Zprávy o šesté 11. října 2012

11. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Policie zabavila peníze z účtu jednoho z obviněných v kauze otrav metanolem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie zabavila peníze z účtu jednoho z obviněných v kauze otrav metanolem. Celkem na bankovním kontě zajistila 600 tisíc korun. V kauze je 50 obviněných. Kdo z nich si peníze na účtu schoval, policie nechce říct.

Petr MEDEK:
Jisté je, že poškození si je mezi sebe nerozdělí. Pochází totiž z trestné činnosti a tak propadnou státu. Potravinářská inspekce mezitím zakázala prodej víc než 50 tisíc litrů alkoholu z produkce Likérky Drak. Našla je v neregistrovaném skladu ve Zlíně. Pokud se neprokáže původ alkoholu, bude se muset zlikvidovat. Dodává mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Pavel KOPŘIVA, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce:
Musí být tato dokumentace doložena do 60 dnů.

Petr MEDEK:
Jednatel likérky Pavel Čaniga jakékoliv pochybnosti odmítá. Série otrav si v Česku vyžádala 28 obětí. Ve FrýdkuMístku se navíc objevil další případ. V tamní nemocnice leží s otravou 63letý muž. Jeho stav je vážný. Petr Medek, Radiožurnál.

Obchodníci, kterým vzniknou ztráty kvůli likvidaci alkoholu, můžou požádat o prominutí daně z příjmu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Obchodníci, kterým vzniknou ztráty kvůli likvidaci alkoholu, můžou požádat o prominutí daně z příjmu. Měli by to udělat do 15. prosince. Musí přitom jít o řádně nakoupený a zdokladovaný alkohol, u kterého se nepodaří prokázat nezávadný původ. Radiožurnálu to upřesnil ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Musí oslovit celní správu. Samozřejmě při její návštěvě musí doložit, že alkohol řádně nakoupil, musí ho zlikvidovat podle zákona o odpadech pod tím celním dohledem. V takovém případě mu vznikne nárok na slevu na dani nebo na odpuštění daně z příjmu. V té výši spotřební daně, kterou byla /nesrozumitelné/, kterou zlikvidoval. Jenom těch míst, které bude muset celní správa navštívit, odhadujeme mezi 30 až 50 tisíci.

Právě teď je nejvhodnější doba nechat se očkovat proti chřipce

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Právě teď v říjnu a ještě v listopadu je nejvhodnější doba nechat se očkovat proti chřipce. Lékaři letos čekají průměrnou sezónu. Ministr Leoš Heger stejně doporučuje očkování. Zatím odborníci z propagací vakcín moc neuspěli.

Olga DŽUPOVÁ:
Otevřu opatrně tak, abych se sama nepíchla, si otevřu vakcínu.

Lenka JANSOVÁ:
Očkuje lékařka Olga Džupová z infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce. Vakcínu proti chřipce si v Česku nechává pravidelně touto dobou na podzim píchnout jen 5 procent lidí.

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Ty základní mýty jsou v tom, že když se necháme očkovat, tak řada lidí argumentuje stejně onemocnění. Ona sice může onemocnět, ale ne chřipkou.

Lenka JANSOVÁ:
Říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. V letošní vakcíně je kromě dvou jiných také kmen prasečí chřipky H1N1. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Václav Klaus bude s napětím sledovat krajské a senátní volby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jak dopadnou krajské a senátní volby, bude s napětím sledovat i prezident republiky Václav Klaus. Na státní návštěvě Polska to řekl našemu zpravodaji. Podle hlavy státu bude záležet na tom, do jaké míry se lidé nechají ovlivnit, jak řekl zjednodušenými mediálními hrátkami.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Jsem zvědav. Je to tak nejasné, tak zmatené ta naše rozhádaná politická scéna. Takový ten neklid, který panuje v naší veřejnosti díky spoustě věcí, mně skoro nedovoluje, abych řekl jakýkoliv soud, jakýkoliv odhad, co bude nebo nebude. Myslím, že vždycky v minulosti to bylo jasnější, než je to dneska. Bude to velká sondáž na téma toho, nakolik lidé se nechají ovlivnit zjednodušenými mediálními hrátkami a taky nakolik si ponechávají svůj rozum a svou hlavu. Bude s napětím sledovat, jak dopadnou.

Francouzská policie rozkrývá síť islamistů, kteří chystali teroristické útoky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Francii hrozil teroristický útok. Sedm zadržených teroristů ze dvou radikálních skupin převezly úřady do Justičního paláce v Paříži k dalším výslechům. Policie vyšetřuje dál. Snaží se rozkrýt síť radikálních islamistů, kteří chystali útoky na různé cíle v zemi.

Jan ŠMÍD:
Od roku 1996 jsme nezaznamenali žádný podobný případ, který by byl z hlediska míry nebezpečí srovnatelný s touto skupinou. Prohlásil státní zástupce /nesrozumitelné/ v reakci na pokračující vyšetřování, které naznačuje, že Francie mohla čekat teroristický útok chystaný islamisty. Zadržovaní jsou ve věku 19 až 25 let. Mnozí byli před tím odsouzeni za obchod s drogami a ve vězení přešli k islámu. Někteří strávili nějaký čas v Egyptě a v Tunisku, ale zatím jim nebylo prokázáno, že by tam prošli nějakým výcvikem. Policii se podařilo rozkrýt teroristickou síť poté, co prověřovala okolnosti útoku na košér obchod v /nesrozumitelné/ na předměstí Paříže. Z francouzské metropole Jan Šmíd, Český rozhlas.

Zesnulý moderátor BBC Savile údajně zneužíval i děti v rehabilitačních zařízeních

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sexuální skandál kolem moderátorské hvězdy BBC Jimmyho Savila se dál rozrůstá. Deník Daily Telegraph přináší nová svědectví, podle kterých Savile, který je teď už po smrti, obtěžoval a zneužíval i nemocné děti v rehabilitačních zařízeních. Do nich pravidelně docházel coby dobrovolník a sponzor.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sir Jimmy Savile měl podle svědectví bývalé pacientky a zdravotní sestry zneužívat i děti na prestižní klinice ve Stoke Mandeville. O nechutných praktikách moderátorské superstar prý personál dobře věděl a nabádal dívky, aby při Savilových návštěvách předstíraly spánek. Daily Telegraph otiskl svědectví tehdy 13leté dívky, kterou měl Savile líbat, i když byla upoutaná na invalidní vozík. Dívka se prý se svým traumatickým zážitkem netajila. Na policii se ale neobrátila, protože se bála, že jí nikdo neuvěří. Policie zřídila po lavině obvinění na adresu zesnulého moderátora speciální vyšetřovací tým. Ten vychází z předpokladu, že Savile zneužíval ženy a dívky dlouhých 40 let. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Modernizace železničních přejezdů za dvě miliardy korun

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ušetřené lidské životy, úspora energií i rychlejší železniční a silniční doprava. To si slibuje ministerstvo dopravy od modernizace železničních přejezdů za dvě miliardy korun. Většina peněz má jít z evropských fondů. Ministerstvo dopravy už má vytipované konkrétní tratě. Jak potvrdil ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Kolář, nebylo to rozhodnutí úředníků.

Jiří KOLÁŘ, ředitel Správy železniční dopravní cesty:
Oslovili jsme všechny kraje, všechny hejtmany, oslovili jsme Drážní inspekci o tom, aby nám pomohla při tom vytipovávání a ty přejezdy jsme seřadili vlastně do logických celků, aby to byly celé tratě, ne jednotlivé přejezdy.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jenom letos už zahynulo na železničních přejezdech 22 lidí.

Nová mobilní aplikace Nejlepší řidič

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dopravní zpravodajové Radiožurnálu si dnes mohli vyzkoušet novou mobilní aplikaci Nejlepší řidič. Český rozhlas ji připravil ve spolupráci s Českou pojišťovnou. Dění v ostravském Centru bezpečné jízdy sledovala i naše reportérka Eva Kézrová.

Eva KÉZROVÁ:
Je to zajímavá novinka, shodovali se všichni, kteří absolvovali testovací jízdu s aplikací Nejlepší řidič. A jeden z našich dlouholetých dopravních zpravodajů Miroslav Hrabal z Rožnova pod Radhoštěm je dokonce přesvědčen, že díky ní řidiči i zpomalí.

Miroslav HRABAL:
Určitě to má přínos, protože každý, kdo si tuhle tu aplikaci nainstaluje, tak automaticky sundá o kousíček nohu z plynu.

Eva KÉZROVÁ:
Jak aplikace Nejlepší řidič funguje? Stačí mít telefon se systémem Android a pak už to jde samo, jak potvrzuje jedna z tvůrců aplikace Michal Kusyn.

Michal KUSYN, jeden z tvůrců aplikace:
Rychlost, skok, zatáčení, brždění, to jsou vlastně čtyři základní incidenty, které vlastně ta aplikace zaregistrovává.

Eva KÉZROVÁ:
Na začátku jízdy má každý řidič tisíc bodů. A na konci? Jak se ukázalo, většinou tak o 100 méně. Aplikaci si vyzkoušel i ředitel naší dopravní policie Leoš Tržil a podle něj jde o ideální nácvik defenzivní jízdy.

Leoš TRŽIL, dopravní policie:
To reaguje na veškeré otřesy, jako ruční brždění, na průjezdy zatáčkami, ostřejší a tak dál, že svým způsobem to může být výcvikový prvek pro defenzivní jízdu.

Eva KÉZROVÁ:
Z Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava Eva Kézrová, Radiožurnál.

Češi čtou nejraději beletrii. Podléhají i módním vlnám

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Salman Rushdie, Petra Hůlová nebo Václav Cílek. Nové knihy od jmenovaných autorů si dnes poprvé mohli koupit čeští čtenáři. Akce nazvaná Velký knižní čtvrtek uvedla na trh celkem 12 titulů.

Oldřich VÁCHA, knihkupec specialista:
Zrovna teďko ta paní, co tady stála před vámi, tak si kupovala 4 knížky. Myslím si, že efekt to má.

Eva RAJLICHOVÁ:
Pochvaluje si knihkupec specialista Oldřich Vácha. Dárkové kupóny nebo slevy vítali nakupující spíš jako bonus navíc. Hlavní byli čerstvé knižní novinky.

osoba:
Je to finančně výhodné dneska než zítra, protože já si myslím, že těch 200 korun, nebo kolik je navíc, tak to /nesrozumitelné/ na vánoční nákupy později.

Eva RAJLICHOVÁ:
Mezi 12 vybranými tituly se letos objevil i komiks Beze slov australského autora Shauna Tana. U čtenářů ale asi nejvíc zabodoval úspěšný norský autor krimi Jo Nesbo a jeho Sněhulák. Dobře se prodávala také kniha Madeleine Albrightové Pražská zima. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Nobelovu cenu za literaturu získal čínský autor Mo Jen

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nobelovu cenu za literaturu letos získal 57letý čínský spisovatel Mo Yan. Švédská královská akademie ocenila jeho takzvaný halucinační realismus, který mísí lidové příběhy, dějiny i současnost.

osoba:
"Ležel na ní někdo na cimprcampr, zkrvácený. Nebylo ani poznat, jeli to muž nebo žena. Čůrky černé krve stékaly po okraji dveří a klop klap odkapávaly na zem."

Ondřej BOUDA:
Mo Yan často vykresluje obrazy plné násilí, pomocí kterých vtáhne čtenáře do znepokojivého světa. Inspiruje se hlavně svým vlastním dětstvím a vzpomínkami na kulturní revoluci. V jeho dílech se objevuje silná sociální i politická kritika. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio