Zprávy o šesté 26. října 2012

26. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Italský expremiér Berlusconi má jít na čtyři roky do vězení za daňové úniky

Jana GULDA, moderátorka:
Bývalý italský premiér a kontroverzní mediální magnát Silvio Berlusconi dostal za daňové úniky 4 roky vězení. Jeho společnost Mediaset podle soudců v 90. letech podváděla při nákupu vysílacích práv. Berlusconi také nesmí 3 roky zastávat žádnou veřejnou funkci.

Lucie CHVOJKOVÁ:
Dnešní soudní verdikt je průlomový právě proto, že postavil poprvé v historii Berlusconiho mimo politiku. Nelze vyvrátit souvislost s jeho včerejším oznámením, že se v nadcházejících volbách nebude ucházet o premiérské křeslo. Verdikt soudců mu pravděpodobně znemožní také kandidaturu do parlamentu. Rozsudek je zatím nepravomocný a Berlusconiho právní zástupci už oznámili, že se proti němu odvolají. Z Itálie pro Radiožurnál Lucie Chvojková.

Až 40 centimetrů nového sněhu může napadnout o víkendu na horách na severu Čech

Jana GULDA, moderátorka:
Až 40 centimetrů nového sněhu může napadnout o víkendu na horách na severu Čech. První sníh se ale objeví už i v nižších polohách. Meteorologové také varují před ledovkou. Na řadě míst republiky jsou proto ode dneška v pohotovosti silničáři. Situaci v Královéhradeckém kraji sleduje náš reportér Martin Pařízek. Martine, kde se dá očekávat, že sněžení dorazí i na východ Čech?

Martin PAŘÍZEK:
Ano, tak podle odhadů meteorologů by to mohlo být už v první půlce noci, sníh ale bude padat hlavně na horách. Za noc může například v Krkonoších napadnout až 12 centimetrů nového sněhu. K ránu by mělo začít sněžit také v polohách kolem 500 metrů nad mořem. Pokud se tedy ty předpovědi na dnešní noc vyplní, dá se počítat s tím, že například na Rychnovsku a Trutnovsku už nad ránem vyjedou silničáři. Na tu zimní údržbu je v tuto chvíli připraveno po celém regionu na šest desítek pluhů a sypačů. Z Královéhradeckého kraje Martin Pařízek, Radiožurnál.

Před náledím varují nejenom silničáři, ale také meteorologové

Jana GULDA, moderátorka:
Před náledím varují nejenom silničáři, ale také meteorologové. Mrznout by mělo začít v noci.

Lenka JANSOVÁ:
Jeseníky ohlásily první vločky a mráz. Potvrzuje meteorolog pozorovatel Josef Širák.

Josef ŠIRÁK, meteorolog pozorovatel:
Sněhová pokrývka je tak centimetr.

Lenka JANSOVÁ:
O moc vlídněji není ani na Lysé Hoře v Beskydech. Popisuje meteorolog Stanislav Ondruch.

Stanislav ONDRUCH, meteorolog:
Jižní vítr 5 metrů bez nárazu, a nám drobně sněží. Momentálně mlha.

Lenka JANSOVÁ:
První sníh už pokryl třeba také Krušné Hory. Řidičům prakticky všude hrozí ledovka. Nejhorší to bude v noci a ráno, ale i přes den je při současných teplotách důležité sledovat, po čem jedeme. Varuje několikanásobný mistr republiky v rallye Václav Pech.

Václav PECH, několikanásobný mistr republiky v rallye:
Důležitý je vědět vlastně, co je na autě obuto, potom je strašně důležitý tu silnici pořád číst, protože se prostě může měnit, kord v tom počasí, že jedete po suchu, vyjedete pod mírný stromy a pod mírnýma stromama může být jinovatka nebo led, prostě takže je hrozně důležitý být ve střehu.

Lenka JANSOVÁ:
Lenka Jansová, Radiožurnál.

V Bratislavě se srazily dva osobní vlaky

Jana GULDA, moderátorka:
V Bratislavě se srazily dva osobní vlaky. Na místě je několik zraněných. Kvůli nehodě se uzavřela trať mezi Bratislavou a Trnavou a Novými Zámky. Podrobnosti přímo na místě zjišťuje náš místní zpravodaj Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER:
Ta nehoda se stala prakticky v centru Bratislavy, kousek od bratislavské železniční stanice, kde v tuto chvíli zůstaly trčet uvězněné stovky cestujících, kteří se nemohou dostat na východ, protože nehoda, při které jeden osobní vlak vrazil zezadu do druhého, skutečně ochromila především to páteřní spojení mezi západem a východem Slovenska, dobrá zpráva pro cestující z České republiky je ta, že mezinárodní vlaky EuroCity nebudou v Bratislavě končit, ale budou odkloněny jinou tratí okolo města, to znamená, že sice naberou zpoždění, které slovenské železnice odhadují asi na 100 minut, ale prostě ta trať bude průjezdná, to znamená, že vlaky se do Budapešti z Česka dostanou. Ta nejdůležitější informace o počtu zraněných, ty se samozřejmě rozcházely od začátku, nejdříve s mluvilo pouze o třech lidech, ty nejnovější informace tady přímo na místě hovoří o 19 zraněných osobách, z toho jedna osoba je zraněná těžce. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Damaškem otřásl v podvečer mohutný pumový útok

Jana GULDA, moderátorka:
Damaškem otřásl v podvečer mohutný pumový útok. Ochránci lidských práv mluví o desítkách mrtvých a zraněných. Podle státní televize zahynulo 5 lidí a přes 30 dalších exploze zranila. Jde o nejvážnější incident od dnešního rána, kdy v Sýrii začalo platit příměří mezi armádou a protivládními povstalci.

Břetislav TUREČEK:
Podle státní agentury Sanaá explodovala v Damašku nálož nastražená v automobilu. Vládní zdroje připsaly masakr před jednou z mešit na jihu metropole opozičním teroristům. Až do pumového útoku platilo, že pátek byl poměrně klidný den. Už od dopoledne příměří porušovaly obě strany a zahynulo při tom přes 20 lidí. Z poloviny vládních vojáků, zbytek tvořili povstalci a civilisté. Oproti předchozím týdnům je to ale relativně nízké číslo, protože obvykle denně umíralo více než 100 lidí. Ani armáda, ani rebelové do večera neznačili, že by chtěli příměří vypovědět. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Policie kvůli metanolu zadržela kromě Sedlaříka a Březiny dalších 6 lidí

Jana GULDA, moderátorka:
Na policejních služebnách stále zůstává 8 lidí, které včera zadržela zásahová jednotka kvůli podvodům s alkoholem. Je mezi nimi i šéf zlínského skladu s alkoholem Robert Sedlařík a podnikatel Radek Březina. Právě v jeho hotelu maskovaní policisté zatýkali a také ho dlouho do noci prohledávali. Policie zatím neupřesnila, z jakých trestných činů oba zadržené podezřívá.

Lubomír SMATANA:
Policie bude chtít zřejmě stíhat oba muže vazebně. Zatím ale nic takového nepotvrdila. Mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová pouze řekla, že včerejší akce stále pokračuje.

Štěpánka ZATLOUKALOVÁ, mluvčí policejního prezidia:
V tuto chvíli nemůžeme ani konkretizovat místa, na kterých právě zasahujeme.

Lubomír SMATANA:
Zadržený Březina stojí podle České televize za Likérkou Drak. Policie tento týden chtěla vzít do vazby i oficiálního majitele likérky Pavla Čanigu. Soud ovšem zamítl. Čaniga mezitím řekl, že zneužité kolky na alkohol už před časem vrátil celníkům.

Pavel ČANIGA:
Já jsem řekl jenom prostě, že jsem ty kolky vrátil, nic víc jsem neřekl, to, co jsem si přečetl v Mladé frontě, tak je, je, přinejmenším je tam 80 procent toho, co jsem neřekl.

Lubomír SMATANA:
Další detaily k případu chce policie zveřejnit v pondělí na tiskové konferenci. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Televize budou novelu o hlasitosti reklam respektovat, podle expertů je zbytečná

Jana GULDA, moderátorka:
S hlasitou televizní reklamou je zřejmě konec. Senát schválil novelu, jejíž porušení může přijít televizní stanice na miliony.

Květa MORAVCOVÁ:
Na novele zakazující hlasitou reklamu se shodli senátoři napříč politickým spektrem. Za všechny senátorka ČSSD Dagmar Zvěřinová.

Dagmar ZVĚŘINOVÁ, senátorka /ČSSD/:
Možná mladým se to třeba líbí, ale ono, až jim to bude budit děti, tak jako taky by je to přešlo.

Květa MORAVCOVÁ:
Česká televize se už novele přizpůsobila. Nova chce o hlasitosti reklamy ještě mluvit s ostatními stanicemi. Řekl Radiožurnálu šéf právního oddělení Štěpán Peichl.

Štěpán PEICHL, šéf právního oddělení:
Televize Nova preferuje samoregulaci, jsme samozřejmě připraveni postupovat v souladu s touto právní úpravou.

Květa MORAVCOVÁ:
Jenže podle experta na mediální trh Daniela Köppela novela zbytečně zasahuje do televizního trhu.

Daniel KÖPPEL, expert na mediální trh:
Je to věc, která je alibistická a rozhodně pro český televizní trh není tím nejdůležitějším.

Květa MORAVCOVÁ:
Hlasitá reklama by měla být zakázána zhruba od poloviny příštího roku. Za její porušení můžou televize dostat až pětimilionovou pokutu. Novelu ještě posoudí prezident. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Jana GULDA, moderátorka:
Na Slovensku se hlasité reklamy omezují zákonem už 5 let. Za agresivní reklamní spoty tam padly i první pokuty.

Za vraždu bývalého místostarosty Židenic má jít pachatelka na 15 let do vězení

Jana GULDA, moderátorka:
Na 15 let do vězení má jít Radka OnderkováPojerová za to, že loni v září po hádce zastřelila bývalého místostarostu BrnaŽidenic Aleše Vytopila. Její exmanžel Filip Onderka jí pak mohl s odklizením těla a zahlazením stop. Ten od Krajského soudu v Brně dnes odešel se 3,5 lety vězení.

osoba:
Obžalovaný Onderka a Radka OnderkováPojerová jsou vinní, že ...

Zuzana KOPULETÁ:
Místostarosta Vytopil přišel o život loni v září v rekreační oblasti zvané Mariánské údolí. Pachatelé pak jeho tělo odvezli k Ivančicím, kde je zakopali. Onderka označil za vraha svou bývalou ženu. Ta naopak tvrdí, že na místě činu vůbec nebyla. Její obhájkyně Hana Klímová se na místě odvolala.

Hana KLÍMOVÁ, obhájkyně:
S tvrzením soudu nesouhlasím, je postaveno pouze na výpovědi pana Onderky.

Zuzana KOPULETÁ:
S rozsudkem není spokojená ani státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Iveta EICHLEROVÁ, státní zástupkyně:
Já jsem si podala samozřejmě odvolání ohledně obžalovaných, poněvadž se dopustil toho jednání jako spolupachatele.

Zuzana KOPULETÁ:
Filip Onderka se naopak práva na odvolání vzdal. Pro Radiožurnál Zuzana Kopuletá, Brno.

autor: jve
Spustit audio