Zprávy o šesté 26. května 2012

26. květen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Britská vláda se chystá na případný pád eura

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Britská vláda zintenzívněla práce na krizovém scénáři pro případný pád eura. Ministryně vnitra deníku Daily Telegraph přiznala, že by Británie sáhla k omezení přílivu lidí z členských států Evropské unie.

Jiří HOŠEK:
Ministryně Theresa Mayová uvedla, že vláda sleduje trendy, jestli dochází ke zvýšení imigrace z oslabených států eurozóny. Mayová netuší, jak se situace v příštích týdnech vyvine. Ale je prý dobré mít v záloze nouzový plán. Omezení volného pohybu osob by podle Telegraphu podemlelo jeden ze základních pilířů Evropské unie. Podle evropského práva jsou ale podobná opatření ve výjimečných případech možná. Vláda Davida Camerona nehledě na krizi v eurozóně po volbách slíbila, že počet cizinců přijíždějících do země za prací sníží pod hranici sto tisíc ročně. Loni jich přitom bylo 252 tisíc. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Koruna před prázdninami ještě oslabí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kurz české měny k euru by podle odhadů analytiků mohl kvůli vývoji v Řecku před prázdninami ještě oslabit. S výměnou hotovosti na dovolenou je tak lepší neotálet. Ekonomka Markéta Šichtařová dodává, o kolik by česká měna mohla v nejbližší době oslabit.

Markéta ŠICHTAŘOVÁ, ekonomka:
Z pohledu několika dalších týdnů si myslím, že by se kurz koruny mohl podívat zhruba k 26 korunám za euro. Pokud někdo skutečně trvá na tom, že musí mít s sebou hotovost na dovolenou, tak je asi rozumnější nakoupit tu hotovost spíš dříve, než později.

Finský mladík se přiznal ke střelbě

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zadržený mladík během prvního vyšetřování připustil, že v jihofinském Hyvinkää střílel. 18 letý střelec zabil dva lidi stejného věku a dalších 7 osob leží v nemocnici. Stav ženy, která se zaučovala pro práci u policie, je velmi vážný. Pachatel měl u sebe malorážku a loveckou pušku. Trestní rejstřík měl sice bez záznamu. Zbrojní pas ale nevlastnil.

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
Podle jednoho policejního inspektora získal zbraně od svých známých. Policisté ale odmítají spekulovat o jeho motivech. Mladík střílel sám, je ale možné, že se na incidentu podílely další osoby. Finský prezident rodinám oběti vyjádřit upřímnou soustrast. Ministryně vnitra pochválila policii, že rychle a úspěšně zvládla pátrání po pachateli. Událost vnímá jako další podnět pro pracovní skupiny, které se zabývají reformou zákonů o držení zbraní. Finsko se řadí mezi ty evropské země, kde je vlastní velké procento populace. Adéla Havránková, Radiožurnál.

Rodák z Nového Jičína se stal držitelem Evropské ceny Karla IV.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
92 letý rodák z Nového Jičína Maxman Heimmer se stal držitelem Evropské ceny Karla IV. Je vůbec prvním přeživším holocaustu, který obdržel a převzal cenu udílenou sudetoněmeckým krajanským sdružením.

Maxman HEIMMER:
Tak doufám, že demokracie bude tak silná, aby zajistila budoucnost bez nenávisti, bez rasových předsudků a tak dále.

Klára STEJSKALOVÁ:
Řekl Maxman Heimmer Českému rozhlasu a ČTK na Sudetoněmeckých dnech v Norimberku. Malíř a spisovatel přiznává, že ještě před pár lety by cenu sudetoněmeckého sdružení nepřevzal. Atmosféra se podle něj změnila a velký podíl na tom má podle novojičínského rodáka Horst Seehofer. Právě ten jako první bavorský ministerský předseda zavítal do Česka a navštívil Lidice i Terezín. Z Norimberku Klára Stejskalová, Český rozhlas.

Požár lesa v Bzenci na Hodonínsku už mají hasiči pod kontrolou

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Požár lesa v Bzenci na Hodonínsku už mají hasiči pod kontrolou. S ohněm bojují už třetí den stovky profesionálů i dobrovolníků. Práci jim stěžuje vítr, který plameny rozfoukává. Hasiči nasadili vrtulníky, letadlo i speciální tank. Zásah u největšího lesního požáru za posledních 15 let je velmi složitý. Plameny zachvátili asi 200 hektarů převážně borovicového lesa.

Pavel SEDLÁČEK:
Vysílačka se během našeho putování téměř neodmlčela. Neustále bylo něco třeba řešit, koordinovat, upřesňovat.

osoba:
Se nemusí zajíždět nějak daleko k řece a plní se prostě tady.

Pavel SEDLÁČEK:
Hasiči se potýkali od počátku s nedostatkem vody. Proto přivezli kolegové z jiných krajů dvě velkokapacitní čerpadla. Vodu je tak možné brát z řeky Moravy, což mi ukázal i můj průvodce, jeden z hasičů Aleš Novák.

Aleš NOVÁK, hasič:
Teďka dopravujem vodu na vzdálenost 3,5 kilometru pomocí hadicového vedení o průměru 150 milimetrů.

Pavel SEDLÁČEK:
Další supertechnikou byl tank, který přijel z Hlučína. Vypadá jako klasický vojenský tank, jenom nemá dělo a nabarvený je v duchu hasičských tradic. V době naší miniexkurze stál tank zaparkovaný u štábu, kde už byla z některých hasičů doslova cítit touha po spánku a odpočinku, jako například u Davida Jirouše.

David JIROUŠ, hasič:
No včera večer už to samozřejmě bylo docela veselý. Kolikrát jsme říkali věci, který jsme ani nechtěli, protože člověk, jak je unavenej, tak kolikrát vypustí věci, který nemá.

Pavel SEDLÁČEK:
Bzenecká moravská Sahara dá hasičům ještě pár dnů zabrat. Pro Radiožurnál Pavel Sedláček, Bzenec.

Škrty v rozpočtu Ministerstva školství nutí školy propouštět pedagogy a slučovat třídy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Škrty v rozpočtu Ministerstva školství nutí školy propouštět pedagogy a slučovat třídy. Některé z nich budou mít v kolektivu maximální počet povolených žáků, 30. Výjimečně až 34 dětí.

Klára BÍLÁ:
Rozpočet škol je kritický. Sloučení tříd plánují ředitelé škol napříč Českem. Za všechny potvrzuje prezidentka Asociace základního školství Hana Stýblová. Bude se prý i propouštět.

Hana STÝBLOVÁ, prezidentka, Asociace základního školství:
Nejdříve důchodci, nekvalifikovaní pedagogičtí pracovníci, v některých školách ani toto nebude stačit a bude se muset teda sáhnout do stabilního pedagogického sboru.

Klára BÍLÁ:
Slučování žáků zasáhne i do kvality výuky, tvrdí učitel Karel Cíla z jihlavské základní školy Seifertova.

Karel CÍLA, učitel, ZŠ Seifertova, Jihlava:
Pro každého učitele je lepší, když je ve třídě méně dětí. Je lepší přehled a kázeň a všechno.

Klára BÍLÁ:
Náročné to bude i pro děti. Hlavně psychicky, říká Václava Masáková z pražské Pedagogickopsychologické poradny.

Václava MASÁKOVÁ, Pedagogickopsychologická poradna, Praha:
To dítě přijde do dvou kolektivů a může se stát, že se bude cítit velmi ztracené a nebude se v tom orientovat.

Klára BÍLÁ:
Ministr školství Petr Fiala už pro letošek nic nesvede. V rozpočtu na příští rok ale bude chtít plánovaným škrtům zabránit. Klára Bílá, Radiožurnál.

Brněnští vysokoškoláci vymysleli unikátní výukový program cizích jazyků

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Brněnští vysokoškoláci vymysleli unikátní výukový program cizích jazyků. Pomocí interaktivní metody se školáci i humanitární pracovníci třikrát rychleji naučí například angličtinu.

Petra BENEŠOVÁ:
Studenti Masarykovy a Mendelovy univerzity přišli na způsob, jak pomocí internetové výuky odstranit biflování slovíček. Spoluautor projektu Jan Mayer popisuje například anglické slovo dog.

Jan MAYER, spoluautor projektu:
Takže si to člověk může zapamatovat třeba tak, že vidí psa, obrázek, jak jde do garáže a pamatuje si dog, do garáže.

Petra BENEŠOVÁ:
Nápad slaví úspěchy v národních soutěžích i ve světě. Studentům na začátku pomohl vzdělávací program jihomoravského inovačního centra Starcube, říká manažer programu Michal Hrabý.

Michal HRABÝ, manažer projektu:
My se z nich snažíme pomocí lidí, kteří už mají za sebou úspěšné firmy, posunout ty týmy na úroveň, že od nápadu se dostanou do fáze na skutečný projekt.

Petra BENEŠOVÁ:
Nová výuka se teď testuje na školách v Jihomoravském kraji. Petra Benešová, Radiožurnál.

Den otevřených dveří v Českém rozhlase

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Český rozhlas měl dnes pro všechny otevřeno. O Den otevřených dveří byl velký zájem. Od rána si tu přes 1200 lidí prohlédlo studia i budovu, odkud vysíláme. Setkávali se s našimi moderátory i redaktory a ptali se nás na všechno, co je zajímá. Další stovky zájemců pak byly součástí dalších připravených programů jednotlivých stanic Českého rozhlasu.

Michaela van ERNE, moderátorka:
Tak to všechno se vlastně děje tady po mojí pravici v tom "newsroomu". Tam se všechno připravuje pro vysílání.

Lenka JAMSOVÁ:
Tak odpoledne představovala zákulisí Radiožurnálu jeho moderátorka Michaela van Erne. Na prohlídky s průvodcem přišlo přes 1200 lidí. Další stovky navštívili rovnou své oblíbené stanice.

anketa:
No líbí se nám tady hodně. Jsme přijeli z Brna se podívat dokonce na výlet tady s vnučkou. Takže jsme spokojeni. Paráda, pěkný.

Lenka JAMSOVÁ:
Na Radiožurnálu před "newsroomem", kde se připravují zprávy, se posluchači ptali celé odpoledne sportovních reportérů na jejich práci a vysílání. Lenka Jamsová, Radiožurnál.

Obraz Hlava muže v cylindru od Emila Filly byl dnes prodán za 16 milionů korun

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Obraz malíře Emila Filly Hlava muže v cylindru z roku 1914 byl dnes prodán na aukci za 16 milionů korun. I přes tuto sumu ale dražební rekord tohoto umělce nepadl. Jeho Zátiší s lahví Cherry bylo před dvěma lety prodáno ještě o čtvrt milionu korun dráž. Vůbec nejvíc zaplatil nový majitel na aukci za obraz Františka Kupky Tvar modré. A to letos a suma byla 55 a 3/4 milionu korun.

autor: jal
Spustit audio