Zprávy o šesté 28. listopadu 2011

28. listopad 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Jihomoravští kriminalisté pátrají po lupičích 70 milionů korun

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jihomoravští kriminalisté pátrají po lupičích 70 milionů korun. Na dálnici D 1 u Rousínova přepadli dodávku bezpečnostní agentury. Incident se odehrál na 216 kilometru dálnice ve směru na Ostravu u dálničního výjezdu na Rousínov a obešel se bez zranění. Policie žádá svědky, kteří se dosud nepřihlásili, aby zavolali na linku 158.

Ivan HOLAS:
K přepadení došlo ve 22:50, bylo zřejmě pečlivě připraveno a proběhlo bleskurychle, přestože se podle krajské policejní mluvčí Petry Vedrové o něm policie dozvěděla prakticky vzápětí, pachatelé stačili zmizet.

Petra VEDROVÁ, krajská policejní mluvčí:
Nahlášeno to bylo krátce před 23 hodinou. Opatření bylo, že jsme vlastně tu informaci předali všem jak hlídkám, které byly v terénu, předali jsme to i slovenské straně, rakouské straně přes ty naše centra policejní spolupráce a ostatním krajům.

Ivan HOLAS:
Kriminalisté den celý den vyslýchali svědky a zjišťovali další okolnosti případu. Pachatelům hrozí až 12 let vězení. Odhalit je ale nemusí být snadné. Shodou okolností došlo před 5 lety jen asi 10 kilometrů od místa činu k obdobnému případu. Po výhrůžce odpálení protitankové střely si tehdy lupiči odnesli 77 milionů korun. Dodnes nebyli odhaleni. Pro Radiožurnál Ivan Holas, Brno.

Vladimír Kotrouš postaven mimo službu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Mimo službu postavil pražský primátor Bohuslav Svoboda šéfa městské policie Vladimíra Kotrouše. Podle policie měl přijmout úplatek za přiklepnutí mnohamilionové zakázky. Detektivové ho zadrželi i s předem označenými bankovkami.

Martin DRTINA:
Kterého tendru se měl úplatek týkat, policie tají. Spekuluje se, že by mohlo jít o zakázku na servis služebních aut strážníků. Nepřímo to připustil i primátor Svoboda, který nechá prověřit všechny zakázky městské policie z poslední doby.

Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Ten problém, který tam je na stole, že jsou tam dvě zakázky, které rozporoval ÚHOS, a to jsou zakázky, kterými se samozřejmě musíme prioritně zabývat. Je tam nákup automobilů a opravy automobilů.

Martin DRTINA:
Podle právní kvalifikace obvinění muselo jít o více než půlmilionovou částku. Kotrouš je od neděle ve vazbě. Za korupci mu hrozí až dvanáctiletý trest. Vedením městské policie je dočasně pověřený Ludvík Klema. Martin Drtina, Radiožurnál.

Školy zamořené azbestem opouštějí žáci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Minimálně do konce týdne budou zavřené dvě školy na největším českobudějovickém sídlišti Máj. Hygienici tam při kontrole objevili nadlimitní množství škodlivého azbestu. Ten unikl zřejmě z takzvaných boletických panelů během letního zateplování školních budov. Děti teď mají náhradní program.

Ivan MLS:
Z 10 měření provedených ve školách 8 ukázalo nadlimitní hodnoty nebezpečného azbestu. Místo školy byly děti dnes v kině, zítra je čeká společná akce mimo školu a od středy do pátku ředitelské volno.

Petr PODHOLA, náměstek primátora:
V případě, že se rodiče nebudou moci postarat o své děti, tak se pochopitelně o ně škola postará.

Ivan MLS:
Říká náměstek primátora Petr Podhola. Od pondělka pak osm stovek dětí opět čeká výuka, budou ale rozděleny do ostatních českobudějovických škol. Dvě postižené školy chce radnice uvést do pořádku, dodává náměstek Podhola.

Petr PODHOLA, náměstek primátora:
Město České Budějovice přistoupí ke všem opatřením tak, abychom zajistili, že tyto prostory budou stoprocentně zdravotně nezávadné.

Ivan MLS:
Přesný čas si zatím ale odhadnout netroufá. Pro Radiožurnál Ivan Mls, České Budějovice.

Pacienti dostanou příští rok stejnou zdravotní péči jako letos

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pacienti dostanou příští rok stejnou zdravotní péči jako letos. Vyplývá to z nové úhradové vyhlášky, kterou dnes představil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Příští rok podle ní budou platit pojišťovny lékařům a nemocnicím za péči.

Lenka JANSOVÁ:
3 procenta navíc by měly dostat nemocnice. Víc peněz půjde také do specializovaných center, třeba na léčení onkologicky nemocných. Vyhláškou po připomínkách musí ještě schválit legislativní rada vlády. Ministr zdravotnictví Heger upozornil, že i pak je možné ji upravit.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
Děláme si rezervu na to, že by byla vydána v upravené verzi.

Lenka JANSOVÁ:
Vyhláška se nelíbí menším nemocnicím, které se kvůli tomu mimořádně sešly. Nebudou mít v příštím roce na slibovaný růst platů. Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich řekl, že to můžou už brzy pocítit také pacienti.

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic:
A to může být třeba v polovině roku, protože nemocnice nemají finanční rezervy.

Lenka JANSOVÁ:
Ambulance dostanou stejně peněz jako letos. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Slovenská vláda rozhoduje, jak vyřeší situaci ve zdravotnictví

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Slovenská vláda rozhoduje, jak vyřeší situaci ve zdravotnictví. Nemocnicím na Slovensku stále hrozí, že je od 1. prosince opustí až 2 tisíce lékařů. Vláda chce kvůli tomu rušit některá oddělení a dokonce i celé nemocnice. Jednání kabinetu Ivety Radičové sleduje náš bratislavský zpravodaj Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER:
Vláda stále doufá, že výrazná část lékařů výpovědi stáhne. Čas na to mají až do středy, kdy by se to ale nestalo, tak vláda připravuje krizový plán, konkrétně ho chce představit dnes v noci. Každá nemocnice bude mít svou vlastní infolinku, kde se pacienti dozví, jestli platí jejich termín operace, případně kde jinde je ošetří. V těch nejvíc ohrožených, anebo problematických nemocnicích vyhlásí vláda nouzový stav, což by mělo přinutit lékaře nastoupit do zaměstnání. Dnes slovenská vláda požádala i sousední země, včetně Česka, o poskytnutí lékařů, to všechno ale jen v případě nouze, tedy v tom případě, že lékaři ve výpovědích až do jejich vypršení, tedy do této středy. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Jaderný transport dělí od Gorlebenu 20 kilometrů po silnici

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Transport německého radioaktivního odpadu se blíží do cíle. Speciální vlaky musí překonat poslední dvacetikilometrovou cestu po silnici. Německá policie začala s odklízením sedících demonstrantů ze silnice.

Klára STEJSKALOVÁ:
Transport, který vyjel z francouzského Le Hague před 5 dny, už po několikáté zablokovali demonstranti. Obsazením trati zdrželi přepravu castorů minimálně o 25 hodin. Aktivisté dnes také obsadili silnici vedoucí do meziskladu v Gorlebenu. Na cestu navršili pyramidy z betonových bloků. Policii trvalo šest hodin, než cestu vyčistila. Letošní transport provázel rekordní počet protestů. Z pohledu ekologických organizací není solný dům v Gorlebenu vhodný pro skladování radioaktivního odpadu, proto požadují, aby byl vyloučen jako jeho konečné úložiště. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Německo.

Německo popírá plány rozdělit eurozónu na silné a slabé země

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německo nechystá vznik takzvaného tvrdého jádra eurozóny. Zdroj z německé vlády tak popřel předchozí informace médií, že Berlín připravuje vydávání společných dluhopisů 6 nejsilnějších zemí eurozóny. Deník The Welt napsal, že Němci by byli ochotni vydávat dluhopisy spolu se státy, které mají nejvyšší rating. Vedle Německa jsou tu ještě Francie, Nizozemí, Finsko, Rakousko a Lucembursko.

Ondřej HOUSKA:
Vládní zdroje tvrdí, že na takovém plánu Berlín nepracuje. Německo místo toho požaduje posílení integrace v rámci celé eurozóny. Brusel by měl mnohem tvrději dohlížet na to, že všichni dodržují daná pravidla a hospodaří zodpovědně. Spekuluje se o tom, že řada ostatních zemí k tomu dá souhlas jen výměnou za vznik společných dluhopisů pro celou eurozónu. Návrh na jejich zavedení už představila Evropská komise. Dluhopisy pro všech 17 států se společnou měnou by zlevnily financování těch zemí, které jsou pod tlakem finančních trhů. Nejsilnější Německo ale jejich zavedení opakovaně odmítlo. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Egypťané dnes vykročili na cestu k demokracii v první etapě svobodných voleb

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Egypťané dnes vykročili na cestu k demokracii v první etapě svobodných voleb. Přes prvotní obavy k urnám přišel velký počet voličů, kteří postáli ve frontách u volebních místností i několik hodin. Průběh voleb je zatím klidný a bez incidentů. Konečné výsledky se očekávají 13. ledna. Za favorita voleb se považuje koalice Demokratické spojenectví vedená stranou Svobody a spravedlnosti, kterou letos založilo fundamentalistické Muslimské bratrstvo. Přímo v Káhiře sleduje celý den průběh hlasování náš spolupracovník Štěpán Macháček, který se přihlásí s podrobnostmi už za chvíli ve večerních Ozvěnách dne.

SOČR vystoupí se slavným belgickým dirigentem Zollmanem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rozhlasový symfonici v pražském Rudolfinu zahrají pod vedením nového hlavního hostujícího dirigenta. Rodák z Antverp Ronald Zollman připravil program z francouzské hudby, který nabídne výběr z děl posledních 150 let.

Ronald ZOLLMAN, dirigent:
Je to krásně sestavený program, je různorodý a i včetně méně známých skladeb je to přístupná hudba. Skladba Métaboles je například ovlivněná jazzem a od své premiéry byla ve světě uvedena nejméně tisíckrát. Mimochodem, jedno z prvních uvedení bylo tady v Rudolfinu. Před 50 lety tady toto dílo uvedl francouzský orchestr, který tu hostoval.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A záznamu z koncertu odvysílá 6. prosince ve 20 hodin stanice Vltava.

autor: jut
Spustit audio