Známe pravdu! Opravdu využíváme pouze 10 % kapacity mozku?

3. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Lidský mozek je nesmírně složitý orgán. Navzdory dlouholetému důkladnému výzkumu zůstává nadále pro neurovědce v mnoha ohledech tajemstvím. Na jeho záhadné pověsti přidává i hojně rozšířená představa, že běžně využíváme pouze 10 % našeho mozku. A že když se naučíme využívat zbývajících 90 %, získáme nebývalé schopnosti.

Moderní skeny ale ukazují, že po většinu času jsou aktivní téměř všechny části mozku. Činnost mozku se utlumuje pouze v určitých situacích, například když spíme či odpočíváme. Pozoruhodný je i údaj, že byť váha mozku tvoří pouze 3 % váhy lidského těla, spotřebovává 20 % energie. Většinu energie mozek spotřebovává na komunikaci jednotlivých nervových buněk, kterých jsou miliardy.

Čtěte také

Kde se zrodila falešná představa, že lidský mozek běžně využíváme jen minimálně? Vysvětlení je několik. Někteří „zásluhu“ připisují slavnému americkému psychologovi Williamu Jamesovi, který v jedné ze svých knih píše, že „využíváme pouze malou část našich mentálních a fyzických zdrojů“, a hovoří o „skryté mentální síle“ člověka. Podle jiného výkladu to byl Albert Einstein, kdo údajně zmiňoval toto nízké číslo, aby tím zdůraznil nadpozemské schopnosti svého intelektu.


Na myšlence, že běžně využíváme pouze 10 procent kapacity našeho mozku, je vystavěn nejnovější snímek Luca Bessona Lucy. Hlavní hrdinka se v něm omylem připlete do brutálního drogového obchodu a vlivem experimentální substance odemkne skrytý potenciál svého mozku.

Nejpravděpodobnější vysvětlení lze patrně vidět v tom, že mezi lidmi existují velké rozdíly v jejich schopnostech a výkonech. A že i sami na sobě čas od času pozorujeme velké rozdíly v našich mozkových výkonech. Neměli bychom ale zaměňovat schopnost využívat náš mozek různým způsobem a rozvíjet jeho schopnosti s tím, jak velká část se z něj se na tom podílí.

Při troše zjednodušení lze říci: představa, že běžně využíváme 10 %, je mylná. 10 % je naše porozumění mozku.

autor: ČRo
Spustit audio