Zprávy o šesté 15. února 2012

15. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Varování meteorologů se vyplnilo

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Varování meteorologů se vyplnilo. Republika se potýká možná s nejhorší sněhovou kalamitou sezóny. Ochromila dopravu na silnicích i železnici a ani v příštích hodinách to nevypadá příliš nadějně. Několik hodin je kvůli sněhu zablokovaný hlavní tah mezi Lipníkem a Olomoucí. Stalo se tam několik hromadných nehod. Policisté vyšetřují čtyři desítky kolizí, při kterých se dva lidé zranili lehce. Situaci od dnešního poledne sleduje reportérka Blanka Mazalová. Blanko, je už R35 alespoň částečně průjezdná?

Blanka MAZALOVÁ:
Tak v několikakilometrové koloně v obou směrech tady uvízly stovky řidičů. Další stovky od zhruba 12 hodiny doslova popojíždějí na vedlejších silnicích a hlavně kolem Daskabátu a Velkého Újezdu. Doprava tu doslova kolabuje a situace se zatím ani po 6 hodinách výrazně nezlepšila. R35 je stále v obou směrech neprůjezdná. Uzavírka bude zrušena v řádu hodin. V jednom směru totiž došetřují dopravní nehody, ve druhém směru hasiče vyprošťují havarované kamiony. Pro Radiožurnál Blanka Mazalová, Daskabát.

Silný vítr a sněžení způsobily řetězovou nehodu na dálnici D1

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Silný vítr, sněžení a zřejmě i nepozornost řidičů osobních i nákladních aut způsobily řetězovou nehodu na dálnici D1. Na kilometru 97 ve směru na Brno se nejdřív srazil autobus s jeřábem a za nimi na pět desítek dalších aut. 5 lidí převážně z autobusu bylo zraněných. Jeden skončil s vážným úrazem hlavy v záchranářském vrtulníku.

Milan KOPECKÝ:
K nehodě došlo krátce před půl jednou.

řidič:
Byla mlha a prostě nebylo vidět na krok, takže ... stalo se to tak rychle, že ani nevím, kdo do koho napral.

Milan KOPECKÝ:
Na místo se vydali hasiči z Humpolce, kteří si ale museli proklesit cestu mezi stojícími a havarovanými vozy. Řekl na místě velitel zásahu Lukáš Koutný.

Lukáš KOUTNÝ, velitel zásahu:
Jsme šli pěšky a poté se záchrankou jsme ošetřovali zraněný osoby z autobusu.

Milan KOPECKÝ:
Hasiči se záchranáři napočítali 5 zraněných. Nehoda byla dlouhá řádově stovky metrů. V zadní části nejvíce škody způsobil patrně polský kamion. Míní další oslovený řidič František.

František, řidič:
Já jsem už dobržďoval v zadních řadách vozidel, a kde jsem stál normálně asi 20 metrů za vozidlem, ale zezadu ještě přiletěl řidič polského kamionu a prostě nás tam rozmetal.

Milan KOPECKÝ:
Pro Radiožurnál Milan Kopecký, Vysočina.

Problematická je celý den také situace na silnicích v Královéhradeckém kraji

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Problematická je celý den také situace na silnicích v Královéhradeckém kraji. V podhůří Orlických hor přímo v Rychnově nad Kněžnou je náš reportér Martin Pařízek.

Martin PAŘÍZEK:
Ano, největší problémy jsou stále na otevřených úsecích, kde se tvoří sněhové jazyky a někde i závěje, některé silnice tady v Orlických horách se cestářům daří udržet sjízdné opravdu jen s vypětím všech sil. Dokonce se tu také už uvažovalo o vyhlášení kalamitního stavu, zatím k tomu ale nedošlo, nedá se ale vyloučit, že tedy silničáři kalamitu večer opravdu vyhlásí. Jinak se také opakuje situace z dopoledne, kdy byla na polské straně uzavřena cesta z Náchoda na Klocko. Opět tam tedy řidiči neprojedou a musí zastavit už na obchvatu České Skalice. Policie i silničáři tedy doporučují: Kdo nemusí, ať raději dnes večer nevyjíždí. Z Královéhradeckého kraje Martin Pařízek. Radiožurnál.

Jednání ministrů financí EU o poskytnutí další záchranné půjčky Řecku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
O poskytnutí další záchranné půjčky Řecku v tuto chvíli znovu jednají ministři financí eurozóny. Původně plánovanou schůzku v Bruselu ale předseda euroskupiny, lucemburský premiér JeanClaude Juncker zrušil. Ministři jednají jen prostřednictvím telekonference. Jaký byl měl být výstup z tohoto jednání. Otázka do Bruselu pro našeho zpravodaje Pavla Nováka.

Pavel NOVÁK:
Dobrý večer. Z dnešního jednání se ještě nečeká oznámení o spuštění druhého záchranného programu, který představuje úvěr ve výši 130 miliard eur. Ministři posoudí, jestli závazky řeckých politiků k naplnění reforem a úspor jsou dostatečné. Možná bude chtít eurozóna vyčkat s přiznáním celé částky až po volbách, které se v Řecku budou konat v dubnu. A na /nesrozumitelné/ vítězné strany nebo případné koalice, jenže Atény mají splatit 14,5 miliardy dluhu už 20. března, možná tedy eurozóna záchranný balík rozdělí a poskytne Řecku alespoň peníze na odvrácení bankrotu a o zbylé části se rozhodne až potom, co Řecko splní všechny podmínky. Dnes si asi ministři tedy vyjasní, jaké kroky už Řecko udělalo, ale dál budou o programu pomoci jednat při řádné schůzce v pondělí. Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Írán ohlásil první použití vlastního jaderného paliva v reaktoru

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Írán vůbec poprvé použil v jaderném reaktoru vlastní jaderné palivo. Informují o tom íránská média. U výzkumného reaktoru v Teheránu byl i prezident Mahmúd Ahmadínežád, který palivové články do zařízení symbolicky vložil. Dnes také Íránci oznámili uvedení nové generace centrifug k výrobě obohaceného uranu. Teherán tak navzdory mezinárodnímu tlaku pokračuje v budování úplného palivového cyklu.

Břetislav TUREČEK:
Íránská média uvádějí, že reaktor vyrábí radioizotopy pro výzkum a medicínu, kde slouží k léčbě statisíců onkologických pacientů. Dosud Teherán v reaktoru využíval palivo z Argentiny a západní vědci tvrdili, že vlastní palivové články nebudou Íránci schopni vyrobit. Západ spolu s Izraelem varuje, že Írán je na cestě k výrobě jaderné bomby. Přibývá i ekonomických sankcí a občasné sabotáže a vraždy íránských vědců připisují západní činitelé nejčastěji izraelským tajným službám. Ahmadínežád k tomu prohlásil, že Západ si chce udržet monopol na jaderné technologie. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A íránském jadernému programu se budeme podrobněji věnovat už za pár minut v Ozvěnách dne.

Teherán zastavil vývoz ropy do 6 zemí Evropské unie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Teherán dnes taky zastavil vývoz ropy do 6 zemí Evropské unie. Opatření se týká Francie, Španělska, Itálie, Řecka, Portugalska a Nizozemska. Cena ropy začala okamžitě růst.

Lidé, kteří opakovaně páchají přestupky, by se už neměli vyhnout trestu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lidé, kteří opakovaně páchají přestupky, by se už neměli vyhnout trestu. Vláda si to slibuje od zřízení registru, který bude přestupky evidovat. Chce tak snížit kriminalitu. Současnou situaci zneužívají hlavně drobní zloději.

Václava MAREŠOVÁ:
Krádež věci, která nemá vyšší hodnotu, než 5 tisíc korun, je podle našich zákonů přestupkem. Zloději toho zneužívají. Nově by už postihu neměli unikat. Přestupky se budou sčítat.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Tento prostředek má být účinným nástrojem boje proti drobné majetkové trestné činnosti, která bohužel v posledních letech vzrůstá.

