Zprávy o šesté 1. března 2012

1. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Summit EU

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Právě v těchto okamžicích začínají v Bruselu jednat premiéři a prezidenti evropské "27". Na summitu Unie už nebudou řešit akutní potíže společné měny. Finanční trhy se prozatím uklidnily a úroky z dluhopisů problémových států výrazně klesly, politici se proto chtějí zaměřit na podporu hospodářského růstu a vytváření pracovních míst. Česko chce na summitu prosazovat dokončení jednotného evropského trhu, který zatím zcela nefunguje.

Pavel NOVÁK:
Usnadnit přeshraniční poskytování služeb, vzájemně si uznávat kvalifikační osvědčení pracovníků, snížit administrativní zátěž podnikatelů, to jsou jen některé návrhy, se kterými přichází na summit 12 zemí včetně Česka, napsali je v dopise předsedovi Evropské rady Hermanovi Van Rompuyovi. Premiér Petr Nečas před jednáním řekl, že díky tomu se neocitneme na okraji Unie, i když spolu s Velkou Británií v pátek nepodepíšeme smlouvu o stabilitu a hospodářském řízení v eurozóně.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Vůbec nejsme v izolaci, protože patříme mezi hnací motory této iniciativy a v této iniciativě je zapojenost z 6 největších zemí Evropské unie 4.

Pavel NOVÁK:
Právě jednotný trh dává podle premiéra Nečase velkou možnost k obnovení hospodářského růstu. K unijnímu summitu se vrátíme podrobněji i v Ozvěnách dne po zprávách. Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Kauza takzvaných vlčích dětí se vrací na samotný začátek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kauza takzvaných vlčích dětí se vrací na samotný začátek. Odvolací vrchní soud zrušil trest pro rodiče. Podle obžaloby měli týrat své dva mladé syny tím, že je izolovali v pražském vinohradském bytě. Podle vrchního soudu se ale týrání neprokázalo.

Martin DRTINA:
Kritikou nešetřil předseda odvolacího senátu Vladimír Král směrem k práci znalců.

Vladimír KRÁL, předseda odvolacího senátu:
Je přinejmenším zarážející, že znalec nepovažoval za potřebné si správnost a úplnost zpráv, ze kterých jinak ve svém znaleckém posudku vycházel, ověřit osobním vyšetřením nezletilých.

Martin DRTINA:
Městský soud tak bude muset například vyslechnout lékařku, která chlapce po jejich odebrání rodičům, prohlížela. Advokát otce Jan Červenka doufá, že soudy na základě dalšího dokazování kvalifikaci trestných činů obou rodičů změní.

Jan ČERVENKA, advokát otce:
Věřím, že v tom dalším řízení bude to rozhodnutí soudu prvního stupně pečlivější a že si klienti neodnesou takovéto tresty.

Martin DRTINA:
Dnes obě děti žijí u svého strýce. Martin Drtina, Radiožurnál.

Končící místopředsedkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou by mohl nahradit Zdeněk Koudelka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Končící místopředsedkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou by mohl nahradit někdejší poslanec ČSSD a náměstek Justiční akademie v Kroměříži Zdeněk Koudelka. Po schůzce s prezidentem Václavem Klausem řekl, že bude na funkci kandidovat. Prezidentův výběr ale musí ještě posvětit Senát. Ten přitom nedávno odmítl Klausova předchozího kandidáta, předsedu městského soudu Jana Sváčka.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Podle prezidenta Václava Klause je Zdeněk Koudelka kvalitní člověk, znalec ústavního práva a osobnost, která by byla pro Ústavní soud přínosem. Prezident očekává, že Koudelkovi pomůže i jeho stranická příslušnost.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
S velkým zájmem bych sledoval argumenty senátorů, kde dominuje ČSSD, že by zamítali svého dlouholetého mimořádně kvalitního poslance.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Někteří sociální demokratičtí senátoři ale mají za to, že stranická legitimace Koudelkovi spíš přitíží. Místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková zdůraznila, že rozhodovat musí především odbornost.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, místopředsedkyně Senátu /ČSSD/:
My jaksi se budeme bavit skutečně o tom člověku celistvě, ne podle stranické příslušnosti.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Sám Koudelka zatím své šance u senátorů příliš odhadoval nechtěl.

Zdeněk KOUDELKA:
Stranická angažovanost je jedna věc, jsou tam jiné úhly pohledu, odbornost, ale samozřejmě nějaké antipatie, nebo naopak sympatie, takže nevím.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Nový software na úřadech práce stále ještě nefunguje tak, jak má

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nový software na úřadech práce stále ještě nefunguje tak, jak má. Úředníci se bojí, že do slíbeného dubna všechno v pořádku nebude. Situaci teď řeší speciální pracovní skupina, ta má na stole 18stránkový seznam závad.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Dávky sice vyplaceny byly, co ale drhne dál, je systém pro oblast zaměstnanosti. V čem je problém, popsal předseda podnikového výboru úřadu práce Vlastimil Neuman.

Vlastimil NEUMAN, předseda podnikového výboru úřadu práce:
V podstatě se vyskytují chyby, kdy ten program neodpovídá, nereaguje, nebo odpovídá, že nastala nějaká chyba a musí se to řešit přes help a tak dále.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle generálního ředitelství úřadu práce jde u dávkových systémů už jen o dílčí problémy. Chyby u softwaru pro zaměstnanost náměstek generálního ředitele Martin Žárský připustil.

Martin ŽÁRSKÝ, náměstek generálního ředitele:
Výraznější dopracování bude potřebovat aplikace, která se týká aktivní politiky zaměstnanosti. Co se týká dávek, tyto aplikace jsou plně funkční a dávky vyplácíme.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Pracovní skupina složená ze zástupců odborů, generálního ředitelství úřadu práce a ministerstva práce a sociálních věcí se sejde už zítra. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek už zná svého letošního vítěze. Je jím sankce za předčasné splacení úvěru. Tu si řada bankovních domů účtuje jak u spotřebitelských úvěrů, tak u hypoték.

Tomáš MEDEK:
Podle organizátora ankety Patrika Nachera lidem vadí, že se na jedné straně stále mluví o hrozbě nesplácení úvěrů, když ale chce klient půjčku splatit dřív, banka ho za to potrestá.

Patrik NACHER, organizátor ankety:
Neustále slyšíme, jak se dluhy mají splácet, jak to neumí řešit státy, jak se nám kvůli tomu všemu budou zvyšovat daně a na druhou stranu, pak, když ten člověk ten svůj úvěr splatí dřív, tak vlastně dostane nějaké penále. Tak prostě těm lidem to přijde absurdní.

Tomáš MEDEK:
Banky tvrdí, že kvůli dřívějšímu splácení půjčky přicházejí o očekávané výnosy, a proto si poplatek účtují, rušit ho nechtějí.

Pavel ZOUBEK, GE Money Bank:
O zrušení poplatku za předčasné splacení úvěru neuvažujeme.

Tomáš MEDEK:
Dodává Pavel Zoubek z GE Money Bank. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Syrští povstalci vyklidili pozice v Homsu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Syrští povstalci vyklidili pozice v Homsu. Po několikatýdenním bombardování opustili čtvrti Babá Amr, kterou obsadila syrská armáda.

Jaromír MAREK:
Čtvrť ostřelovaly vládní síly skoro měsíc. V oblasti zůstaly poslední 4 tisíce civilistů. Živoří v ruinách bez elektřiny a zásobování. Právě s ohledem na bezpečí obyvatel opustili rebelové své pozice. Současně vyzývají armádu, aby se nemstila na civilistech. Rada OSN pro lidská práva dnes odsoudila násilí v Sýrii a vyzvala režim prezidenta Asada k jeho ukončení. Pro nezávaznou rezoluci, kterou navrhlo Turecko, zvedla ruku většina ze 47 členů rady, 4 země se zdržely hlasování, 3 Rusko, Čína a Kuba byly proti. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Víc než tisícovka pasažérů obří výletní lodi Costa Allegra je v pořádku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Víc než tisícovka pasažérů obří výletní lodi Costa Allegra je v pořádku a na pevnině. Plavidlo, které v pondělí v Indickém oceánu vyřadil z provozu požár ve strojovně, dopravila k seychelským břehům francouzská rybářská loď. Celý incident se obešel bez zranění, cestující navíc byli podle kapitána po celou dobu požáru připraveni k evakuaci.

Lubice BERGMANOVÁ:
3 dny v horku bez elektrické energie a v Indickém oceánu, který se často stává útočištěm námořních pirátů to mají za sebou cestující i posádka italské výletní lodi Costa Allegra. V seychelském přístavu je kromě zdravotníků a novinářů čekal i viceprezident společnosti Costa Crociere, který cestujícím přislíbil finanční kompenzaci. Těm, kteří se rozhodli strávit několik dní na Seychelách, potom i pobyt na náklady firmy. Proč vlastně začalo na palubě lodi v pondělí hořet, teď zjišťují přivolaní italští vyšetřovatelé. Obecně se ale mluví o závadě na elektroinstalaci. Lubice Bergmanová, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pro společnost Costa Crociere je to v posledních týdnech už druhý incident při ztroskotání parníku Costa Concordia u italských břehů zemřelo v lednu 32 lidí.

Studenti v Ústí nad Labem symbolicky ukřižovali univerzitní vzdělávání

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Studenti v Ústí nad Labem symbolicky ukřižovali univerzitní vzdělávání. Scénkou začali svou demonstraci v rámci týdne neklidu proti chystaným reformám vysokého školství. Před filozofickou fakultou se sešlo na 500 studentů a učitelů.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Dobeše do koše, Dobeš do Azkabanu, reformu ano, deformu ne a spousta dalších hesel byla k vidění před filozofickou fakultou. Řečníci z řad studentů i učitelů nejčastěji kritizovali především chystané navýšení pravomocí rad vysokých škol, ve kterých jsou regionální politici a podnikatelé, a to na úkor akademických senátů, ujišťovali o tom, že reforma jako taková je potřeba.

Milan RUDIK, místopředseda studentské komory akademického senátu ústecké univerzity:
Ovšem výsledný produkt, cesta k němu a následné jednání o něm je zcela, ale zcela nepřijatelný.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Oznámil místopředseda studentské komory akademického senátu ústecké univerzity Milan Rudik. Z Ústí nad Labem pro Radiožurnál Gabriela Hauptvogelová.

Policisté pátrají po 14letém Lukáši Kutráči

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policisté pátrají po 14letém Lukáši Kutráči. Dopoledne utekl z liberecké nemocnice, kde ho v pondělí přijali s poraněním hrudníku. Chlapec je svěřencem výchovného ústavu v Boleticích, pravděpodobně se pohybuje právě v Liberci, kde bydlí jeho rodiče. Na útěku se jeho zdravotní stav může zhoršit. Vysoký je 170 centimetrů hubené postavy, má černé vlasy a hnědé oči. Na sobě měl černou mikinu s bílými proužky, černé šusťákové kalhoty a bílé sportovní boty. Policie prosí veřejnost o pomoc, informace volejte na linku 158 nebo sdělte na nejbližší policejní služebně.

autor: jut
Spustit audio