Zemřel bývalý poslanec Ladislav Body

26. listopad 2017
Zprávy

Ve věku 68 let zemřel romský politik Ladislav Body. V 90. letech působil jako poslanec České národní rady i Poslanecké sněmovny. Romským tématům se věnoval i po svém odchodu z politiky. O úmrtí politika informoval s odkazem na rodinu portál Romea.cz.

Ladislav Body kandidoval v roce 1990 díky spolupráci KSČM a Demokratického svazu Romů do tehdejší České národní rady. Stal se členem výboru pro územní správu a národnosti. Svůj mandát obhájil i o dva roky později, tentokrát za uskupení Levý blok, což byla koalice KSČM, Demokratické levice a dalších menších levicových uskupení.

Jak informoval portál romea.cz, „zatímco ve volebním období 1990 až 1992 bylo v nejvyšších zákonodárných sborech Československa několik Romů, po volbách roku 1992 byl kvůli propadu Romské občanské iniciativy Ladislav Body jediným romským poslancem českého parlamentu.“

Body zasedal ve výboru petičním, pro lidská práva a národnosti. V lednu 1993 se stal poslancem nově transformované Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Dalších voleb v roce 1996 se Body nezúčastnil, kandidoval až o dva roky později za KDU-ČSL, ovšem neúspěšně.

Co se týče romské problematiky, zůstával Ladislav Body nadále činným. Dlouhodobě působil jako úředník na ministerstvu práce a sociálních věcí, angažoval se i roce 1998 při protestech proti zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem.

autor: ČTK
Spustit audio