Zprávy o šesté 1. září 2012

1. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Na předměstí Hradce Králové se našla nevybuchlá munice

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Desítky kusů nevybuchlé munice dnes odpoledne odpálili pyrotechnici na předměstí Hradce Králové v Pileticích. Granáty a různé náboje objevili v jednom z domů dva bratři. Vše patřilo jejich zemřelému otci. Na místě zasahovalo přes deset policistů, hasičů a energetiků. Policisté nakonec rozhodli o tom, že munici odpálí přímo na místě. Vše sledoval i reportér Ondřej Vaňura. Ondřeji, proč pyrotechnici postupovali právě takto a odpálili vše na místě?

Ondřej VAŇURA:
Bylo to z důvodu, že velká část výbušnin z 2. světové války byla ještě funkční. Policisté proto případný převoz munice na jiné bezpečnější místo vyhodnotili jako rizikový a rozhodli se, že pyrotechnici výbušniny odpálí jen několik hodin po jejich nálezu a to přímo v neobydlené části Hradeckých Piletic. To odpalování skončilo před více než hodinou a vše bylo bez nějakých větších problémů nebo komplikací. Pro jistotu byli na místě také hasiči, dokonce i energetici a pracovníci plynáren.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Jaká opatření vůbec policie udělala? Museli být nějací lidé evakuováni?

Ondřej VAŇURA:
Policisté hned po příjezdu na místo vyklidili nejen samotný dům, kde se výbušniny našly, ale také jeho okolí. Z bezpečnostních důvodů bylo vyklizeno 300 metrů kolem domu a evakuováno tak muselo být 7 lidí. Do části Piletic se nedalo vjet autem ani vejít pěšky. Samozřejmě, že se veřejnost nedostala ani k blízkosti místa samotné likvidace výbušnin, tedy k odpalovací jámě. Pár minut po skončení likvidace munice se ale evakuovaní mohli vrátit zpět domů. Pro Radiožurnál Ondřej Vaňura, Hradec Králové, Piletice.

Prezident Klaus vyzval na výstavě Země živitelka k nákupu českých potravin

Jana PETROVÁ, moderátorka:
O letošní špatné sklizni, o zdražení mouky a následně i nárůstu cen pekařských výrobků debatovali návštěvníci i odborníci na Národních dožínkách, které se konaly na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Prezident Václav Klaus reagoval na zprávy o tom, že klesá potravinová soběstačnost České republiky. Podle prezidenta má začít každý u sebe a kupovat české výrobky.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Když si nebudeme kupovat české produkty, tak je jasné, že si budeme kupovat produkty nějaké jiné. Takže svádět to úplně na někoho třetího jiného, já nejsem pro. Nicméně já myslím, že je to možné vidět i optimističtěji. Myslím, že lidé už pochopili, že pozlátka nejrůznějších velmi barevných a krásných obalů různých potravin z celého světa nejsou všechno.

Ze školních rozhlasů v pondělí zazní tradiční projev ministra školství

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ze školních rozhlasů v pondělí zazní tradiční projev ministra školství. Tentokrát ale nebude vítat prvňáčky a slibovat, že nový školní rok bude lepší. Ministr školství Petr Fiala se v něm zamýšlí nad tím, proč chodíme do školy. V projevech chtěl pokračovat, protože mají tradici.

Petr FIALA, ministr školství /nestraník/:
Myslím si, že tradice se mají ctít. Já jsem jej mírně modifikoval a snažil jsem se v tom letošním proslovu trošku přemýšlet nad tím, jaký význam má vzdělání a povzbudit všechny, aby pro ně vzdělání bylo nejenom něčím, čím musí projít, ale bylo pro ně především výzvou a radostí.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Celý projev najdete od pondělí na našem webu zpravy.rozhlas.cz.

Šéf německé farmaceutické firmy Grünenthal se poprvé veřejně omluvil obětem léku thalidomid

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Šéf německé farmaceutické firmy Grünenthal se poprvé veřejně omluvil obětem léku thalidomid. Lék proti ranní nevolnosti u těhotných prodávaný na přelomu 50. let pod firemním názvem contergan svými vedlejšími účinky totiž způsobil deformace plodu. Celosvětově se pak narodilo na deset tisíc znetvořených dětí.

Klára STEJSKALOVÁ:
50 let trvalo vedení koncernu, než někdo z manažerů dokázal říci: je mi to líto, omlouvám se. Teď k tomu došlo při odhalení pomníku sedící dívky bez rukou ve městě Stolberg, kde firma sídlí. Ještě před pěti lety se Grünethal snažila všemi možnými právními prostředky zakázat vysílání dokumentu o děsivých následcích, která tableta proti nevolnosti způsobila. Lék inzerovaný jako neškodné cukroví byl zakázaný v roce 1961. V sedmdesátých letech došlo k finančnímu vyrovnání obětí, ale právní spory trvají dodnes. I během odhalení pomníku připomínající největší skandál farmaceutického průmyslu zaznělo, že po omluvě musí následovat další činy, protože postižení dnes na prahu stáří potřebují především finanční pomoc. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Německo.

Katolická církev je 200 let pozadu, řekl italský kardinál Carlo Martini

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Katolická církev je 200 let pozadu, řekl italský kardinál Carlo Martini ve svém posledním rozhovoru pro list Corriere Della Sera. Noviny ho přinesly dnes. Martini, o kterém se kdysi mluvilo jako o možném papeži, zemřel včera v 85 letech.

Jitka MALÁ:
Kardinál Martini dal rozhovor italskému listu v srpnu a katolickou církev v něm vůbec nešetřil. Posteskl si, že je zastaralá, vyčerpaná a plná byrokracie, a ztrácí důvěru věřících. Vyzval ji, aby uznala své chyby a pustila se na cestu radikálních změn. Ty by podle Martiniho měly začít u samotného papeže. Oblíbený kardinál měl liberální názory na mnoho věcí, například v roce 2008 kritizoval církevní zákaz antikoncepce. Jitka Malá, Radiožurnál.

Squatterům v Anglii a ve Walesu nastanou ode dneška krušné časy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Squatterům v Anglii a ve Walesu nastanou ode dneška krušné časy. Jejich počínání se totiž nově stává trestným činem. Za protiprávní obývání cizích prostor hrozí pokuta, vězení a nebo kombinace obou trestů.

Jiří HOŠEK:
Nová pravidla platí ode dneška na území Anglie a Walesu. Squatterům hrozí maximálně půl roku za mřížemi a, respektive nebo, pokuta ve výši až 5 tisíc liber. "Vláda by měla v první řadě bojovat s problémy, které lidi bez domova přivedou ke squatterství a ne je kriminalizovat," utrousil šéf charitativní organizace Crisis Leslie Morphy. Kabinet oponuje, že slušní, tvrdě pracující lidé zatím museli svádět dlouhé právní bitvy, aby squattery dostali ze svých nemovitostí. Nové nařízení si pochvaluje taky policie. Ta získává pravomoc proti samozvaným nájemníkům okamžitě zasáhnout a z nemovitostí je vystrnadit. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Hromadná nehoda motorkářů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Letošní prázdniny se řadí k těm nejméně tragickým, co se týká počtu mrtvých na silnicích. Stejně jako loni zemřelo 140 lidí. Počet ale nemusí být ještě konečný, protože závěrečný prázdninový víkend je v plném proudu. Hromadná dopravní nehoda se dnes stala u Dlouhé Brtnice na Jihlavsku. Havarovalo tam několik motocyklů najednou a na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů. Tři jezdci skončili v péči záchranářů. Poslechněte si následující příspěvek, dozvíte se víc.

Michal MALÝ:
Co přesně se tady teda stalo? Vy jste byl svědkem toho, nebo účastníkem přímo té nehody?

Ladislav VOTÁLER, motorkář:
No, stalo se to, že díky olejovým skvrnám na vozovce v koloně motorek první přibrzdila, pak už to šlo ráz na ráz. To znamená spadlo asi 7 motorek, no.

Michal MALÝ:
Popisuje motorkář Ladislav Votáler.

Ladislav VOTÁLER, motorkář:
Protože ten olej na motorce vylezl ven a není vidět na mokré silnici, přesto, že ta kolona jela pomalu, protože tady jsou světla, tak postupně přibližovala kolona no a v momentě, kdy první na to trošku víc přibrzdil, tak mu to ustřelilo a pak už padlo asi 7 motorek.

Michal MALÝ:
Dominový efekt vyloženě?

Ladislav VOTÁLER, motorkář:
Dá se to tak říct, no.

Michal MALÝ:
Na místě přistával i vrtulník rychlé záchranné služby a původní informace mluvily o dvou zraněných řidičkách a jednom řidiči.

Mirek:
Říkali záchranáři, že 2 středně těžký a jedno lehký.

Michal MALÝ:
Dodává jezdec Mirek. Nakonec se po převozu do jihlavské nemocnice ukázalo, že zranění zase až tak vážná nejsou. A všichni motorkáři byli propuštěni do domácího ošetření.

osoba:
Tři zraněné osoby na to, že v koloně bylo 70 lidí, tak si myslím, že to dopadlo dobře.

Michal MALÝ:
Motorkáři údajně vyjeli na spanilou jízdu ze srazu v Jihlavě Pávově. Pro Radiožurnál Michal Malý, Dlouhá Brtnice.

Praha zažívá revoluci veřejné dopravy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Praha zažívá revoluci veřejné dopravy. Ode dneška začal platit nový systém takzvaných metropolitních linek. Mnoho spojů vyjede po jiných trasách. Tři tramvaje a řada autobusů přestane jezdit úplně. Nahradí je takzvané páteřní tramvaje a desítky metrobusových linek. Doprava se má zrychlit a zpřehlednit. Praha navíc prý ušetří skoro půl miliardy korun.

Evelyna KULÍŠKOVÁ:
Praha od září zavede metropolitní linky a řadu spojů naopak omezí. Rozhodnutí padlo i přes protesty městských částí, neziskovek a odborníků na dopravu. Podle radního Josefa Noska z ODS si lidé rychle zvyknou. Rodiče malých dětí to ale budou mít složitější.

osoba:
Já jsem jeden den na to koukala, nevím, ještě to nemám úplně prostudovaný.

Evelyna KULÍŠKOVÁ:
A zmatek v tom máte nějaký nebo ne?

osoba:
No, zatím jo, protože mně bude kluk dojíždět do školy, v první třídě se naučil určitý spoje a teď se to musí naučit znova.

Evelyna KULÍŠKOVÁ:
Pro Radiožurnál Evelyna Kulíšková, Praha.

Majitelé lesů se začínají bránit proti rozmáhajícím se krádežím dřeva

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Majitelé lesů se začínají bránit proti rozmáhajícím se krádežím dřeva. Jak stoupají ceny energií, zloději jsou čím dál odvážnější a do lesů vyrážejí i s těžkým stroji. Například v Dobřanech na Plzeňsku neznámí pachatelé vykáceli borovice za 130 tisíc korun. Starosta Marek Sýkora najal nového lesního správce, podal trestní oznámení a nařídil víc chránit městské lesy.

Marek SÝKORA, starosta, Dobřany:
Přesně jsou vymezeni lidé, kteří mají povolen vjezd do lesa, zároveň jsme osadili několik závor na důležité cesty, které jsou do lesů města Dobřany a samozřejmě jsme si udělali analýzu vůbec skutečnosti vytěžených holin.

autor: jal
Spustit audio