Zprávy o šesté 17. listopadu 2010

17. listopad 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Česko si dnes připomnělo události 17. listopadu z let 1939 a 1989. Kalousek uvažuje o rozmrazení části dosud blokovaných ministerských výdajů. Německo čelí teroristické hrozbě, zpřísnilo proto bezpečnostní opatření. A počasí, zítra bude převážně zataženo, občas s deštěm a teplotami kolem 10 stupňů Celsia. Dobrý podvečer u zpráv přeje Jana Gulda.

Česko si dnes připomnělo události 17. listopadu z let 1939 a 1989

Jana GULDA, moderátorka:
Státní svátek boje za svobodu a demokracii si dnes připomněli občané celé republiky. Vzpomínali na 17. listopad 1989, kdy brutální rozehnání studentského průvodu odstartovalo masivní účast lidí na Sametové revoluci. Připomněli si ale také 17. listopad 1939, kdy nacisté v Protektorátu Čechy a Morava uzavřeli vysoké školy, vedoucí představitelé vysokoškoláků zatkli a popravili, stovky českých studentů zbili a odvlekli do koncentračních táborů.

Jitka HANŽLOVÁ:
Právě rok 1939 dnes hodně připomínali politici při pietních akcích. Například prezident Václav Klaus zdůraznil, že by se nemělo zapomínat na násilí, kterého se nacisté dopouštěli na českém národě. Premiér Petr Nečas řekl, že svoboda není samozřejmostí a že je důležité připomínat si, co za ně národ zaplatil. Jihomoravský hejtman Michal Hašek v Brně u pomníku Tří odbojů v Rooseveltově ulici apeloval na respektování rozlišných názorů a řekl, že doufá, že se politické strany spolu dokáží domluvit. Stovky lidí dnes přicházeli na pražskou Národní třídu k pomníčku připomínajícímu studentskou demonstraci.

osoba:
Přijeli jsme dětem ukázat to památní místo vidět.

osoba:
No, ale neumím jí to říct a je to hrozně emotivní.

osoba:
Ale povídali jsme si, viď, že tedy byli studenti a že už tady nejsou policajti, který by je zmlátili, víš.

osoba:
Budu myslet na to, že jsem šťastná, že jsem se toho dožila.

osoba:
Přivedla jsem sem vnuka a vyprávím, co se tehdy dělo, co dělal jeho tatínek a maminka v tý doby a co dělali jsme my.

osoba:
Přišli jsme, protože se snažíme každý rok sem chodit. Já myslím, že je potřeba si ho připomínat pořád v kontextu, zejména s posledním vývojem, zejména. Mám namysli slavnou pražskou koalici. Jestli koukám na to datum, tak je mi do pláče z toho.

Jitka HANŽLOVÁ:
Tento Pražan nebyl sám. Více než tisíc lidí přišlo v podvečer demonstrovat na Václavské náměstí proti koalici ODS a sociální demokracie v hlavním městě. Demonstrace se zatím obešla bez incidentů a v tuto chvíli by měla končit. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Dnešní oslavy 17. listopadu vrcholí na Pražském hradě v katedrále svatého Víta

Jana GULDA, moderátorka:
Dnešní oslavy 17. listopadu vrcholí na Pražském hradě v katedrále svatého Víta. Na místě je reportérka Eva Rajlichová. Dobrý večer.

Eva RAJLICHOVÁ:
Dobrý večer. V těchto chvílích se čeká na příchod arcibiskupa Dominika Duky a prezidenta České republiky Václava Klause. Hlava státu tu přednese projev, který se bude vztahovat k dnešnímu státnímu svátku. Katedrála byla kvůli slavnostní události už od 16 hodin uzavřena pro veřejnost. Důvodem byla preventivní bezpečnostní opatření. Mezi přítomnými je řada osobností veřejného života. Všimla jsem si třeba ministra obrany Saši Vondry. Nebudou tu znít ale projevy. Dojde i na čtení úryvku z písma. Poté se už katedrála rozezní tóny Requiem Wolfganga Amadea Mozarta. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Některá ministerstva by se mohla dočkat dalších peněz

Jana GULDA, moderátorka:
Některá ministerstva by se mohla dočkat dalších peněz. Ministr financí Miroslav Kalousek v Bruselu uvedl, že možná rozmrazí část výdajů, které česká ministerstva zatím nemohou používat kvůli případnému propadu v hospodaření státu. Budou to ale malé prostředky těm kapitolám, které mají největší potíže. Podle něj je už na 100 procent jisté, že Česko letos nepřekročí schválený rozpočtový schodek, mimo jiné i kvůli rychlejšímu hospodářskému růstu.

Evropská unie zatím Irsku pomáhat nebude

Jana GULDA, moderátorka:
Evropská unie zatím nebude pomáhat řešit irské problémy s bankami. Dublin o to zatím nežádá. Mezi členy sedmadvacítky navíc panuje rozpor, jestli by Irsko mělo přijmout pomoc z Evropského záchranného mechanismu nebo ne. Do přijetí desítek miliard pomoci tlačí Dublin hlavně velké země.

