
Já nevidím po ekonomické stránce ani po odborné stránce už žádnou další možnost nějakého posunu, pokud nedojde ke změně tohoto systému.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Soudní znalci a tlumočníci se budou muset řídit novými pravidly, která připravilo ministerstvo spravedlnosti.

osoba:
Ta úprava dnes je nedokonalá, je ze 60. let, a proto je třeba jí novelizovat.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude skoro jasno, přes den naměříme minus 9 až minus 5 stupňů. Hezký podvečer přeje Kateřina Causidisová.

Nový sníh dnes znovu komplikoval dopravu v Česku

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Nový sníh dnes znovu komplikoval dopravu v Česku. Problémy měly především vlaky, ve středních Čechách nejezdily mezi Rakovníkem a Kralovicemi u Rakovníka. Aktuálně je úsek znovu v provozu. Silné sněžení zastavilo provoz některých tratí také v Libereckém kraji. Situaci tam komplikuje silný vítr a nehoda na železničním přejezdu.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Na Liberecku napadlo 20 centimetrů nového sněhu. Vlaky nejezdí mezi Kořenovem a Harrachovem, kde sněžnému pluhu komplikuje práci silný vítr. Vlaková doprava je taky zastavena mezi Libercem a Mníškem a Frýdlantem a Jindřichovicemi pod Smrkem. Na trať se nemůže dostat pluh kvůli vykolejenému vlaku u Stráže nad Nisou, do něho dnes narazil nákladní automobil, při nehodě se zranili tři lidé. Provoz na trati by mohl být obnoven po půlnoci. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberecko.

V Česku znovu uhodí silné mrazy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A v Česku znovu uhodí silné mrazy. Výstraha hydrometeorologického ústavu platí od dnešní noci na středu až do čtvrtečního rána. Podrobnosti dodává meteorolog Marián Sandev.

Marián SANDEV, meteorolog:
Teploty v noci poklesnou na minus 9 až minus 13 stupňů, ojediněle až na minus 20 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav vydal výstražnou informaci právě na silný mráz.

Tuhé mrazy dál sužují Evropu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
S tuhým zimním počasím se potýkají Evropa i Spojené státy. V Německu nevydrželo nápor sněhové pokrývky mnoho střech, některé objekty musela policie uzavřít. Mrazy a sněžení narušily také dopravu. Potíže se zrušenými lety pokračují hlavně v Rusku.

David KOUBEK:
Na moskevských letištích vládne už třetím dnem chaos, u většiny letů svítí nápis zrušeno. Rozzuření pasažéři na Šeremetěvu dokonce zbili zaměstnance Aeroflotu. Ruský ministr dopravy Igor Levitin prohlásil, že největší letiště v zemi, Domodědovo, mělo při výpadcích proudu raději úplně zavřít. Nedostává se ani rozmrazovací kapaliny. Ze sněžné bouře se mezitím vzpamatovává americký New York. Cestující, kteří trávili na letištích dlouhé hodiny, se postupně dostávají do letadel a mohou odletět. Aerolinky ve Spojených státech musely v uplynulých dnech zrušit na čtyři a půl tisíce letů. Ještě dva dny ale může trvat, než se všechno vrátí do normálu. Bouře se mezitím přesunula nad východní část Kanady. David Koubek, Radiožurnál.

Ředitelé nemocnic už dostali první výpovědi nespokojených lékařů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
3650, tolik výpovědí nespokojených lékařů už rozeslala pražská právní kancelář ředitelům nemocnic po celém Česku. Do konce roku může výpovědí ještě přibýt. Doktoři se totiž mohou ke kampani Děkujeme odcházíme připojit ještě do posledního prosincového dne.

Lenka JANSOVÁ:
Praxe 10 let, 2 atestace a plat kolem 30 tisíc korun hrubého, tak nějak vypadá typický lékař, který dal protestní výpověď, třeba doktor Jan Hájek z radiodiagnostického oddělení pardubické nemocnice.

Jan HÁJEK, radiodiagnostické oddělení pardubické nemocnice:
Teď mám manželku na mateřské doma, v podstatě máme hypotéku na bydlení.

Lenka JANSOVÁ:
Pražská právní kancelář už výpovědi zkontrolovala a poslala. 30 jich dostal na stůl třeba ředitel brněnské nemocnice Milosrdných bratří Daniel Rychnovský. Jsou prý hlavně z anesteziologickoresuscitačního oddělení.

Daniel RYCHNOVSKÝ, ředitel brněnské nemocnice Milosrdných bratří:
Pod ARO patří samozřejmě i JIPky z chirurgických oborů, navíc to postihne operační sály, navíc to postihne i porodnici.

Lenka JANSOVÁ:
Ministr Leoš Heger zatím lékařům ustoupit nehodlá. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Německá letiště by mohla zavést kontroly podle věku a pohlaví

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Rozdělení cestujících do rizikových skupin a k tomu zavedení odpovídajících kontrol na letištích. Navrhuje to nově nastupující šéf Asociace německých letišť. Cestující by byli rozděleni do kategorií podle věku, pohlaví a etnického původu. Podobná praxe už funguje v Izraeli.

