Zprávy o šesté 25. února 2012

25. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ledové kry a tání sněhu zvedaly hladiny některých řek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ledové kry a tání sněhu během dneška zvedaly hladiny některých řek v Česku. Největší problémy hlásí Liberecký kraj, kde třetí stupeň povodňové aktivity překonal Panenský potok v Pertolticích a Jizera v Dolní Sytové. Aktuálně jsou v ohrožení obyvatelé obce Rakousy u Turnova, kde se vytvořila bariéra z ledových ker. Na krajském úřadě už proto zasedla povodňová komise. Pro aktuální informace voláme do Liberce redaktorce Evě Malé.

Eva MALÁ:
V Rakousích u Zrcadlové kozy se nahromadily kry až do výšky tří metrů a zatarasily řeku. Jak mi řekla starostka Milena Bílková, situace se zatím nezhoršuje, ale obavy mají z dalších ledových ker, které jsou v Hájích nad Jizerou a v Dolní Sytové. Obyvatelé obce teď mají největší strach z toho, že by se mohly utrhnout a narazit do domů poblíž řeky. Toho se obává i vedoucí krizového řízení z nedalekého Turnova Zdeněk Fišer, který proto požádal o svolání krajské povodňové komise. Ta by mohla požádat o těžkou techniku hasičů z Hlučína nebo jednat o odstřelu ledové masy. Pro Radiožurnál Eva Malá, Rakousy.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vylité řeky, uzavřené silnice a zatopené sklepy hlásí také Vysočina. V průběhu dneška překročila několikrát třetí povodňový stupeň hladina Svratky v Dalečíně. Vylitím hrozila i Moravská Dyje v Janově. Z Vysočiny se teď živě hlásí reportérka Olga Štrejbarová.

Olga ŠTREJBAROVÁ:
Tající sníh zaplavil hned několik silnic na Vysočině. Obchvat na Bohdalov musel být dokonce na několik hodin zcela uzavřen. Rychlostní omezení stále trvají na několika silnicích, kde se voda vylévá do cesty. Svratka v Dalečíně střídavě hlásí druhý a třetí stupeň povodňové aktivity. Pracovníci povodí hlásí dvojku na Svratce ve Veverské Bítýšce a na Moravské Dyji v Janově. Jedničku pak na zhruba polovině všech toků. Vyšší polohy z Vysočiny dnes trápí nejen tající sníh, ale také problémy s ledem, který se uvolňuje a průtoku vody v korytech brání. Na pomoc vyrazili hasiči za posledních 24 hodin asi třicetkrát. Kry rozbíjejí pomocí nástrojů v rukách i pomocí bagrů. Uklidňují nás ale meteorologové. Situace by se měla zlepšit už dnes v noci, začne se ochlazovat, zvedání hladiny by se mělo zastavit a voda by se měla pomalu vracet do svých koryt. Pro Radiožurnál Olga Štrejbarová, Vysočina.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jak už zaznělo, další výrazné zvyšování hladin už odborníci nečekají. V noci se totiž ochladí a sníh tak už bude tát méně. Říká meteoroložka Marie Odstrčilová.

Marie ODSTRČILOVÁ, meteoroložka:
Během noci čekáme od severu oblačno až zataženo, zpočátku bude ojediněle, postupně místy se budou vyskytovat sněhové přeháňky. Pod 400 metrů i smíšené nebo dešťové. Teploty v noci klesnou na plus 3 až minus 1 stupeň Celsia. Vzhledem k tomu, že se bude ochlazovat, tak hladiny toků už se nebudou během noci a zítřka příliš zvyšovat. A intenzita tání sněhu se výrazně sníží.

Pospíšil pro LN: Pokud Rampula zůstane, odejdu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pokud na Vrchním zastupitelství v Praze zůstane Vlastimil Rampula, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zřejmě odejde. Pro Lidové noviny uvedl, že je nutné, aby státní zastupitelství bylo obsazeno důvěryhodnějšími osobami. Pospíšil chce se změnami na státním zastupitelství pokračovat. Rozhodl se, že podá kasační stížnost proti rozhodnutí pražského městského soudu, který vrátil Vlastimila Rampulu do funkce šéfa vrchního státního zastupitelství.

Lidé v Česku se opět opřeli do mezinárodní dohody ACTA

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lidé v Česku se opět kriticky opřeli do mezinárodní dohody ACTA. Ta má omezit zneužívání autorských chráněných dat na internetu. Podle kritiků ale zasáhne do svobody na internetu. Odpůrci smlouvy protestovali v Ostravě, Brně, Karlových Varech. Vydali se také do pražských ulic.

Klára BÍLÁ:
Na 200 lidí prošlo zhruba pětikilometrovou trasu s transparenty, někteří v maskách a s píšťalkami u pusy. Pražský protest odpůrci namířili proti lobby nahrávacího průmyslu, který má podle nich největší zájem na tom, aby podobné smlouvy vznikaly. Říká organizátor protestu Jan Cemper.

Jan CEMPER, organizátor protestu:
Po celým světě bojujou proti ACTA, tak jsme chtěli vyjádřit, že i v Český republice trváme na tom, aby ta ACTA byla zastavená napořád.

Klára BÍLÁ:
Na celou akci dohlíželi policisté i antikonfliktní tým. Průvod několikrát nakrátko zastavil dopravu. Jinak byl celý protest klidný. Klára Bílá, Radiožurnál.

