Zprávy o šesté 23. listopadu 2012

23. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministerstvo vnitra vyřadilo z prezidentské volby Bobošíkovou, Okamuru a Dlouhého

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Do boje o prezidentské křeslo pustilo ministerstvo vnitra 8 z 11 kandidátů. Janu Bobošíkovou, Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého vyřadilo. Jejich podpisové archy obsahovaly mnoho chyb.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Jana Bobošíková, Tomio Okamura i Vladimír Dlouhý sice nasbírali víc jak potřebných 50 tisíc podpisů. Zákonem stanovenou hranici ale po kontrole ministerstva vnitra nakonec nepřekročili. Nejvíc jmen seškrtal resort Okamurovi. Podle ředitele odboru všeobecné správy Václava Henycha se na peticích nejčastěji objevovaly neplatné podpisy lidí, kterým nebylo 18 let, neměli české občanství nebo byli zbaveni způsobilosti k právním úkonům.

Václav HENYCH, ředitel odboru všeobecné správy:
Občas se objevily, bylo jich velmi málo, případy, kdy tam byla osoba, která v době, kdy bylo zahájeno sbírání podpisů na peticích, třeba už zemřela.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Zkoumaný vzorek podpisů ministerstvo podle Henycha vybralo namátkově pomocí počítače. Vyloučil tak, že by úředníci mohli záměrně kontrolovat chybné údaje.

Václav HENYCH, ředitel odboru všeobecné správy:
Pokyn totiž ode mě zněl jednoznačně, že cílem není vyškrtat co nejvíc těch osob, které jsou na petici, ale naopak cílem je jich co nejvíce ztotožnit.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Právní kroky kvůli vyškrtnutí ze skupiny adeptů na prezidentský post zvažuje Bobíšková a Okamura

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Právní kroky kvůli vyškrtnutí ze skupiny adeptů na prezidentský post zvažuje Jana Bobíšková a Tomio Okamura. Vladimír Dlouhý už se rozhodl, obrátí se na Nejvyšší správní soud.

Květa MORAVCOVÁ:
Lidé z týmu někdejšího ministra průmyslu a obchodu našli v odůvodnění rozhodnutí ministerstva vnitra numerickou chybu. Úřad měl Vladimíru Dlouhému odečíst víc podpisů, než bylo nutné. Místo více než 10 přišel o 20 tisíc hlasů.

Vladimír DLOUHÝ, ekonom:
Tato skutečnost otvírá minimálně pro mě prostor, abych se rozhodl podat odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu.

Květa MORAVCOVÁ:
Zároveň ale Dlouhý přiznal, že i tak by se potvrzeným prezidentským kandidátem stát nemohl. Šéfka Suverenity Jana Bobošíková se rozhodla i přes stanovisko ministerstva vnitra pokračovat v kampani.

Jana BOBOŠÍKOVÁ, šéfka Suverenity:
Já zcela jasně říkám, že se cítím být kandidátku na prezidentku a že jí přestanu být ve chvíli, kdy to buďto sama vzdám, anebo kdy o tom rozhodne nezávislý soud.

Květa MORAVCOVÁ:
Nezávislý senátor Tomio Okamura sice za podpisy lidí pod peticí stojí, přesto svou cestu k soudu ještě zváží.

Tomio OKAMURA, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, nezávislý senátor:
Pakliže nebudou nějaké závažné důvody, které by vzbuzovaly pochybnosti, tak samozřejmě nebudu zbytečně napadat to odůvodnění.

Květa MORAVCOVÁ:
Svá rozhodnutí obrátit se na soud oznámí Bobošíková a Okamura příští týden. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Odmítnutým kandidátům běží čas do středy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odmítnutým kandidátům běží čas do středy. Do té doby se můžou obrátit se žalobou na Nejvyšší správní soud. Záměr napadnout přímou volbu u Ústavního soudu už dřív zmínila kandidátka Klára Samková, která ale odevzdala jen 1076 podpisů.

Martin DRTINA:
K ní se přidá Vladimír Dlouhý a Jana Bobošíková. Poslední z trojlístku odmítnutých vážných kandidátů Tomio Okamura chce během víkendu obsáhlé rozhodnutí pečlivě prostudovat a teprve potom se rozhodne, jestli bude chtít soudní přezkum. Prováděcí zákon k prezidentské volbě je podle Dlouhého napsaný nejednoznačně, zpochybňuje proto vzorec, podle kterého ministerstvo odečetlo prý až dvojnásobek chybných podpisů, než mělo. Paradoxně ani takový výklad zákona by nepomohl Dlouhému, za to jeho protikandidátce Janě Bobošíkové ano. Nejvyšší správní soud musí o žalobách rozhodnout do 14. prosince. Pak budou mít kandidáti dva měsíce na to, aby se případně obrátili na Ústavní soud. Martin Drtina, Radiožurnál.