Václava MAREŠOVÁ:
Vysvětlil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Soudy by přitom v těchto případech měly ukládat hlavně alternativní tresty. Například pokuty nebo veřejné práce. Zřízení registru podporuje podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky také opozice.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Pokládáme registr přestupků za užitečnou věc, která umožní lépe se vypořádat s lidmi, kteří soustavně porušují zákony na této úrovni.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

Zakázka na bezpečnostní systém pražského dopravního podniku mohla být o 70 milionů předražená

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zakázka na bezpečnostní systém pražského dopravního podniku mohla být o 70 milionů předražená. Tvrdí to Nadační fond proti korupci. Kontrakt získalo v roce 2008 konsorcium firem Saab Czech a AŽD Praha.

Zbyněk ZIKMUND:
Klíčovou roli v obchodu podle Karla Randáka z nadačního fondu sehrála účelově založená kyperská společnost Amuxalo Corporation Limited, která měla subdodavatelem.

Karel RANDÁK, nadační fond:
Účelově byla vytvořena nová společnost, které se ta zakázka předprodala, která si zase subkontraktovala další společnost, ovšem za řádově nižší cenu.

Zbyněk ZIKMUND:
70 milionů mělo zůstat právě kyperské firmě, za kterou prý stojí lidé z advokátní kanceláře Šachta & Partneři. David Michal z této kanceláře ale tvrzení Karla Randáka označil za lži.

David MICHAL, kancelář Šachta & Partneři:
Zase na něj dáme spoustu trestních oznámení, tak jako to prostě dělali vždycky při takovýhle příležitostech, když nás chce pošpinit.

Zbyněk ZIKMUND:
Společnost AŽD informace zveřejněné nadačním fondem proti korupci označila za lživé a chce na něj podat trestní oznámení. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Akční slevy jsou většinou stále nevěrohodné

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Akční slevy jsou většinou stále nevěrohodné. Zjistila to Česká obchodní inspekce, která nakupovala v kamenných a internetových obchodech.

Květa MORAVCOVÁ:
Inspektoři loni provedli skoro 3500 kontrol. Propadlo bezmála 40 procent z nich. Prezidenta Svazu obchodu Zdeňka Juračku výsledky zklamaly, i když prý nemusí vždy znamenat úmyslné okrádaní zákazníka.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu:
Počet těch doprodejů silně stoupá, dochází k velkým zmatkům, což je technický problém.

Květa MORAVCOVÁ:
Obchodníci nejčastěji špatně účtovali ceny zlevněného zboží a neposkytovali o cenách a zboží dostatek informací.

Miloslava FLÉGLOVÁ, Česká obchodní inspekce:
V některých případech se inspektoři setkávají i s takzvaně fiktivními slevami. To znamená, že cena se nezmění při vyhlášení slevy směrem dolů, jak by se dalo očekávat, ale objeví se tam cena, za kterou výrobek nikdy nebyl prodáván.

Květa MORAVCOVÁ:
Dodala Miloslava Fléglová z České obchodní inspekce, podle které dostali kontrolovaní obchodníci dohromady pokuty za skoro 6 milionů korun. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Skupina podnikatelů přišla s nápadem, jak zábavněji učit matematiku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Skupina podnikatelů přišla s nápadem, jak zábavněji učit matematiku. Právě znalost čísel a geometrie je podle firem důležitá i pro další obory. Společně s Institutem pro sociální a ekonomické zahájily kampaň Matematika s chutí, kde pedagogům základních škol nabídnou nové postupy výuky matematiky. Uvádí spoluautor projektu Ondřej Botlík.

Ondřej BOTLÍK, spoluautor projektu:
S tím, že hledáme učitele, kteří budou ochotni si takové metody práce vyzkoušet. A my doufáme, že přitom dojde k tomu, že uvidí, že ti jejich žáci jsou ve skutečnosti hrozně schopní, že je to baví, že přijdou i na věci, které by ti učitelé od nich nikdy nečekali.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Podle mezinárodních průzkumů totiž české děti čísla ani geometrie nebaví. Už od roku 2003 vnímají matematiku na škole jako nezábavnou a mají z ní dokonce i strach.

autor: jut
Spustit audio