Že v Divadle Járy Cimrmana hrají amatéři? „Hrajeme, že nehrajeme!“ shodli se Václav Kotek a Petr Brukner

26. červenec 2019

Co musel člověk udělat pro to, aby se mohl stát kulisákem v Divadle Járy Cimrmana? Především se stát hercem. Podobně jako manažer divadla Václav Kotek, který zpočátku dostal malou roli v Hospodě Na mýtince, nebo také dlouholetý člen Petr Brukner. Ten zastával i funkci oponáře a obsluhy. Oba v roce 2016 zavítali do mobilního stánku Radiožurnálu v Příchovicích u Tanvaldu. Václav Kotek zemřel v roce 2019. Připomeňte si ho rozhovorem s Janem Pokorným.

Členové souboru museli kvůli divadelním rolím mnohdy přizpůsobit svou vizáž. Tak například Petr Brukner často ztvárnil role žen a v rozhovoru si chválí, že knír mu byl povolen. „Jednou jsem narazil, Jiří Menzel si mne vybral na nějakou roli do filmu a říká: Ten knír musí dolů... Tak jsem řekl, že tu roli nechci,“ vzpomíná.

Zdeněk Svěrák říkal, že dokud na nás budou lidi chodit, tak budeme hrát, a já jsem k tomu dodal, že dokud my budeme chodit, tak budeme hrát.
Petr Brukner

A Václav Kotek si zase nechal speciálně narůst větší vousy, protože hraje maršála Radeckého. „Jinak jsme asi na sobě nepotřebovali nic měnit,“ dodal Kotek.

Ladislav Smoljak nechtěl, aby v divadle účinkoval někdo s hereckým vzděláním, když ale přecházeli z kulisáků do malých rolí, tak už věděli, jak na to. „Svěrák říká, že jsme sice amatéři, ale dneska už profesionálové, protože to hrajeme strašně dlouho a tak to umíme. Hrajeme, že nehrajeme,“ prozradili oba herci neherci.

Petr Brukner vzpomínal, že se stal hercem, ačkoliv s původně malou rolí musel na rekvalifikace, které tehdy existovaly, aby člověk mohl vystoupit. „V porotě seděl pan Vyskočil, připravil jsem si monolog, a jeho větu slyším dodnes: Nahlas, pane Brukner, divadlo se hraje nahlas! A od té doby hraji divadlo nahlas,“ popsal.

A jak dlouho bude hrát Divadlo Járy Cimrmana? „Já to vidím tak, že rozhodne jeden, a to je ten nahoře, jak dlouho tady ještě budeme,“ řekl Petr Brukner. A Václav Kotek, který byl také manažerem divadla, připomněl, že zájem o divadlo je tak velký, že se do některých měst dostane třeba s dvouletým zpožděním. „Už teď jsme snížili počet zájezdových termínů na pouhých pět za měsíc,“ upozorňoval v říjnu 2016.

Václav Kotek zemřel v roce 2019. Připomeňte si ho poslechem celého rozhovoru.

autoři: jap , prh
Spustit audio

Související