Česko stále neví, jestli dostane stovky miliard korun z nového evropského rozpočtu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko stále neví, jestli dostane stovky miliard korun z nového evropského rozpočtu. Na jeho podobě pro roky 2014 až 20 se totiž ani po mnoha hodinách jednání evropští lídři nedokázali dohodnout. Česko na jednáních požadovalo v přepočtu asi 500 miliard korun na podporu chudších regionů. To jsou všechny s výjimkou Prahy. Další informace dodává živě náš zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska.

Ondřej HOUSKA:
Země jako je Británie, Švédsko nebo Nizozemí chtěly evropský rozpočet co nejvíc seškrtat, podle nich musí v současných těžkých časech šetřit i Evropská unie, naopak převážně chudší země Evropské unie požadovaly více peněz, hlavně na svůj vlastní rozvoj, na takzvané evropské fondy. Mezi těmito státy byla i Česká republika a také český premiér Petr Nečas nebyl příliš spokojen s tím, kolik nám měl evropský rozpočet přisoudit peněz a požadoval o něco víc. Summit tak kvůli těmto rozdílům ztroskotal. Druhý pokus budou mít evropští lídři pravděpodobně začátkem příštího roku a musí si pospíšit, jinak by nebylo možné naplánovat projekty na čerpání peněz z evropských fondů. Tolik Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Lidé v egyptských městech znovu demonstrují

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lidé v egyptských městech znovu demonstrují. Novou vlnu neklidu vyvolala ústavní deklarace prezidenta Mursího, která zaručuje nedotknutelnost všech jeho rozhodnutí. Na náměstí Tahrír v Káhiře proti hlavě státu protestovaly tisíce lidí. Policie proti nim zasáhla slzným plynem. Další tisíce lidí naopak Mursího podpořily před prezidentským palácem.

Štěpán MACHÁČEK:
Demonstranti skandovali v ulicích Káhiry hesla proti prezidentovi Mursímu. Z některých egyptských měst přicházejí zprávy o útocích na kanceláře Muslimského bratrstva, za které mu Muhammad Mursí na prezidentský post kandidoval. Ve stejnou dobu egyptský prezident ve své 45minutové řeči z patra obhajoval své kroky. Za egyptskou justicí se podle něj skrývají stoupenci starého Mubarakova režimu a je proto třeba jej očistit. Svou deklaraci označil za ochranu egyptské revoluce a zdůraznil, že on sám v žádném případě netouží po neomezené moci. K té se ale včerejším dekretem prakticky přiblížil a opozice se obává zneužití nových pravomocí. Pro Radiožurnál z Káhiry Štěpán Macháček.

Pavel Horák jako ředitel největší zdravotní pojišťovny v Česku zřejmě v pondělí skončí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pavel Horák jako ředitel největší zdravotní pojišťovny v Česku zřejmě v pondělí skončí. Spekuluje se o tom dlouho a teď tomu nově nasvědčují zprávy z ministerstva zdravotnictví. Definitivně rozhodnout má správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny. O funkci může přijít také její šéf Marek Šnajdr.

Lenka JANSOVÁ:
Zdeněk Kabátek, šéf ekonomiky ministerstva zdravotnictví a bývalý náměstek tří ministrů, nebo současný náměstek Petr Nosek, třeba o těchto lidech se mluví jako o nových ředitelích největší zdravotní pojišťovny v zemi. Rada má 30 členů, dohromady za vládu i za Poslaneckou sněmovnu. A za ministrem Hegerem jich prý stojí jenom 15. Člen správní rady Michal Sojka vysvětluje, že k odvolání je potřeba nadpoloviční většina, tedy 16 hlasů.

Michal SOJKA, člen správní rady VZP:
Očekával bych, že někdo /nesrozumitelné/ tuto otázku a řekne, že chce zařadit bod programu personální otázky, já nevím, odvolání předsedy správní rady, odvolání ředitele, nebo pak se o to bude hlasovat.

Lenka JANSOVÁ:
Někteří členové rady upozorňují, že hospodaření pojišťovny zhoršují zákony, které tvoří právě ministerstvo. A že výměnou ředitele se nic moc nevyřeší. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Vyšetřovatelům už se podařilo najít černou skříňku z bitevníku L159

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vyšetřovatelům už se podařilo najít černou skříňku z bitevníku L159. Brzy ji značnou analyzovat. Stroj se zřítil včera večer při vojenském výcviku nedaleko Kolína. Nehodu nepřežil zkušený pilot. Situaci na místě od rána mapuje reportér Michal Trnka. Michale, dá se odhadnout, jak dlouho ještě budou experti v terénu pracovat?

Michal TRNKA:
Nejspíš ještě několik dní, vyšetřovatelům totiž ztěžuje práci podmáčený terén a také asi 30 centimetrů vysoká řepka, která roste právě na poli, kam se letadlo zřítilo. Experti přitom chtějí posbírat i ty nejdrobnější úlomky, které by mohly pomoc objasnit příčiny nehody. Teprve pak se zkoumání přesune pod střechu, konkrétně do Vojenského technického ústavu letectví, a to kvůli expertízám. Tma už teď vyšetřovatelům nedovolí v terénu ohledávat zbytky stíhačky. Místo neštěstí budou celou noc střežit vojenští policisté. A specialisté na vyšetřování leteckých nehod by se měli znovu začít naplno pracovat tady právě zítra. Pro Radiožurnál Michal Trnka, Radovesnice u Kolína.

Všechny regiony už mají po dnešku krajské vlády

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Všechny regiony už mají po dnešku krajské vlády. V Karlovarském kraji jednání trvale nejdéle. Zastupitelé tam řekli definitivní slovo dnes dopoledne. Region povedou i další 4 roky sociální demokraté a komunisté.

Zdeněk TRNKA:
Koaliční smlouvu podepsaly vyjednávací týmy obou stran těsně před zahájením ustavujícího zastupitelstva. Hejtmanskou židli nakonec obhájil sociální demokrat Josef Novotný.

Josef NOVOTNÝ, hejtman Karlovarského kraje /ČSSD/:
Musíme šetřit, budeme snižovat náklady úřadu a podobně. Na druhé straně chceme pokračovat dál v rekonstrukcích nemocnic, ve školství.

Zdeněk TRNKA:
Při volbě hejtmana a krajské rady z jednacího sálu demonstrativně odešla opozice. V sále chyběl i krajský lídr ODS Petr Šindelář.

Petr ŠINDELÁŘ, krajský lídr ODS:
Hlavním důvodem bylo v podstatě to, že nebyla připuštěna demokratická diskuse, určitě chceme působit jednotně, efektivně a konstruktivně.

Zdeněk TRNKA:
Pro Radiožurnál Zdeněk Trnka, Karlovarský kraj.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A hejtmanem Jihomoravského kraje se dnes stal Michal Hašek z ČSSD.

Česko získá nejslavnější díla světoznámého fotografa Josefa Koudelky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko získá nejslavnější díla světoznámého fotografa Josefa Koudelky. Obohatí sbírky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Fotograf Koudelka zatím svá díla českému státu dlouhodobě půjčí. Kdyby je totiž státu daroval, nemohly by se kvůli kauze Diag Human vyvážet do zahraničí.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Vedení Uměleckoprůmyslového muzea v jednání s Koudelkovými právníky. A do konce roku chtějí podepsat smlouvu o zápůjčce. Podle Heleny Koenigsmarkové je to první krok k tomu, aby se dohodli na trvalém předání Koudelkových snímků.

Helena KOENIGSMARKOVÁ, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea:
To znamená, že bychom převzali ten dar, uložili ho zde u nás a pak ho poskytovali na akce a výstavy.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Josef Koudelka, který je členem agentura Magnum, trvale žije od roku 1968 v zahraničí. Chce ale, aby jeho nejlepší část díla zůstala trvale v Česku, uvedl pro Český rozhlas už před 2 lety.

Josef KOUDELKA:
České publikum a mezinárodní publikum je, bude mít možnost vidět.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Dar obsahuje skoro 400 snímků v hodnotě asi 3,5 milionu dolarů. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zapůjčení fotografií Josefa Koudelky to bude i téma pro Ozvěny dne. Začnou už za malou chvíli.

Policie pátrá po patnáctiletém chlapci z Karlovarska

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A policie žádá veřejnost o pomoc při pátrání po patnáctiletém Davidu Gaspárovi. Dnes po poledni utekl od babičky v Karlových Varech s tím, že si jde ublížit. Chlapec je vysoký asi 167 centimetrů, má štíhlou sportovní postavu a krátké rovné blond vlasy. Na sobě má pravděpodobně černou zimní bundu s kapucí a džíny. Jakékoli informace k případu sdělte, prosím, přímo na linku 158 nebo policejní služebně.

autor: tet
Spustit audio