Zlata Holušová: Amerika nezažila svůj komunismus a potřebuje si k němu čichnout

16. květen 2019

Zakladatelka a ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová je už z povahy své práce vizionářka, zároveň se však zcela odmítá bavit o své budoucnosti.

„Mám vize a představy ‚co by, kdyby‘. Jistou dobu jsem se snažila je realizovat. Teď už je raději jen vymyslím, a pak nechám být. Nevadí mi nechat projekt být. Protože vím, že si kdykoli mohu vymyslet další,“ říká.

Josef Rauvolf: Směřujeme k Orwellovi nebo realitě Matrixu. Všichni spokojení, krásný nový svět

Josef Rauvolf, překladatel a publicista

Překladatel a publicista Josef Rauvolf se zamiloval do beatnické literatury. Čtenáři proto v českých knihovnách a knihkupectví najdou Charlese Bukowského nebo Jacka Keruaca v jeho překladech.

Projevy kreativity ale krotí realitou, která není až tak divoká. „Realizace není závislá na tom, jakou mám chuť, ale spíše na tom, jestli mám sílu. Člověk nemůže košatit donekonečna. Někdy si také musí říct, kdy se zastavit, aby zachoval svoji vlastní integritu,“ vysvětluje.

Síla levice

Holušová srovnává ostravský festival se svými zkušenostmi ze zámoří. „Z cest po Spojených státech mám pocit, že u nás máme větší svobodu než oni tam. Byla jsem například na festivalu Davida Lynche. My si ještě můžeme dovolit své názory jakkoli diverzifikovat a říkat cokoli, aniž by nás za to někdo vyhodil z práce.

Ale i na tomto festivalu už to začíná být velmi korektní, festivaloví speakeři si sami už nedovolí být otevření a kontroverzní. Tlak levicových radikálů začíná být tak silný, že má dnes student moc vyhodit svého učitele ze školy a zakázat jeho knihy. Možná, že si Amerika nezažila svůj komunismus a potřebuje si k tomu čichnout,“ uvažuje.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se ještě, jestli je pro Colours of Ostrava těžké shánět sponzory, nebo jak momentálně dopadá sponzoring festivalu společností Agrofert.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související