Zavedením eura se nezměníme ve Švýcarsko, ale je to ta lepší volba, myslí si Niedermayer (TOP 09)

29. květen 2018

Italský prezident Sergio Mattarella v pondělí pověřil sestavením vlády Carla Cottarelliho poté, co odmítl jmenovat ministrem financí euroskeptika Paola Savonu, kterého nomimovaly euroskeptická a protiimigrační Liga a protestní Hnutí pěti hvězd. Jejich lídři prezidenta obvinili, že zastupuje zájmy jiných států, a vyzvali k jeho sesazení.

„Italské politice dominuje populismus tvrdého kalibru přicházející s myšlenkami, které Itálii vedou proti zdi, jako je vystoupení z eurozóny nebo umazávání dluhů,“ soudí ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer (zvolený za TOP 09 a STAN).

Čtěte takéDruhý pokus o italskou vládu. Prezident Mattarella pověřil sestavením kabinetu ekonoma Cottarelliho

Italský prezident se podle něj snaží zabránit tomu, aby se země dostala do slepé uličky, za což by zaplatili sami Italové. „Vzpomeňme, co se stalo v Řecku poté, co premiér Alexis Tsipras začal provádět svou ekonomickou politiku. Podařilo se mu odložit oživení řecké ekonomiky o dva až tři roky a lidé za to zaplatili poklesem životní úrovně,“ dodává.

V případě Itálie ale podle Niedermayera naděje na zlepšení existuje. Připomíná také, že ještě před deseti lety se o Německu mluvilo jako o nemocném muži Evropy, ale stačily poměrně mírné reformy a Německo je dnes nejsilnější z velkých evropských ekonomik.

Euro se vyplatí

Itálie je čtvrtou největší ekonomikou v Unii a je také členem eurozóny. Když známe italské problémy, je pro Česko lepší usilovat, nebo neusilovat o přijetí eura? „Ekonomicky by pro nás bylo výhodné,“ zdůrazňuje Niedermayer.

Představa, že zavedením eura se změníme ve Švýcarsko, a jinak že začneme směřovat k Zimbabwe, je úplně špatná. Euro je prostě jenom ta lepší volba.
Luděk Niedermayer

Většina unijních zemí by na tom podle něj byla bez eura mnohem hůře. „Strádání občanů Itálie nebo Řecka způsobily chyby v domácí ekonomické politice. Bez eura by pravděpodobně neexistoval společný trh, ze kterého máme obrovské benefity,“ podotýká.

Je ale správné, aby Česko ručilo za domácí chyby Řecka či Itálie? „K tomu ručení dojde tehdy, když se všichni ministři financí rozhodnou, že za ty půjčky chtějí ručit. Český ministr by to tedy mohl blokovat,“ upozorňuje Niedermayer.

Poskytnutí záruk se prý vždy pečlivě zvažuje, včetně rizika, že se daná země dostane do takových problémů, že začne ohrožovat i ostatní. „Už od 40. let toto praktikuje i Mezinárodní měnový fond, kdy jsou půjčky podmíněné radikálními reformami,“ doplňuje.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související