Zprávy o šesté 23. října 2011

23. říjen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Zemětřesení v Turecku

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Východ Turecka zasáhlo mohutné zemětřesení, otřesy dosáhly síly 7,2 stupně Richterovy škály, turecká média informují o nejméně 250 raněných a desítkách obětí, podle odhadů místního úřadu pro zemětřesení ale může být v oblasti až 1000 mrtvých.

URBIŠOVÁ Julie, zpravodajka Radiožurnálu:
Nejméně 35 budov včetně hotelu a studentské ubytovny se zřítilo ve městech Van a Ercis, podle turecké televizní stanice CNN Turk zahynulo v troskách Ercisu nejméně 50 lidí, informace o obětech se ale stále upřesňují a nejsou zatím potvrzené úřady, stejně tak není zmapovaná situace na venkově, kde budou podle odhadů velké škody, do provincie Van, která leží v blízkosti hranic s Íránem, míří záchranné týmy ze 40 okolních tureckých provincií, humanitární organizace Červený půlměsíc začala ve městech zasažených zemětřesením stavět provizorní stanová městečka, pomoc Turecku nabídlo i několik zahraničních zemí, včetně Izraele, Řecka nebo Německa, pro Radiožurnál Julie Urbišová, Turecko.

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Český konzul v Turecku Viktor Michalík zatím nemá informace o tom, že by na místě byli zranění nebo mrtví Češi.

MICHALÍK Viktor, konzul v Turecku:
Zastupitelský úřad České republiky v Ankaře momentálně nemá žádné informace o tom, že by zemětřesení ve východní části Turecka bylo, byli postižení čeští občané, nemáme hlášené žádná zranění, nemáme hlášené žádné úmrtí, na našich webových stránkách je informace o varování před cestami do této oblasti sice z důvodů teroristických útoků PKK, ale i tak je to varování pro české občany, aby do východních částí Turecka, do konkrétních provincií, to znamená Hakkari, Sirnaksk, Siirt, Bitlis, Diyarbakir, Van, Idkir a Tunceli, raději nejezdili.

V Libyi probíhá slavnostní ceremonie

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Libyjská prozatimní rada vyhlásila osvobození země, slavnostní ceremonie v Benghází přišla 3 dny poté, co povstalci zabili svrženého vůdce Muammara Kaddáfího, pitva dnes prokázala, že Kaddáfí podlehl střelnému zranění, podle některých videozáznamů ho ozbrojenci po dopadení zlynčovali, Kaddáfího tělo je stále vystavené pro veřejnost v chladícím boxu řeznictví v Missouratě, slavnost v Benghází stále probíhá a sleduje jí redaktorka Martina Hanáčková.

HANÁČKOVÁ Martina:
Za řečnickým pultem už se vystřídala celá řada činitelů včetně předsedy Národní přechodné rady, Mustafa Abdul Jalil poděkoval celému národu za to, že se podíle na svržení Kaddáfího režimu, zdůraznil nutnost společně budovat demokracii a také dodržet islámské principy, jiní řečníci děkovali Libyjcům, kteří zahynuli nebo prošli Kaddáfího věznicemi a mučením, nové vedení slibuje, že nezapomene na jejich oběti, vytvoří prý společnost svobodnou a pro všechny, na náměstí jsou tisíce lidí s vlajkami nové Libye a řečníky často přerušují skandováním, Martina Hanáčková, Radiožurnál.

Evropská centrální banka nebude součástí řešení dluhové krize

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Evropská centrální banka nebude součástí řešení dluhové krize v eurozóně, po skončení schůzky lídrů členských zemí Evropské unie to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová, eurozóna podle ní s přímou účastí centrální banky nepočítá, Francie při tom požadovala, aby záchranný fond eurozóny dostal od banky k dispozici její neomezené půjčky.

HOUSKA Ondřej, zpravodaj ČRo:
Fond by měl díky tomu dostatek prostředků na obranu velkých zemí jako je Itálie a Španělsko, Německo ale takové řešení vyloučilo, alternativy podle kancléřky vypracují lídři států platících eurem, kteří v Bruselu jednají právě v těchto chvílích, postoj Německa podpořil i český premiér Petr Nečas.

NEČAS Petr, premiér:
My jsme hodně skeptičtí vůči přílišnému zapojení Evropské centrální banky, prostě protože by to mělo vliv na inflaci, ono by se jednalo o jakýsi inflační tlak způsobený tištěním peněz.

HOUSKA Ondřej, zpravodaj ČRo:
Diplomatické zdroje ale Českému rozhlasu přesto řekly, že nějaká forma zapojení centrální banky je nakonec pravděpodobná, jiné řešení totiž budou trhy považovat za nedostatečné, Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

TOP 09 zvolila staronové vedení strany

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Duo Karel Schwarzenberg a jeho první muž Miroslav Kalousek povede v příštích letech vládní stranu TOP 09, předseda ani první místopředseda neměli protikandidáty a hlasovalo pro ně víc jako 95% delegátů.

BENEŠOVÁ Petra:
Volba na celostátním víkendovém sněmu v Hradci Králové byla blesková, za 2 a půl hodiny bylo jasno o celém nejvyšším vedení strany, staronový předseda děkoval za důvěru.

SCHWARZENBERG Karel, předseda TOP 09:
No, je to opravdu velká důvěra, kterou ve mně kladou, to mě ovšem povinuje, tím přebírám také velkou odpovědnost.

BENEŠOVÁ Petra:
Podle Karla Schwarzenberga teď v době evropské ekonomické krize nebude pro vládu jednoduché prosazovat reformy, i první místopředseda Miroslav Kalousek varoval před hospodářskou krizí a jejími sociálními dopady.

KALOUSEK Miroslav, místopředseda TOP 09:
Já si nedělám žádné iluze o tom, že přicházejí skutečně složité časy a s nimi budou posilovat vlivy extrémistických, tedy revolučně totalitních řešení.

BENEŠOVÁ Petra:
Další místa místopředsedů obhájili Jaromír Drábek, Marek Ženíšek a Pavol Lukša, Ludmilu Müllerovou nahradila Helena Langšádlová, Petra Benešová, Radiožurnál.

Strojvedoucí vykolejeného vlaku jel na červenou

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Strojvedoucí z vlaku, který včera večer vykolejil v Ostravě, jel na červenou, takový je předběžný výsledek šetření drážní inspekce, policie strojvedoucího podezírá z trestného činu obecného ohrožení, při nehodě se zranilo 7 lidí, osobní vlak City Elefant vykolejil mezi Svinovem a Vítkovicemi, technické čety už několik hodin s pomocí těžké techniky vyprošťují soupravu z místa neštěstí.

ČÁNOVÁ Andrea:
Proč vlak vykolejil? Odpověď hledají týmy policistů i drážních inspektorů, stejnou otázku řešili i pasažéři, kteří vlakem cestovali.

pasažér:
Dostal se na jinou kolej, kde neměl být a sjel z koleje úplně mimo, prakticky do lesa, nebylo to moc příjemné, no.

pasažérka:
No že to jako nějaká zrada někde se stala, na výhybce asi nebo já nevím, no.

ČÁNOVÁ Andrea:
Inspektoři potvrzují, strojvůdce jel laicky řečeno na červenou.

DRÁPAL Martin, drážní inspekce:
Dle šetření drážní inspekce, která provedla i dnes ozkoušení zabezpečovacího zařízení, jel strojvedoucí přes návestidlo zakazující jízdu.

ČÁNOVÁ Andrea:
Potvrdil Martin Drápal z drážní inspekce, vlakem cestovala 50 pasažérů, pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Simoncelli zemřel při Velké ceně Malajsie

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Italský motocyklový jezdec Marco Simoncelli zemřel po nehodě ve Velké ceně Malajsie, 24letý mistr světa z roku 2008 v kategorii do 250 kubických cm podlehl zraněním, která dnes utrpěl v úvodu závodu královské třídy MotoGP, Simoncelli upadl ve druhém kole v pravotočivé zatáčce a vletěl přímo pod kola krajanovi Valentinu Rossimu a Američanovi Colinu Edwardsovi, kteří do něj najeli, šestému muži průběžného pořadí mistrovství světa se při pádu svezla z hlavy přilba a zůstal bezvládně ležet.

autor: jut
Spustit audio