Zprávy o šesté 19. dubna 2012

19. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Věci veřejné nechtějí předčasné volby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Věci veřejné nechtějí předčasné volby. Podle jejich šéfa Radka Johna strana nepodnikne žádné kroky, které by k nim vedly. Osud vlády Petra Nečase teď závisí na tom, jestli vicepremiérka Karolína Peake sežene do pondělí dost poslanců, kteří kabinetu zajistí ve sněmovně bezpečnou většinu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Předseda Věcí veřejných Radek John tvrdí, že jeho strana je připravená přejít do konstruktivní opozice. A nerozhodné poslance přesvědčovat nehodlá.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
My budeme velmi konstruktivní, abychom neumožnili předčasné volby a vládu komunistů se sociálními demokraty.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Premiér Petr Nečas Věcem veřejným ve středu vzkázal, že s nimi už vládnout nebude a vypoví koaliční smlouvu. Další fungování kabinetu je podle předseda poslanců ODS Zbyňka Stanjury možné jen s jistou většinou v Poslanecké sněmovně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslanců ODS:
Nějaký udržovací kabinet, který by nepřijímal důležité reformní zákony, z našeho pohledu nemá žádný smysl.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
V takovém případě by na řadu přišly předčasné volby, ty prosazuje i opozice. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Další postup občanských demokratů řeší vedení strany s regiony

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Další postup občanských demokratů řeší vedení strany s regiony. Grémium ODS už řeklo, že teď jsou jen dvě možnosti, buď koalice získá bezpečnou většinu ve sněmovně, nebo budou předčasné volby. V Kramářově vile máme reportérku Václavu Marešovou. Co konkrétně členové ODS řeší, Václavo?

Václava MAREŠOVÁ:
Dobrý podvečer. Tak grémium ODS se radí s předsedy regionálních organizací strany o tom, na kdy by měli svolat výkonnou radu. Tedy své širší vedení. Výkonná rada je totiž právě ten stranický orgán, který může rozhodnout o vypovězení koaliční smlouvy. Jinak to by se mělo tedy odehrát až po neděli, tedy tohle jednání výkonné rady. Právě v neděli by se totiž měly formálně sejít předsedové tří koaličních stran. Jinak jednání ODS tady v Kramářově vile pokračuje. Zatím jednají hodinu. No, a o výsledku vás budeme informovat. Václava Marešová, Radiožurnál.

Země Visegrádské čtyřky kritizují Švýcarsko za přistěhovalecké kvóty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Švýcarsko se chystá obnovit přistěhovalecké kvóty a Visegrádská čtyřka to kritizuje. Konkrétně chtějí Švýcaři omezit počet vydávaných povolení k pobytu pro občany osmi nových členských zemí Evropské unie. Ministři zahraničí Visegrádu doufají, že alpská země ještě změní názor.

Pavel NOVÁK:
Švýcarská vláda jednala podle ministra Karla Schwarzenberga čistě z obavy před tamními radikály. Její kroky nebyly nutné. Ministra tato situace mrzí o to víc, že sám má švýcarské občanství a tato alpská země se k české emigraci vždy chovala velmi vstřícně. Rozhodnutí Bernu považuje za diskriminační.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničních věcí:
Když máme jiná pravidla pro nové a pro staré evropské země ze stejné Evropské unie, tak je to jasná diskriminace.

Pavel NOVÁK:
Ministr věří, že Unie přiměje Švýcarsko ke změně postoje. Je ale pro přesvědčovací taktiku a ne pro vyvíjení nátlaku. Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Sýrie a OSN se dohodly na pravidlech pozorovatelské mise

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sýrie a OSN se dohodly na pravidlech pozorovatelské mise, která má dohlížet na dodržování příměří v zemi. Klid zbraní platí v Sýrii týden, obě strany konfliktu se vzájemně obviňují z porušování příměří a v zemi umírají lidé.

Jaromír MAREK:
Město Daraá, 11 hodin dopoledne, obchody jsou zavřené a lidí venku je poskrovnu. Z ulic se ozývá střelba. Dnes je prý situace nejhorší za poslední týdny. "Teroristé se snaží zneužít příměří a útočí na vládní úřady a vojáky." Řekl Českému rozhlasu guvernér provincie Daraá Mohamed alHanús. Podle jiných zdrojů se sem do Daraá, místa, kde revoluce před 13 měsíci začala, přemisťovali další vojenské konvoje. Faktem je, že během příměří tady podle oficiálních zdrojů zahynuli tři lidé, dva vojáci a jeden civilista. Kolik obětí na straně vzbouřenců, to úřady neuvádějí. Z Daraá Jaromír Marek, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A s Jaromírem Markem se spojíme i v Ozvěnách dne, které začnou za chvíli.

Čtvrtým dnem pokračoval v Norsku soud s Andersem Breivikem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čtvrtým dnem pokračoval v Norsku soud s Andersem Breivikem. Poprvé od zahájení procesu souzený terorista ráno nepozdravil přítomné vztyčenou pěstí. Po stížnostech obětí mu to rozmluvili vlastní právníci. Žalobce dnes mimo jiné zajímalo, kde vzal Breivik zbraně a výbušniny. Pravicový extrémista vypověděl, že je chtěl získat v Praze, ale neuspěl.