Klára STEJSKALOVÁ:
Vyprofilování cestujících by podle budoucího šéfa Asociace letišť přispělo k zefektivnění bezpečnostních opatření, která si žádá současná hrozba teroristických útoků. S podobným návrhem přišla v prosinci také Mezinárodní asociace leteckých dopravců. Rozdělení pasažérů do tří skupin na takzvané dobré, normální a podezřelé se setkalo v Německu se značnou kritikou. Návrh podle německých politiků bezpečnost v letecké dopravě nezvýší, navíc je diskriminační a protiústavní Podle šéfa národně bezpečnostního úřadu se navíc teroristé podobným opatřením dokáží rychle přizpůsobit a nikde není řečeno, že případný útok musí spáchat osoba, která by spadala do kategorie podezřelých. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Na co mají cestující nárok při zrušení letů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na co mají cestující nárok při zrušení letů, zákazu vstupu do letadla, anebo ztrátě zavazadel, to všechno se dnes na pražské Ruzyni měli možnost dozvědět lidé, kteří přišli od odletové haly letiště. Potřebné informace měli možnost dostat v rámci kampaně Evropské komise, která posiluje povědomí cestujících o jejich právech.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Organizátoři kampaně ale nepotěšili ty, kteří by rádi dostali odškodné za hodiny či dny čekání v letištních halách v uplynulých dnech. Na mimořádné situace, jak mi vysvětlil koordinátor české kampaně Ondřej Bárta, způsobené například počasím se totiž odškodnění nevztahuje.

Ondřej BÁRTA, koordinátor české kampaně:
Protože nemůžeme nést odpovědnost za něco, co zkrátka není v moci ovlivnit, a to je počasí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Jinak ale mají nárok především na informace, náhradu, pokud je let zpožděný o víc než 5 hodin a lidé s handicapem například na doprovod. Povědomí o právech mezi cestujícími stoupá. Potvrdila mi to i dívka, která dnes letěla do Amsterodamu a už si vyzkoušela, jaká má práva, když jí letiště ztratí zavazadlo.

osoba:
Mně se stalo už tady, že se mi ztratily zavazadla a šla jsem tady a bylo to v pořádku.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Novela zákona o znalcích a tlumočnících

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Soudním znalcům bude za chyby hrozit až stotisícová pokuta nebo dokonce zákaz činnosti. Novelu zákona o znalcích a tlumočnících připravilo ministerstvo spravedlnosti. Reaguje tak na množící se stížnosti na činnost znalců, kteří pracují podle více než 40 let starého předpisu. Znalecké posudky přitom často fakticky rozhodují o výsledcích soudních sporů.

Zbyněk ZIKMUND:
Za nekvalitní posudek, nedodržení lhůty k jeho vypracování nebo za bezdůvodné odmítnutí posudku přijde sankce. Vysvětluje princip novely zákona o znalcích a tlumočnících ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Za méně závažné přestupky pokuta až do 50 tisíc korun, za závažnější pokuta až do 100 tisíc korun, či případně možnost vyškrtnutí ze seznamu znalců a tlumočníků.

Zbyněk ZIKMUND:
Novela také zavádí princip třikrát a dost. Znalce, který opakovaně spáchá menší přestupky, může napotřetí ministr spravedlnosti zbavit funkce. Novela zákona o znalcích a tlumočnících by mohla začít platit na podzim příštího roku. Úplně nový zákon by měl vzniknout do 2 let. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Hradec Králové má po více než 10 týdnech nového primátora

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Hradec Králové má po více než 10 týdnech nového primátora. Stal se jím pětapadesátiletý lékař a lídr hradeckého demokratického klubu Zdeněk Fink. Jednání ustavujícího zastupitelstva teď pokračuje volbou náměstků a radních. Na místě je i reportér Ota Nehasil, dobrý večer.

Ota NEHASIL:
Dobrý večer. Dohoda středopravé koalice z dnešního poledne rozdala jednoznačně karty a vše tady zatím postupuje podle předem připraveného scénáře. Primátorem, jak už bylo řečeno, je Zdeněk Fink z hradeckého demokratického klubu. Každá ze zbylých 4 stran má jednoho náměstka. Volby 6 radních nás teprve čeká, ani zde ale žádné komplikace zřejmě nebudou. V Hradci Králové tak dnes večer skončí více než dvouměsíční čekání na nové vedení města. Pro Radiožurnál Ota Nehasil, Hradec Králové.

Expresní platby se před koncem roku prodraží

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Expresní platby se před koncem roku prodraží. Každý, kdo potřebuje realizovat bankovní převod na poslední chvíli, může využít expresní platbu, ovšem za příslušný příplatek. Ten se pohybuje od 50 do 300 korun. Banky a spořitelny doporučují uskutečnit finanční převody raději s předstihem, i když své služby poskytují i v poslední dni roku. Potvrzuje to Jan Holinka z České spořitelny.

Jan HOLINKA, Česká spořitelna:
Všechny transakce do České spořitelny mohou naši klienti provést v pobočkách do 31. prosince do 12 hodin. Platební příkazy mohou navíc podat přes internetové bankovnictví do 31. prosince do 20 hodin a jednorázový platební příkaz i přes bankomat a platbomat také do 20 hodin.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Převody mezi dvěma bankami je nutné realizovat nejpozději 30. prosince. Převody do zahraničí ještě o jeden den dříve. Podobné lhůty platí také u Československé obchodní banky nebo Komerční banky.

Spustit audio