Zprávy o šesté 12. září 2010

12. září 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

moderátorka:
Vláda prý zvýší DPH jen v případě, že se jí podaří prosadit penzijní reformu. Od Brna se dnes vůbec poprvé v jeho historii mohou odtrhnout 2 obce. Řecko už prý neplánuje žádná nová úsporná opatření. Zítra má být převážně oblačno s přeháňkami a teplotami do 23 stupňů.

Vláda uvažuje o zvýšení DPH

moderátorka:
Vláda řeší otázku, zda zvýšit DPH. Spekuluje se, že by se nižší sazba měla změnit z 10 na 12 %. Takový návrh sice narazí v opozici, ale koalice má ve sněmovně většinu.

Nikola BOJČEV:
DPH se zvýší, pokud projde penzijní reforma. Dnes to potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek. Nechce ale konkretizovat o kolik by to bylo.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Víte, já bych velmi opatrný říkat z 10 na 12, to prostě dojde. Pokud se shodneme na penzijní reformě, a já jsem přesvědčen, že ano, tak prostě penzijní reforma s sebou nese poměrně výrazné náklady a část těchto nákladů by měla být financována vyšším výběrem DPH.

Nikola BOJČEV:
Sociální demokracie návrh na zvýšení DPH "určitě nepodpoří". Místopředseda strany Milan Urban prozradil proč.

Milan URBAN, místopředseda ČSSD:
Protože to je přímý zásah do peněženek rodin s dětmi i seniorů. Na druhou stranu je v parlamentu hlasovací mašinérie 118 hlasů, takže předpokládám, že vláda si prosadí, co bude chtít i přes náš odpor.

Nikola BOJČEV:
Urban radí vládě zaměřit se na daňové úniky například z pohonných hmot, cigaret a alkoholu, kterými stát ročně přichází o 15 miliard korun. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Hlasování o odtržení dvou obcí od města Brna

moderátorka:
Brnu hrozí, že se poprvé ve své historii zmenší. Místní části Přízřenice a Dolní Heršpice dnes totiž hlasují o tom, zda zůstanou součástí města nebo se osamostatní. Důvodem referenda je dlouhodobá nespokojenost obyvatel s přístupem města k jejich problémům a hlavně záměr rozsáhlé výstavby.

Zuzana KOPULETÁ:
Část místních sdružených kolem uskupení Samostatný jih před časem dospěla k názoru, že zůstávat ve svazku s Brnem je pro ně nevýhodné. Proto vyvolali referendum, které se koná právě dnes. Hlasuje se od 9 do 20 hodin, doplnil František Nováček z místní komise.

František NOVÁČEK, člen komise:
Jsou 3 okrskové komise, má přijít kolem 890 lidí.

Zuzana KOPULETÁ:
Největší nápor lidí komise zaznamenaly hned po otevření místností. Chodili zastánci i odpůrci odtržení, všichni s vědomím, že dnešní rozhodnutí zásadně ovlivní budoucnost Přízřenic a Dolních Heršpic.

osoba:
Každý podle svojí úvahy, podle svojí perspektivy taky, že?

osoba:
Je to výborná věc v dnešní době, že občané si můžou zvolit co vlastně chtějí sami.

Zuzana KOPULETÁ:
Jakmile se hlasovací místnosti uzavřou, nastane počítání hlasů. Výsledek bude znám a vyvěšen na úřední desce ještě dnes. Pro Radiožurnál Zuzana Kopuletá, Brno.

Řekům nehrozí další úsporná opatření

moderátorka:
Řekové se nemusejí chystat na žádná nová úsporná opatření. Přijetí dalších škrtů nebo zvýšení daní vyloučil premiér Jorgos Papandreu. Podle něj jde snižování obrovského rozpočtového schodku podle plánu. Řecko před státním bankrotem na jaře zachránila jen mezinárodní půjčka.

Ondřej HOUSKA:
Řekům se už výrazně snížily platy nebo zvedly daně. Papandreu potvrdil, že na dosud přijatých opatřeních trvá. Vláda se taky chystá uvolnit konkurenci v některých službách nebo částečně privatizovat několik státních podniků. Proti tomu se ostře staví odbory. Průzkum pro deník To Vima ale potvrdil, že premiér Papandreu si udržuje podporu veřejnosti. Jeho socialistická strana zůstává nejpopulárnější politickou silou v zemi. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Podpora ústavní reformě

moderátorka:
Turci podle předběžných výsledků v referendu podpořili ústavní reformu, která povede ke změnám v soudní hierarchii a k omezení pravomocí vlivné armády. Zemi přibližuje i k Evropské unii. Hlasování je zároveň velkým testem popularity premiéra Recepa Tayyipa Erdogana před volbami, které zemi čekají příští rok. Konečné výsledky budou známy ještě dnes.

Julie URBIŠOVÁ:
V referendu lidé rozhodovali o tom, zda chtějí změnit osmadvacet let starou ústavu, kterou vytvořila armáda po vojenském převratu v roce 80. Podle vlády má být nová ústava demokratičtější a má Turecku usnadnit cestu do Evropské unie. Opozice ale namítá, že například plánované změny ve jmenování soudců ohrožují jejich nezávislost a umožňují vládě neomezenou moc. Referendum rozdělilo podle předvolebních průzkumů zemi do dvou názorových skupin a očekávají se vyrovnané výsledky. Volby se neobešly bez protestů v některých tureckých městech. V Istanbulu například čelila jedna z volebních místností útoku zápalnými lahvemi. Na 150 lidí po celé zemi bylo zatčeno kvůli narušování průběhu voleb. Pro Radiožurnál Julie Urbišová, Turecko.

Demonstrace proti pálení koránu

moderátorka:
Navzdory výzvám amerického prezidenta Baracka Obamy k náboženské toleranci, vášně neutichají. Navíc podle newyorského imáma Feisala Abdula Raufa debata o přeložení plánovaného muslimského centra u Grand Zero posiluje protimuslimské nálady i strach z islámu. Před Bílým domem včera skupina kontroverzních křesťanů upozorňovala na údajnou násilnou podstatu islámu. Stránky z koránu, které podle nich vyzývají k nenávisti vůči jinému vyznání, pak jeden z nich z knihy vytrhl. V protestech proti pálení koránu pak dnes pokračovali Afghánci.

Lubica BERGMANOVÁ:
Už třetí den skandovali Afghánci "Smrt Americe, smrt křesťanům!" V provincii Logar si pak střety demonstrantů s afgánskými bezpečnostními silami vyžádaly 2 oběti. Protesty se konají navzdory tomu, že kontroverzní pastor floridské církve Terry Jones nakonec upustil od svého plánu spálit korán. Právě to by podle newyorského imáma Feisala Abdula Raufa pro muslimy znamenalo katastrofu a posílilo islámské extremisty. V rozhovoru pro americkou televizi ABC pak uvedl, že špatným poselstvím by byl i ústupek v případě plánované mešity a její přeložení dál od dějiště teroristických útoků z 11. září 2001. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Zemřel Claude Chabrol

moderátorka:
Ve věku 80 let zemřel dnes v Paříži režisér Claude Chabrol. Odešel jeden z nejvýznamnějších představitelů takzvané francouzské nové vlny.

Jan POKORNÝ:
Claude Chabrol natočil snímky jako například Bestie musí zemřít, Řezník nebo Doktor Popaul s JeanemPaulem Belmondem v hlavní roli. Často spolupracoval i s herečkou Isabell Huppertovou, která si za hlavní roli v Chabrolově filmu Violette noziére odnesla ocenění z festivalu v Cannes. Claude Chabrol nejprve studoval na univerzitě farmakologii, pak ale přes psaní recenzí se dostal do filmařského prostředí. Jeho debut Krásný Sergo z roku 1958 je právě jedním z prvních snímků francouzské nové vlny. Ještě loni natočil kriminální film Bellamy. Jan Pokorný, Český rozhlas, Paříž.

Po dvou dnech byla nalezena ztracená mentálně postižená dívka

moderátorka:
Policie po dvou dnech našla ztracenou čtrnáctiletou mentálně postiženou dívku. Krátce před polednem ji objevila v pořádku nedaleko obce Nedvědice na Soběslavsku. Pátrání po dívce sledoval i reportér Jan Kopřiva. Dobrý večer.

Jan KOPŘIVA:
Dobrý večer. Do pátrání bylo dnes nasazeno 25 policistů a 2 služební psi. Policie se na základě upozornění svědků zaměřila na lesnaté území o rozloze 6 kilometrů čtverečních severozápadně od Soběslavi. Dívka, která se v pátek nevrátila ze školy domů, tak ona pravděpodobně ztratila orientaci v prostoru a čase a policisté ji dnes objevili v pořádku v seníku u obce Nedvědice. Do pátrací akce bylo během oněch dvou dnů nasazeno přes 150 lidí, kromě profesionálů a policejního vrtulníku s termovizí pomáhali i dobrovolníci. Policisté nyní vyšetřují okolnosti, které provázejí tento případ se šťastným koncem. Pro Radiožurnál Jan Kopřiva, Soběslav.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio