Zpívají a vyprávějí své příběhy pro Paměť národa už skoro dvacet let

27. prosinec 2020

Týden co týden už od května 2006 slýcháváte rozhlasové Příběhy 20. století na stanicích Českého rozhlasu Plus v neděli ve 20.00 hodin a na Radiožurnálu v sobotu po 21.00 hodině.

Pořady čerpají ze sbírky Paměti národa, která příští rok oslaví 20 let své existence. Autoři cyklu Příběhy 20. století Adam Drda a Mikuláš Kroupa dosud připravili přes 650 pokračování.

Vypálený Prlov

V pořadech zaznívají silná osobní svědectví a příběhy z dob totalitních režimů 20. století. V tomto letos posledním pořadu uslyšíte sestřih toho nejsilnějšího z uplynulých dvanácti měsíců. Zazní svědectví o vypálení obce Prlov na konci 2. světové války, připomeneme příběh dívky, která zachránila děti z Údolí smrti, v pořadu zazpívá Eva Pilarová, která popsala okolnosti svého podpisu Anticharty, uslyšíte vzpomínky zbojníka a politického vězně z 50. let Miloslava Komínka a mnoho dalších příběhů z roku 2020.      

Podpořte Paměť národa zde! Zachráníte nejen vzpomínky pamětníků, ale přispějete i na charitu, která se stará o staré lidi v době nouzového stavu. V době šíření covidu-19 se především staří lidé izolují a potřebují, aby jim někdo pravidelně nosil nákupy a léky, byl s nimi v mezilidském kontaktu. To jim už od jara nabízí nově Centrum pomoci Paměti národa. Pro tuto charitativní iniciativu nyní vznikl působivý videospot „Jak žijí naši hrdinové?!“ z dílny Agentury OAK. Můžete ho shlédnout zde.

Příběhy 20. století by neměly z čeho čerpat, kdyby neexistovala unikátní sbírka Paměť národa, databáze vzpomínek pamětníků na internetu. Založili jí novináři a historikové v roce 2001. Příští rok v listopadu slaví 20 let.

Podle jedné diplomové práce ji lze považovat co do počtu vyzpovídaných pamětníků mezi největší a nejvýznamnější sbírky na celém světě. Na prvním místě se nachází úctyhodný projekt založený hollywoodským režisérem Stevenem Spielbergem a spravuje ho nadace SHOA.

Miloslav Komínek, fotografie z československého pasu, rok 1947

Druhou největší sbírku spravuje newyorské muzeum holocaustu a třetí na světě je Paměť národa. Zpřístupňuje záznamy, fotografie, texty a další dokumenty k takřka deseti tisícům vyzpovídaných pamětníků. Na rozdíl od ostatních sbírek, Paměť národa je nejpestřejší – redaktoři zaznamenávají výpovědi nejen hrdinů – válečných veteránů, odbojářů, někdejších politických vězňů, disidentů, ale i estébáků, komunistů, pohraničníků a vzpomínky pamětníků z mnoha dalších společenských sfér.

I když covid-19 tvůrce rozhlasového pořadu a především redakci Paměti národa zasáhl jako každého v této zemi, na zpracování v domácích studiích to není takřka znát. Poděkování patří technikům z rozhlasu, redaktorům Paměti národa, koordinátorům vzdělávacích programů a dokumentaristiky Paměti národa a zvláště těm, kteří založili Centrum pomoci. To jsou lidé, kteří v době šířícího se viru zajišťují nákupy, léky, venčení psů a především mezilidský kontakt starým lidem, kteří své příběhy vyprávěli Paměti národa.

 Mikuláš Kroupa a Adam Drda, autoři příběhů 20.století
autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio