Zprávy o šesté 12. února 2012

12. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Řecký parlament se chystá ke klíčovému hlasování

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řecký parlament se chystá ke klíčovému hlasování, diskuse o balíku úsporných opatření se ovšem vymyká kontrole. Předsedkyně řecké komunistické strany Aleka Paparigu napadla slovně ministra financí Venizela a osočila ho ze šíření poplašných zpráv. Lídři stran se snaží přinutit své poslance, aby hlasovali pro tvrdé podmínky dohody.

Pavla SMETANOVÁ:
Tisíce demonstrantů se dnes sešly před budovou parlamentu, aby vyjádřily svůj nesouhlas s podmínkami finanční půjčky nastavené takzvanou trojkou. Vyzývají politiky, aby nesli přímou zodpovědnost za přivedení země k bankrotu. Zakuklení výtržníci házejí po policistech dlažební kostky a zápalné láhve. Jeden policista byl zraněn a převezen do nemocnice. Policie rozhání rozběsněný dav slzným plynem. Atmosféra na náměstí Syntagma stejně jako v budově parlamentu je doslova dusná. Výsledky hlasování by měly být známy dnes před půlnocí. V případě, že parlament smlouvu neodhlasuje, nedostane Řecko od Evropské unie další půjčku potřebnou pro záchranu země. Pro Radiožurnál Pavla Smetanová, Řecko.

Smrt Whitney Houston poznamená i slavnostní předávání hudebních cen

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Smrt Whitney Houston poznamená i slavnostní předávání hudebních cen Grammy, to je na programu dnes v noci. Americká zpěvačka zemřela v osmačtyřiceti letech, mrtvou ji našel její tělesný strážce. Co se ví o příčině smrti Whitney Houston, to už se ptám do USA zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer, oficiálně zatím příčina úmrtí Whitney Houston nebyla potvrzena, ale objevily se informace, že se v jejím pokoji v jejím hotelovém pokoji našly prášky na předpis, bylo přitom veřejným tajemstvím, že se zpěvačka potýkala se závislostí na drogách a alkoholu. Dnes večer místního času měla vystoupit na slavnostním večeru při předávání cen Grammy, je tedy jasné, že její smrt určitě vrhne stín na čtyřiapadesátý ročník hudební slavnosti. Zatím nebylo oznámené, že by se nějak měnil program, není to ale vyloučené, přece jenom v Los Angeles je teď devět hodin ráno, možná se Whitney Houston nějakým zvláštním způsobem připomene. Ode mne zatím vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, USA.

Rychetský varuje před absencí pravidel pro přímou volbu prezidenta

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Absence pravidel pro přímou volbu hlavy státu může přinést zásadní komplikace, třeba i odložení volby. České televizi to řekl šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. Je přesvědčený, že změnu ústavy v podobě přímé volby prezidenta měli zákonodárci přijmout zároveň s prováděcím zákonem. Podle něho totiž není v tuto chvíli jasné třeba to, kdo bude moci napadnout pravost peticí, které jednotlivé kandidáty do volby nominují.

Pavel RYCHETSKÝ, šéf Ústavního soudu:
Ta novela i ten prováděcí zákon má vstoupit v účinnost, tuším že 1. října. To je velmi krátká doba, jak na to uplatnění toho petičního práva a nominaci kandidátů, tak na soudní přezkum, který by byl nepochybně přinejmenším dvoustupňový.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Návrh prováděcího zákona zpracovalo ministerstvo vnitra a vládě ho už poslalo k posouzení.

V Česku by mohly vyrůst další tři jaderné bloky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Česku by mohly vyrůst další tři jaderné bloky, kromě dvou bloků v Temelíně zvažuje ministr průmyslu Martin Kuba ještě postavit jeden další v Dukovanech, uvedl to v ČT. Podíl jádra na výrobě elektřiny by se tak za pětadvacet let zvýšil na padesát procent z nynějších třiceti.

Martin KUBA, ministr průmyslu:
Pro nás je důležité definovat na dvacet let, na dvacet až pětadvacet let reálný výhled toho, jak to může vypadat. To je taky moje reakce na ty procenta toho jádra, protože v tomto období je naprosto nereálné bavit se v jaderné energii o čemkoliv jiném, než o dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín, eventuálně navýšení nějak výkonu Dukovan, museli bychom se bavit o tom, jestli by bylo možné realizovat dostavbu třeba jednoho bloku navíc.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministerstvo teď připravuje novou státní energetickou koncepci, počítá v ní i se zvýšením obnovitelných zdrojů.

Arabské státy chtějí zastavit misi pozorovatelů v Sýrii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Arabské státy chtějí zastavit misi pozorovatelů v Sýrii a požádat OSN o mírové síly. Podle agentury Reuters to vyplývá z návrhu rezoluce z dnešního zasedání ministrů zahraničí Ligy arabských států v Káhiře. Návrh rezoluce počítá i se zastavením veškerých forem diplomatické spolupráce s režimem Bašára Asada. Arabská liga také vyzývá k důslednějšímu uplatňování hospodářských sankcí, které jsou proti Sýrii vyhlášeny od konce loňského roku.

Turecká armáda znovu bombardovala cíle v severním Iráku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Turecká armáda znovu bombardovala cíle v severním Iráku. Podle oficiální zprávy letadla úspěšně zasáhla skrýše bojovníků Kurdské strany pracujících, kteří po Turecku dlouhodobě požadují práva a nezávislost. Jde o druhý nálet za posledních osm dní.

Julie URBIŠOVÁ:
O bombardování jeskyň a dalších skrýší kurdských separatistů v iráckých horách informovala turecká armáda na svých webových stránkách. Letadla podle oficiálního prohlášení zaútočila na dva cíle v iráckých regionech Zap a Kahurk. Turecké jednotky pronikají v posledních měsících na sever Iráku opakovaně. Právě tam se podle turecké strany ukrývají stovky ozbrojených bojovníků, kteří z tamních základen podnikají útoky na oblasti v jihovýchodním Turecku. Kurdskoturecký konflikt se znovu vyostřil poté, co příslušníci Kurdské strany pracujících, známé jako PKK, zabili vloni v říjnu 24 tureckých vojáků. Ankara tehdy odpověděla masivní ofenzívou a na sever Iráku poslala i pozemní vojsko. Pro Radiožurnál Julie Urbišová, Turecko.

Kvůli mrazivému počasí se v Česku špatně dýchá

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kvůli mrazivému počasí se v Česku špatně dýchá, smog trápí Prahu, Ústecký kraj a nejvíc severní Moravu a Slezsko. Ovzduší se tam ani dnes příliš nezlepšilo, šestý stupeň, tedy velmi špatný stav tam hlásí s výjimkou Opavy všechny monitorovací stanice, zjistila reportérka Naďa Čvančarová.

Naďa ČVANČAROVÁ:
V porovnání s ránem se sice na některých místech dýchá relativně lépe, limitní hodnoty prachu v ovzduší jsou však stále několikanásobně překročeny, až osminásobek měří v Českém Těšíně a v Karviné. Jen o něco méně smogu je také v Třinci, Havířově, Orlové a OstravěRadvanicích. Signál regulace proto platí i nadále na celém území severní Moravy a Slezska.

Česko má za sebou jednu z nejmrazivějších nocí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko má za sebou jednu z nejmrazivějších nocí, teplotní rekordy přepsalo 75 stanic, nejchladněji bylo na šumavské Kvildě minus 36,5 stupně. Absolutní rekord z roku 1929 ale nepadl, v příštích dnech se má podle meteorologů oteplit.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Více než kdy jindy v těchto dnech museli vyjíždět záchranáři, především ošetřovat omrzliny, nebo podchlazené osoby.

Lukáš HUMPL, mluvčí moravskoslezských záchranářů:
Jedním z těchto pacientů byl i sedmnáctiletý mladík v Novém Jičíně, který byl nalezen ležící ve sněhu před restauračním zařízením, podnapilý a podchlazený.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Říká mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Právě kvůli alkoholu v noci zřejmě umrzli další dva lidé, od konce ledna si tak mrazy v Česku vyžádaly přes dvacet obětí, v celé Evropě 600. Velké štěstí měl slovenský snowbordista, který se v sobotu odpoledne ztratil v Krkonoších a záchranáři ho našli až v noci silně podchlazeného. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

V Londýně večer rozdají filmové ceny BAFTA

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Londýně večer rozdají filmové ceny BAFTA. Nejvíc nominací 12 má francouzský snímek The Artist. Právě ten už uspěl na Zlatých glóbech a mluví se o něm i jako o letošním favoritovi v boji o prestižní filmové ceny americké Oscary. Pokračuje redaktorka Lubica Bergmanová.

Lubica BERGMANOVÁ:
Jestli svou roli černého koně potvrdí dnes večer, se teprve uvidí. Na paty mu s 11 nominacemi šlape britský špionážní film Jeden musí z kola ven, a venku ze hry nejsou například ani Děti moje. Snímek by si díky George Clooneymu mohl odnést alespoň sošku za nejlepší mužský herecký výkon. V ženské kategorii se nejvíce mluví o Maryl Streepové coby Železné lady. Už tradičně se v londýnské královské opeře uděluje i cena fellowship. Tu si za celoživotní přínos odnese Martin Scoresese, kterého předseda poroty Tim Corrie označil za režisérskou legendu a inspiraci pro všechny mladé filmaře na celém světě. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio