Zprávy o šesté 26. února 2012

26. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Česko večer pokryje ledovka a náledí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko večer pokryje ledovka a náledí, na Vysočině a jižní Moravě můžou navíc během jedné hodiny napadnout až tři centimetry nového sněhu. Na pozoru by měli být především řidiči, varování před ledovkou a náledím platí až do zítřejšího dopoledne.

Alžběta HAVLOVÁ:
Do pondělního poledne k tomu ještě navíc podle meteorologů platí povodňová bdělost pro Liberecký, Královéhradecký a Ústecký kraj. Na několika místech trvá také druhý stupeň povodňové aktivity, hladiny řek ale nadále klesají. Meteorolog Štefan Hanžák nicméně varuje, že podobná situace se může opakovat příští týden.

Štefan HANŽÁK, meteorolog:
Horší situace může nastat potom spíš uprostřed týdne, opět jak budou teploty i v noci klesat 1 6 až dva stupně, to znamená, budou nad nulou.

Alžběta HAVLOVÁ:
Ochlazení tedy sice přibrzdí odtávání sněhu, blokovat řečiště ale i nadále mohou nahromaděné kry, některé až půl metru silné museli hasiči odpálit třeba na řece Svratce pod Tišnovem, podle vedoucího střelmistra Martina Červenky hrozilo zaplavení části obce.

Martin ČERVENKA, střelmistr:
Tím se to uvolní, dojdeme až k tomu špuntu, který pak jde odstřelit třeba na jednu ránu a pustit to k jezu a tady už si s tím poradí technika.

Alžběta HAVLOVÁ:
Masy ledu blokují například i řeku Jizeru v Libereckém kraji. Krajská povodňová komise proto rozhodla, že je nechá odstřelit. Alžběta Havlová, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A podrobnosti o odstřelu ledu na Jizeře získala před malou chvílí naše liberecká redaktorka Eva Malá.

Eva MALÁ:
Pyrotechnici už dorazili a dokonce stačili už i obhlédnout situaci pomocí vrtulníku. S prvním odstřelem by měli začít už dnes v devět hodin večer v Dolánkách u Turnova, trochu netradičně, protože kvůli tmě měli původně začít až zítra ráno. Vyřeší to tak, že si ledové kry, které mnohde dosahují výšky až tří metrů nasvítí, podle nich nelze na nic čekat, protože ledová masa ohrožuje především obec Rakousy a kdyby se utrhly kry, výše potoku řeky mohly by narazit do domů. Pyrotechnici budou pokračovat směrem na Rakousy až do Dolní Sytové zítra po rozbřesku. Pro Radiožurnál Eva Malá Turnovsko.

Policie v Aši pátrá po dvou mužích, kteří v noci zaútočili na ubytovnu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Obecné ohrožení s rasově motivovaným podtextem vyřizování osobních účtů, nebo obyčejné výtržnictví, to vše může být za útokem dvou zatím neznámých pachatelů, kteří v noci hodili několik zápalných lahví na ubytovnu v Aši na Chebsku. Oheň se ještě před příjezdem hasičů i policie podařilo uhasit, útok se obešel bez zranění.

Dana JELÍNKOVÁ:
Ke žhářskému útoku došlo kolem půl třetí, jak potvrdil jeden z nájemníků ubytovny Dušan Karvaj, svědkem útoku byla jeho manželka, která se vracela domů.

Dušan KARVAJ, nájemník ubytovny:
Viděla ty lidi, jak tady házeli nebo co, byli dva a zakuklený modrou bundu, modrý rifle. Zařvala co to děláte, začala řvát že hoří no tak oni zdrhli no a mezi tím na nás volala, abychom něco dělali.

Dana JELÍNKOVÁ:
Pachatelé utekli směrem k Palackého ulici, napadený objekt je v soukromém vlastnictví a připomíná spíš rodinný dům, nejde v žádném případě o romskou ubytovnu, bydlí tu převážně dělníci a romské rodiny jsou tu pouze dvě.

Karel SVITÁK, tajemník městského úřadu:
Ta, která má opálené to okno, tak patří mezi ty slušné, slušně oblíkané, pracují.

Dana JELÍNKOVÁ:
Upozornil tajemník městského úřadu Karel Sviták a zároveň potvrdil, že se případem bude zabývat i vedení města.

Karel SVITÁK, tajemník městského úřadu:
To máme v povinnostech pro odbor sociálních věcí a zdravotnictví, tak jak nám ukládá zákon.

Dana JELÍNKOVÁ:
Pro Radiožurnál Dana Jelínková, Aš.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie pak povolala do města posily z Chebu, které by měly zůstat několik dní.

Inspekce odhalila další zboží s prošlými daty spotřeby

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Inspekce odhalila další zboží s prošlými daty spotřeby, většinou šlo o uzenářské výrobky a také o sýry. Provinilo se celkem sedm prodejen řetězců Tesco, Billa, Lidl a Kaufland. Šlo o zboží, které supermarkety sami naporcovali a uvedli u něj nepravdivý datum spotřeby. Podle Michala Spáčila ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce jim teď hrozí pokuta.

Michal SPÁČIL, Státní zemědělská a potravinářská inspekce:
Potravinářská inspekce samozřejmě zakazuje další uvádění každého takového zboží, které objeví do oběhu a v závažných případech zahajuje správní řízení o uložení pokuty.

První člen německé vlády otevřeně vyzval Řecko k odchodu z eurozóny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německý ministr vnitra Friedrich jako první člen německé vlády otevřeně vyzval Řecko k odchodu z eurozóny. Prohlásil to v rozhovoru pro časopis Spiegel. Athény tak podle něj budou mít větší šanci na finanční zotavení a navíc budou konkurenceschopnější. Proti další pomoci Řecku je navíc převážná většina Němců, vyplývá to z průzkumu, který v Německu zveřejnili den před parlamentním hlasováním o novém řeckém záchranném balíku. Podle aktuálních údajů s vyplacením 130 miliard eur Athénám nesouhlasí dvaašedesát procent německých občanů.

Tisíce odpůrců Vladimira Putina se v Moskvě zúčastnilo dalšího protivládního protestu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tisíce odpůrců Vladimira Putina se v Moskvě zúčastnilo dalšího protivládního protestu. Akce měla tentokrát podobu živého lidského řetězu obemknutého kolem centra ruské metropole. Podle průzkumu veřejného mínění je současný ruský premiér favoritem nedělních prezidentských voleb, protesty ale podle expertů naznačují rostoucí nespokojenost se stylem jeho vlády mezi rodící se střední třídou.

Lenka KABRHELOVÁ:
Tisíce lidí ozdobených bílými stužkami, květinami či balónky se držely více než hodinu za ruce v gestu soudržnosti proti vládě Vladimira Putina. Podporu účastníkům patnáctikilometrového kruhu obepínajícího moskevské centrum včetně Kremlu vyjadřovali troubením i projíždějící automobily či trolejbusy. Účastníci protestu chtěli podle jedné z přítomných připomenout své požadavky, uspořádání nových svobodných a spravedlivých voleb, zavedení reforem, které by umožnily politickou konkurenci a propuštění lidí vězněných podle opozice z politických důvodů. Podle organizátorů se do Velkého bílého kruhu zapojilo čtyřicet tisíc lidí, policie tvrdí, že jich byla méně než třetina. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas Moskva.

Referendum v Sýrii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Před několika minutami skončilo syrské referendum o nové ústavě. Syřané v něm měli rozhodnout o konci vlády jedné strany a zkrácení funkčního období prezidenta republiky. Volební místnosti ale podle nezávislých pozorovatelů zely prázdnotou.

Štěpán MACHÁČEK:
Uprostřed protivládních nepokojů, kterým padlo za oběť už přes 7000 lidí, se masivní účast na referendu ani neočekávala. Většina Syřanů reformním slibům Asadova režimu už stejně nevěří. Západní politici a syrská opozice označili referendum za výsměch vzhledem k současné situaci v zemi. Jako reformní krok naopak hlasování uvítalo Rusko a Čína. Výsledky referenda mají syrské úřady vyhlásit zítra. Obecně se ale očekává falšování údajů o účasti i výsledků samotných. Pro Radiožurnál Štěpán Macháček.

Násilné protesty v Afghánistánu pokračují i šestý den

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Násilné protesty v Afghánistánu pokračují i šestý den po spálení výtisků koránu na základně NATO v Bagramu. Rozvášněný dav dnes vhodil ruční granát do budovy NATO na severovýchodě země. Výbuch zranil sedm amerických vojáků, kteří mají školit své afghánské kolegy, kromě toho při protestech zemřel jeden člověk a nejméně patnáct dalších včetně policistů utrpělo zranění.

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
K uklidnění vášní nepřispěla ani omluva amerického prezidenta Baracka Obamy, k mírnému posunu ale došlo ve vyšetřování vraždy dvou amerických vojáků včera v Kábulu. Afghánské ministerstvo vnitra za hlavního podezřelého označilo svého zaměstnance, pětadvacetiletého Abdula Saboora. Ten měl přístup do přísně střeženého velícího a kontrolního střediska, kde dvojici Američanů z bezprostřední vzdálenosti někdo zastřelil. Saboor je zatím na útěku. Protiteroristická jednotka prohledala dům jeho rodiny a některé rodinné příslušníky zadržela. Aliance ihned po zabití svých zaměstnanců nařídila, aby všechen její personál afghánská ministerstva opustil. Adéla Havránková, Radiožurnál.

V Hollywoodu vrcholí přípravy na 84. udílení Oscarů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Los Angeles se připravuje na oscarovou noc. Nejvíc nadějí na zisk cen americké Akademie filmového umění a věd mají tentokrát snímky, které se ohlížejí do historie, český film zastoupení nemá.

Vít POHANKA:
Tak to už tady dlouho nebylo. Jedním z největších favoritů na zisk hollywoodských Oscarů hned v několika hlavních kategoriích je černobílý, němý a ke všemu ještě francouzský film The Artist, česky Umělec. Nominovaný je v deseti kategoriích včetně nejlepšího snímku. Režisér Michel Hazanavicius má podle sázkařů velkou naději na zlatou sošku za režii, herci v hlavní roli Jeanu Dujardinovi ale velmi vážně konkuruje George Cloony za výkon ve filmu Děti moje. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

autor: jut
Spustit audio