Zprávy o šesté 1. července 2012

1. červenec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Dálnice D5 směrem na Plzeň je konečně průjezdná

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Dálnice D5 směrem na Plzeň je konečně průjezdná, před polednem se tam na sedmnáctém kilometru převrátil kamion a vysypal se z něj náklad. Řidič je v pořádku, jeho spolujezdkyni převezli do nemocnice. Aktuální situaci na dálnici D5 sleduje i reportér Pavel Pavlas. Pavle?

Pavel PAVLAS:
To, že je dálnice už částečně průjezdná opravdu potvrzuji, zhruba od čtvrt na šest odpoledne se jezdí levým pruhem. Nadále ale počítejte se zdržením, je tu snížená rychlost na šedesát kilometrů v hodině. Kolony se rozjíždějí jen velmi pomalu. Kamion prorazil svodidla a tak v následujících hodinách bude probíhat jejich oprava a zároveň došetřování nehody. Jednou z možných příčin je nepozornost řidiče kamionu. Dálnice by měla být plně průjezdná až v ranních, nebo dopoledních hodinách. Pro Radiožurnál Pavel Pavlas, Beroun.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Další dopravní informace přinese za pár minut Zelená vlna Radiožurnálu.

Skupina squaterů stále okupuje pražskou vilu Milada

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Skupina squaterů stále okupuje pražskou vilu Milada. Na střeše zůstává šest lidí, kteří i přes naléhání policie odmítají vilu opustit. Squateři obsadili zchátralý dům včera v noci, aby si připomněli tříleté výročí od jejího posledního vyklizení. Na místě máme reportérku Annu Königsmarkovou. Anno, došlo během odpoledne k nějaké další potyčce mezi policií a squatery?

Anna KÖNIGSMARKOVÁ:
Ano, k jednomu incidentu ještě došlo, zhruba před hodinou a půl tady skupina asi dvaceti squaterů obsadila trávník vedle vysokoškolských kolejí a pustili hlasitě hudbu. Obyvatelé si stěžovali, na místo přijel i starosta Prahy 8 a společně s těžkooděnci obklíčili squatery. K fyzickému střetu ale nedošlo, obě strany se nakonec dohodly a squateři hudbu odstranili. Právě v tuto chvíli to před mými zraky vypadá, že nakonec čtveřice squaterů i se svými věcmi se odhodlala slézt dolů ze střechy a pokud vše proběhne bez nějakých dalších potyček a incidentů, tak squateři Miladu opustí ještě dnes večer. Pro Radiožurnál Anna Königsmarková, Praha.

Kypr dnes na půl roku přebral předsednictví EU

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kypr dnes na půl roku přebral předsednictví EU. Ostrovní stát přitom musel začátkem tohoto týdne požádat o mezinárodní pomoc. Stal se tak další zemí eurozóny, která nevydržela nápor současné dluhové krize. Na Kypr každý rok jezdí tisíce českých turistů, sídlo svých firem tam zároveň mají někteří čeští miliardáři.

Ondřej HOUSKA:
Na Kypru vládne komunistická strana, ostrov je ale přesto oblíbeným cílem bohatých podnikatelů. Důvodem jsou hlavně velmi nízké daně. Teď ale země čelí hluboké finanční krizi její banky utrpěly rozsáhlé ztráty v zadluženém Řecku. Stát na jejich záchranu nemá, a proto požádal o pomoc eurozónu. Na peníze se přitom Kypr chce soustředit i během svého evropského předsednictví. Jeho hlavním úkolem má být jednání o rozdělení financí z unijního rozpočtu na dalších sedm let. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Japonsko poprvé od nehody ve Fukušimě využívá jadernou energii

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Japonsko poprvé od nehody ve Fukušimě využívá jadernou energii. Před zemětřesením a tsunami bylo třicet procent japonské elektřiny z jádra. Kvůli obavám o bezpečnost ale vláda odstavila všech padesát reaktorů. Opětovné spuštění vyvolalo v zemi masové protesty.

Ondřej BOUDA:
Do ulic Tokia vyšly tisíce lidí. Další blokovali elektrárnu Ohi a zástupci vlády, kteří na spuštění reaktorů dorazili museli připlout lodí, aby se jim vyhnuli. Podle průzkumů si sedmdesát procent Japonců přeje, aby země opustila jadernou energii úplně. Úřady se ale obávají kolapsu energetické sítě, zatím totiž není alternativní zdroj, který by jadernou elektřinu nahradil a tak se musí reaktory postupně zapínat. Spotřeba přes léto roste především kvůli klimatizacím v domácnostech i na úřadech. Vláda se hájí tím, že všechny reaktory, které plánuje spustit prošly náročnými bezpečnostními testy a odolají i katastrofě takových rozměrů, jako postihla Fukušimu. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Parkanová by o vydání měla požádat sama, míní Nečas

