Zprávy o šesté 18. září 2012

18. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Na Slovensko se nesmí dovážet tvrdý alkohol z Česka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na Slovensko se už hodinu nesmí dovážet tvrdý alkohol z Česka a nesmí se ani prodávat ve slovenských obchodech. Opatření přijala slovenská vláda. Kvůli otravám metanolem v Česku a na Slovensku.

redaktor:
Úřad veřejného zdravotnictví vydává s okamžitou platností od této chvíle dočasný zákaz.

Vojtěch BERGER:
K zákazu už včera vládu vyzvala potravinářská komora, například slovenský Svaz obchodu a cestovního ruchu ale zákaz naopak kritizoval jako unáhlený a ekonomicky špatný krok, který navíc vyvolává paniku u veřejnosti.

Lubomír JAHNÁTEK, slovenský ministr zemědělství:
Uděláme dokonalou analýzu a spustíme až potom další dovozy. Česká strana si udělá pořádek ve své zemi, ve svém prodeji.

Vojtěch BERGER:
Slovenský ministr zemědělství Lubomír Jahnátek vysvětlil, že vláda se rozhodla uvalit embargo na český tvrdý alkohol i proto, že se slovenské obchodní řetězce údajně chystaly ve velkých výprodejích zbavit zásob českého alkoholu. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Metylalkohol má v Česku už 22 obětí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Metylalkohol má v Česku už 22 obětí. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 je situace stále vážná a zákaz prodeje tvrdého alkoholu se rušit nebude.

Petr MEDEK:
Ministr ale připustil, že by řešení, jak prohibici zmírnit, mohlo být do týdne.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Pak bude záležet samozřejmě také na tom, jak se ta scéna onemocnění bude vyvíjet.

Petr MEDEK:
Mezitím pokračuje policejní vyšetřování a kriminalisté se dostávají v hierarchii dodavatelů alkoholu stále víš. Při domovním prohlídkách narazili na velké barely s 260 litry alkoholu. Víc než 30 procent z toho byl jedovatý metanol. Podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky vznikla celé aféra pravděpodobně kvůli fatální chybě nelegálních výrobců.

Jaroslav HRUŠKA, náměstek ministra vnitra:
Pokud by toto bylo úmyslné jednání, tak je to úmyslný trestný čin, pravděpodobně někdo udělal fatální chybu.

Petr MEDEK:
Petr Medek, Radiožurnál.

Kvůli prohibici začínají mít problémy nejen restaurace a bary, ale i likérky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kvůli prohibici začínají mít problémy nejen restaurace a bary, ale i likérky. Například frýdeckomístecká společnost AB Style už musela zastavit výrobu tvrdého alkoholu a 18 zaměstnanců poslala domů. Pokud prohibice do dvou týdnů neskončí, zřejmě budou na úřadu práce.

pan Radim:
Velká nejistota, až do odvolání jsme doma, tak znělo slovo šéfa, neuděláme vůbec nic.

Jana JECKELOVÁ:
Krčí rameny pan Radim, který v likérce stáčí lihoviny už několik let. Teď se bojí, že o místo přijde?

pan Radim:
Jak dlouho to bude trvat, týden, dva, měsíc, je to hrozné, všichni mají hypotéky, splátky, leasingy a teďko se bude čekat a čekat.

Jana JECKELOVÁ:
Dodává tmavovlasý třicátník. Jeho nadřízení říkají, že nemohli jednat jinak, stáčení lihovin do zásoby je podle nich neekonomické a tak všechny linky raději vypnuli, vysvětluje jednatel Jan Pala.

Jan PALA, jednatel likérky:
Současný stav nás velice poškozuje, pokud zákaz nebude zrušen v dohledné době, budeme nuceni propustit zaměstnance, ať aspoň sociální a zdravotní pojištění hradí po tu dobu stát, na to nejsou prostředky.

Jana JECKELOVÁ:
Pracovníci teď netrpělivě vyhlížejí konec prohibice, aby se mohli vrátit k výrobním linkám. Pro Radiožurnál Jana Jeckelová, FrýdekMístek.

Rozhovor s bývalým šéfem kriminalistů, který rozkrýval nelegální síť obchodníků s alkoholem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Radiožurnál získal exkluzivní rozhovor s bývalým šéfem kriminalistů, který na severu Moravy dlouhé roky rozkrýval nelegální síť obchodníků s alkoholem. Podplukovník Jan Strmeň popsal, že jednotlivé částky řetězce se zpravidla neznají a každý plní jen svůj úkol.

Jan STRMEŇ, bývalý policista:
Byl dovozce, ten dostal surovinu, druhý přišel v noci namíchal to, třetí přišel ráno, naložil to do aut a nechal klíče na kole, přišel další, který to dostal za úkol odvézt na jiné místo v republice.

Andrea ČÁNOVÁ:
Připomněl aféru Cinol, kterou řešil zlínský soud. Právě s touto nemrznoucí kapalinou měli obžalovaní z několika firem ze střední Moravy obchodovat.

Jan STRMEŇ, bývalý policista:
Zase šlo o daně, tam vždy v podstatě jde v první řadě o ty peníze, jako velká část toho, toho prostředku byla vlastně využita na výrobu alkoholu. To je prostředek, který se dával jakože do nemrznoucí směsi a mělo to být do ostřikovačů, anebo se to používalo ve stavebnictví.

Andrea ČÁNOVÁ:
Uzavírá bývalý policista Jan Strmeň. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Havířov.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
K vyšetřování metanolové aféry se vrátíme v Ozvěnách dne po půl 7, uslyšíte celý tento rozhovor.

Velkou nelegální stáčírnu alkoholu objevila policie poblíž obce Plesná na Chebsku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Velkou nelegální stáčírnu alkoholu objevila policie poblíž obce Plesná na Chebsku. V areálu usedlosti policisté zajistili přes tisíc lahví připravených k distribuci. Objevili také plastové barely, padělky kolků a velké množství prázdných lahví. Žádný metylalkohol ale v zajištěném zboží naštěstí nebyl.

paní Dagmar:
Mně volal zeť z Moravy a povídá mi, ty máš o nás strach celej týden, a ty máš palírnu za barákem.

Zdeněk TRNKA:
Slova paní Dagmar naznačují překvapení místních lidí, nikoliv z objevení palírny, ale nelegální stáčírny alkoholu v osadě Vackov. Zatčeni jsou v této souvislosti tři cizince. O akci, které se zúčastnilo na 30 policistů, celníci a hasiči místní lidé věděli velice dobře.

osoba:
Co na to říkáme, že jsme rádi, že vidíme, když jsme si to tady kupovali celou dobu.

Zdeněk TRNKA:
Žádný metylalkohol ale v nalezeném zboží zjištěný nebyl. Namátkové kontroly odlehlých oblastí mají v celém regionu pokračovat. Pro Radiožurnál Zdeněk Trnka, Karlovarský kraj.

O daňových změnách konečně začali debatovat poslanci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O daňových změnách konečně začali debatovat poslanci. Po více než 3 hodinách sporů o program se dostali k balíčku, který počítá se zvýšením obou sazeb DPH o jeden procentní bod nebo se zavedením takzvané milionářské daně. Proti je nejen opozice, ale i skupina poslanců z ODS. Ti budou chtít vyjednávat o případných kompromisech. Ve sněmovně máme zpravodajku Věru Masopustovou. Věro, kam už diskuse pokročila?

Věra MASOPUSTOVÁ:
Tak ta debata se ještě moc nerozjela, zatím návrh obhajovali jen ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas. Oba připomněli, že bez schválení tohoto návrhu nelze schválit návrh státního rozpočtu se schodkem 100 miliard korun. První čtení vládního daňového balíčku je ale spíš jen formální záležitost. Koalice má dnes dost hlasů na přehlasování případných opozičních návrhů na zamítnutí této předlohy. To hlavní, tedy debata o případných kompromisech, balíček teprve čeká. Koaliční poslanci si už odhlasovali jednání po 19. a 21. hodině, takže debata k daňovým změnám se ještě může rozjet. Z Poslanecké sněmovny Věra Masopustová, Radiožurnál.

Českému fotbalu hrozí další aféra

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Českému fotbalu hrozí další aféra. Údajně znepokojující informace o řízení zápasu v profesionálních soutěžích přinesl šéfovi Fotbalové asociace Miroslavu Peltovi majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský.

Daniel KŘETÍNSKÝ, majitel Sparty:
Máme obavy a velmi znepokojující informace, které se týkají obecné oblasti řízení zápasu. Ta situace je dlouhodobější, ale významně se zhoršuje, já bych to nechtěl dál komentovat.

Štěpán POKORNÝ:
Říká Daniel Křetínský. O co přesně jde, se zatím neví, ale nepotvrzené indicie naznačují, že nejvíce propíraným klubem byla Viktoria Plzeň. Jasněji bude nejspíš zítra, kdy se Miroslav Pelta sejde s místopředsedy Fotbalové asociace a probere s nimi postup nad zjištěními Křetínského.

Daniel KŘETÍNSKÝ, majitel Sparty:
Týká se to osob, které se pohybují v prostředí fotbalu, to znamená, že je to věc pro mě asi pro výkonný výbor, takže musím si to nechat teď, je to čerstvá informace a je potřeba, abych si to celý nechal projít hlavou.

Štěpán POKORNÝ:
Štěpán Pokorný, Radiožurnál.

Fotografie britské vévodkyně Kate nahoře bez musejí zmizet z francouzského bulváru

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Fotografie britské vévodkyně Kate nahoře bez musejí zmizet z francouzského bulváru. Dnes to nařídil pařížský soud. Snímky polonahé manželky prince Williama pořídil neznámý paparazzi na terase soukromé vily v Provance. Oba manželé tam trávili letní dovolenou.

Pavel POLÁK:
Magazín Closer, který tyto fotografie zveřejnil, je nebude smět znovu publikovat, ani je nikomu poskytovat. Hlásila dnes francouzská média od budovy pařížského soudu. Bulvární magazín musí navíc do 24 hodin předat soudu originály fotografií. Jejich pořízení bylo totiž protiprávní. Francouzský soud tak vyhověl britské královské rodině.

Jan KARETA, advokát:
Základním prostředkem právní ochrany v takovém případě žaloba soudní cestou.

Pavel POLÁK:
Říká advokát Jan Kareta. Snímky už mezitím otiskly také v Itálii a v Irsku. Pavel Polák, Radiožurnál.

Český animovaný film Alois Nébl bude bojovat o prestižní evropskou filmovou cenu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Český animovaný film Alois Nébl bude bojovat o prestižní evropskou filmovou cenu. Dnes získal nominaci a ve finále se utká se španělským snímkem Vrásky a britským dětským filmem Piráti. Autor předlohy trilogie komiksu, spisovatel Jaroslav Rudiš nečekal, že postava Aloise Nébla bude tak populární.

Jaroslav RUDIŠ, spisovatel:
Tak uvidíme, už nominace je samozřejmě úspěch, jo, i pro český film, celkově jako pro českou jako kulturu, že se tam nějaký takovýhle film objevil. Já jsem viděl kousek Vrásek, protože ty Vrásky putují s Aloisem Néblem po těch festivalech. Je to, je to /nesrozumitelné/ Piráty neznám vůbec.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Alois Nébl je vůbec prvním českým animovaným filmem, který získal nominaci na Evropskou filmovou cenu.

autor: tet
Spustit audio