Zpívané pašijové příběhy včera a dnes

17. duben 2011
Doteky víry

Na Květnou neděli se v katolických kostelích čtou pašije. V našem dnešním hudebním okénku si připomeneme Květnou neděli pašijemi zpívanými a proroctvím o příchodu Mesiáše od Svatopluka Karáska.

"Nebo Jití jest Hospodinovo," to je jeden z úvodních motivů Pašijových her od skupiny Plastic People of the Universe, které měly premiéru 22. dubna 1978 na pověstném Hrádečku u Václava Havla. Jejich libreto napsal bývalý student teologie Vratislav Brabenec původně pro evangelický kostel v Horních Počernicích. Navazoval tím na tradici pašijových her, která je u evangelíků živá dodnes. Vždy na Velikonoce se s dětmi nebo s mládeží nacvičí divadlo přibližující příběh Ježíšova ukřižování.

Text Vráti Brabence však nezůstal jen lokální záležitostí pro jeden pražský sboreček, ale díky zhudebnění Milanem Hlavsou a následnému nazkoušení rozšířenou sestavou Plastiků a hlavně díky nahrávce, která vyšla roku 1980 pod názvem Passion Play u kanadské firmy Boží Mlýn, se staly tyto pašije světově proslulé. Dokonce někteří znalci je považují za nejlepší plastikovskou desku. Ale opusťme 70. léta minulého století a podívejme se jak pašijový příběh inspiruje hudebníky dnes.

Současným pašijím Martina Pachnera s názvem Ježíšův příběh se soukromě říká Pachie. Jde o pokus vcítit se do posledních dnů Ježíše Krista prostřednictvím hudby. Příběh popisuje poslední týden Ježíšova pozemského života, od vjezdu do Jeruzaléma po ukřižování a na rozdíl od běžných pašijí je tu jediná postava a to Ježíš. Takže sledujeme velikonoční týden z jeho pohledu. Tyto pašije vyšly také na CD a zatím si svůj ohlas hledají.

CD Martina Pachnera Ježíšův příběh (Velikonoční pašije)

Na plavbu Noemovou archou dnes přibereme píseň Svatopluka Karáska, která se váže také ke Květné neděli, jmenuje se Proroctví o příchodu Mesiáše a Sváťa jí původně zpíval hlavně po hospodách kvůli výraznému zlomu, kdy se jeho tichý zpěv ze začátku písně změní v křik, který nemůže nechat nikoho lhostejným.

autor: ehů
Spustit audio