Zprávy o šesté 10. února 2012

10. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Česko může o dotace opravdu přijít

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česku opravdu hrozí ztráta části peněz z evropského sociálního fondu. Potvrdil to eurokomisař pro zaměstnanost Laszló Andor. O čerpání unijních peněz na projekty z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s ním v Bruselu jednal ministr školství Josef Dobeš. Evropská komise už pozastavila výplatu více než miliardy korun z tohoto programu. Důvodem jsou chyby Dobešova ministerstva.

Pavel NOVÁK:
"Situace je vážná, existuje možnost ztráty peněz z unijních fondů," přesvědčil eurokomisař Andor. Je ale cesta, jak se tomu vyhnout. Komise v tom chce členským státům pomáhat. Česká vláda podle něj musí přijmout nějaká rázná rozhodnutí. Zásadní problém je podle Lászlo Andora způsobilosti jednotlivých projektů ke spolufinancování z unijních peněz. Mají podle něj vážné slabiny. Jde hlavně o to, aby se unijní prostředky používaly k účelu, na který jsou určené. Ministr Dobeš slíbil, že do konce března nedostatky v projektech odstraní a peníze se podaří zachránit.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Oba jsme se shodli na tom, že je způsob, jak vyřešit tuto situaci ve prospěch tohoto operačního programu.

Pavel NOVÁK:
O tom, jaké kroky přijala česká vláda k nápravě, se chce komisař Andor přesvědčit v březnu při své cestě do Prahy. Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Poplatky za znečišťování ovzduší stát v budoucnu zruší

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Poplatky za znečišťování ovzduší stát v budoucnu zruší. S koncem roku 2015 by firmy neměly platit za vypouštění oxidu siřičitého, oxidu dusíku a těkavých organických látek. Za tuhé znečišťující látky by měly společnosti platit do konce roku 2021. Uvádí to návrh nového zákona o ochraně ovzduší, který dnes schválili poslanci. Změny se dotknou i domácností. Kotle na tuhá paliva budou muset projít každé dva roky revizí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Čím lidé v domácnostech topí, úředníci kontrolovat nebudou. Místo toho novela zákona o ochraně ovzduší zavádí pravidelné revize kotlů na tuhá paliva.

Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí:
Každý má teď zhruba 2 roky na to, by se připravil na povinnost, aby od roku 2016 byly prováděny pravidelné revize, aby tu první revizi provedli nejpozději do konce roku 2016 a následně každé 2 roky.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vysvětlil změnu ministr životního prostředí za ODS Tomáš Chalupa. Zpravodajce zákona komunistce Kateřině Konečné v novele chybí postih pro lidi, kteří spalují zakázané materiály. Normu jako celek ale vítá.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:
Já jsem spokojená v tom, že si myslím, že jsme dneska přijali kompromisní variantu, která má šanci být dlouhodobě platná.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Novela zákona o ochraně ovzduší teď míří do Senátu. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Nečas: Přebytek elektřiny z Německa blokovat nebudeme

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko nebude budovat na hranicích transformátory, které by bránily přetížení elektrické sítě energií ze sousedního Německa. Na energetické konferenci v Berlíně to dnes prohlásil premiér Petr Nečas.

Klára STEJSKALOVÁ:
Kvůli vysokému výkonu větrných elektráren na severu Německa čelí česká přenosová síť až trojnásobnému přetížení. To by mohlo způsobit takzvaný blackout. Česko ale nehodlá postavit na hranicích transformátory, které by blokovaly německý proud. Naopak chce v příštích letech investovat do posílení sítě až 2 miliardy eur.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Ale současně očekáváme, že Německo bude řešit problém slabé přenosové kapacity mezi severem Německa a jihem Německa primárně na svém území.

Klára STEJSKALOVÁ:
Český premiér na tiskové konferenci v Berlíně také oznámil, že dostal kladnou odpověď od kancléřky Merkelové ohledně pořádání veřejných debat k plánu postavit na českém území další dva jaderné reaktory.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Očekáváme, že v následujících týdnech dojde k jakémusi načrtnutí těch základních obrysů těchto veřejných debat.

Klára STEJSKALOVÁ:
Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Z řecké vlády odcházejí ministři nacionalistické pravice

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Euroskupina dala Řecku další šestidenní ultimátum. Během této doby musejí politici sehnat chybějících 325 milionů eur, kterých se nechtěli vzdát ve prospěch snížení důchodů. Řekové také musejí odsouhlasit tvrdé podmínky půjčky v parlamentu a lídři koalice pak mají ztvrdit dohodu vlastnoručním podpisem. Nespokojenost s podmínkami Evropské unie Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky roste mezi lidmi i mezi politiky.

Pavla SMETANOVÁ:
Zdá se, že trpělivost dochází nejen Evropě, ale i Řecku, které se brání diktátu Trojky. Několik poslanců a členů vlády podalo demisi a lídr koaliční ultrapravicové strany LAOS Jorgos Karatzaferis dnes na tiskové konferenci oznámil, že nepodpoří další úsporná opatření. Označil je za vydírání lidu a prohlásil, že pro řecký národ je nejdůležitější svoboda i za cenu chudoby. Řecká unie policistů zase pohrozila vydáním zatykače na představitele Trojky za vydírání, narušování demokracie a národní suverenity. Protestní shromáždění v Aténách bylo narušeno zakuklenými mladíky, kteří začali házet zápalné lahve a dlažební kostky po policistech. Policie musela demonstraci rozhánět slzným plynem. Dva policisté a jeden civilista byli zraněni a několik demonstrantů zadrženo. Pro Radiožurnál Pavla Smetanová, Řecko.

Slováci potřetí vyšli do ulic na protest proti korupční kauze Gorila

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Slováci potřetí vyšli do ulic na protest proti korupční kauze Gorila, tedy údajnému propojení slovenských politiků s finanční skupinou Penta. Minulé protesty skončily násilím a výtržnostmi. Jak pokračují dnešní protesty, se ptám přímo na bratislavskou demonstraci zpravodaje Vojtěcha Bergera.

Vojtěch BERGER:
Dobrý večer. Ta hlavní demonstrace skončila, v centru Bratislavy se sešly asi tři tisícovky lidí, pokojně 2 hodiny na místě diskutovali o tom, jak zlepšit politiku na Slovensku, jak odstranit zkorumpované politiky a třeba i soudce. Organizátoři zopakovali své hlavní požadavky, mezi jinými změnu volebního systému, nebo například odstoupení hlavních aktérů kauzy Gorila, anebo posílení prvků přímé demokracie. Jak už jsem říkal, dav se rozešel, pouze skupinka několika desítek notně alkoholem posílených účastníků teď trochu, trochu marně, bych řekl, povstává před prezidentským palácem a čekají, co bude dál, ale na žádné pouliční násilnosti to dnes večer v Bratislavě nevypadá. Vojtěch Berger, Český rozhlas.

Upravená verze exportní strategie České republiky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministerstvo průmyslu odprezentovalo upravenou bez toho, aby se změnami se změnami seznámilo podstatnou část zástupců podnikatelů i ministerstvo zahraničí. Ve 20 minutách Radiožurnálu to řekl předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Karel HAVLÍČEK, předseda Asociace malých a středních podniků:
Měla se ta strategie před tím, než se zveřejnila, v klidu prodiskutovat, ale toto se prostě neprovedlo. Byla to trošku partyzánština. A tady musím říct, i z naší prostě buďme korektní a /nesrozumitelné/ mohlo dojít k nějaký chybě, my jsme připraveni za jeden stůl sednout, my jsme připraveni a doporučujeme, aby u toho stolu sedělo ještě ministerstvo zahraničních věcí. A dneska vrcholoví představitelé ministerstva zahraničních věcí na úrovni buď ministra, anebo jeho náměstků, neměli možnost tu strategii ani vidět. Já si nedovedu představit, že prostě se vystřelí na tak exportní strategie bez toho, aniž by vrcholoví představitelé ministerstva zahraničních věcí k tomu nemohli dát svoje stanovisko.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tou zásadní změnou je podle Havlíčka plán na sjednocení sítě služeb agentur CzechTrade a CzechInvest pod řízením státu. Asociace se obává ohrožení servisu, který pomáhal menším firmám v exportních aktivitách a ve výhledu několika let pak prý může situace vést až k poklesu exportu. Podle ministra průmyslu Martina Kuby ale proexportní strategie vznikla právě ve spolupráci s podnikateli.

Martin KUBA, ministr průmyslu:
My jsme připravili koncepci podpory českého exportu právě ve spolupráci se Svazem průmyslu, s Hospodářskou komorou a s Mezinárodní obchodní komorou, takže řadu velkých podnikatelů, ty byli přímo do přípravy té proexportní politiky, za ty právě s nimi jsme tipovali ty nové země, které je třeba obsadit. Samozřejmě ve vztahu k malým a středním podnikatelům je tam důležitý následný moment a to jsou další návaznosti, třeba sytém vzdělávání pro expert, který budeme chtít právě tomuto segmentu malých a středních podniků v rámci proexportu nabídnout.

Lidé z vojenských újezdů Libavá, Boletice a Hradiště rozhodují o své budoucnosti

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lidé z vojenských újezdů Libavá, Boletice a Hradiště rozhodují o své budoucnosti. Ministerstvo obrany plní slib, že vyjde při plánovaném zeštíhlení újezdů a vyčlenění obydlených oblastí z vojenského prostoru vstříc přáním obyvatel. Dnes proto pro ně spustilo dvoudenní anketu. Přímo z Libavé se teď hlásí reportérka Alena Vykydalová.

Alena VYKYDALOVÁ:
Ve vojenském újezdu Libavá, kde žije 1074 obyvatel, je 851 lidí starších 18 let. Z nich se dnes k anketním urnám dostavilo prozatím 130. Největší zájem projevili obyvatelé přímo v centru újezdu ve městě Libavá. A to bezmála sedm desítek lidí. V nejmenší obci, v Heroltovicích, kde žije stovka obyvatel, už odevzdalo svůj anketní lístek 30 z 85 voličů. Celkem rozhodují lidé na Libavé o budoucnosti pěti obcí. Jak hlasování dopadne, budeme znát v pondělí. Pro Radiožurnál Alena Vykydalová, vojenská újezd Libavá.

Srdce u Národního divadla připomíná památku Václava Havla

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Monumentální srdce z vosku zdobí ode dneška piazzetu u nové scény Národního divadla v Praze. Dvoumetrový objekt vytvořili Roman Švejda a Lukáš Gavlovský ze zbytků svíček. Ty zapalovali lidé v českých i moravských městech v prosinci, aby uctili památku Václava Havla. Srdce je otevřené a lidé se mohou podívat dovnitř. Lukáš Gavlovský se o jeho osud nebojí.

Lukáš GAVLOVSKÝ:
Já jsem si uvědomil, že jsem najednou idealista mnohem větší, než jsem tušil. Že i třeba stránka nějakého potenciálního poškození tý věci, jsem ochoten prostě tvrdit, že se nic zlého nestane, že ta věc bude mít v svoji sílu v sobě, svoji krásu. Má svoji upřímnost a svoji energii, která v ní je ukotvena, nejenom naši, ale i všech těch lidí, kteří se toho zúčastnili. Já si myslím, že to chce prostě věřit tomu, že zas nejsme tak blbí a tak jako takoví hlupáci jako a že k tomu srdci se dokážeme stavět přirozeně lidským způsobem a že to je něco, co prostě stojí za to, abychom to spíš chránili.

autor: jut
Spustit audio