Zprávy o šesté 27. srpna 2012

27. srpen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministerstvo školství zrušilo pastelkovné

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Školy po letech přišly o příspěvek 800 korun na pomůcky pro prvňáčky. Ministerstvo školství zrušilo takzvané pastelkovné a školy proto žádají rodiče, aby se na nákupu školních pomůcek podíleli.

osoba:
Jo, tady to z toho vyplývá.

Klára BÍLÁ:
Tatínek budoucího prvňáka Milan Starý má kromě seznamu školních pomůcek škole odevzdat i tisíc korun.

Milan STARÝ:
A oni nakoupí tady ty šanony na nějaký různý jako ty pracovní listy.

Klára BÍLÁ:
Starosti mají ale i ředitelé škol. V rozpočtu hledají rezervy dost těžko. Příkladem je ředitelka pražské Základní školy Na Smetance Hana Vítová.

Hana VÍTOVÁ, ředitelka Základní školy Na Smetance, Praha:
Co se týká učebnice angličtiny, tak se dohodli společně rodiče s učiteli, že tuto knihu zakoupí.

Klára BÍLÁ:
A jak tedy se ve vašem rozpočtu objevilo to, že nedostanete pastelkovné.

Hana VÍTOVÁ, ředitelka Základní školy Na Smetance, Praha:
To, že nedostaneme pastelkovné, se v rozpočtu projevilo tím, že chybí 50 tisíc.

Klára BÍLÁ:
Úředníci ministerstva školství ředitelům i rodičům vzkazují, že se snaží, aby peněz na učebnice i pomůcky bylo příští rok víc než letos. Klára Bílá, Radiožurnál.

117 milionů korun, takové nesrovnalosti má v účtech ministerstvo školství

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
117 milionů korun, takové nesrovnalosti má v účtech ministerstvo školství. Chyby za loňský rok našli lidé z Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministerstvo školství chybovalo například při vyřazování majetku nebo při placení peněz na evropské projekty, které má později proplatit Brusel. Resort školství chyby uznává, nejsou ale vážné, říká náměstkyně ministra Eva Bartoňová z ODS.

Eva BARTOŇOVÁ, náměstkyně ministra školství /ODS/:
117 milionů korun je něco, co je vlastně spojeno se zařazením na nesprávném účty. My se opravdu snažíme, aby to účetnictví bylo v co nejlepším stavu.

Tropická bouře Isaac oddálila sjezd amerických republikánů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Americké New Orleans se připravuje na řádění živlů. Mexickým zálivem postupuje totiž k pobřeží tropická bouře Isaac. Podle meteorologů možná dosáhne síly hurikánu. Republikáni kvůli tomu odsunuli začátek nominačního sjezdu v Tampě na Floridě, přes kterou přešlo bouřlivé počasí v noci na dnešek. Jaké škody napáchalo, ptám se živě do Spojených států zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky.

Vít POHANKA:
Dobrý podvečer. Silný déšť a vichr pustošily hlavně jih Floridy a řetěz ostrovů, kterým se říká /nesrozumitelné/. Desítky tisíc domácností byly bez proudu, to se postupně dává do pořádku, někde byly poničené budovy, ale nejsou, pokud je známo, oběti na životech nebo zranění. Co se republikánského sjezdu týče, nečeká se, že by to jednodenní zdržení jakkoliv narušilo jeho výsledek, podle všech očekávání potvrdí delegáti ve čtvrtek definitivně prezidentskou kandidaturu Mitta Romneyho, nebudeme mimochodem o dopadech toho bouřlivého počasí, mimo jiné třeba na těžbu ropy v Mexickém zálivu mluvit v publicistice po půl 7, do té doby na slyšenou, Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Akcie jihokorejského Samsungu se propadly téměř o 8 procent

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Akcie jihokorejského Samsungu se propadly téměř o 8 procent. Burzy v pondělí rychle reagovaly na jeho prohraný soud s Applem. Podle kalifornského soudu Samsung záměrně okopíroval několik technologických a designových prvků firmy Apple.

Pavel POLÁK:
Samsung mluví o politováníhodném rozsudku. Jihokorejská firma musí zaplatit Applu více než jednu miliardu dolarů jako odškodné za to, že okopírovala důležité funkce a také design produktu Apple. Přestože se Samsung hodlá proti závěru soudu odvolat, obchodníci na burze poslali jeho akcie o necelých 8 procent dolů. Hodnota jihokorejského koncernu se tak rázem zmenšila o 12,5 miliardy dolarů. Patentová válka mezi oběma firmami, které ovládají polovinu světového trhu s chytrými telefony, nadále pokračuje v dalších zemích. Pavel Polák, Radiožurnál.

Na předměstí Damašku se zřítil bojový vrtulník

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na předměstí Damašku se zřítil bojový vrtulník, který několik hodin útočil na pozemní pozice povstalců. Ti tvrdí, že stroj sestřelili a oslavují to jako symbolické vítězství. Opozice si dlouhodobě stěžuje, že má nedostatek zbraní proti vzdušným cílům. Po západu rebelové požadují, aby syrské vládě sebral vzdušnou převahu vyhlášením bezletové zóny.

Břetislav TUREČEK:
Amatérské videozáznamy ukazují, jak vrtulník padá jako ohnivá koule mezi domy na předměstí Damašku. Povstalci uvedli, že našli i tělo pilota. Syrský režim potvrdil, že se vrtulník zřítil. Okolnosti státní média nezmínila. Ani pro verzi povstalců ale zatím nejsou důkazy. Už v polovině srpna rebelové ohlásili sestřelení bojového letounu Mig23 na východě Sýrie, jak tehdy uváděli, zaútočili na něj ukořistěným kulometem, někteří odborníci ale spekulovali, že mohlo jít o snahu zakrýt skutečnost, že povstalci už mají i moderní protiletadlové rakety propašované ze zahraničí. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Taliban popravil na jihu Afghánistánu 17 vesničanů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Taliban popravil na jihu Afghánistánu 17 vesničanů za to, že muži a ženy společně poslouchali hudbu a tančili. Podobných zpráv z Afghánistánu přibývá. Islámští radikálové stále častěji trestají porušení svých pravidel smrtí.

Jaromír MAREK:
Večer se sešli k poslechu hudby a k tanci. Ráno je našli u silnice s podříznutým hrdlem. 15 mladých mužů a dvě dívky. Společná setkání mužů a žen Taliban netoleruje. V provincii Hílmand mají radikálové stále větší vliv a barbarské praktiky, jako je stínání hlav, se množí. Důvodem může být údajné porušen mravů i spolupráce s aliančními vojáky. Během letošního postního měsíce Ramadánu popravili radikálové 3 lidi. Teď dalších 17. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Zemřel veterán 2. světové války, generál Tomáš Sedláček

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zemřel válečný veterán Tomáš Sedláček. Armádnímu generálovi bylo 94 let. Česko v něm ztratilo jednu z největších osobností odboje za 2 světové války. Po ní ho tvrdě pronásledoval komunistický režim. Generál Sedláček ve svých rozhovorech připomínal mladé generaci, že svoboda není zadarmo.

Tomáš SEDLÁČEK:
Ty oběti byly obrovský, to utrpení obrovský, ale že ta svoboda není zaručena, že není zaručen, že někde nějaký blbec někde nevyleze a zase tady někoho nezfanfrní tak, jak se nám to stalo, že jo. A v nynější době takové té globalizace, jestliže je porušována v nějaké svobody /nesrozumitelné/, v nějaký tramtárii, že se to týká i naší svobody.

Pronájem lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně může ovlivnit budoucnost závodního lyžování

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Pronájem lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně může ovlivnit budoucnost závodního lyžování v České republice. Český svaz tělesné výchovy chce ještě v tomto týdnu dotáhnout do konce dlouhodobé zapůjčení krkonošského skiareálu soukromým provozovatelům.

Jan KALIBA:
Jediným areálem, kde se dají v České republice pořádat závody Světového poháru, je právě Špindlerův Mlýn, nikde jinde se také nedají oficiálně jezdit závody rychlostních disciplín a jde o důležité místo pro jejich trénink. Svaz lyžařů, který tamní sjezdovky spoluvlastní, hojně využívá a pořádá tam domácí i mezinárodní závody, pronájem areálu chápe jako nevyhnutelné řešení, ovšem potřebuje zachovat výhodné podmínky, za kterých bude moci areál využívat.

Aleš KRÝZL, úsek alpských disciplín lyžařského svazu:
Možnost pořádání vrcholných lyžařských akcí i vrcholovýho českýho lyžování a výkonnostního lyžování a pak zejména možnosti tréninku.

Jan KALIBA:
Říká Aleš Krýzl z úseku alpských disciplín lyžařského svazu. Klíčová budou jednání lyžařských funkcionářů, která budeme od úterka do čtvrtka sledovat. Jan Kaliba, Radiožurnál.

Ve Zlínském kraji je momentálně rozhodnuto volit 42 procent obyvatel

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ve Zlínském kraji je momentálně rozhodnuto volit 42 procent obyvatel. Aktuálně by pětiprocentní hranici v tomto regionu překonalo 5 stran. Ukazuje to exkluzivní průzkum společnosti Factum Invenio pro Český rozhlas. Většina lidí je také rozhodnuta využít v krajských volbách preferenční hlasy.

Lucie HUSÁROVÁ:
ČSSD by nyní volilo 21,2 procenta lidí. ODS 20,6. Lidovce 12,5. A Starosty a TOP 09 12,1. KSČM by podpořilo 11,6 procenta voličů. Lidé jdou k volbám, aby vyjádřili svůj názor a také proto, že je to občanská povinnost. Vysvětlil František Bartoš ze společnosti Factum Invenio.

František BARTOŠ, Factum Invenio:
Naopak lidé, kteří neplánují, že by se v těch voleb do krajského zastupitelstva účastnili, nejčastěji zdůvodňují své rozhodnutí znechucením politikou. Tuto variantu uvádí 42 procent lidí, jsou to častěji lidé z měst a lidé ve středním věku. Dalším důvodem je nezájem o politiku, ten uvádějí nejčastěji nejmladší voliči, to znamená, lidé ve věku 18 až 29 let.

Lucie HUSÁROVÁ:
Citovaný průzkum zachycuje aktuální volební preference, od kterých se výsledky říjnových voleb mohou i výrazně lišit. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A další podrobnosti už za několik minut v Ozvěnách dne.

Red Hot Chili Peppers v Praze

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Americká kapela Red Hot Chili Peppers odehraje večer v Praze jeden z koncertů svého světového turné. Proslavila se na začátku 90 let. Fanoušky i hudební kritiky oslovila jejich energická hudba kombinující funk a rock. Pokračuje Marie Čtveráčková z Rádia Wave.

Marie ČTVERÁČKOVÁ, Rádio Wave:
Oni často přicházeli s nějakým kontroverzním vizuálním materiálem, nejen, že na těch koncertech byli hodně energický a svlíkali se do půl těla, byl to i vizuální zážitek, tak i videoklipy měly velmi zajímavý, tak to možná taky ta vizuální stránka podporuje tu hudbu dost, i když oni byli vlastně kapela tý doby, kdy MTV jelo a kdy ty klipy byly hodně důležitý.

Spustit audio