Zavírání hranic virus nezastaví, zpomalit ho ale může, píše německý Frankfurter Allgemeine Zeitung

16. únor 2021

Německo v neděli zavedlo hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou a Tyrolskem, které označilo za oblasti s vysokým výskytem mutací koronaviru. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung se vyjadřuje ke kritice, které se Německu v pondělí dostalo od Evropské komise.

Komise tvrdí, že členské státy Evropské unie by se v boji s koronavirem měly řídit jednotnými doporučeními. Podle názoru německého listu to je příklad nevhodné snahy nadřadit principy potřebám epidemiologického dohledu. 

Čtěte také

Evropská komise opatření kritizuje, protože omezují svobodu pohybu. Samozřejmě že ji omezují, to je jejich smysl, namítá Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pokud je v Česku mnohonásobně větší výskyt případů covidu-19, nebo pokud se v Tyrolsku šíří nová mutace koronaviru, je jen rozumné dopravu mezi těmito zeměmi omezit. Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová řekla, že zavírání hranic virus nezastaví, a to efektivněji než pouhá doporučení, kterým by komise nejspíš dala přednost, píše německý list.

Zpomalit ho ale může, a to efektivněji než pouhá doporučení, kterým by komise nejspíš dala přednost.

Přísné omezení vstupu cizinců do země bylo jedním ze základů úspěchu, který v boji s pandemií zaznamenaly některé asijské státy. Na druhou stranu je pravda, že Německo by mělo uzavření svých hranic koordinovat se sousedními zeměmi a umožnit odůvodněné výjimky – samozřejmě za použití testů, případně jiných hygienických opatření.

Problém celé Unie?

Jiného názoru je levicový deník Die Tageszeitung. Německo podle něj uzavřením hranic porušilo evropské dohody. Není to prý problém jenom pro Rakousko nebo Česko, dotýká se to celé Unie.

Státy Evropské unie se v lednu domluvily, že na nové mutace koronaviru budou reagovat podle společných pravidel, Německo je ale teď zpochybnilo. Berlín zavedení nových opatření Bruselu vůbec neoznámil. To je jasné porušení dohody a Evropská komise by kvůli tomu s Německem mohla v nejhorším případě zahájit řízení.

Čtěte také

Brusel je ovšem zatím shovívavý, píše Die Tageszeitung. Je prý vidět, že si to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nechce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou rozházet.

Německý deník konstatuje, že EU se z krize zatím moc nepoučila, a to přesto, že po loňském uzavírání hranic se heslem stalo „nikdy víc“. Nejde tu jen o nedostatek politické vůle – k tomu, aby hranice mohly zůstat otevřené, členské země nevytvořily ani technické podmínky. Například v podobě společné sledovací aplikace nebo zajištění rychlých testů.

S rychlými testy na hranicích a umožněním přeshraničního sledování by se přitom problém dal vyřešit i bez uzavírání hranic. O obojím se mluví celé měsíce, reálné výsledky ale chybí. I v tom Německo a Unie selhaly, uzavírá Die Tageszeitung.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Šárka Fenyková a Jan Bumba, najdete v audiozáznamu.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související