Zprávy o šesté 1. února 2012

1. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministr Drábek chce za potíže s vyplácením dávek potrestat manažery

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Za potíže s vyplácením sociálních dávek budou pykat manažeři z ministerstva i centrálního úřadu práce. Potrestat je hodlá ministr Jaromír Drábek. Přistoupí k finančním postihům i odvolávání z funkcí.

Lucie HUSÁROVÁ:
O tom, koho konkrétně potrestá a jak chce ministr Jaromír Drábek rozhodnout do týdne, odmítá ovšem, že by systém kolaboval.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí:
Za leden byly vyplaceny všechny dávky, na které vznikl nárok, bylo vyplaceno 100 procent dávek.

Lucie HUSÁROVÁ:
Situaci kolem dávek bude ministr vysvětlovat i večer na jednání vlády. Systém totiž kritizují odbory i opozice. ČSSD chce podle svého předsedy Bohuslava Sobotky svolat mimořádné jednání sněmovny.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Opět chceme obrátit pozornost celé sněmovny k tomu, co se na úřadech práce děje.

Lucie HUSÁROVÁ:
Změny přinesla sociální reforma a od ledna vyplácejí všechny příspěvky úřady práce. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Plzeňská práva zřejmě končí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Plzeňské právnické fakultě zvoní hrana. Komise jí neprodloužila akreditaci na pětiletý magisterský program a ten tak skončí s letošním akademickým rokem. Bez něj by přitom fakulta po ekonomické stránce nepřežila. Komisaři dali škole čas do konce října, aby mohla studenty převést na jiné fakulty.

Jana KOSOVÁ:
Podle komise na právech nedošlo ke zlepšení. Škola prý nedokázala vytvořit stabilní a kvalifikovaný sbor vlastních akademických pracovníků. Děkan Jan Pauly s tím nesouhlasí.

Jan PAULY, děkan:
My máme 12 profesorů, 13 docentů na všech klíčových pozicích.

Jana KOSOVÁ:
Ministr spravedlnosti a bývalý děkan fakulty Jiří Pospíšil takové rozhodnutí komise očekával. Současnými poměry na škole je zklamán.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Ve chvíli, kdy ze školy odešlo v posledním roce přes 30 kvalitních učitelů, tak jsem byl přesvědčen, že tyto odchody fakultu jako takovou ohrožují.

Jana KOSOVÁ:
Konečné slovo ohledně akreditace bude mít ministerstvo školství. To ale nemůže jít proti stanovisku akreditační komise. Pro Radiožurnál Jana Kosová, Plzeň.

První polistopadový prezident Václav Havel dostal in memorian zvláštní zákon

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
První polistopadový prezident Václav Havel dostal in memorian zvláštní zákon. Dnes ho ve zrychleném projednávání schválili poslanci. Vládní předloha obsahuje jedinou větu Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii. Návrh teď musí ještě potvrdit Senát a podepsat prezident Václav Klaus.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Sice stručný, o to více ale výmluvný a upřímný, takový je podle premiéra Petra Nečase zákon, který oceňuje zásluhy nedávno zesnulého exprezidenta Václava Havla.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Podobné zákony jsou přijímány k ocenění právě těch mimořádných osobností, které se o stát či demokratickou společnost zasloužily zcela zásadním a nezpochybnitelným způsobem.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Pro vládní předlohu hlasovali s koalicí i opoziční sociální demokraté.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Pro nás je Václav Havel skutečně symbolem slušnosti, zásadovosti a odvahy v politice.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Zásluhy Václava Havla naopak odmítli ve sněmovně podpořit komunisté, podle předsedy jejich poslanců Pavla Kováčika by měli odkaz Havla nejdřív prověřit historici.

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
Pokud by se měla tímto způsobem, skoro bych řekl, mistrovat historie, tak až za několik desetiletí.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Návrh na omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Poslanecké sněmovně zřejmě uspěje i návrh na omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců jen na dobu výkonu mandátu. Předloha prošla bez problémů druhým čtením. Pod návrhem jsou podepsáni zástupci všech sněmovních politických stran. Čeká se proto, že při závěrečném hlasování pro něj zvedne ruku potřebná ústavní většina poslanců.

Mitt Romney posílil své šance stát se prezidentem Spojených států

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Mitt Romney posílil své šance stát se prezidentem Spojených států. Na Floridě ho podpořili tamní republikáni a zajistili mu vítězství v důležitých primárkách. Souboj o republikánskou nominaci ale nekončí.

Vít POHANKA:
Soutěživé primárky nás nerozdělují, ale připravují. Zvítězíme. Prohlásil po zisku 46 procent hlasů republikánů na Floridě Mitt Romney. Jeho nominace republikánskou stranou se zdá být v tuhle chvíli nejpravděpodobnější. Newt Gingrich, který skončil v primárkách druhý po zisku 32 procent hlasů, se ale nevzdává. Výsledek hlasování na Floridě podle Newta Gingriche jenom potvrdil, že souboj o republikánskou nominaci svede on, jako konzervativec, s umírněním kandidátem Mittem Romneym. Vít Pohanka, Český rozhlas, Florida.

Velká Británie vysílá na Falklandy svůj nejmodernější torpédoborec

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Velká Británie vysílá na Falklandy svůj nejmodernější torpédoborec. Napětí mezi Spojeným království a Argentinou mezitím roste, i když si Britové stojí za tím, že jde jen o výměnu plavidel. Vztahy obou zemí se tak krátce před 30. výročím války o Falklandské ostrovy ochlazují.