Stažení personálu z Kábulu a okolí kvůli smrti dvou členů jednotek ISAF

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kvůli dnešní smrti dvou členů jednotek ISAF v Kábulu stahuje vrchní velitel NATO z města a okolí všechen personál. Totožnost zastřelených mužů není zatím potvrzená. Spekuluje se ale, že šlo o dva americké poradce. Ke střelbě se přihlásilo hnutí Taliban. Útočilo prý kvůli nedávnému pálení koránu na vojenské základně v Bagrámu. Americký prezident Obama se za to sice omluvil, afghánské ulice přesto už několik dní plní rozhořčení lidé.

Červený kříž jedná se syrským režimem o evakuaci raněných

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Červený kříž vyjednává se syrským režimem o pokračování evakuace obležené čtvrti Baba Amr v Homsu. Dosud se podařilo zachránit 27 žen, dětí a raněných. Cílem vyjednávání je umožnit evakuaci všech zbylých raněných a převézt je do okolních nemocnic.

Štěpán MACHÁČEK:
Včera se sanitky syrského Červeného půlměsíce dostaly do čtvrti Baba Amr poprvé. Po třech týdnech obležení syrskou armádou to byl první přímý kontakt obyvatel ostřelované čtvrti s okolním světem. Ve čtvrti Baba Amr žijí tisíce lidí. Brání je ozbrojenci takzvané Svobodné syrské armády, kteří jsou vyzbrojeni jen lehkými zbraněmi. Raněné tu ošetřují v provizorních ambulancích v naprosto nevyhovujících podmínkách. Zatím se zřejmě nepodařilo evakuovat dva zraněné západní žurnalisty. Stejně tak ve čtvrti zůstávají mrtvá těla americké novinářky a jejího francouzského kolegy, kteří zahynuli během ostřelování. V případě evakuace raněných syrských mužů vyjádřil Červený kříž obavy, že by se v syrských nemocnicích mohli stát terčem odplaty ze strany vládnoucího režimu. Pro Radiožurnál Štěpán Macháček.

Světoví politici nepodpořili vojenskou intervenci v Sýrii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Světoví politici se na konferenci o budoucnosti Sýrie, která v noci skončila v Tunisku, shodli, že vojenskou intervenci v Sýrii nepodpoří. Důležité je podle nich dostat Damašek do izolace a podpořit humanitární operace. Americká šéfka diplomacie Hillary Clintonová potvrdila, že přispějí i Spojené státy.

Hillary CLINTONOVÁ, americká ministryně zahraničí:
Zodpovědnost za tuto humanitární katastrofu nese prezident Asad a jeho bezpečnostní síly. Syrský režim dělá vše možné, aby zamezil tomu, že se pomoc dostane k těm, kdo ji potřebují nejvíce. Spojené státy poskytnou 10 milionů dolarů na podporu humanitárního úsilí, a to včetně podpory tisícím uprchlíků, kteří museli opustit své domovy.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropské země, Spojené státy i země arabského světa se dohodly, že zamezí cestování příslušníků režimu, zastaví dovoz syrské ropy a omezí diplomatické styky s Asadovým režimem. Arabské země neprosadily svůj návrh na vojenský zásah. Saúdská Arábie na protest proti údajně liknavému přístupu světa k řešení syrské krize jednání opustila. Zklamání nad příliš smířlivým tonem konference vyjádřila i exilová syrská opozice.

Soud zprostil Berlusconiho obvinění z korupce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Milánský soud zprostil obvinění italského expremiéra Silvia Berlusconiho. Bývalý politik a podnikatel měl před 15 lety podplatit částkou 600 tisíc dolarů britského advokáta Davida Millse.

Vědunka LUNARDI:
Zda byl bývalý italský premiér Berlusconi vinen či nevinen, se už nedozvíme. Milánský soud po dvou a půl hodinové poradě rozhodl, že proces nebude dále pokračovat, protože trestné činy, z kterých byl Berlusconi obviněn, jsou promlčené. Veřejný žalobce žádal pro Silvia Berlusconiho pětiletý trest odnětí svobody, ale musel uznat, že se mu nepodařilo vystopovat převod peněz pro advokáta Millse. Na verdikt reagují většinou jen politické síly, italská veřejnost ztratila o proces zájem poté, co Silvio Berlusconi odstoupil. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

64 let uplynulo od pochodu studentů za svobodu a demokracii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
64 let uplynulo od pochodu studentů za svobodu a demokracii. U pamětní desky v pražské Nerudově ulici si toto výročí připomněli účastníci z února roku 1948. Studenti se tehdy pod hrozbou komunistického puče vydali Malou Stranou na Pražský hrad. Pro Jiřího Navrátila je 25. únor významný dvojnásob.

Jiří NAVRÁTIL:
Mě hned, když jsme šli, ještě jsem se to dověděl v tom průvodě, vyloučili jako absolventa z Právnické fakulty Karlovy univerzity. Hlavně proto, že jsem byl skautský vůdce a my jsme byli vždycky proti každému teroru a proti každému násilí. Ono by mě to stejně neminulo, protože mě potom zavřeli na 20 roků, ale dopadlo to dobře. Už po 11 mě pustili.

Ples ve Státní opeře Praha

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do atmosféry rudolfinské Prahy se večer přenesou hosté plesu ve Státní opeře v Praze. Vrcholná společenská událost připomene památku císaře Rudolfa II. V rudolfinském stylu budou dekorace, program i menu. Večerem provede Marek Eben. Zazpívá operní hvězda Dagmar Pecková. Zahraničním hostem je vnučka Charlieho Chaplina, herečka a modelka Kiera Chaplin. Výtěžek z plesové tomboly půjde na charitu. Podpoří dětské krizové centrum, které se stará o týrané a zanedbávané děti.

autor: jut
Spustit audio