Zpěvačka Gitana: Zpívám romsky, anglicky, slovensky, ale nejraději mám maďarštinu

23. srpen 2023

Slovenská Beyoncé, i tak se přezdívá zpěvačce a herečce s neuvěřitelným hlasem, Adrianě Dráfiové alias Gitaně, která se před lety proslavila v talentové soutěži Talentmánia. Od té doby spolupracovala se zvučnými jmény současné hudební scény jako je Jan Bendig, nebo slovenský raper Kali. V minulosti zazpívala například pro Tinu Turner, Davida Copperfielda či topmodelku Claudii Schiffer. 

„Myslím, že jsem dokázala prorazit v různých žánrech a stylech, proto moje hudba oslovila i majoritu. Moje romština je navíc vnímaná jako úplně jiný jazyk. Jedna z mých písní se hraje na neromských akcích, v rádiích, na což jsem vážně pyšná, že se chytla. Lidé v ní romský jazyk vůbec nepoznávají a já jsem šťastná, že s touto podobou romštiny mohu přibližovat obě kultury.”

Od počátku do své tvorby vedle slovenštiny a angličtiny zařazujete i romštinu. V jakém jazyce se vám zpívá nejlépe?

„Zpívám ještě maďarsky, protože mám částečně i maďarské kořeny. I když mluvím maďarsky a německy, musím říct, že maďarština je nejrozmanitější a nejkrásnější jazyk. Jinak zvládnu zazpívat v jakémkoliv jazyce, nemám s tím problém. A v romštině moje písně také pěkně zní.”

Jste autorkou svých písní, nebo tuto disciplínu necháváte na povolanějších lidech?

„Velmi ráda spolupracuji s dobrými muzikanty, ale hodně písní jsem si napsala sama. Ráda jsem součástí celého procesu - tvorby hudby, textu, práce ve studiu. Mám úžasný tým lidí, mnoho písní bylo mixovaných a mastrovaných v Americe. Samozřejmě jsem pyšná na spolupráci s umělci, kteří na mezinárodní úrovni něco znamenají.”

Čím se ve své tvorbě inspirujete?

„Největším motorem je láska. V písních dokáže rozpoutat emoce, stejně tak o ní píšete krásné texty.”

Máte za sebou řadu krásných hudebních spoluprací - na kterou z nich ráda vzpomínáte?

„Opravdu jich bylo hodně, s umělci ze světových pódií. Pyšná jsem ale i na spolupráci s Janem Bendigem, to bylo krásné. Třeba jich bude ještě víc.”

„Hodně z mých přátel, hudebníků, by si se mnou rádo střihlo duet. Právě chystám nové CD, na kterém toho bude opravdu hodně. Nejen duety, ale i texty napsané pro mě.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.