Ondřej BOUDA:
Breivik si naplánoval tři pumové útoky. Výroba bomby ale byla složitější než čekal a tak zvládl sestrojit jen jednu. Mezi zvažovanými cíli byl i tradiční prvomájový průvod, při kterém by umřely tisíce lidí. V den útoku ho zdrželo odesílání emailu s vlastním manifestem. Protože ho posílal na tolik adres, trvalo mu, než se vypořádal se všemi chybovými hláškami programu. Kvůli tomu přijel do vládní čtvrti pozdě a většina lidí už odjela na víkend. Útok samotný považuje Breivik za neúspěšný. V Oslu doufal, že budova spadne, ale ideální místo pro odpálení nálože bylo v době jeho příjezdu zabrané. Na Utöye pak čekal, že se prchající děti ve strachu utopí. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Austrálie změnila své rozhodnutí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Austrálie změnila své rozhodnutí. Své vojáky z Afghánistánu nestáhne o rok dřív, ale dostojí svým původním závazkům. Australský ministr zahraničí a šéf obrany to dnes podle agentury Reuters uvedli na schůzce Severoatlantické aliance se státy ISAF. Australská premiérka Julia Gillardová přitom v úterý tvrdila, že by chtěla vojáky stáhnout už v polovině roku 2013, tedy ještě před australskými parlamentními volbami.

Ministerstvo zdravotnictví údajně ohrožuje bezpečí pacientů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo zdravotnictví údajně ohrožuje bezpečí pacientů. Tvrdí to Česká lékařská komora. Kvůli nové personální vyhlášce bude podle ní v nemocnicích málo doktorů a ještě k tomu nebudou mít dost zkušeností.

Lenka JANSOVÁ:
90 akutních nebo na 200 pacientů třeba na LDN na jednoho lékaře. To vyděsilo Českou lékařskou komoru.

Milan KUBEK, Česká lékařská komora:
Celý víkend by se třeba o pacienty na chirurgii staral ortoped, o pacienty na kardiologii internista nebo neurolog dokonce.

Lenka JANSOVÁ:
Říká Milan Kubek. Náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák ale tvrdí, že komora šíří poplašné zprávy.

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Jestliže je v té vyhlášce napsaný nějaký počet lékařů, nějaký počet sester, tak to je to úplné minimum.

Lenka JANSOVÁ:
Nemocnice se dušují, že služby obsazují tak, aby se zajistila kvalitní péče. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Český výzkum se v příštích letech víc zaměří na problémy společnosti a špičkové technologie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Český výzkum se v příštích letech víc zaměří na problémy společnosti a špičkové technologie. Vedení Akademie věd dnes představilo novou vizitu zemského bádání.

Petra BENEŠOVÁ:
V českých laboratořích se mají v příštích letech posouvat také hranice lidského poznání, například v oblasti výzkumu vesmíru nebo lidského zdraví, říká předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Jiří DRAHOŠ, předseda Akademie věd ČR:
Současné požadavky výzkumu jsou daleko komplexnější, nejde už jenom o tu úzkou specializaci, samozřejmě ta je vždycky důležitá, ale jde o přesah mezi jednotlivými oblastmi.

Petra BENEŠOVÁ:
Vědci také doufají, že stát i v příštích letech více finančně podpoří výzkum a změní systém rozdělování peněz. Poradce premiéra Petr Fiala slibuje nápravu.

Petr FIALA, poradce premiéra:
Měli bychom přizpůsobit ten český systém hodnocení výzkumu zahraničním standardům.

Petra BENEŠOVÁ:
Letos i příští rok půjde z rozpočtu na výzkum zhruba 26 miliard korun. Petra Benešová, Radiožurnál.

Pletichy s veřejnými zakázkami má mít na svědomí ředitel policie ve FrýdkuMístku Milan Sněhota

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pletichy s veřejnými zakázkami má mít na svědomí ředitel Městské policie ve FrýdkuMístku Milan Sněhota. Dnes skončil ve vazbě. Spolu s ním policie obvinila další tři muže.

Andrea ČÁNOVÁ:
Vůbec jsme to nečekali, jsme v šoku, to jsou reakce strážníků z FrýdkuMístku. Jeden z nich Martin Balež viděl, jak jeho šéfa zatýkají kriminalisté.

Martin BALEŽ:
Já jsem byl v práci zrovna, my jsme to viděli. Ráno přijel do práce, že, vozidlem civilním, že a zatkli ho prostě policisté.

Andrea ČÁNOVÁ:
Na tom parkovišti, že ho ani nenechali ...

Martin BALEŽ:
Na parkovišti, na parkovišti, no.

Andrea ČÁNOVÁ:
Jednou z posledních veřejných zakázek městské policie byl nákup dalšího zařízení pro pult centralizované ochrany. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, FrýdekMístek.

Velká jarní cyklojízda v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Právě v těchto chvílích startuje v Praze Velká jarní cyklojízda. Ulicemi hlavního města projedou tisíce lidí na kolech. Peloton vyráží z náměstí Jiřího z Poděbrad. A přes centrum pojede až do holešovické Stromovky. Akce na začátek cyklistické sezóny má podpořit jízdu městem na kole. Pořádá ji sdružení Automat. A na startovní čáře je i naše reportérka Evelyna Kulišková.

Evelyna KULIŠKOVÁ:
Dobrý večer přímo ze sedla pětimístního kola, se kterým už jsme připraveni a za chvíli vyrážíme z náměstí Jiřího z Poděbrad. Společně s námi vyjedou i stovky lidí, kterých pořád přibývá. Naše asi dvouhodinová projížďka povede Žižkovem okolo Hrubé a po Magistrále, odkud se vrátíme zpět až k Vltavě a do Stromovky. Po celou cestu na nás budou dohlížet policisté a budou nám uvolňovat cestu. Ve Stromovce okolo osmé proběhne závěrečný rituál zvedání kol nad hlavu a ještě k významu akce je to taková oslava městské cyklistiky a také symbolické zahájení sezóny. Zároveň je tato akce největší svého druhu v České republice. Pro Radiožurnál Evelyna Kulišková, Praha.

autor: tet
Spustit audio