Zkrácená řízení dělají obcím vrásky

15. leden 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

S velkými obavami vnímají jednotlivé okresní soudy tzv. zkrácená řízení. Ta začala v naší justici fungovat od nového roku mají zrychlit projednávání méně závažných trestních činů, jako jsou například drobné krádeže v nákupních centrech. Soudci upozorňují, že dosud nemají vyškolený administrativní personál a vůbec netuší, jak pokryjí zvýšené mzdové náklady.

Zjednodušeně řečeno, zkrácená řízení znamenají to, že pokud policista zadrží zloděje v supermarketu, může se pachatel do několika dnů dostat před soud a být odsouzen. Novinkou je také to, že při hlavním líčení už zapisovatelka nemusí dělat protokolaci přímo v soudní síni. Výpovědi se nahrávají na záznam a až potom je úřednice přepíše. Hlavní líčení by tak skutečně mohlo trvat minimální dobu. Takto by to mělo teoreticky fungovat od začátku roku. Praxe je však jiná. Jak potvrdil předseda ostravského okresního soudu Vít Veselý, zatím na tuto protokolaci nemají vyškolenou ani jednu úřednici.

Vít Veselý: Pokud si teď uvědomuji, tak teprve koncem ledna první protokolující úřednice z našeho soudu bude skládat zkoušky, které jsou k tomu, aby tu funkci mohla vykonávat na ministerstvu spravedlnosti.

Stejná situace je i na okresním soudě ve Frýdku-Místku, jak to potvrdila předsedkyně Jiřina Jalůvková.

Jiřina Jalůvková: Zatím není vyškolen žádný ten protokolující úředník, nemá osvědčení, takže to se po této stránce zatím dělat nedá. Musí se to klasicky všechno protokolovat, zapisovat.

Zkrácená řízení také znamenají, že soudy budou pracovat o víkendech i svátcích. Předsedkyně Okresního soudu ve Frýdku-Místku Jiřina Jalůvková však upozorňuje, že zatím vůbec neví, jak tuto práci svým zaměstnancům zaplatí.

Jiřina Jalůvková: Já doufám, že ministerstvo to pokryje tyto náklady. Samozřejmě, já pohotovost nařídím pracovníkům, ale pokud jde o mzdové prostředky, tak zatím jsme ani rozpis nedostali, ale to by snad mělo být zajištění poté materiální stránce nebo té finanční, ty přesčasy, a to by mělo být pokryté. Těžko můžu říci pracovníkům, že jim to nezaplatíme, když jim nařídím pohotovost a práci přes čas v sobotu a neděli nebo o svátcích.

Ze zvýšených mzdových nákladů má obavy i předseda ostravské okresního soudu Vít Veselý.

Vít Veselý: By to prostě chtělo zvýšené mzdové náklady, zvýšený počet pracovníků administrativního aparátu. Zatím nemáme ještě stanoven tzv.regulovaný stav pracovníků administrativy na letošní rok. To znamená to, na co vlastně dostaneme peníze, takže nejsem schopen na to odpovědět, ale říkám zcela otevřeně, že dělá mi to velké vrásky na čele.

Přes nemalé komplikace většina soudců zkrácené řízení vítá. Méně závažné delikty se podle nich vyřeší daleko rychleji než doposud a někteří pachatelé nebudou muset čekat na rozsudek ve vazebních věznicích.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: ark , ada
Spustit audio

Více z pořadu