Zprávy o šesté 18. listopadu 2011

18. listopad 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Česko bude vymáhat vrácení 12 miliard z privatizace Mostecké uhelné společnosti

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko bude vymáhat vrácení 12 miliard z privatizace Mostecké uhelné společnosti. Dohodly se na tom vládní špičky. Peníze leží zablokované na švýcarských účtech. Cestu k nim podle kabinetu Petra Nečase otevírají 4 varianty řešení. Pro jakou možnost si Česko nakonec rozhodne, má být jasné do tří týdnů. Jednání ministrů sledovala na úřadu vlády Martina Spěváčková. Martino, jaké varianty jsou tedy ve hře.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Česko se může buď připojit přímo k probíhajícímu trestnímu řízení jako poškozený nebo civilní žalobou. To může podat i samostatně, anebo může žádat náhradu škody po tom, co majetek propadne.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Preferovány jsou první dvě, to znamená, pokud by se skutečně analýzami ukázala, že s jistým odpuštěním lhůt je možné se ještě připojit přímo k tomu trestnímu řízení.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Tvrdí premiér Petr Nečas. Jednotlivé varianty bude analyzovat státní zástupce. Ten pak podklady předá ministerstvu financí. Stát si také kvůli kauze najme švýcarské právníky. Podle Nečase vládě nejde pouze o získání miliard ze švýcarských účtů, ale i rozkrytí celé kauzy Mostecké uhelné.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Účelem bylo naleznout řešení, aby skutečně tato kauza nebyla zametena pod koberec.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Premiér chce také zjistit, kdo je odpovědný za to, že Česko o miliardy uchází se zpožděním. Z úřadu vlády Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Zloději ukradli v Peruci obrazy Emila Filly za desítky milionů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kriminalisté od rána pátrají po obrazech českého kubisty Emila Filly. Ukradli jej neznámí zloději z pamětní síně zámku v Peruci na Lounsku. Filla tam krátce pobýval po 2. světové válce. Hodnota 4 ukradených obrazů se odhaduje na 50 až 80 milionů korun. Policie veškeré podrobnosti z vyšetřování krádeže tají.

Jan BENEŠ:
Zloději ukradli obrazy peruckého zámku v noci na dnešek. Na krádež se přišlo ve 4 hodiny ráno. Způsob, jakým se pachatelé do galerie v budově zámku vloupali i další podrobnosti policie tají. Ukradené obrazy už hledá také Interpol. Lounská galerie, které pamětní síň Emila Filly patří, vyčíslila škodu do desítek milionů korun.

Alica ŠTEFANČÍKOVÁ, ředitelka lounské galerie:
Se jedná o díla za celkovou částku, která se pohybuje tak mezi 50 až 80 miliony korun. Patřila k těm, která se momentálně nejlíp prodávají. Jsou to olejové obrazy.

Jan BENEŠ:
Říká ředitelka lounské galerie Alica Štefančíková. Podle kriminalistů může pátrání po samotných obrazech i zlodějích trvat několik let. Pro Radiožurnál Jan Beneš, Peruc na Lounsku.

Česko zřejmě nepřijde o dva cenné obrazy a plastiku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko zřejmě nepřijde o dva cenné obrazy a plastiku, na které rakouské úřady uvalily exekuci na žádost firmy Diag Human. Rozhodl o tom vídeňský odvolací soud. Případ souvisí s arbitráží, ve které Diag Human žádá po česku devítimiliardové odškodné. Důvodem je zmařený obchod s krevní plazmou z 90. let. Diag Human se letos začala se svými finančními nároky obracet na zahraniční soudy. V Rakousku, kdy dala podnět k zabavení tří uměleckých děl, původně uspěla. Česká strana se ale ohradila a Rakousko chtělo obrazy vrátit. Diag Human se proti tomu odvolal. Teď ale jeho námitky soud ve Vídni zamítl. Podle právníka společnosti Jana Kalvody podá firma dovolání k rakouskému Nejvyššímu soudu.

Ministerstvo školství chce vzdělávat i dospělé

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministerstvo školství chce vzdělávat i dospělé. Připravuje pro ně kurzy za stovky milionů korun. Češi se mají za evropské peníze naučit zdravějšímu životnímu stylu, základům finanční gramotnosti nebo práva. Ministerstvo tvrdí, že takový projekt potřebujeme a podporuje nás v tom i Evropská komise. Najdou se ale i skeptici.

Klára BÍLÁ:
Podle 1. náměstka ministra školství Jakuba Hodináře jde o největší projekt kurzu dalšího vzdělávání ve všech regionech.

Jakub HODINÁŘ, 1. náměstek ministra školství:
V tuhle tu chvíli je uvažována částka něco kolem 890 milionů korun. Pokud to všechno dopadne, tak předpokládáme první pololetí roku 2012.

Klára BÍLÁ:
Do kurzu by se měly zapojit školy, ale i knihovny. Autoři projektu počítají s tím, že díky nabytým znalostem se Čechům zlepší kvalita života a budou schopnější aktivně zasahovat do dění. Klára Bílá, Radiožurnál.

Prezident Václav Klaus vetoval zákon, který měl od příštího roku umožnit trestat i firmy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus vetoval zákon, který měl od příštího roku umožnit trestat i firmy. Podle prezidenta se trestné činnosti může dopustit pouze konkrétní člověk, nikoliv instituce. A norma je podle něj také příkladem alibismu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale upozornil, že trestní odpovědnost právnických osob požadují po Česku mezinárodní organizace jako Evropská unie nebo OECD. Norma se teď vrací do sněmovny, která zřejmě veto prezidenta přehlasuje. Vládní návrh má totiž podporu opoziční ČSSD.

Tusk: Jenom silní hráči přežijí, proto musíme škrtat a šetřit

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jenom silní hráči přežijí, proto musíme škrtat a šetřit. To vzkázal Polákům jejich premiér Donald Tusk. Jeho nová vláda dnes složila přísahu a prozradila národu plán změn na další 4 roky.

Petr VAVROUŠKA:
Zásadní zprávou pro Poláky je zvýšení věku odchodu do důchodu. Nová vláda chce, aby to bylo až v 67 letech, pro muže a ženy stejně. "Navrhujeme, abychom toho dosáhli postupně, ale je jasné, že to nebude bezbolestné," přiznal Donald Tusk. "To znamená, že každý rok budeme pracovat o tři měsíce déle," doplnil premiér. Jeho vláda chce také od nového roku zrušit porodné, nárok na něj budou mít jen sociálně slabší rodiny. O daňové zvýhodnění přijdou rodiče s jedním dítětem. Doslova revoluční změna čeká na polské zemědělce. Ti si budou muset vést účetnictví a platit daň z příjmu. Duchovní pak budou hradit pojištění jako jiní občané. Jak dodal polský premiér, škrty a reformy jsou nutné, aby bylo Polsko připravené na nejrůznější ekonomické turbulence v Evropě a na světě. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

V případu takzvaných Denerových vražd vyšetřuje německá policie další podezřelé

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V případu takzvaných Denerových vražd vyšetřuje německá policie další podezřelé. Neonacistická buňka ze Cvikova byla zřejmě větší než se dosud myslelo. Zadržená Beate Zschäpeová, která má zřejmě na svědomí kromě vražd, také přepadení bank a několik bombových výbuchů, stále odmítá vypovídat.

Klára STEJSKALOVÁ:
Potřebujeme výsledky, prohlásil vrchní státní zástupce Harald Range, podle kterého se situace mění doslova každou hodinu. V případu sériových vražd se objevili noví podezřelí. Spolkový ministr vnitra Friedrich dal podnět k založení celoněmecké databáze neonacistů.

PeterHans FRIEDRICH, spolkový ministr vnitra:
Podobnou síť jsme vybudovali po teroristických útocích v roce 2001 a funguje velmi dobře.

Klára STEJSKALOVÁ:
Podle ministryně spravedlnosti LeutheusserovéSchnarrenbergerové se pracuje na zjišťování faktů, které by mohly vést k zákazu krajně pravicové NPD.

Sabine LEUTHEUSSEROVÁSCHNARRENBERGEROVÁ, ministryně spravedlnosti:
Všichni jsme za jedno, že se nesmí opakovat situace z roku 2003, aby byl zákaz odsouzen k nezdaru.

Klára STEJSKALOVÁ:
Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Nová italská vláda dostala po Senátu velkou většinou hlasů důvěru i v Poslanecké sněmovně

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nová italská vláda dostala po Senátu velkou většinou hlasů důvěru i v Poslanecké sněmovně. Úřednický kabinet Maria Montiho má zemi vyvézt z dluhové krize. Do ní se Itálie dostala poté, co se na trzích výrazně zvýšily výnosy z jejích dluhopisů. Premiér Monti bude o situaci v eurozóně už příští týden jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Při svém projevu před poslanci dnes zdůraznil, že za svou situaci jsou zodpovědní především sami Italové.

Nicolas SARKOZY, francouzský prezident:
Dnes ráno se tu byli na tribuně pro veřejnost podívat školáci. Napadlo mě, co by si asi pomysleli, kdyby jim někdo říkal, že za naše problémy nemůžeme my sami, ale zbytek světa. Vždyť do této situace nás dostala rozhodnutí naší Poslanecké sněmovny, Senátu a jednotlivých vlád. Možná měli dobré úmysly, ale prostě nekladli dostatečný důraz na stabilitu veřejných financí.

Gurría: Za šíření dluhové krize v eurozóně jsou zodpovědní i lídři států platících eurem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Za šíření dluhové krize v eurozóně jsou zodpovědní i lídři států platících eurem. Během návštěvy Prahy to řekl generální tajemník OECD Angel Gurría. OECD sdružuje hospodářsky nejvyspělejší země světa. Celý rozhovor s Angelem Gurríou si poslechněte už za chvíli v Ozvěnách dne.

Vědci potvrdili svůj objev

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vědci z organizace pro jaderný výzkum zopakovali svůj zářijový experiment, při kterém objevili částice pohybující se rychleji než světlo. Nový pokus přinesl stejný výsledek. A vědcům se tak podařilo vyloučit jednu možnou chybu při předchozím měření. Na to, jestli nový objev skutečně změní svět fyziky, si ale ještě musíme počkat, správnost výsledků musí potvrdit další obdobná měření uskutečněná na jiných místech ve světě.

autor: jut
Spustit audio