Milan KOCOUREK:
Princ William bude pilotem jednoho ze dvou záchranných vrtulníků, které budou provádět čtyřiadvacetihodinové hlídky na Falklandech. Podle listy Daily Telegraph má princ na Falklandy odletět ještě dnes večer ze základny Brize Norton v hrabství Oxfordshire. Argentinské ministerstvo zahraničí vyslání prince Williama do oblasti kritizovalo. Uvedlo, že tam poletí jako dobyvatel. Britský torpédoborec Dauntless má do jižního tichomoří dorazit koncem března, kdy uplynu 30 let od války o Falklandy, která začala po obsazení ostrovů Argentinou. Britský premiér David Cameron a argentinská prezidentka Cristina Fernandezová se nedávno vzájemně obvinili z kolonialismu. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Už třetí den sužují Česko mrazy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už třetí den sužují Česko mrazy. V Adršpachu a na Jizerce spadla v noci teplota k minus 29 stupňům Celsia. Až 50 lidí bez domova může přečkat mrazivou noc ve stanu na pražském Rohanském ostrově. Magistrát tak reagoval na současné počasí, které trápí nejvíc právě lidi bez přístřeší. Noclehárny a ubytovny už jsou všude téměř zaplněné. Silný mráz a sníh trápí prakticky celou Evropu.

Ondřej BOUDA:
Teploty klesají hluboko pod dlouhodobé průměry po celé Evropě. Mráz a sníh už si vyžádaly desítky obětí. Na Ukrajině kvůli počasí zavřely školy. Nečekané volno tak dostalo přes 400 tisíc žáků. V Bukurešti výpadky topení komplikují život mnoha lidem. V Alpách sněžilo asi 20 hodin v kuse a kvůli přívalům sněhu museli v Itálii odložit i několik fotbalových zápasů série A. Kamiony tam vůbec nesmí vyjíždět na dálnice a policie přísně kontroluje zimní výbavu osobních aut. Konkrétně pneumatiky a řetězy. V Turecku sníh odřízl několik set vesnic. Odklízecí technika se na řadu míst vůbec nedostala. A přerušit provoz muselo i letiště v Istanbulu. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Dotace na ekologické kotle rozebrali lidé na Ostravsku za tři hodiny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pouhé tři hodiny stačily k tomu, aby lidé na Ostravsku rozebrali 20 milionů korun na nové ekologické kotle. Společná dotace Moravskoslezského kraje a státu má zajistit méně škodlivin v ovzduší. Zájemci o příspěvek stáli v dlouhé frontě několik hodin. A někteří před krajským úřadem i nocovali.

Martin KNITL:
Jak dlouho tady stojíte?

Rudolf NAVRÁTIL:
No, dost dlouho, už od tří hodin odpoledne.

Martin KNITL:
Ten kotel potřebujete asi nutně.

Rudolf NAVRÁTIL:
Určitě, určitě, no.

Martin KNITL:
Pan Rudolf Navrátil nenechal nic náhodě a před krajským úřadem čekal celou noc. Šance dostat až 60 tisíc korun na moderní kotel, to se nesmí propásnout. Je to rozhodně většina nákladů. Dodává na opačném konci fronty pan Miroslav.

Miroslav:
Já si myslím, že to určitě stačí pro standardní /nesrozumitelné/, určitě ano.

Martin KNITL:
O půl 8 podatelna otevřela a o půl 11 už nezbyla z 20 milionů ani koruna. I když zatím jen ve formulářích. Úředníci musí žádosti posoudit a do dvou měsíců žadatelům pošlou dopis. Z jednoho domu s novým kotlem by mohlo ročně teoreticky uniknout o 100 tun prachu méně. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

Spisovatelka Procházková žaluje arcibiskupa Duku kvůli církevním restitucím

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Členové vlády a arcibiskup Dominik Duka čelí trestnímu oznámení kvůli církevním restitucím. Žaluje je spisovatelka Lenka Procházková, podle které se církve domáhají majetku, který jim nepatří. Návrh zákona, který míří do sněmovny, ukládá státu vrátit 56 procent zabaveného majetku a vyplatit církvím celkem 59 miliard.

Jan HERGET:
Jde o majetek, který komunistický režim církvím zabavil po únoru 1948. Lenka Procházková viní Dominika Duku a členy vlády mimo jiné z toho, že majetek nadhodnotili.

Lenka PROCHÁZKOVÁ:
Navíc věděli, že majetek, o jehož převod usilují, římskokatolická církev nevlastnila ani před rokem 1919 a byl jí pouze svěřen, aby jej spravovala.

Jan HERGET:
Kvůli církevním restitucím podala žalobu také okresní organizace komunistické strany ve Znojmě. Dominik Duka jakékoliv zpochybnění legitimity restitucí odmítá.

Dominik DUKA, pražský arcibiskup:
Bude to groteskní, že teda v žalobě se setkává členka Charty 77 a komunistická strana.

Jan HERGET:
K narovnání majetkových vztahů státu s církvemi vyzval v roce 2010 Ústavní soud. Jan Herget, Radiožurnál.

Čínská filharmonie se v pražském Rudolfinu vůbec poprvé představí českému publiku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Čínská filharmonie se už dnes večer v pražském Rudolfinu vůbec poprvé představí českému publiku. Symfonické těleso z Pekingu si za svých teprve 12 let existence vysloužilo pochvalu amerického i evropského tisku. Samotný program dnešního koncertu přiblížila Radiožurnálu za pořadatele Michaela Žemlová.

Michaela ŽEMLOVÁ:
Na programu bude předehře k opeře Tannhäuser od Richarda Wagnera, potom Čtyři roční období Buenos Aires od Astora Piazzolly. A co je zřejmě nejvýznamnější pro českého posluchače, je vlastně část Opilé konkubíny, což je čínská lidová operace, český posluchač vlastně nikdy neměl možnost naživo si poslechnout ukázku v podání autentického čínského orchestru.

autor: jut
Spustit audio