Zprávy o šesté 18. dubna 2012

18. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Karolína Peake získala pro svou novou platformu podle dostupných informací už 6 poslanců

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rozpad Věcí veřejných pokračuje. Vicepremiérka Karolína Peake získala pro svou novou platformu podle dostupných informací už 6 poslanců. Premiér Petr Nečas chce do pondělí vědět, jestli bude mít vláda ve sněmovně bezpečnou většinu. V opačném případě podle něj přijdou na řadu předčasné volby. Ty jako jediné východisko z další vládní krize navrhuje opozice.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Věcem veřejným premiér Petr Nečas vzkázal, že nebude spolupracovat s poslaneckým klubem strany, kterou by otevřeně nebo ze zákulisí řídil nepravomocně odsouzený Vít Bárta. Co považuje za bezpečnou sněmovní většinu, odmítl Nečas specifikovat. Rozhodně se prý ale nespokojí s těsnou většinou 101 hlasů.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Nepřistoupím na žádný způsob postupné agonie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden nebo dva poslanci či poslankyně.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Vicepremiérka Karolína Peake zatím odmítla říci, kolik kolegů z Věcí veřejných jí bude následovat. Oznámila pouze, že společně v nejbližší době založí nový politický subjekt.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /VV/:
Pravda je, že já zkrátka těm, kteří se ke mně připojují, nabízím krev, pot a slzy, pokud si mám vypůjčit slova klasika. Krev, pot a slzy, ale také čest.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Podle opozice vláda spoluprací s přeběhlíky ztratí legitimitu a měla by buď požádat sněmovnu o důvěru nebo přistoupit na předčasné volby.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
V žádném případě taková vláda nemá morální oprávnění, aby tady realizovala rozsáhlé reformy.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Grémium strany Věci veřejné

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Právě v těchto chvílích se schází grémium Věcí veřejných. Je možné, že se strana dohodne na odchodu do opozice. Ve 20 minutách Radiožurnálu to řekl poslanec Věcí veřejných Josef Novotný s tím, že on sám bude večer hlasovat proti vyloučení Víta Bárty z poslaneckého klubu. Ve druhém kroku by se Bártovci nebránili podle Josefa Novotného ani variantě pomoci ČSSD s vyslovením nedůvěry vládě.

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
To je krok, který bude následovat po vypovězení koaliční smlouvy, stažení nebo vyhlášení toho, že nejsou ministři za Věci veřejné, ale za vládní koalici nebo ten zbytek a potom samozřejmě záleží na tom, jak silná skupina zbude těchto, jak říkáte, Bártovců, protože kdybych jich zbylo skutečně málo, tak by to bylo prázdné gesto, samozřejmě pokud ta skupina bude větší, tak i toto je jedna z možností dalšího postupu.

Stavební spoření čekají razantní změny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Stavební spoření čekají razantní změny. Nově ho začnou nabízet i banky a peníze z něj bude možné využít jen na bydlení, školné a spoření na důchod. Dnes změny schválila vláda. Stavebním spořitelnám se ale nelíbí, že vklady klientů mohou investovat jen velmi omezeně, zatímco banky s nimi budou moci nakládat zcela volně a investovat je třeba i do rizikovějších produktů. Podle spořitelen tak klesá bezpečnost stavebního spoření. To ale ministr financí Miroslav Kalousek odmítá.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
To prostě není pravda, vklady u bank jsou pojištěny u fondu pojištění vkladů do výše 100 tisíc euro, to znamená, do 4 milionů korun, to znamená, neexistuje produkt stavebního spoření, který by nebyl v těch bankách chráněn úplně stejně, jako ve spořitelnách.

Surový útok na patnáctiletého chlapce řešili břeclavští zastupitelé

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Surový útok na patnáctiletého chlapce řešili břeclavští zastupitelé. Policie zatím útočníky nevypátrala. Údajně mělo jít o Romy. Několik skupin v Břeclavi už ohlásilo na tuto neděli protestní akce. Jednání zastupitelů sledovala reportérka Vlasta Gajdošíková. Vlasto, k čemu dospěli?

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Tak na jednání zastupitelů vystoupila vládní zmocněnkyně pro lidská práva, jihomoravský hejtman a krajský policejní ředitel. Všichni, včetně místních politiků, útok odsoudili a vyzvali obyvatele, aby zachovali klid. Zazněla ale také kritika práce policie a strážníků, kteří prý v problémových lokalitách, kde žijí sociálně vyloučení, vyklidili pole. Lidé v Břeclavi tvrdí, že zmíněný útok zdaleka nebyl první. V neděli se tu uskuteční pochod na podporu zraněného chlapce a jeho rodiny, přestože iniciativa původně vznikla spontánně na Facebooku, oficiální oznámení o konání pochodu podala na radnici Dělnická mládež. Hrozí proto, že akci zneužijí pravicoví extrémisté, podobně jako na Šluknovsku. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Břeclav.

České firmy mohou získat armádní zakázky v USA

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
České firmy získají přístup k americkým armádním zakázkám. Umožní jim to dohoda s americkou vládou o vzájemném pořizování vojenského materiálu a služeb. Při schůzce ministrů obrany členských států NATO v Bruselu ji podepsal Alexandr Vondra se svým americkým kolegou Leonem Panettou. Česko se tak dostalo mezi dvě desítky zemí, které s Washingtonem takovou dohodu mají.

Pavel NOVÁK:
O možnost, aby se české firmy mohly ucházet o americké vojenské zakázky, se naše diplomacie snažila několik let. Z bývalých států východního bloku mělo toto výsadní postavení zatím jen Polsko. Pro české firmy se tak otevírá cesta získat zakázky od americké armády přímo a ne jen jako subdodavatelé pro americké společnosti. Například státní podnik LOM Praha cvičí americké a afghánské piloty vrtulníků. Zakázku ale dostal přes dva americké prostředníky.

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Podle této dohody je myslitelný přímý vztah tak, že LOM může usilovat o takovouto zakázku přímo u ministerstva obrany Spojených států.

Pavel NOVÁK:
Vysvětlil význam dohody ministr Alexandr Vondra. Šanci účastnit se amerických tendrů mají nejen naše zbrojovky, ale například také firmy dodávající optiku, součásti vojenské výstroje nebo výrobci v oblasti nanotechnologií, které se ve výbavě vojáků stále častěji uplatňují. Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Bez ohledu na příměří i na přítomnost zahraničních pozorovatelů se v syrském Homsu bojuje

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Bez ohledu na příměří i na přítomnost zahraničních pozorovatelů se v syrském Homsu bojuje. Střílí se i na dalších místech. Po dobu příměří, které začalo ve čtvrtek, zemřelo při bojích v Sýrii na 100 lidí. Syrská opozice upozornila, že vázne finanční podpora. Státy, které se k ní na nedávné konferenci v Istanbulu zavázaly, zatím žádné peníze neposlaly.

Poprava, nebo svoboda. Vše ostatní pokládá Breivik za nedůstojné

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Anders Breivik chce buď osvobození nebo trest smrti, cokoliv mezi tím pokládá za nedůstojné. Třetí den soudního procesu norský atentátník reagoval na otázky obžaloby podrážděně a žalobkyni obvinil, že ho snaží zesměšnit. Dění kolem muže, který loni v Norsku zabil 77 lidí, se soustředilo především na jeho tvrzení, že patří k hnutí, které má v Evropě vystupovat proti šíření islámu a komunismu.

Jitka MALÁ:
Poprava nebo svoboda. To jsou jediné dva možné verdikty podle Breivikova názoru přijatelné. Vyhlídky na 21letý trest ho urážejí. Trest smrti ovšem v Norsku nemají. Breivik prohlašuje, že má za sebou výcvik v Libérii, kde se naučil zacházet s trhavinami. Tvrdí také, že členové dvou buněk protiislámské a protikomunistické sítě v Norsku, ke které on sám patří, by mohli při útocích na veřejnosti zabít stovky lidí. Zjistit, jestli vazby, o kterých Breivik mluví, skutečně existují, je důležitým bodem při rozhodování o jeho příčetnosti. Jitka Malá, Radiožurnál.

Nejznámější Kupkův obraz jde do aukce. Může překonat rekord

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Praze se draží obraz Františka Kupky Tvar modré. Jeho vyvolávací cena je rekordních 45 milionů korun. Pokud se Kupkovo abstraktní dílo skutečně prodá alespoň za vyvolávací cenu, bude to nejdráž prodaný český obraz na světových dražbách. V Kaiserštejnském paláci dražbu sleduje redaktorka Marie Sýkorová.

Marie SÝKOROVÁ:
Dobrý podvečer. Tady v Kaiserštejnském paláci na Malé Straně dražba začala teprve před malou chvílí. Tvar modré od Františka Kupky přijde na řadu až jako 43. dražební položka, tedy úplně poslední. Vyvolávací cena je tedy 45 milionů korun a podle čerstvých informací od organizátorů je hned několik zájemců o Kupkův Tvar modré. Takže můžeme předpokládat, že obraz dnes vydražen bude. Z pražského Kaiserštejnského paláce Marie Sýkorová, Radiožurnál.

V Praze na náměstí Míru si dnes stovky lidí připomněly oběti holocaustu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Praze na náměstí Míru si dnes stovky lidí připomněly oběti holocaustu. Den výročí povstání ve varšavském ghettu lidé v centru Prahy předčítali jména Židů, kteří za 2. světové války zemřeli v nacistických koncentračních táborech.

Jan HERGET:
Z celkového počtu 6 milionů židovských obětí pocházelo na 80 tisíc právě z Čech a Moravy. Jména předčítali nejen potomci, ale i zcela náhodní kolemjdoucí. Za mikrofonem se vystřídaly i některé významné osobnosti, jako například velvyslanec Spojených států Norman Eisen nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda. Smyslem celého setkání bylo nejen vzpomenout na oběti holocaustu, ale i upozornit na současné problémy. Přetrvávající porušování lidských práv a diskriminaci etnických a náboženských menšin. Jan Herget, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio