Zprávy o šesté 18. prosince 2012

18. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Poslanec Pekárek půjde za přijetí úplatku a zneužití pravomoci na 5 let do vězení

Jana GULDA, moderátorka:
Na 5 let do vězení poslal odvolací soud poslance Romana Pekárka za přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Rozsudek je pravomocný. Politik tak u odvolacího soudu dosáhl o rok mírnějšího trestu, než jaký vyměřila nižší instance. Zároveň mu ale soud uložil čtvrtmilionovou pokutu a zakázal mu na 5 let pracovat ve státní správě a samosprávě. Jako kolínský místostarosta si Pekárek před 3 lety řekl o milionový úplatek za to, že sjedná podnikateli Petru Ličkovi prodej městských pozemků za nižší cenu.

Martin DRTINA:
Usvědčuje ho z toho nahrávka z jednání Pekárka a Ličky pořízená na dálničním odpočívadle. Její pravost se obhájci snažili zpochybnit. Neúspěšně. Předseda odvolacího senátu Martin Zelenka Pekárkově obhajobě neuvěřil.

Martin ZELENKA, předseda odvolacího senátu:
To považuje odvolací soud za naprosto absurdní tvrzení, neboť opak je pravdou a zejména tedy v tomto směru je jeho žádost u úplatek zřetelná a jinou možnost nepřipouštějící.

Martin DRTINA:
Pekárek je prvním pravomocně odsouzeným poslancem. Z rozsudku byl v šoku.

Roman PEKÁREK:
Jsem z toho opravdu úplně, úplně, nevím, co budu dělat. Kam mířím, na parkoviště a jedu autem pryč.

Martin DRTINA:
Podnikateli Ličkovi soud trest zmírnil. Původní rok za mřížemi přeměnil na podmínku a peněžitý trest. Rozsudek je možné napadnout dovoláním k Nejvyššímu soudu. To ale nemá odkladný účinek a Pekárek tak v příštích týdnech bude muset do vězení nastoupit. Martin Drtina, Radiožurnál.

Poslanecký nebo senátorský mandát zůstává odsouzeným politikům i ve vězení

Jana GULDA, moderátorka:
Poslanecký nebo senátorský mandát zůstává odsouzeným politikům i ve vězení. Zákona na tuto situaci nepamatuje. Zákonodárců, kteří se dostali do křížku se zákonem, přitom přibývá. Před soudem jich stálo v historii Poslanecké sněmovny celkem 9.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Nezařazený poslanec Roman Pekárek je vůbec prvním pravomocně odsouzeným zákonodárcem. V současném volebním období ale stanuli před soudem také Vít Bárta z Věcí veřejných a nezařazený Jaroslav Škárka. K soudu půjde i Bártův spolustraník Oto Chaloupka. Na soud zatím ve vazbě čeká i bývalý sociální demokrat David Rath. K trestnímu stíhání v kauze nákupu letadel CASA čelí i bývalá místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasta Parkanová. Tyto kauzy mají jedno společné ve všech jde o korupci nebo úplatky, případně předraženou veřejnou zakázku a také o to, že jejich aktéři jsou stále poslanci.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/:
Bohužel ústavodárce ve své dobré víře v politickou kulturu by nepředpokládal, že klesneme tak hluboko, že tady budeme mít poslance, kteří budou pravomocně odsouzeni.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Konstatuje šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. V Poslanecké sněmovně už je návrh. Její předsedkyně Miroslavy Němcové z ODS, který pravomocně odsouzeného poslance zbavuje mandátu. Stávajících poslanců se ale změna týkat nebude. V případě prvního pravomocně odsouzeného poslance Romana Pekárka tedy zatím jeho bývalým spolustraníkům nezbývá než ho přemluvit, aby mandát sám vrátil.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Děláme to průběžně. Dneska u soudu jsme to nedělali, protože tam nikdo z nás nebyl. Ale děláme to průběžně, no.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Posteskl si nad zatím neúspěšnou misí šéf poslanců ODS Marek Benda. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Václava Havla si dnes připomínají lidé po celém Česku

Jana GULDA, moderátorka:
Václava Havla si dnes připomínají lidé po celém Česku. V Brně v den prvního výročí jeho úmrtí odhalili voskové srdce pro Václava Havla. Je odlité ze svíček, které lidé před rokem zapalovali na náměstích. Rok od Havlovy smrti připomíná i setkání v Praze na Václavském náměstí. Tam máme reportérku Evu Rajlichovou.

Eva RAJLICHOVÁ:
Tak na Václavském náměstí se už dal před malou chvílí do pohybu průvod. V tuhle chvíli už je v dolní části Václavského náměstí na můstku. A zdobí ho balonky v barvách české vlajky, na které napsali lidé své vzkazy pro Václava Havla. Nejvíc podle toho, co jsem viděla, se na nich opakují slova pravda a láska. Mezi účastníky převažují mladí lidé, je jich tady několik set. A k tomu asi pomohlo to, že organizátoři svolávali akce zejména přes Facebook. Průvod by měl kolem 19 hodiny dorazit na Hradčanské náměstí, kde bude připravený pro účastníky program a zakončí ho kolem 20 hodiny krátký happening. Eva Rajlichová Radiožurnál.

Na Václava Havla dnes vzpomínají i v pražském Divadle Na Zábradlí

Jana GULDA, moderátorka:
Na Václava Havla dnes vzpomínají i v pražském Divadle Na Zábradlí. Bývalý prezident tu v 60. letech pracoval jako technik, osvětlovač i dramaturg. Ode dneška ho bude v divadle připomínat pamětní deska od výtvarníka Davida Černého. U slavnostního odhalení je i redaktorka Anna Königsmarková. Anno, jak deska vypadá?

Anna KÖNIGSMARKOVÁ:
Deska je umístěna na zdi u vchodových dveří do divadla a její podobu nám za chvíli odhalí bratr Václava Havla Ivan. Je to bronzová deska veliká zhruba půl metru a je na ní znázorněn pracovní stůl s popelníkem plným cigaret, dvě skleničky a papír s tužkou s malou gumou ve tvaru hlavičky Václava Havla. Vzpomínkový večer tady pak bude pokračovat čtením Havlových her v podání herců Divadla Na Zábradlí. Pro Radiožurnál Anna Königsmarková.

Exministr dopravy Pavel Dobeš odchází ze strany LIDEM

Jana GULDA, moderátorka:
Exministr dopravy Pavel Dobeš odchází ze strany LIDEM. Údajně nesouhlasí se směřováním strany pod vedením Karolíny Peake. Dobeš rezignoval na šéfa dopravy kvůli špatně fungujícímu registru vozidel. Na jeho odchod z vlády tlačila právě Peake. Dobeš už dřív naznačil, že stranu opustí. Dnes se svým rozhodnutím podle informací Radiožurnálu seznámí i předsednictvo liberálních demokratů.

Pavel DOBEŠ, bývalý ministr dopravy:
V tuto chvíli se neztotožňuji s tím, jakým způsobem vlastně to směřování strany LIDEM se má ubírat. Pod jejím vedením, není to nic osobního, není to ani nějak kontroverzní, nicméně prostě je ta součást jakoby té debaty byla v tom, že nenašli jsme dostatečně společných bodů, které bychom chtěli hájit a v tu chvíli jsme se i dohodl s ní, že obešlu předsednictvo dopisem, kdy vlastně podám rezignaci na člena, na strany LIDEM.

Jana GULDA, moderátorka:
Dobeš chce zůstat nestraníkem. V současné době nemá žádnou politickou funkci.

Studenti a nejen oni v Českých Budějovicích znovu protestují

Jana GULDA, moderátorka:
Studenti a nejen oni v Českých Budějovicích znovu protestují. Na Piaristickém náměstí se jich sešlo několik stovek. Chtějí tak vyjádřit svoji nespokojenost proti tomu, že v krajské koalici jsou komunisté. Tentokrát také drží protestní hladovku. Mezi demonstrující se vypravil i náš reportér Martin Pokorný.

Martin POKORNÝ:
"Karle Kryle, už zase nesouhlasíme s obsazením resortu školství KSČM". "Vzpomínáme, nezapomeňte". "Ne KSČM". To jsou hesla na plakátech, které mají studenti v Českých Budějovicích na Piaristickém náměstí. V tuto chvíli se hladovkáři, 16 hladovkářů už stojí na pódiu, protože v tuto chvíli jejich protestní 24hodinová hladovka oficiálně končí. Za chvíli také studenti zapálí svíčky ve tvaru srdce, které tady na českobudějovickém Piaristickém náměstí bude dnes večer hořet. Pro Radiožurnál Martin Pokorný, České Budějovice.

Přes milion litrů nelegálního lihu zabavili policisté na Pelhřimovsku

Jana GULDA, moderátorka:
Přes milion litrů nelegálního lihu zabavili policisté na Pelhřimovsku. Stát by na dani přišel o víc než 300 milionů korun.

Pavel HANTÁK, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
My jsme v tý prohlídce nalezli zhruba milion 200 tisíc litrů lihu, který byl uskladněn v plastových kostkách a kovových barelech.

Petr MEDEK:
Upřesňuje mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Nitky z bývalé cihelny v obci Stojčín vedou na Moravu. Konkrétně k podnikateli Radku Březinovi, kterého policisté zatkli už na konci října. Schovával se před nimi v pilinách v kotelně hotelu Lázně Kostelec. Policisté zároveň s ním tehdy odvezli i 600 tisíc litrů lihu.

Pavel HANTÁK, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
Takže pokud bychom to spočítali všechno dohromady, tak se dostáváme zhruba ke 2 milionům litrů lihu a ke škodě atakující hranici půl miliardy.

Petr MEDEK:
Dodává Pavel Hanták. Skupina kolem Radka Březiny přitom v obchodu s lihem podniká už více než 10 let. Takže celková škoda může být daleko vyšší. Petr Medek, Radiožurnál.

V americkém Newtownu se dnes poprvé začalo vyučovat ve školách

Jana GULDA, moderátorka:
V americkém Newtownu se dnes poprvé začalo vyučovat ve školách. Pohřbívají další oběti tragédie v tamní škole. Masakr, při kterém zemřelo 20 dětí a 6 učitel, rozproudil novou debatu o větší kontrole zbraní.

Vít POHANKA:
"Násilí spojené se střelbou zabíjí 34 Američanů každý den." Připomíná známý bojovník za kontrolu zbraní newyorský starosta Michael Bloomberg. Zdůrazňuje tak, že masakr v Newtownu a podobné masové vraždy jsou pouhou špičkou ledovce. Jen loni bylo střelbou zavražděných asi 11 tisíc Američanů. To je skoro dvojnásobek počtu vojáků, kteří dohromady od roku 2001 zemřeli ve válkách v Afghánistánu i v Iráku. Demokraté teď zřejmě v Kongresu navrhnou nový zákaz útočných střelných zbraní, ale drtivá většina je ve Spojených státech spáchaná běžnými pistolemi, případně puškami a brokovnicemi, kterých se zamýšlený zákaz vůbec nemá dotýkat. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

autor: jve
Spustit audio