Pavel NOVÁK:
Německo, Francie a Velká Británie se bojí o peníze, které jejich banky Irsku půjčily. Naléhají proto na Dublin, aby si o pomoc z Evropského záchranného mechanismu řekl. Malé země v čele s Lucemburskem ale trvají na tom, že se nemá Irsko do ničeho nutit. Podle lucemburského premiéra JeanaClaudea Junckera, který předsedá euroskupině, má Irsko zajištěné splácení svého státního dluhu do poloviny příštího roku. Ministr financí Miroslav Kalousek sice chápe nervozitu některých zemí, které touží po nějakém jasném vyjádření vedoucím k uklidnění trhů. Na Dublin by ale proto neměly vyvíjet nátlak.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
Nedomnívám se, že by měly velké státy na Irsko tlačit, ať si řekne o pomoc za každou cenu, i když teď je ještě přesvědčeno, že to není zapotřebí.

Pavel NOVÁK:
Uvedl ministr Kalousek. V záchranném mechanismu je pro případnou pomoc zemím eurozóny připraveno 750 miliard eur. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Německo čelí vážné teroristické hrozbě

Jana GULDA, moderátorka:
Německá vláda má důkazy o připravovaném teroristickém útoku. Oznámil to dnes ministr vnitra Thomas de Maiziére. V zemi byla ještě více posílena bezpečnostní opatření.

Klára STEJSKALOVÁ:
Teroristé plánovali útok na konec listopadu. Podle ministra vnitra existují velmi konkrétní důkazy. Německé policii se za přispění zahraničních služeb podařilo odhalit další stopy. Cílem útoku by mohlo být nějaké symbolické místo, například hotel Adlon u Braniborské brány nebo televizní věž na Alexanderplatzu. Ministr Maiziére varoval před panikou, zároveň vyzval občany k bdělosti. Policie je ve stavu nejvyšší pohotovosti, která platí pro celé Německo. Maximálně byly posíleny kontroly na letištích, nádražích a dalších veřejných místech. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Řekové připomínkové akce provázejí v centru Atén první incidenty

Jana GULDA, moderátorka:
Řekové připomínkové akce provázejí v centru Atén první incidenty. Podle agentury Reuters policie použila slzný plyn proti skupince demonstrantů. Ti měli v davu házet kameny. V centru Atén je i náš zvláštní zpravodaj Ondřej Houska. Ondřeji, co si Řekové dnes připomínají a zaznamenal jsi ty nějaké incidenty.

Ondřej HOUSKA:
Hezký večer z centra Atén. Celý ten průvod, celé ty oslavy vyvrcholily před americkou ambasádou. Řekové si připomínají 17. listopadu roku 1973, kdy tehdy vládnoucí vojenská diktatura násilím potlačila protesty studentů, přičemž zahynulo víc než 20 lidí. Ano, já jsem dnes zaznamenal incidenty před americkou ambasádou, část demonstrantů začala rozbíjet okolní stánky, veřejné osvětlení, semafory, policisté použili proti nim slzný plyn, který, musím říct, zasáhl i mě a nebylo to vůbec nic příjemného, ale jinak ten protest tady před americkou ambasádou skončil bez větších problémů. Demonstranti se teď přesunuli do ulic a nezbývá než doufat, že se už nic zásadního nestane. Tolik z centra Atén Ondřej Houska, Ondřej Houska, Radiožurnál.

Moravskoslezský kraj znovu trápí špatné ovzduší

Jana GULDA, moderátorka:
Moravskoslezský kraj znovu trápí špatné ovzduší. Na mnoha místech regionu koncentrace prachu několikanásobně překročily povolené limity. Nejhorší situace byla ráno v Českém Těšíně a v Třinci. I když se odpoledne situace mírně zlepšila, stále platí upozornění, kterým meteorologové varují před případným smogem a možným vyhlášením signálu regulace. Lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti by se měli venku vyvarovat fyzické zátěže.

Ostravští policisté zatkli muže, který vydíral rodiče pohřešované Aničky z Prahy

Jana GULDA, moderátorka:
Ostravští policisté zatkli muže, který vydíral rodiče pohřešované Aničky z Prahy. Při výslechu se kriminalistům k vydírání přiznal. Trestnímu stíhání čelí na svobodě. Jak upřesnila policejní komisařka Gabriela Holčáková, hrozí mu až 4 roky ve vězení nebo peněžitý trest.

Gabriela HOLČÁKOVÁ, policejní komisařka:
Je podezřelý, že po zveřejnění výzvy otce pohřešované případným svědkům zaslal mobilní telefon rodiny několik krátkých textových zpráv během 3 dnů a požadoval finanční hotovost, přičemž rovněž vyhrožoval násilí na dívce v případě nesplnění stanovených požadavků.

Meteorický roj Leonidy se dnes ukáže v plné kráse

Jana GULDA, moderátorka:
Meteorický roj Leonidy se dnes ukáže v plné kráse. Pozorování ale můžou zhatit počasí a další nepříznivé vlivy, jak potvrzuje Martin Fuchs ze Štefánikovy hvězdárny v Praze.

Martin FUCHS, Štefánikova hvězdárna, Praha:
Meteorický roj Leonidy je vlastně jeden z nejvýraznějších meteorických rojů, které na obloze máme. Na druhou stranu je to jeden z rojů, který vlastně postupem let teďka slábne, takže vlastně na přelomu tisíciletí byl úplně jaksi nejaktivnější a teďka postupně ta aktivita slábne, ty roje se vždycky opakují ve stejné nebo podobný datum každý rok, tak letos je Maximum Leonid předpovězeno na 17. listopadu.

Jana GULDA, moderátorka:
Maximum astronomové spočítali na třetí hodinu odpoledne. Pro pozorování bude ale nejlepší doba v nadcházející noci, nad ránem, až zapadne Měsíc.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio