Zprávy o šesté 20. února 2012

20. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Pražské ulice zaplní příští středu vysokoškoláci z celého Česka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pražské ulice zaplní příští středu vysokoškoláci z celého Česka. Vyjdou na protestní pochod proti navrhované reformě univerzit. Vadí jim například zavedení školného nebo změny v pravomocích akademických senátů. Akce proti změnám na vysokých školách začnou už v pondělí.

Klára BÍLÁ:
Do protestního týdne se zapojí 18 veřejných vysokých škol z 8 univerzitních měst. Studenti připravují kromě pochodu i večerní přednášky a kulturní akce, říká místopředseda akademického senátu Karlovy univerzity Josef Fontana.

Josef FONTANA, místopředseda akademického senátu Karlovy univerzity:
Aby veřejnost viděla, nad čím my tam bádáme a o co by veřejnost mohla přijít ve chvíli, kdyby vznikly na základě těch věcných záměrů zákonů zákony.

Klára BÍLÁ:
Protesty po své vlastní ose chystají například studenti z Hradce Králové nebo Brna, zároveň ale podpoří středeční pochod, potvrzuje za brněnské studenty Pavel Troubil.

Pavel TROUBIL:
Snažíme se zorganizovat odjezd několika autobusů studentů do Prahy v ranních hodinách tak, abychom byli přítomni na začátek protestního pochodu.

Klára BÍLÁ:
Studenti chtějí, aby vláda vrátila návrh reformy k přepracování ministrovi školství, ten si ale za materiálem stojí. Ke studentským protestům se nechce vyjadřovat, ústy mluvčího jen vzkázal, že každý má ústavou právo svobodně vyjádřil svůj názor. Klára Bílá, Radiožurnál.

Západočeská univerzita dál bojuje za udržení právnické fakulty

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Západočeská univerzita dál bojuje za udržení právnické fakulty. Ministerstvu školství dnes odeslala 26stránkový dopis, ve kterém odmítá rozhodnutí Akreditační komise. Ta rozhodla o zrušení 5letého magisterského studia a tím de facto o konci právnické fakulty v Plzni. Univerzita ale tvrdí, že všechny podmínky komise splnila a fakulta by měla pokračovat. Pokud ministerstvo rozhodnutí Akreditační komise nezmění, fakulta by měla zaniknout na konci října.

Eurozóna dnes Řekům pravděpodobně slíbí nové záchranné půjčky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Eurozóna dnes Řekům pravděpodobně slíbí nové záchranné půjčky. Ministři financí států platících eurem v Bruselu právě teď jednají o schválení druhého záchranného balíku. Řecko by v rámci něj mělo dostat úvěry za 130 miliard eur, tedy za více než 3 biliony korun. Výměnou za půjčky museli Řekové přijmout další tvrdá úsporná opatření.

Ondřej HOUSKA:
Čeká se, že eurozóna dnes druhý záchranný balík pro Řecko schválí. Slovenský ministr financí Ivan Mikloš potvrdil, že řecká vláda dostála svým slibům a přijala nové škrty a reformy.

Ivan MIKLOŠ, slovenský ministr financí:
Řeci v zásadě udělali všechno, co bylo potřebné.

Ondřej HOUSKA:
Řekové seškrtali minimální mzdu, nebo slíbili propustit tisíce státních zaměstnanců. Díky druhému záchrannému balíku se má jejich dluh do roku 2020 snížit na 120 % hrubého domácího produktu, a to hlavně díky tomu, že soukromí investoři zřejmě odpustí až 70 % z toho, co Řecku půjčili. I tak ale panují pochybnosti, jestli k záchraně Řecka před státním bankrotem bude stačit. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Přímo v Bruselu sleduje s napětím jednání ministrů financí eurozóny i řecký premiér Papadimos. Řecká vláda doufá, že bruselská schůzka přinese konečné řečení v otázce výměny řeckých dluhopisů i poskytnutí nového úvěru. Z Řecka se hlásí naše spolupracovnice Soňa Dorňáková Stamu.

Soňa DORŇÁKOVÁ STAMU, spolupracovnice Českého rozhlasu:
Řecká vláda dnes v Bruselu bojuje o osud Řecka. V Aténách převládá optimismus. Očekává se vyřešení dluhové krize země. Vládní zdroje v Aténách uvádějí, že dnes večer proběhnou tvrdá jednání ohledně kontroly uplatňování programu úspor. Státy eurozóny požadují, aby kontrola byla nepřetržitá a přísná. Chtějí také řeckou vládu přinutit k tomu, aby přijala vytvoření zvláštního účtu, na který by se nový úvěr uložil. Řecká vláda pro svou zemi vyjednává ty nejlepší podmínky. Jejím úkolem je, aby dnes v Bruselu padlo kompletní a konečné rozhodnutí tak, bude odvrácen bankrot Řecka a skončí dlouhodobé období nejistoty pro jeho obyvatele. Pro Radiožurnál Soňa Dorňáková Stamu, Atény.

Evropské státy postupně zastavují dovoz ropy z Íránu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropské státy postupně zastavují dovoz ropy z Íránu. Dnes se k nim podle Evropské komise přidala i Česká republika. Přestože další sankce plánuje "27" zavést až od června, řada velkých firem už hledá jiné dodavatele. Samotný Teherán některé předběhl a zastavil vývoz třeba do Francie a symbolicky do Velké Británie, která už s ním ale neobchoduje.

Ondřej BOUDA:
České republiky se výpadek íránské ropy téměř nedotkne. Podle posledních statistik ministerstva průmyslu a obchodu dovážíme z Íránu jen 3 % této suroviny. Naopak nejvíce embargo poškodí už tak krizí zmítané Řecko. Téměř třetina jeho dovozu pochází právě z Íránu a teď hledá vhodné alternativy. Celkem si Evropa bude muset hledat náhradu asi za 5 % dovezené ropy. V Íránu, který do Unie vyváží 20 % celkové těžby, ale embargo začíná dopadat i na životy obyčejných lidí. Už i v Teheránu si stěžují, že všechno zdražuje a nemohou si dovolit to, na co jsou zvyklí. Embargo by tak mohlo ovlivnit parlamentní volby naplánované na začátek března. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

České děti pijí čím dál víc alkoholu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
České děti pijí čím dál víc alkoholu. Pravidelně jednou týdně se opíjí pětina 16letých. Vyplývá to ze studie o alkoholu a jiných drogách. Mladí lidé navíc nemají problém si alkohol obstarat. Nahrává tomu jeho nízká cena i snadná dostupnost.

Václava MAREŠOVÁ:
Mezi 16letými středoškoláky bychom toho, kdo neví, jak alkohol chutná, hledali těžko. Zkušenost s ním nemají jen 2 ze 100. Za poslední měsíc se alkoholu napily 4 pětiny mladých lidí.

osoba:
Chlastám občas, že jo, napiju se. Pivo, tvrdý v hospodě, na diskotékách.

osoba:
Mám zkušenost s alkoholem, mám rád alkohol, přijde mi to jako dobrá věc, když se chci pobavit, ale jde to i bez toho.

Václava MAREŠOVÁ:
Tolik zkušenosti studentů jedné z pražských středních škol. Podle autora studie Ladislava Csémyho přibývá mladých lidí, kteří jednorázově pijí velké množství alkoholu, tedy například 6 piv za večer.

Ladislav CSÉMY, autor studie:
Tady se ukazuje, že v posledním měsíci více než 3krát tímto způsobem pije jedna pětina našich 16letých a to chlapci i dívky prakticky ve stejné míře.

Václava MAREŠOVÁ:
Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil vidí důvody toho, proč mladí lidé pijí čím dál víc, v dostupnosti alkoholu i toleranci společnosti. Změnit by to měla blížící se kampaň placená Evropskou unii. Václava Marešová, Radiožurnál.

Prezident Václav Klaus podepsal nový občanský zákoník

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus podepsal nový občanský zákoník. Obsáhlý kodex má platit od roku 2014. Novými pravidly se bude řídit například dědictví a bude možné osvojit i zletilou osobu. V případě dohody o odděleném majetku manželů norma posiluje ochranu ekonomicky slabšího v manželském páru. Vše podrobně rozebereme ve večerním Radiožurnálu krátce po půl deváté s náměstkem ministra spravedlnosti Filipem Melzerem.

Prezident NKÚ František Dohnal ve funkci končí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal ve funkci končí. Městský soud v Praze mu pravomocně potvrdil 8měsíční podmíněný trest za zneužití pravomoci úřední osoby. Dohnal v roce 2010 odmítl spolupracovat s kontrolním výborem sněmovny na auditu hospodaření svého úřadu.

Martin DRTINA:
Hájil se tím, že neexistuje nadřízený orgán Nejvyššího kontrolního úřadu, který by ho kontroloval. Předseda odvolacího senátu Bohuslav Horký tento argument odmítl.

Bohuslav HORKÝ, předseda odvolacího senátu:
Všechny orgány, všechny úřady musí být podrobeny příslušné kontrole.

Martin DRTINA:
Vynesením rozsudku Dohnal přišel o předpoklad bezúhonnosti, který zákon pro řízení NKÚ vyžaduje. Zpátky už se zřejmě nevrátí, aby kdyby uspěl s dovoláním. Říká jeho advokát Václav Vlk.

Václav VLK, advokát:
V případě, že se později prokáže, že měl pravdu, bude to spíš o náhradách škody, které mu bude Česká republika platit, než o tom, že by byl schopen jít zpátky do té funkce, protože bude obsazena někým jiným předpokládám.

Martin DRTINA:
Poslanci teď budou hledat Dohnalova nástupce. V kuloárech se mluví o dosavadním řediteli Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miroslavu Vaňkovi. Martin Drtina, Radiožurnál.

Poslance zítra čeká klíčové jednání o kauze pražského vrchního státního zastupitelství

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Poslance zítra čeká klíčové jednání o kauze pražského vrchního státního zastupitelství, kde soud zrušil odvolání jeho bývalého šéfa Vlastimila Rampuly. Stínový ministr spravedlnosti a senátor za ČSSD Jiří Dienstbier se obává, že česká justice se stala předmětem politické bitvy. Jak Dientsbier řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, naznačuje to aktivita Radka Johna a dalších poslanců z bezpečnostního výboru sněmovny, kteří si na zítřejší mimořádné jednání pozvali ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a pražského vrchního státního zástupce a také některé kroky prezidenta republiky.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/:
Poté, co byl svolán výbor, se rozšířila informace, že městský soud vedený panem Sváčkem zrušil odvolání pana Rampuly z funkce, zároveň se dostala navenek informace, že prezident Klaus chce znovu navrhnout pana doktora Sváčka a do toho informace, že prezident Klaus má zájem ještě jmenovat nového předsedu městského soudu, oslabení pozice ministra Pospíšila, údajné úvahy o jeho konci na ministerstvu.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Podle vicepremiérky Karolíny Peake z Věcí veřejných je ale zřejmé, že ministerstvo spravedlnosti nemělo odvolání Rampuly dobře připravené. Podle Peake je to pro Pospíšila horká chvilka a také nestabilita v jeho resortu.

autor: jut
Spustit audio