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Exministryně obrany Vlasta Parkanová, kterou chce policie stíhat kvůli nákupu armádních letounů CASA by měla poslance sama požádat o své vydání. V České televizi to řekl premiér Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér:
Opravdu existuje celá řada otazníků, které ale nemohou být zameteny pod koberec tím, že by neproběhlo příslušné řízení, které vede státní zastupitelství a případně nezávislý soud. Jsem přesvědčený, že tím nejlepším, nejmoudřejším a pro tuto zemi i pro stranu TOP 09 nejrozumnějším řešením by bylo, kdyby sama paní poslankyně Vlasta Parkanová požádala sněmovnu, aby jí vydala. Dala by jednoznačně najevo, že celé vyšetřování není ani z té, ani z oné strany nijak ovlivňováno.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ze snahy ovlivňovat vyšetřování viní ČSSD ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Opozici se nelíbí, že ministr v týdnu volal policistovi, který má vyšetřování kauzy na starosti. Kalousek ale kritiku odmítá, vyšetřovateli prý telefonoval jen kvůli odbornému stanovisku jeho resortu. Vlasta Parkanová pak zaslala Radiožurnálu SMS ve znění, že se ke kauze nechce vyjadřovat a rozhodnutí nechá na poslancích.

Kdo bude nový ministr spravedlnosti by mělo být jasné nejpozději v úterý

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kdo bude nový ministr spravedlnosti by mělo být jasné nejpozději v úterý. Prezident Václav Klaus totiž odjíždí na zahraniční cestu, premiér Petr Nečas chce, aby stihl nového ministra jmenovat ještě před odletem. Nový šéf resortu by měl podle premiéra začít razantně šetřit, jméno nového ministra ale neřekl. Podle České televize by to mohl být místopředseda ODS Pavel Blažek.

Za téměř čtyři stovky léků si ode dneška v lékárně musíme připlatit

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Za téměř čtyři stovky léků si ode dneška v lékárně musíme připlatit. Zdravotní pojišťovny je přestávají hradit, jde o medikamenty, které jsou volně prodejné. Lékaři je ale dosud mohli předepisovat na recept, pacientovi pak přispívala na lék pojišťovna. Jedinou výjimkou jsou některé léky pro chronicky nemocné pacienty, například lidi s cystickou fibrózou, anebo pacienty s rakovinou. Ty budou i nadále platit pojišťovny. Zrušení úhrad vítá předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampl.

Marek HAMPL, předseda Grémia majitelů lékáren:
Se zvýší tímto vlastně dostupnost pro ty pacienty a pojišťovna tady ušetří určité finanční prostředky a může tyto prostředky vynaložit na léčbu závažnějších onemocnění. To znamená ten krok je logický a má svoje logické zdůvodnění.

Jen velmi málo dokumentárních snímků má vlastní videoklip

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Jen velmi málo dokumentárních snímků má vlastní videoklip. Připravovaný film Váňa ano a jeho prvnímu představení na závodišti Dvory v Karlových Varech přihlížely stovky lidí.

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
Jinak než během dostihových závodů to asi ani být nemohlo. Dostihy se do oficiálního programu MFF Karlovy Vary vrátily po dvouleté pauze. A zasadil se o to do velké míry právě Josef Váňa. Ten na dostihovém odpoledni nechyběl, představil se ale jinak než žokej. Právě o jeho životě a profesi je připravovaný film Váňa s podtitulem Největší závod je život sám.

/ Ukázka /

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
A bude v něm i tato píseň, kterou nazpíval Michael Kocáb. Na premiéru snímku se můžeme těšit na podzim. Adéla Havránková, Radiožurnál, Karlovy Vary.

Všesokolský slet

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Barevné sletové úbory, kroje, prapory a slavnostní stejnokroje mohli dnes obdivovat lidé v centru Prahy. Tradiční průvod tu zahájil všesokolský slet. Letos si členové této tělovýchovné organizace připomínají 150. výročí od jejího založení.

Eva RAJLICHOVÁ:
Do Prahy přijeli nejen členové dvaačtyřiceti žup z Česka, ale také sokolové z Austrálie, Spojených států nebo z Bulharska. Všesokolský slet si nenechal ujít ani osmaosmdesátiletý Luděk Kleandr z Dvora Králové. Co vám to členství v té organizaci přineslo?

Luděk KLEANDR, pamětník:
Kázeň, zdraví a připravenost do života.

Eva RAJLICHOVÁ:
Sokolové budou v následujících dnech tvrdě zkoušet, připravují se na skupinové skladby, které předvedou ve čtvrtek a pátek ve vršovickém Edenu. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio